Pensie de invaliditate. suspendarea plăţii acesteia in cazul în care beneficiarul acesteia este ales consilier local.

Decizie 3898 din 17.11.2006


Activitatea desfăşurată de consilierii locali nu poate fi asimilată cu desfăşurarea unei activităţi în funcţii elective în sensul arătat de art. 5alin 1 pct. II din legea nr 19 /2000, astfel încât aceştia să fie consideraţi ca fiind asiguraţi obligatoriu prin efectul legii, iar indemnizaţia de şedinţă pe care aceştia o primesc pentru participarea la şedinţele de consiliu nu poate fi considerată venit profesional astfel încât să justifice suspendarea plăţii pensiei de invaliditate.

Contestatorul SG a formulat contestaţie împotriva deciziei de suspendare a plăţii pensiei de invaliditate emisă de intimata CJP Olt, motivând că poate cumula pensia cu indemnizaţia pe care o primeşte pentru participarea la şedinţele consiliului local întrucât aceasta nu constituie venit profesional, astfel încât nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 94 din Legea nr. 19 /2000.

Tribunalul Olt prin sentinţa nr. 742 din 04 .09.2006 a admis contestaţia şi a anulat decizia emisă de intimată, motivat de faptul că intimata a procedat la o extindere a cazurilor de suspendare a plăţii pensiei de invaliditate prevăzute expres de art.92 din Legea nr. 19 /2000, indemnizaţia de şedinţă pe care o primesc consilierii locali neconstituind un venit profesional.

Împotriva cestei sentinţe a formulat recurs intimata criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, arătând că instanţa de fond nu a avut în vedere dispoziţiile art. 54 şi 94 din Legea 19/2000, precum şi dispoziţiile art. 5 din aceeaşi lege, care prevăd că funcţia de consilier local este o funcţie eligibilă astfel că aceştia sunt asiguraţi obligatoriu prin efectul legii. De asemenea normele de aplicare a legii 19/2000 prevăd că pensionarii de invaliditate gr.I sau II nu pot cumula pensia cu venituri profesionale.

Curtea De Apel Craiova prin decizia nr. 3898 din 17 noiembrie 2006 a respins ca nefondat recursul intimatei.

Pentru a se pronunţa astfel ,instanţa a reţinut că potrivit art. 52 din legea 215 /2001, pentru participarea la şedinţele consiliului local, consilierii locali primesc o indemnizaţie de şedinţă.

Această indemnizaţie nu constituie venit profesional în sensul prevăzut de legea nr. 19/2000, neputând fi asimilată cu indemnizaţia primită de către primar senator sau deputat.

Activitatea desfăşurată de consilierii locali nu constituie o activitate desfăşurată într-o funcţie electivă, în sensul prevăzut de art. 5 alin. 1. A desfăşura o activitate într-o funcţie electivă presupune a desfăşura o activitate cu caracter permanent, constant şi cu caracter de continuitate şi nu o activitate sporadică aşa cum este cea desfăşurată de către consilierii locali, care se limitează doar la participarea la şedinţele consiliului local.

în aceste condiţii nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 94 din Legea nr. 19/2000 cu privire la interdicţia cumulării pensiei de invaliditate gradul II cu venituri dintr-o activitate profesională.