Contestaţia în anulare promovată împotriva deciziei pronunțată cu privire la o altă contestaţie în anulare, formulată în temeiul art. 318 C.p.c. , este inadmisibilă.

Decizie 5 din 21.01.2014


Potrivit art. 318 C.p.c. , „hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa , respingând recursul sau admiţându-l numai în parte , a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare”.

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Galaţi – Secţia contencios administrativ şi fiscal , contestatoarea SC ………. SRL prin administrator a formulat contestaţie în anulare împotriva deciziei civile nr. ….. din data de 23.11.2012 pronunţată de Tribunalul Galaţi în dosarul nr. ………………….

În motivare , contestatoarea a arătat că în mod greşit Tribunalul Galaţi a respins contestaţia în anulare pe care a formulat-o în condiţiile în care nu a verificat toate dovezile depuse la dosarul cauzei.

În drept , contestatoarea a invocat dispoziţiile art. 318 alin. 1 şi art. 320 alin. 3 C.p.c. , ale OG nr. 2/2001 şi ale Codului civil.

Legal citată , intimata nu a fost reprezentată în faţa instanţei şi nu a formulat întâmpinare .

La termenul din data de 18.11.2013 , Tribunalul a invocat din oficiu excepţia inadmisibilităţii formulării acţiunii.

Analizând probele administrate în cauză , instanţa a reţinut următoarele:

În fapt , prin decizia civilă nr. ……… pronunţată de Tribunalul Galaţi în dosarul nr. …………. , s-a respins ca nefondată contestaţia în anulare formulată de SC ………… SRL prin administrator împotriva deciziei nr. …………. a Tribunalului Galaţi.

Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac , de retractare , nedevolutivă , nesuspensivă de executare şi care , potrivit dispoziţiilor procesual civile , îmbracă două forme : contestaţia în anulare obişnuită , de drept comun , prevăzută de dispoziţiile art. 317 C.p.c. şi contestaţia în anulare specială , prevăzută de art. 318 C.p.c.

Faţă de excepţia inadmisibilităţii invocată din oficiu , instanţa reţine că  , potrivit dispoziţiilor art. 318 C.p.c. , invocate de către contestatoare în susţinerea cererii formulate , hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa , respingând recursul sau admiţându-l numai în parte , a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.

Ca urmare , principala condiţie ce trebuie îndeplinită pentru admisibilitatea contestaţiei în anulare specială este ca hotărârea atacată să fi fost pronunţată de instanța de recurs.

Or , analizând decizia civilă nr. …………. , instanţa a constatat că aceasta a fost pronunţată tot cu privire la o contestaţie în anulare.

Cum enumerarea indicată anterior şi cuprinsă de textul de lege enunţat este limitativă , instanţa a apreciat că hotărârea atacată în cauză nu este susceptibilă de contestaţie în anulare.

Faţă de cele reţinute anterior , Tribunalul a admis excepţia invocată din oficiu , cu consecinţa respingerii cererii astfel formulată ca inadmisibilă.