Plângere contravenţională

Decizie 1039 din 25.10.2011


În cazul comiterii a doua fapte cu caracter contraventional, agentul constatator are obligatia de a stabili distinct sanctiunea aplicata pentru fiecare  urmând apoi a proceda la cumulul acestora în conformitate cu dispozitiile legale ale art.10 din OG nr.2/2001.

(Tribunalul Arad, sectia contencios administrativ si fiscal, litigii de munca si asigurari sociale, decizia civila  1039/25.10.2011 în dosarul 6934/55/2011)

Tribunalul retine ca petentei i se imputa prin procesul verbal de contraventie savârsirea a 2 contraventii, respectiv  „nu  detine  aviz orar de functionare la  punctul de lucru din Arad  str. M A nr. , bl. , ap., parter” si „ nu  detine autorizatie cu privire la desfasurare activitatii de alimentatie  publica”  dar agentul constatator stabileste o singura sanctiune cu amenda în cuantum de 5.000 lei.

Potrivit art.10 alin.1 din OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor daca aceeasi persoana a savârsit mai multe contraventii sanctiunea se aplica pentru fiecare contraventie.

Iar în conformitate cu alin.2 când contraventiile au fost constatate prin acelasi proces-verbal, sanctiunile contraventionale se cumuleaza fara a putea depasi dublul maximului amenzii prevazut pentru contraventia cea mai grava.

Astfel ca desi prin procesul verbal de contraventie care face obiectul prezentei pricini se retine în sarcina petentei comiterea a doua fapte cu caracter contraventional, pentru care agentul constatator avea obligatia de a stabili distinct sanctiunea aplicata, urmând apoi a proceda la cumulul acestora în conformitate cu dispozitiile legale precitate, agentul constatator nu a procedat în modul legal aratat ci a preferat sa aplice direct o sanctiune cumulata egala cu dublul maximului celei mai mari dintre sanctiuni dar fara a specifica în concret cuantumul pentru fiecare contraventie în parte.

Tribunalul constata ca în mod corect prima instanta a retinut ca din procesul verbal de contraventie nu rezulta care este sanctiunea aplicata, distinct, pentru fiecare dintre faptele imputate apreciind ca se impune anularea procesului verbal  de contraventie, deoarece nu sunt stabilite prin respectivul proces verbal de contraventie sanctiunile aplicate individual  pentru fiecare dintre faptele constatate, împrejurare de natura a lipsi instanta de judecata de posibilitatea reala de a analiza, în mod distinct, legalitatea si temeinicia procesului verbal de contraventie aferent fiecareia dintre faptele indicate în cuprinsul actului constatator conform art. 34 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001.

Argumentul intimatei ca motivarea primei instante ar putea fi primita doar daca ar fi imposibil de stabilit care este sanctiunea pentru fiecare contraventie constatata si doar daca ar exista temeiuri pentru ca instanta sa modifice cuantumul amenzii aplicate nu poate fi primita din moment ce dispozitiile art.10 alin.1 si alin.2 din OG nr.2/2001 stabilesc în mod imperativ procedura de urmat în cazul constatarii pluralitatii de contraventii, dispozitii ignorate de agentul constatator  iar conform art. 34 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001 instanta de judecata este obligata de a analiza, în mod distinct, legalitatea si temeinicia procesului verbal de contraventie aferent fiecareia dintre faptele indicate în cuprinsul actului constatator or prin maniera în care a procedat agentul constatator a împiedicat instanta sa-si exercite atributiile legale aratate.