Succesiune

Sentinţă civilă 24 din 27.05.2013


succesiune

Dosar nr.

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA ORADEA

SECŢIA CIVILĂ

SENTINŢA CIVILĂ Nr.

Şedinţa publică de la

Completul compus din:

PREŞEDINTE

Grefier

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant şi pe ………….,  având ca obiect succesiune.

 La apelul nominal făcut în şedinţa publică nu se prezintă nimeni.

 Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează :

Se constată faptul că fondul cauzei a fost dezbătut în şedinţa publică din…………….., când părţile au pus concluzii pe fond, concluzii ce au fost consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, încheiere care face parte integrantă din prezenta hotărâre, când instanţa în vederea deliberării şi pentru a da posibilitatea părţilor să depună la dosar concluzii scrise, a amânat pronunţarea la data de-…………, dată la care s-a amânat pronunţarea la data de ………………, dată la care s-a pronunţat prezenta hotărâre.

INSTANŢA,

DELIBERÂND:

ISTORICUL CAUZEI

1. Prin cererea înregistrată la data de ……………… pe rolul Judecătoriei …….., precizată la ……………… reclamanţii ………………..au solicitat instanţei, în contradictoriu cu pârâţii …………………………….., să constate caracterul simulat al contractelor de vânzare cumpărare nr. ……… şi nr. ………………… încheiate între defunctul …………………, ele fiind contracte de donaţie; să dispună raportul acestor donaţii ca fiind încheiate cu încălcarea rezervei succesorale; să constate nulitatea absolută a contractului de donaţie încheit între pârâta …………. şi pârâtul …………… cu privire la imobilul nr. cadastral ………….. înscris în …………… .. să dispună anularea încheierilor de CF ……………; să constate nulitatea absolută a tranzacţiei încheiate la ……………… între ……………… şi pârâta …………………. şi a contractului de vânzare cumpărare de drepturi succesorale nr. …………….. încheiat între ………………; să constate că masa succesorală rămasă după defunctul tată ………., decedat la ………………, se compune din:  valoarea rezervei succesorale de 7/8 din imobilele dobândite de defunct în baza titlurilor de proprietate nr. ……….. şi ……, imobilul în suprafaţă de 5.800 mp dobândit de defunct în baza titlului de proprietate ……………., imobilul casă şi teren de 1.000 mp din ……………….., cota de ½ din imobilul nr. top …………… din CF ……………, cota de ½ din terenurile extravilane dobândite de defunct în baza titlului de proprietate ………….; să constate că reclamanţii şi pârâţii rd. 1 şi 3 sunt moştenitorii defunctului ………………..; să dispună predarea moştenirii şu înscrierea în CF a drepturilor astfel dobândite. Cu cheltuieli de judecată în caz de opunere.

În motivarea de fapt se arată că prin contractele de vânzare cumpărare nr. ……o parte din imobilele defunctului …… , cele mai valoroase datorită situării acestora pe şoseaua de centură, au fost înstrăinate pârâtei rd. 1. Ele reprezintă o donaţie dat fiind preţul derizoriu înscris în contract, preţ care nu a fost un element real şi efectiv al tranzacţiei părţilor. Fiind donaţii deghizate, ele urmează a fi supuse reducţiunii în măsura în care se încalcă rezerva succesorală. Pârâtul ………………. a semnat declaraţie autentică notarială de renunţare, dar a fost în eroare asupra valorii succesiunii; pârâta …………….. a înstrăinat o mare parte din terenurile din masa succesorală pentru sume mari de bani, iar fratelui i-a achitat suma de 5.000 euro reprezentând contravaloarea cotei lui succesorale. Reclamanţii au fost, de asemenea, în eroare când au cedat drepturile lor succesorale pârâtei …………

În drept invocă art. 644, 651 şi urm., 685, 696, 700, 751, 843, 847, 1716  Cod civil, art. 111 Cod proc. civ., Legea 7/1996.

În probaţiune depune înscrisuri.

Cererea a fost timbrară cu taxă judiciară de 164 lei  şi timbru judiciar de 3,45 lei.

2. Pârâţii ……………… au formulat întâmpinare la …….prin care au solicitat respingerea capătului de cerere privind caracterul simulat al contractelor de vânzare cumpărare şi a celui privind nulitatea contractului de donaţie. Sunt de acord cu admiterea celorlalte capete de cerere privind calitatea de moştenitor şi includerea în masa succesorală a celorlalte bunuri ale defunctului.

În motivarea de fapt arată că preţul a fost stabilit de comun acord cu defunctul şi a fost plătit la data semnării contractelor, dovadă fiind declaraţia pârâtului …………. că a primit de la defunct suma de 220.000.000 lei vechi pentru a–i servi la finalizarea construcţiei.

În drept invocă art. 115 Cod proc. civ.

3. Pârâtul ……………. a formulat întâmpinare la ………. prin care a arătat cp este de acord cu acţiunea reclamanţilor.

Prin acelaşi înscris a formulat cerere reconvenţională în contradictoriu cu pârâta …………., solicitând să se constate nulitatea absolută a declaraţiei notariale nr. ………………..

În motivarea de fapt arată că a fost în eroare cu privire la valoarea masei succesorale.

Nu invocă motive de drept.

Cererea reconvenţională a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru de 19 lei (f. şi timbru judiciar de 0,3 lei.

4. Pârâta …………… a formulat cerere reconvenţională la ……………………… prin care a solicitat, în contradictoriu cu reclamanţii pârâţi reconvenţionali şi cu pârâtul reconvenţional ………………. ca, în situaţia în care nu s-ar ţine cont de apărările din întâmpinare, să constate calitatea sa de moştenitor testamentar  asupra terenului în suprafaţă de ……………………. mp din titlul de proprietate …………., conform testamentului nr. …………………..

Cererea reconvenţională a fost timbrată cu taxă judiciar de timbru de 50 lei ……………….. şi timbru judiciar de 4 lei.

5. În şedinţele publice din…………….au fost disjunse următoarele capete din cererea principală: raportul donaţiilor, constatarea masei succesorale şi a calităţii de moştenitori legali şi predarea succesiunii şi a cererii reconvenţionale formulate de pârâta ………………… formându-se dosar nr. …………….., suspendat până la soluţionarea irevocabilă a prezentului dosar.

Rezumând, în prezentul dosar au rămas de soluţionat următoarele capete din cererea principală precizată: să se constate caracterul simulat al contractelor de vânzare cumpărare nr. ………………. încheiate între defunctul ……………………..ele fiind contracte de donaţie; să se constate nulitatea absolută a contractului de donaţie încheiat între pârâta ……………… cu privire la imobilul nr. cadastral …………….. înscris în ……………. Oradea; să se dispună anularea încheierilor de ……………..; să se constate nulitatea absolută a tranzacţiei încheiate la ……….. între ………….. şi pârâta ………….. şi a contractului de vânzare cumpărare de drepturi succesorale nr. 948/2007 încheiat între ………….. şi cererea reconvenţională formulată de pârâtul reclamant reconvenţional ……………..

În cauză au fost administrate proba cu înscrisuri, interogatoriul reclamanţilor, al pârâtei ….. şi al reclamantului reconvenţional ……., proba testimonială ………… şi proba cu expertiză de evaluare imobiliară.

ANALIZA INSTANŢEI

Situaţia de fapt reţinută

Defunctul ….., decedat la ….., a lăsat patru descendenţi de grad 1: ………

Prin contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr. … de BNP …., defunctul a vândut pârâtei …. cota de …. părţi din terenul arabil intravilan  nr. top …din ….. pentru preţul de 200.000.000 ROL .

Prin contractul de vânzare cumpărare autentificat sub nr….de BNP …., defunctul a vândut pârâtei …. cota de …… părţi  din terenul arabil intravilan având sola ….., parcela ……., înregistrat în titlul de proprietate ….. pentru preţul de 50.000.000 ROL (f.10 vol.1).

Prin contractul de vânzare cumpărare de drepturi succesorale autentificat sub nr. ….. de BNP ….., reclamantul ………. vinde pârâtei ……… toate drepturile succesorale după defunctul său tată pentru preţul total de 22.500 euro, pe care l-a primit în întregime înainte de autentificarea contractului. În contract se menţionează că pe rolul Judecătoriei Oradea există dosarul nr. ……… în care reclamantul se obligă să înştiinţeze instanţa despre pierderea calităţii sale procesuale active ca urmare a vânzării drepturilor succesorale .

Prin tranzacţia încheiată sub semnătură privată la …….  reclamanta ……… şi pârâta ………. convin ca dosarul nr. ……….. al Judecătoriei Oradea să se finalizeze prin atribuirea masei succesorale după defunct către pârâtă, în schimbul unei sulte de 35.000 euro pe care pârâta a achitat-o reclamantei la data semnării tranzacţiei. Reclamanta se obligă să renunţe la judecata dosarului nr. ……

Prin contractul de vânzare-cumpărare de drepturi succesorale autentificat sub nr. …….., pârâtul …… vinde toate drepturile sale succesorale după defunctul … către pârâta ….., pentru preţul de 5.000 euro, declarând că va aduce la aduce la cunoştinţa instanţei pierderea calităţii sale procesuale active din dosarul nr. …., nemaiavând nicio pretenţie faţă de pârâtă ...

Martorii …… au arătat că defunctul ……. a fost un om avar şi necomunicativ, care obişnuia să cumpere terenuri, nu să le vândă. Cu fiii săi a fost distant, refuzând ajutorul acestora, dar şi să-i ajute, cu excepţia pârâtului ……… căruia i-a donat o porţiune de teren pentru a-şi ridica o casă şi ulterior, la …….., suma de 220.000.000 ROL pentru a-şi termina casa, astfel cum pârâtul recunoaşte în declaraţia autentificată sub nr. …….. de BNP …… Martorii au evidenţiat faptul că defunctul obişnuia să spună că nu îşi dă averea copiilor, aceştia urmând să facă împărţeala după moartea sa, cum doresc. Defunctului i-a părut rău de donarea terenului către fiul său, ……. (declaraţia martorilor …..).

Martorul ………, ocupându-se cu intermedierea de terenuri, a relatat că în august 2001 a discutat cu defunctul ………. despre vânzarea terenului de 13.400 mp …….., vizavi de ………, oferindu-i preţul de 160.000.000 ROL, dar nu au căzut la înţelegere;  în aprilie 2012 a aflat de la acesta că a vândut imobilul fiicei sale pentru preţul de 220.000.000 ROL .. Vânzarea este confirmată şi de martorul …….., prieten al familiei …….., care ştie că pârâta ………. a plătit tatălui său pentru teren 35.000 euro, un preţ mai mare, tocmai ca acesta să dea banii fiului …… pentru terminarea casei sale … Martora ….. cunoaşte de la pârâtă că preţul pe terenul de la ……….a fost achitat de aceasta, deşi s-ar fi aşteptat ca tatăl său să i-l doneze; intenţia defunctului a fost să-şi ajute fiul cel mic cu preţul primit pe teren (.).

Prin raportul de expertiză de evaluare imobiliară nr. …….. realizat de expert …. s-a stabilit că valoarea de circulaţie a terenului ce a făcut obiectul contractului de vânzare cumpărare nr. ……. era, la data de …….., de 1.155.000.000 ROL, iar valoarea de circulaţie a terenului ce a făcut obiectul contractului de vânzare cumpărare nr. … era, la ……., de 156.000.000 ROL.

Soluţia instanţei

Simulaţia sub forma deghizării presupune a se stabili dacă  defunctul ……… au încheiat în realitatea două contracte de donaţie la ……… şi …, dar, urmărind să le ţină secret faţă de ceilalţi descendenţi cu vocaţie succesorală, le-au mascat sub forma celor două contracte de vânzare cumpărare deduse judecăţii.

Instanţa reţine din declaraţiile martorilor ……… a achitat defunctului său tată preţul menţionat în contractele nr. ……….., în total 220.000.000 ROL, bani pe care ulterior, la ………, acesta i-a donat pârâtului …… pentru a-şi termina casa.

Ceilalţi martori audiaţi nu au cunoştinţă ca defunctul să fi vândut sau donat pârâtei, dat fiind caracterul său şi declaraţiile sale exprese,  dar, pe de o parte, faptul negativ nu poate face obiectul probei, iar pe de altă parte există înscrisuri evidente cu privire la transmisiunea dreptului de proprietate.

La analiza caracterului serios al preţului, în sensul art. 1303 Cod civil de la 1864, se are în vedere relaţia dintre părţi  şi ca acesta să constituie o cauză suficientă a obligaţiei de transmitere a dreptului de proprietate pentru defunctul …………….

Preţul inserat în cele două contracte reprezintă cel puţin nivelul valorii înscrise în tabelul Camerei Notarilor Publici, fapt acceptat de părţi în şedinţa publică din ……., când a fost pus în discuţie acest aspect. Într-adevăr, există o diferenţă de 5, respectiv 3 ori mai mare dintre preţ şi valoarea de piaţă a imobilelor de la acele date, stabilită prin raportul de expertiză, dar părţile contractante sunt tată şi fiică, iar motivul determinant al defunctului a fost ca preţul primit să-l doneze fiului ………., nu să înlocuiască cele două terenuri ieşite din patrimoniul său.

Apreciind că preţul achitat de pârâta …….. nu este unul derizoriu, care să dovedească existenţa unor contracte secrete de donaţie, instanţa va respinge ca nefondate capetele de cerere privind constatarea caracterului simulat al contractelor de vânzare cumpărare nr……. şi constatarea nulităţii absolute a contractului de donaţie subsecvent, precum şi a înscrierilor din CF.

Analizând capetele din cererea principală precizată şi cererea reconvenţională privind nulitatea contractelor de vânzare a drepturilor succesorale nr. ………, respectiv din ….., acestea sunt neîntemeiate pentru următoarele motive:

 Eroarea asupra valorii economice a prestaţiei sau a contraprestaţiei nu reprezintă un viciu de consimţământ şi nu atrage vreo sancţiune a actului juridic, neconfundându-se cu eroarea asupra substanţei obiectului.  În speţă nu sunt aplicabile nici dispoziţiile privitoare la leziune, art. 1165 Cod civil de la 1864 excluzând în mod expres de la protecţia legii majorul care a suferit o pagubă ca urmare a unei disproporţii vădite între prestaţiile ce se efectuează în baza actului juridic.

Pentru motivele de mai sus, vor fi respinsă cererea principală precizată şi cererea reconvenţională.

Pârâţii ……..nu au solicitat cheltuieli de judecată.

Calea de atac este apelul, dat fiind valoarea imobilelor expertizate mai mare de 100.000 lei, în temeiul art. 282 ind. 1 Cod proc. Civ.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Respinge ca nefondată cererea de chemare în judecată precizată formulată de reclamanţii ……., domiciliat în . cu domiciliul procesual ales la … în contradictoriu cu pârâţii ………, ambii domiciliaţi în ……. şi ……… , domiciliat în …...

Respinge ca neîntemeiată cererea reconvenţională formulată de pârâtul reclamant reconvenţional …. în contradictoriu cu pârâta reconvenţională ………..

Fără cheltuieli de judecată

Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare

 Pronunţată în şedinţă publică, azi, ………..

 PREŞEDINTE  GREFIER

.

red. jud.

.