Reorganizare judiciară şi faliment. Creanţe preluate la datoria publică. Dispoziţii aplicabile.

Decizie 1497/R din 28.11.2006


Reorganizare judiciară şi faliment. Creanţe preluate la datoria publică. Dispoziţii aplicabile.

Legea nr. 64/1995, republicată – art. 83 alin. 2, art. 45, art. 122 pct. 4

Şi în cazul creanţelor în valută preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sunt aplicabile dispoziţiile art. 83 alin. 2 din Legea nr. 64/1995 republicată, referitoare la obligativitatea înregistrării, cu valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naţionale a României, existent la data deschiderii procedurii.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia comercială, decizia civilă  nr. 1497/R/COM  din 28 noiembrie  2006

Prin sentinţa civilă nr. 244 din 16 martie 2006, Tribunalul Timiş a respins contestaţia formulată de creditoarea Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la tabloul preliminar al creditorilor întocmit de lichidatorul debitoarei societate comercială, stabilind, în esenţă, că şi A.V.A.S. se supune prevederilor Legii nr. 64/1995, republicată, care reglementează procedura reorganizării judiciare şi a falimentului ca o procedură colectivă, egalitară şi concursuală de realizare a creanţelor tuturor creditorilor,

Prin decizia civilă nr. 1497/R/COM din 28 noiembrie 2006, Curtea de Apel Timişoara a respins ca neîntemeiat recursul declarat de creditoarea A.V.A.S. împotriva sentinţei primei instanţe.

Curea a reţinut că referitor la dispoziţiile legale aplicabile în materia reorganizării judiciare şi a falimentului în cazul creanţelor preluate de A.V.A.S. sa pronunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia Nr. 12 din 20 martie 2006, publicată în Monitorul Oficial nr. 656 din 28 iulie 2006, admiţând recursul în interesul legii, în sensul că dispoziţiile art. 83 alin. (2) din Legea nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, sunt aplicabile şi în cazul creanţelor preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, stabilind că :

Cererea de deschidere a procedurii reorganizării judiciare şi a falimentului sau de declarare a creanţei Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului este întemeiată pe dispoziţiile Legii nr. 64/1995, republicată, potrivit căreia orice creditor trebuie să se supună dispoziţiilor acestei legi, prin care este reglementată o procedură colectivă, egalitară şi concursuală;

În cadrul acestei proceduri speciale nu pot fi aplicate dispoziţii dintr-o altă lege, care reglementează o procedură de recuperare individuală a creanţelor preluate de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului;

Orice derogare de la regulile stabilite prin legea a cărei aplicare se face ar trebui prevăzută chiar în dispoziţiile acelei legi, iar Legea nr. 64/1995, reglementând procedura de executare colectivă, nu face diferenţe de tratament după natura creanţelor, este evident că dispoziţiile din această lege, referitoare la modul de înregistrare a valorii creanţelor, sunt aplicabile şi în cazul creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi de aceea, nu pot fi considerate dispoziţii speciale textele din O.U.G. nr. 51/1998 şi nr. 95/2003 referitoare la consolidarea creanţelor în valută, în raport cu Legea nr. 64/1995, republicată, deoarece acele texte se referă la cazurile de executare silită individuală, iar executarea concursuală, prevăzută în această din urmă lege, este o situaţie juridică specială faţă de aceea a executării silite individuale;

În această privinţă, este de observat că potrivit art. 83 alin. (2) din Legea nr. 64/1995, republicată, „creanţele exprimate în valută vor fi înregistrate cu valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naţionale a României existent la data deschiderii procedurii”.

De altfel, însuşi sensul noţiunii de creanţă bugetară, aplicabil în materia insolvenţei, ca şi împrejurarea că aceste creanţe se regăsesc la ordinea de priorităţi prevăzută în art. 122 pct. 4 din Legea nr. 64/1995, pentru care este aplicabilă procedura de executare colectivă, care nu permite favorizarea unor creditori în dauna altora, impun înregistrarea lor în lei, conform prevederii legale sus-menţionate.

Prin urmare, exprimarea creanţelor în valută, apărând ca o verificare a unor creanţe care nu sunt supuse unei atare operaţiuni, ar încălca prevederile art. 45 din Legea nr. 64/1995, republicată, şi ale art. 83 alin. (2) din aceeaşi lege, care nu îngăduie nici o derogare de la obligaţia înregistrării creanţelor în lei la data deschiderii procedurii.

Aşa fiind, concluzia ce se impune este aceea că şi în cazul creanţelor în valută preluate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sunt aplicabile dispoziţiile art. 83 alin. (2) din Legea nr. 64/1995, republicată, referitoare la obligativitatea înregistrării, cu valoarea lor în lei, la cursul Băncii Naţionale a României existent la data deschiderii procedurii.

1