Nesoluţionarea laturii civile. Consecinţa – trimiterea cauzei spre rejudecare primei instanţe doar cu privire la acţiunea civilă exercitată de partea vătămată.

Decizie 29/R din 05.02.2013


Prin sentinţa penală nr. 277 din 24.10.2012 Judecătoria Vişeu de Sus l-a condamnat pe inculpatul Iusco Ioan Marian pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prev. de art. 181 al. 1 C.pen. la 6 (şase) luni închisoare.

În baza art. 81 şi 82 C.pen. a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 6 luni şi atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor prev. de art. 83 C.pen.

Prin aceeaşi sentinţă a fost condamnat inculpatul-parte vătămată Iusco Gavrilă Florin, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 C.pen. la 3.000 (treimii) lei amendă şi i s-a atras atenţia inculpatului asupra consecinţelor prev. de art. 63¹ C.pen.

S-a mai dispus condamnarea inculpatului-parte vătămată Ciuban Ioan, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 C.pen. la 3.000 (treimii) lei amendă, atrăgându-i-se atenţia asupra consecinţelor prev. de art. 63¹ C.pen. şi a inculpatului-parte vătămată Năsui Ştefan Gavrilă, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 C.pen. la 3.000 (treimii) lei amendă şi i s-a atras atenţia asupra consecinţelor prev. de art. 63¹ C.pen.

Instanţa a respins cererea de despăgubiri civile formulată de partea civilă-inculpat Năsui Ştefan Gavrilă şi a compensat cheltuielile judiciare făcute de părţi, iar în baza art. 191 al. 1 C.pr.pen. i-a obligat pe inculpaţi să plătească statului suma de câte 150 lei cheltuieli judiciare.

Pentru a hotărî în acest sens prima instanţă a reţinut următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus înregistrat sub nr. 1006/336/2012, inculpaţii Iusco Ioan Marian  Iusco Gavrilă Florin, Ciuban Ioan şi Năsui Ştefan Gavrilă au fost trimis in judecata după cum urmează:

- inculpaţii Iusco Gavrilă Florin, Ciuban Ioan şi Năsui Ştefan Gavrilă pentru săvârşirea infracţiunii de lovire prev. de art. 180 al. 2 C.pen.,iar

- inculpatul Iusco Ioan Marian pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prev. de art. 181 al. 1 C.pen.

S-a reţinut că la data de 1 septembrie 2010, în două momente diferite, respectiv pe la orele 12.30 şi 17.30, între părţi au avut loc certuri urmate de loviri reciproce, certuri izbucnite spontan însă pe fondul unor duşmănii mai vechi.

Inculpaţii, în declaraţiile date atât în cursul urmăririi penale cât şi la instanţă nu şi-au recunoscut propriile fapte, dar au solicitat condamnarea celorlalţi, fiecare afirmând doar că a fost lovit.

Din probele administrate în cauză coroborate cu declaraţiile inculpaţilor, instanţa a reţinut fapt următoarele:

Inculpaţii-părţi vătămate se cunosc deoarece sunt rude, Iusco Ioan Marian şi Iusco Gavrilă Florin fiind fraţi.

În data de 1 septembrie 2010, Ciuban Ioan împreună cu ginerele său Năsui Ştefan Gavrilă se deplasau cu un atelaj tras de cai pe strada Valea Vinului, înspre un teren pe care îl au acolo, în căruţă aflându-se Ciuban Maria şi doi nepoţi minori. Într-un loc în care drumul era îngust, s-au întâlnit cu autoturismul „Dacia” cu nr. de înmatriculare MM-73-YGY,condus de Iusco Ioan Marian, care se deplasa  din sens opus. Din cauza faptului că vehiculele nu au putut trece unul pe lângă altul, între părţi a izbucnit o ceartă, urmată de o agresiune fizică între Năsui Ştefan Gavrilă şi Iusco Ioan Marian, aceştia aplicându-şi lovituri reciproce.

În aceeaşi dată, pe la orele 17.30, inculpaţii-părţi vătămate Ciuban Ioan şi Năsui Ştefan Gavrilă, se întorceau spre casă de pe Valea Vinului, la un moment dat fiind surprinşi de fraţii Iusco Ioan Marian şi Iusco Gavrilă Florin care aveau in mână bâte din lemn si erau ascunşi după un şopru cu fân. A izbucnit  un conflict fizic in timpul căruia Iusco Ioan Marian a aplicat o lovitură părţii vătămate Ciuban Ioan căruia i-a cauzat leziuni vindecabile in 40-45 de zile de îngrijiri medicale. În aceleaşi circumstanţe, Iusco Gavrilă Florin şi Năsui Ştefan Gavrilă şi-au aplicat lovituri reciproce, cauzându-şi leziuni vindecabile în 8-9 zile de îngrijiri medicale, conform actelor medicale depuse la dosar.

Incidentul dintre părţi a fost confirmat de martorii Ciuban Maria, Pop Năstaca, Năsui Floare şi Ciuban Ionuţ Adrian (filele 37-41,69,70,71 din dosarul de urmărire penală).

În drept, faptele comise de inculpaţi constituie infracţiunile de vătămare corporală şi respectiv lovire prev. de art. 181 si 180 al. 2 C.pen. pentru care au fost condamnaţi la pedepse individualizate in dispozitivul sentinţei.

Inculpatul Iusco Ioan Marian a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală prev. de art. 181 C.pen.  Apreciind că scopul educativ al pedepsei poate fi realizat si fără privarea de libertate şi că sunt îndeplinite cumulativ prevederile art. 81 si 82 C.pen., instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de  încercare şi a atras atenţia inculpatului asupra consecinţelor prev. de art. 83 C.pen.

Inculpaţilor Iusco Gavrilă Florin, Ciuban Ioan şi Năsui Ştefan Gavrilă  le-a fost aplicată câte o pedeapsă cu amenda.

Dintre părţile din proces care au calitatea şi de părţi vătămate şi de inculpaţi, numai Năsui Ştefan Gavrilă a solicitat despăgubiri de câte 150 lei pe zi  pentru cele 10 zile de îngrijiri medicale.

Avându-se în vedere dubla calitate a fiecărei părţi, atât de inculpat cât şi de parte vătămată, cererea formulată a fost respinsă. Nu s-au acordat nici cheltuieli judiciare, acestea urmând a fi compensate.

Împotriva acestei sentinţe au declarat recurs inculpaţii-părţi vătămate Ciuban Ioan şi Năsui Ştefan Gavrilă, solicitând în principal casarea hotărârii şi achitarea lor, în subsidiar reducerea amenzii ce le-a fost aplicată, până la nivelul sumei de 1.000 lei. De asemenea,  s-a solicitat rejudecarea cauzei şi sub aspectul laturii civile, criticându-se faptul că acţiunea civilă nu a fost analizată şi soluţionată de către instanţă în mod temeinic şi legal. Recurenţii au învederat faptul că instanţa de fond nu putea respinge acordarea despăgubirilor civile şi nici nu le putea compensa întrucât exista mare diferenţă între numărul de zile de îngrijiri medicale necesare vindecării recurenţilor  şi numărul de zile de îngrijiri medicale acordate inculpatului Iusco Ioan Marian.

Procedând la judecarea recursurilor, prin prisma motivelor invocate dar şi din oficiu, tribunalul reţine următoarele:

În ceea ce priveşte latura penală a cauzei, instanţa a procedat la o judecare justă şi temeinică a acesteia în baza probelor legal administrate. Astfel în mod corect s-a reţinut de către instanţa de fond că la data de 01.09.2010, pe fondul unui conflict preexistent între părţi, acesta fiind de altfel rudenii, s-a iscat un scandal care a degenerat în acţiuni reciproce de agresare. În acest context, inculpatul Iusco Ioan Marian i-a aplicat mai multe lovituri cu un corp contondent părţii vătămate Ciuban Ioan, provocându-i acestuia leziuni fizice care au necesitat pentru vindecare 40-45 de zile de îngrijiri medicale, conform actelor medico-legale depuse la dosar. De asemenea, acelaşi inculpat i-a aplicat în aceleaşi împrejurări mai multe lovituri tot cu un obiect contondent părţii vătămate Năsui Ştefan Gavrilă şi acestuia cauzându-i-se leziuni fizice ce au necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Aşa cum am arătat, agresiunile au fost reciproce. Astfel că inculpaţii-părţi vătămate Ciuban Ioan şi Năsui Ştefan Gavrilă, la rândul lor, au aplicat părţii vătămate-inculpat Iusco Gavrilă Florin mai multe lovituri care au cauzat  leziuni vindecabile în 8-9 zile de îngrijiri medicale.

Reţinând vinovăţia inculpaţilor pentru faptele descrise mai sus, Judecătoria Vişeu de Sus a realizat o corectă încadrare juridică a infracţiunilor şi totodată, a procedat la o judicioasă individualizare a pedepselor aplicate inculpaţilor.

Astfel, instanţa de fond a avut în vedere criteriile generale de individualizare a pedepselor stabilite în art. 72 Cod penal, mai exact limitele de pedeapsă fixate de legiuitor, gradul de pericol social concret al faptelor săvârşite, persoana inculpaţilor şi împrejurările concrete de săvârşire a faptelor.

În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, tribunalul constată însă că instanţa de fond a procedat la o analiză superficială a acţiunii civile  exercitate de recurenţii-părţi vătămate Ciuban Ioan şi Năsui Ştefan Gavrilă.

Astfel, în mod eronat instanţa de fond a reţinut în cuprinsul sentinţei că „dintre părţile din proces care au calitate şi de părţi vătămate şi de inculpaţi, numai Năsui Ştefan Gavrilă a solicitat despăgubiri de câte 150 de lei pe zi pentru cele 10 zile de îngrijiri medicale. Avându-se în vedere dubla calitate a fiecărei părţi, atât de inculpat cât şi de parte vătămată, cererea formulată va fi respinsă.”

Tribunalul constată că în mod nelegal instanţa de fond nu a procedat la o analiză temeinică a pretenţiilor civile formulate de către fiecare parte vătămată-inculpat din perspectiva întrunirii condiţiilor răspunderii civile delictuale, nefiind administrată de altfel nici un fel de probă în acest sens. Simpla afirmaţie a instanţei de fond, fără nici un fel de argument susţinut de probe, nu poate fi acceptată de către tribunal. O astfel de soluţionare poate naşte calea arbitrariului, ceea ce aduce atingere gravă dreptului la un proces echitabil, principiu de bază al procesului penal.

De altfel, instanţa de fond nu s-a pronunţat în nici un fel asupra acţiunii civile exercitate de către recurentul-parte vătămată-inculpat Ciuban Ioan, lăsând astfel nesoluţionată o cerere esenţială a părţii în cadrul procesului penal, această eroare a instanţei de fond fiind prevăzută în mod expres ca şi caz de casare în cuprinsul art. 3859 pct.10 Cod procedură penală. Aşa cum rezultă  din declaraţia dată de recurentul-parte vătămată-inculpat în cursul urmăririi penale (fila 34 dosar urmărire penală), acesta declară că se constituie parte civilă în proces cu suma de 3.000 lei. Instanţa de fond nu a procedat la reaudierea părţii vătămate-inculpat cu privire la latura civilă a cauzei şi în cursul cercetării judecătoreşti, ignorând practic constituirea de parte civilă făcută de acesta în cursul urmăririi penale.

Pentru toate aceste considerente recursurile declarate de recurenţii-părţi vătămate-inculpaţi Ciuban Ioan şi Năsui Ştefan Gavrilă sunt întemeiate în ceea ce priveşte latura civilă a cauzei şi în consecinţă, în temeiul art. 38515 pct. 2 lit. c Cod procedură penală vor fi admise recursurile declarate de recurenţii-părţi vătămate-inculpaţi Ciuban Ioan şi Năsui Ştefan Gavrilă împotriva sentinţei penale nr. 277 din 24 octombrie 2012 a Judecătoriei  Vişeu de Sus, pe care o casează în parte doar cu privire la latura civilă a cauzei şi trimite cauza spre rejudecare primei instanţe, respectiv Judecătoriei Vişeu de Sus doar cu privire la latura civilă vizând acţiunea  civilă exercitată de recurenţii – părţi vătămate-inculpaţi Ciuban Ioan şi Năsui Ştefan Gavrilă, menţinând restul dispoziţiilor sentinţei atacate.

În rejudecare, Judecătoria Vişeu de Sus va proceda la soluţionarea laturii civile a cauzei în ceea ce priveşte acţiunea civilă exercitată de recurenţii-părţi vătămate, urmând a-i audia cu privire la despăgubirile civile şi probele pe care înţeleg să le solicite a fi administrate în dovedirea pretenţiilor formulate.