Asumarea de către recurentul petent a obligaţiei prezentării martorului în faţa instanţei nu are suport juridic şi, evident, nu poate fi sancţionată, instanţa putând păşi la judecată numai dacă, după emiterea mandatului de aducere martorul nu se prezintă

Decizie 269 din 19.03.2014


Judecătoria Galaţi a respins ca nefondată plângerea  împotriva procesului verbal de constatare şi sancționare a contravențiilor prin care petentul a fost sancţionat contravenţional, cu 5 puncte amendă în valoare de 350 lei şi reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile, pentru săvârşirea faptei prevăzute de art. 100 alin. 3 lit. f din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Instanţa de fond a decăzut pe petent din proba testimonială, motivat de faptul că acesta nu a prezentat martorul propus în vederea audierii şi a constatat că procesul-verbal de contravenţie este întocmit ca urmare a constatării directe a contravenţiei de către agentul constatator iar din probele administrate, nu s-a probat de către petent o situaţie contrară celei reţinute.

Recursul declarat de petent a fost apreciat ca fiind fondat, motivat de lipsa verificării apărărilor formulate de petent, instanţa de fond procedând în mod nelegal la decăderea petentului din proba testimonială încuviinţată.

Asumarea de către recurentul petent a obligaţiei prezentării martorului în faţa instanţei nu are suport juridic şi, evident, nu poate fi sancţionată, instanţa putând păşi la judecată numai dacă, după emiterea mandatului de aducere – în condiţiile art. 188 din vechiul Cod de procedură civilă, martorul nu se înfăţişează.

Pentru a se putea aprecia că martorul lipseşte nejustificat, astfel încât instanţa să poată emite mandat de aducere, este necesar ca procedura de citare a martorului să fi fost legal îndeplinită.

Faţă de considerentele mai sus invocate, având în vedere şi asigurarea unui drept efectiv al petentului  la un proces echitabil în cadrul căruia să aibă posibilitatea de a-şi  dovedi apărările formulate,  tribunalul a admis recursul şi a casat sentinţa civilă, trimiţând cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă.