Fara titlu

Sentinţă penală 21 din 23.01.2009


Dosar nr. 1926/257/2008

R O M Â N I A

JUDECATORIA MEDIAS

SECTIE GENERALA

SENTINTA  PENALA Nr. 21

Sedinta publica din 23 Ianuarie 2009

 

Constata ca prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Medias emis la data de 30 iunie 2008 inculpatul L. R. a fost trimis în judecata pentru savârsirea infractiunii de lovire, prevazuta si pedepsita de art. 180 al. 2 din Codul penal.

În fapt, s-a retinut ca la data de 29 august 2007, dupa o petrecere organizata la domiciliul inculpatului, si pe fondul unor neîntelegeri cu partea vatamata P. L., inculpatul i-a aplicat acestuia din urma mai multe lovituri cu o bâta, cauzându-i leziuni vindecabile în 2-3 zile de îngrijiri medicale.

Partea vatamata nu s-a constituit parte civila dar Spitalul Municipal Medias a solicitat despagubiri în suma de 50 lei pentru îngrijirile medicale acordate victimei agresiunii la C.P.U.

Legal citat, inculpatul nu s-a prezentat la judecarea cauzei si nu si-a facut nici o aparare.

De asemenea, partea vatamata nu s-a prezentat la judecarea cauzei si nu a formulat nici un fel de pretentii.

Examinând actele si lucrarile dosarului, respectiv:

- sesizarea scrisa facuta de partea vatamata si declaratia data în faza de urmarire penala f. 5-7 dosar;

- certificatul medico-legal ce atesta leziunile suferite de partea vatamata f. 10 dosar;

- declaratia data de inculpat în faza de urmarire penala f. 13 dosar;

- probele testimoniale administrate în faza de urmarire penala f. 24, 29-31, 32-34, 35-38 dosar;

- fisa de cazier a inculpatului f. 42 dosar;

- constituirea de parte civila facuta de spital f. 73 dosar;

instanta constata cele ce urmeaza.

Inculpatul nu se afla la prima încalcare a legii penale. În perioada cât a fost minor a suferit condamnari pentru infractiuni contra patrimoniului, pentru încalcarea legislatiei rutiere si respectiv pentru o infractiune de lovire. Pedeapsa aplicata pentru aceasta ultima fapta a fost gratiata în anul 2002.

Acest ultim act de clementa de care a beneficiat inculpatul nu a fost de natura sa-l responsabilizeze deoarece a perseverat în conduita sa si a încalcat din nou legea penala.

La data de 29 august 2007 a organizat o petrecere în propria locuinta, unde a participat si partea vatamata P. L.

Deoarece partea vatamata a avut o atitudine ce a suparat pe participantii la petrecere a fost îndepartat în mod pasnic. A revenit, însa, si pe fondul consumului de alcool, înarmat fiind cu o bâta, a încercat sa-l agreseze pe inculpat dar acesta l-a dezarmat imediat. Apoi partea vatamata a încercat sa fuga, realizând ca situatia i-a devenit nefavorabila în momentul în care la  locul incidentului a aparut si martorul S.

Inculpatul ar fi putut sa puna capat incidentului în acest moment dar nu a facut-o. Dimpotriva, având în posesie bâta pe care a luat-o de la partea vatamata a început sa-l loveasca pe acesta din urma peste mâini si picioare cu o asemenea intensitate încât bâta s-a rupt.

Conflictul a fost încheiat în momentul în care a ajuns la fata locului un echipaj al politiei si respectiv partea vatamata a fost transportata la spital.

Actul medico-legal emis dupa doua zile de la agresiune confirma ca partea vatamata a fost  victima unei agresiuni la data de 29.08.2007; s-au relevat tumefactii si excoriatii; s-a stabilit ca leziunile traumatice s-au putut produce prin lovire cu un corp dur si necesita spre vindecare 2-3 zile de îngrijiri medicale.

În cursul judecatii, cu toate diligentele depuse de instanta, nu s-au putut audia nici partile si nici martorii deoarece sunt plecati din tara fara sa li se cunoasca adresele. În aceasta situatie instanta a fost nevoita sa solutioneze cauza si sa pronunte o hotarâre exclusiv pe baza probelor administrate în faza de urmarire penala.

În raport de aceste probe fapta inculpatului de a aplica partii vatamate mai multe lovituri, care i-au cauzat leziuni vindecabile în 3 zile de îngrijiri medicale, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire, prevazuta si pedepsita de art. 180 al. 2 Cod penal.

Pentru aceasta fapta, în conditiile în care vinovatia inculpatului este de necontestat, instanta îl va condamna la pedeapsa de 5000 lei  amenda.

La individualizarea si dozarea pedepsei s-au avut în vedere prevederile art. 72 din Codul penal; faptul ca inculpatul are antecedente similare, ca si împrejurarea ca agresiunea s-a produs asupra unei victime cu discernamântul afectat de consumul de alcool si care, în momentul în care a fost lovita, încerca sa se îndeparteze de inculpat tocmai de teama ca va fi lovit.

Instanta va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art.631 din  Codul penal referitoare la faptul ca sustragerea /cu rea-credinta/ de la executarea amenzii poate duce la înlocuirea acesteia cu pedeapsa închisorii.

În baza prevederilor art. 14-15 si 346 din Codul de procedura penala raportate la prevederile art. 313 din Legea nr. 95/2006 inculpatul va fi obligat sa despagubeasca furnizorul de servicii medicale cu suma de 50 lei, dobânzile si penalitatile aferente debitului pâna la data achitarii efective.

În baza prevederilor art. 191 al. 1 Cod procedura penala inculpatul va fi obligat sa plateasca Statului cheltuieli judiciare în suma de 800 lei.