Propunere de prelungirea arestării preventive a inculpatului. Schimbarea temeiului şi a încadrării juridice ce au determinat arestarea. Înlocuirea măsurii cu obligarea de a nu părăsi ţara

Sentinţă penală 8 din 09.02.2007


4.Propunere de prelungirea arestării preventive a inculpatului. Schimbarea temeiului şi a încadrării juridice ce au determinat arestarea. Înlocuirea măsurii cu obligarea de a nu părăsi ţara

(Încheierea penală nr. 8/09.02.2007)

Prin încheierea de şedinţă nr. 20/16.02.2007 a Tribunalului Iaşi a fost respinsă propunerea procurorului de prelungirea arestării preventive a inculpatului S.B.O.

A fost admisă cererea inculpatului şi s-a dispus înlocuirea măsurii cu obligarea de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 zile.

Instanţa de recurs a confirmat încheierea pronunţată, fiind respins ca nefondat recursul declarat de procuror.

S-a reţinut că inculpatul este arestat preventiv din 15 septembrie 2006, iar în cererea anterioară a procurorului avea ca fundament aceleaşi activităţi procesuale ce urmau a fi desfăşurate respectiv, prezentarea materialului probatoriu al dosarului şi continuarea căutării altor persoane care se sustrag de la urmărirea penală.

Prin ordonanţa dată în 19 decembrie 2006 s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor.

A fost înlăturată din acuzaţie infracţiunea cea mai gravă prevăzută de art. 215 alin. 5 Cod penal cu limita maximă de pedeapsă de 20 ani închisoare, iar situaţia de fapt reţinută sub aspectul infracţiuni de „spălare de bani” este generală.

Faţă de actele procedurale ce urmează a fi îndeplinite, respectiv prezentarea materialului de urmărire penală şi întocmirea rechizitoriului, rezultă că urmărirea penală este în fază de finalizare, neexistând pericol de interferenţă a inculpatului cu probele deja administrate.

Prin modificarea temeiurilor de arestare sub aspectul situaţiei faptice şi a acuzaţiilor penale ce se regăsesc în noua încadrare juridică, înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura interzicerii de a părăsi ţara însoţită de obligaţiile stabilite în sarcina inculpatului este de natură să realizeze scopurile pentru care astfel de măsuri sunt instituite.