Somaţie de plată

Hotărâre 771 din 17.01.2014


Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Balş la nr. 884/184/30.02.2012 creditoarea SC SRL, în calitate de mandatară a S.C. S.A. ( succesoare în calitate de furnizor de energie electrică a fostei ELECTRICA SA), persoană juridică română a chemat in judecată pe debitorul DG, solicitând instanţei, ca prin hotărârea ce va pronunţa să emită ordonanţă prin care să someze debitorul să-i plătească sumele de 268,99 lei pretenţii şi 243,67 lei penalităţi de întârziere, precum şi obligarea debitorului la plata cheltuielilor de judecată.

In fapt, creditoarea a motivat că între părţi s-au derulat raporturi contractuale, în baza cărora  creditoarea a livrat debitoarei energie electrică, acesta având obligaţia de a achita contravaloarea energiei, conform facturilor emise.

A mai arătat creditoarea că a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a litigiului, prin notificări şi apeluri telefonice adresate debitoarei, însă demersurile nu au avut nici un rezultat. De asemenea, creditoarea a arătat că sunt îndeplinite toate cerinţele prevăzute în OG 5/2001, creanţa fiind certă, lichidă şi exigibilă.

În drept, au fost invocate dispoziţiile OG 5/2001, art. 969 şi următoarele, art. 1073 C.civ., art. 43 şi 46 C.com.

In susţinerea cererii sale creditoarea a depus situaţia debitului, fişe calcul penalităţi, facturi fiscale, procură si a timbrat acţiunea cu sumele de 39 lei taxă judiciară de timbru şi 0,30 lei timbru judiciar.

Debitorul, legal citat, nu s-a prezentat în instanţă şi nu a depus întâmpinare.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa apreciază că cererea  formulată de creditoare  este întemeiată. 

Potrivit art. 1 din OG 5/2001, la cererea creditorului, în scopul realizării de bună voie sau prin executare silită a creanţelor certe, lichide şi exigibile ce reprezintă obligaţii de plată a unor sume de bani, asumate prin contract, se poate emite ordonanţă care să conţină somaţia de plată a sumei datorate de debitor, actualizată conform ratei inflaţiei aplicabile la data plăţii efective.

In conformitate cu dispoziţiile art. 379 (3) şi ( 4) Cod procedură civilă. creanţa este certă atunci când existenţa sa rezultă din însuşi actul de creanţă sau din alte acte chiar neautentice, in cazul de faţă această condiţie fiind îndeplinită, având in vedere facturile depuse la dosarul cauzei, precum si pentru penalităţi, conform modului de calcul, iar creanţa este lichidă atunci când, câtimea ei este determinată sau determinabila prin însăşi actul de creanţă.

In cauza de faţă creanţa  este determinata, conform facturilor si, in ce priveşte penalităţile prin modul de calcul depus de creditoare.

De asemenea, creanţa creditoarei este exigibilă, deoarece a ajuns la scadenţă.

In raport de aceste considerente instanţa urmează să admită, acţiunea formulată de creditoare şi să emită ordonanţa  prin care să someze debitoarea să plătească creditoarei sumele de 268,99 lei pretenţii şi 243,67 lei penalităţi de întârziere, în termen de 10 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, sume care vor fi actualizate conform ratei inflaţiei la data plăţii efective.

Având în vedere dispoziţiile art. 274 Cod procedură civilă instanţa va obliga debitorul sa plătească creditoarei cheltuielile de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru şi timbru judiciar.