Succesiune

Sentinţă civilă 1553 din 06.08.2013


Prin Sentinta civila nr. x/31.03.2008 pronuntata de catre Judecatoria Turda in dosarul civil nr. x/328/2007, a fost admisa actiunea promovata de SN, SI, MF, in contradictoriu cu GA, NM, FMZ, SI, UTjr., FE, FL si BM,  si s-a dispus rectificarea suprafetei reale a imobilului inscris in CF nr. x Turda, nr. top. 4031/1, 4032/1, 4033/1, de 917 mp., inregistrarea asupra imobilului inscris in CF nr. x Turda, nr. top. 4031/1, 4032/1, 4033/1, a constructiei cu destinatia “casa familiala”, construita pe fundatie de beton, zidarie din caramida, sarpanta de lemn si invelitoare de tigla, compusa din 3 camere, baie, camara, hol, antreu, bucatarie de vara, magazie si grajd, cu SU de 126,62 mp., iar alaturat anexe gospodaresti constand in grajd cu SU de 14,57 mp. si cotete cu SU de 36,99 mp., in favoarea lui SN si sotia SP, s-a dezbatut succesiunea dupa defunctii SN, decedat la data de 16.10.1988, si SP, decedata la data de 29.08.2006, s-a luat act de invoiala partilor cu privire la sistarea starii de indiviziune asupra imobilelor cu nr. top. 4031/1, 4032/1, 4033/1, nr. top. 4031/3, 4032/3, 4033/3, si nr. top. 4031/6, 4032/6, 4033/6, si s-a dispus intabularea drepturilor de proprietate astfel dobandite.

Prin Incheierea de carte funciara nr. x/21.12.2011, BCPI Turda a respins cererea de a intabula efectele Sentintei civile nr. x/31.03.2008 pronuntata de catre Judecatoria Turda in dosar7, pe motiv ca pe parcursul judecarii acestui dosar civil nu au fost chemati in judecata proprietarii tabulari ai imobilului inscris in CF nr. x Turda, Szabo Ana, Szabo Stefan, Szabo Irina si Giurgiu Maria, nefiind indeplinite dispozitiile art. 893 C.civ.

La data de 12.01.2012, reclamantul, SN, a inregistrat la Judecatoria Turda o cerere de indreptare a erorii materiale din dispozitivul Sentintei civile nr. 1700/31.03.2008 pronuntata de catre Judecatoria Turda, aratand ca prin cererea de chemare in judecata si prin extinderile de actiune partile reclamante au formulat actiunea direct impotriva mostenitorilor proprietarilor tabulari.

Instanta, in baza suportului probator depus la dosar, a admis in parte cererea de indreptare a erorii materiale formulate de reclamanti, stabilind ca aceasta este intemeiata numai in ceea ce priveste sustinerea ca paratii GA, NM si UTJr. sunt succesori ai defunctilor Udrea (Hudrea) Traian si sotia nasc. Giurgiu Maria, proprietari tabulari ai imobilului inscris in CF nr.x Turda in cota de 537/2408-a parte.

La data de 12.07.2012, reclamantul, SN, a inregistrat la Judecatoria Turda o noua cerere de indreptare a erorii materiale din dispozitivul Sentintei civile nr. 1700/31.03.2008, aratand ca de aceasta data este in posesia mai multor acte de stare civila ale mostenitorilor proprietari tabulari asupra imobilului inscris in CF nr. x Turda. Cererea reclamantului a fost respinsa, instanta retinand ca se reitereaza din nou aceleasi imprejurari si sustineri asupra carora ca urmare a promovarii precedentei cereri de indreptare a erorii materiale , instanta s-a pronuntat in mod expres in sensul respingerii lor ca neintemeiate. Totodata, instanta a retinut ca prin aceasta a doua cerere de indreptare a erorii materiale se tinde de fapt la largirea cadrului procesual sub aspectul partilor litigante, prin stabilirea calitatii de succesor al numitei BME, aspect care nu este posibil a fi realizat in cadrul unei astfel de cereri.

De altfel, instanta constata ca si in prezenta cauza reclamantii tind la modificarea cadrului procesual dintr-un litigiu anterior, prin sustinerea ca desi initial au cunoscut faptul ca numita BM, avand calitatea de parata in litigiul anterior, este succesoarea numitului Szabo Stefan, proprietar tabular, in calitate de fiica, totusi in baza actelor de stare civila pe care le anexeaza la prezenta actiune, aceasta nu are o astfel de calitate, fiind sora sotiei sale, SE, neavand calitatea de succesoare la mostenirea acestui proprietar.

In drept, instanta constata ca nu sunt întrunite condiţiile prevederilor art. 111 C.pr.civ., deoarece reclamanţii cer constatarea unui fapt şi nu a unui drept, respectiv a faptului ca printr-o sentinta definitiva si irevocabila au dobandit anumite drepturi in contradictoriu cu diverse persoane, dintre care unele neimprocesuate iar altele sustinand ca au fost improcesuate din eroare.

Instanta constata ca depunerea unor acte de stare civilă aflate la dispozitia partilor ulterior dezlegarii date anumitor aspecte litigioase în raporturile dintre ele, nu poate justifica actiunea in constatarea unui astfel de fapt, in caz contrar s-ar încalca principiul securităţii si al stabilităţii raporturilor juridice civile stabilite printr-o sentinta definitiva si irevocabila.

Pe alta parte, actiunea in constatare promovata de reclamanti tinde la modificarea a ceea ce s-a dezlegat jurisdicţional într-un prim litigiu, posibilitate conferita partilor numai prin exercitarea cailor de atac prevazute de lege, si nu printr-o actiune in constatare.

Sustinerea oferita de catre parti cu privire la faptul ca nu au fost in posesia tuturor actelor de stare civila in procesul anterior, nu se justifica, de vreme ce alegerea momentului introducerii unei cereri de chemare in judecata este atributul exclusiv al partilor reclamante dintr-un proces civil, care au posibilitatea introducerii unei actiuni la momentul la care detin toate probele sau probe suficiente in sustinerea actiunii lor.

Pentru aceste considerente, instanta respinge actiunea reclamantilor, ca neintemeiata.

Domenii speta