Partaj succesoral

Sentinţă civilă 1551 din 13.10.2015


Prin cererea înregistrată sub nr. 7146/245/2014 la Judecătoria Iaşi, reclamantul G.I. a solicitat în contradictoriu cu pârâţii A.V., A.D., A.M., T.A., D.E., A.A., A.D., A.V., A.I., A.E., partajarea bunurilor succesorale existente în masa de împărţit după defuncta G.V., decedată la data de 29.12.2013, cu ultimul domiciliu în Iaşi, precum şi constatarea unui drept de creanţă în favoarea sa, cu privire la pasivul succesoral, în cuantum de 12.500 lei.

S-au solicitat cheltuieli de judecată.

Acţiunea a fost legal timbrată.

În motivare, reclamantul a precizat că G.V. a decedat la data de 29.12.2013, având ultimul domiciliu în Iaşi, moştenitori fiind, alături de acesta, în calitate de soţ supravieţuitor, cu o cotă de 1/3 din moştenire şi pârâţii A.V., A.D., A.M., T.A., D.E., A.A., A.D., A.V., A.I., în calitate de fraţi, fiecare cu câte o cotă de 1/18, precum şi A.E., mama defunctei, cu o cotă de 1/6 din moştenire.

A mai precizat reclamantul că masa succesorală se compune din suma de 20.727,18 lei, aflată într-un depozit deschis la BCR S.A. şi suma de 66.340,96 lei, existentă în contul de investiţii deschis la E.A.M.

A menţionat reclamantul că pasivul succesoral, în cuantum de 12500 lei, l-a suportat în întregime, acesta fiind compus din suma de 9410 lei, reprezentând cheltuielile de înhumare efectuate către Pompele Funebre M., diferenţa fiind constituită din cheltuielile ocazionate cu orânduielile privind înmormântarea şi pomenirea defunctei.

În drept au fost invocate prev. art. 669 şi urm., art. 1143 şi urm. C.civ., art. 997 şi urm. C.pr.civ.

A solicitat administrarea probelor cu înscrisuri şi interogatoriu.

Pârâta A.A. a fost reprezentată de curator, desemnat în condiţiile art. 167 al. 3 C.pr.civ.

Prin întâmpinarea formulată de către pârâtă, prin curator, s-a solicitat admiterea acţiunii în parte, în sensul dispunerii ieşirii din indiviziune şi partajării averii succesorale a defunctei, iar în ceea ce priveşte pasivul succesoral, a solicitat admiterea cererii în măsura în care este dovedită.

În drept au fost invocate prev. art. 205-208 C.pr.civ.

A solicitat administrarea probei cu înscrisuri.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

La data de 29.12.2013 a decedat numita G.V., cu ultimul domiciliu în Iaşi (încheiere privind verificările efectuate în evidenţele succesorale ale Camerei notarilor publici şi ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici şi copie certificat de deces).

Moştenitorii defunctei sunt reclamantul, în calitate de soţ supravieţuitor, cu o cotă-parte din moştenire de 1/3, pârâţii A.V., A.D., A.M., T.A., D.E., A.A., A.D., A.V., A.I., în calitate de colaterali privilegiaţi, fiecare cu câte o cotă-parte de 1/18, precum şi pârâta A.E., în calitate de ascendent privilegiat, cu o cotă-parte de 1/6 din moştenire.

Masa de partaj se compune din: 3.751,85 unităţi de fond deţinute la Fondul deschis de investiţii E.B.F. RON, administrat de S.A.I. E.A.M. S.A., precum şi din suma de 21.051,33 lei, depusă în contul deschis la  B.C.R. S.A.., astfel cum rezultă din înscrisurile înaintate de către cele două instituţii.

În ceea ce priveşte pasivul succesoral, se constată că, prin S.C. Pompe Funebre M. S.R.L., a fost cheltuită suma de 9410 lei cu titlu de cheltuieli de înmormântare, inclusiv praznicul aferent.

De asemenea, conform ordinului de plată depus în copie la dosar de către reclamant, acestuia i s-a plătit de către BCR S.A., în data de 30.12.2013, la o zi după decesul soţiei sale, suma de 10.000 lei.

În răspunsurile la interogatoriile luate pârâtei A.E., aceasta a menţionat că reclamantul a cheltuit suma de 100.000.000 ROL, pentru înmormântarea soţiei sale, iar pârâţii A.V. şi A.D. , au precizat că reclamantul a cheltuit, în acest scop, suma de 125.000.000 ROL.

 În ceea ce priveşte celelalte înscrisuri reprezentând cheltuieli alimentare şi nealimentare, se constată că pe acestea sunt menţionate prenumele pârâţilor.

Prin urmare, coroborând înscrisurile emise de către S.C. Pompe Funebre M. S.R.L. şi  BCR S.A., cu răspunsurile la interogatorii, instanţa, făcând o medie, va aprecia că suma cheltuită de către reclamant pentru înmormântarea defunctei şi care constituie pasiv succesoral este de 10000 lei.

Aşadar, faţă de situaţia de fapt reţinută, văzând şi disp. art. 1143 al. 1, 1155 al. 1 C.civ., art. 983, 987 C.pr.civ., instanţa va admite în parte acţiunea civilă, va constata care sunt moştenitorii defunctei precum şi cotele-părţi din moştenire cuvenite acestora, va constata componenţa masei de partaj, va dispune ieşirea părţilor din starea de indiviziune şi va atribui fiecărei părţi câte un lot, în natură, raportat la cota-parte din moştenire care i se cuvine.

Totodată, va constata că reclamantul a suportat un pasiv succesoral de 10.000 lei şi va obliga pârâţii să achite acestuia câte o cotă valorică din acest cuantum, calculată raportat la cota-parte din moştenire care li se cuvine.

În tem. art. 453 C.pr.civ., va obliga pârâţii să achite reclamantului, raportat la cota-parte ce revine fiecăruia, cheltuieli de judecată (c/val taxă de timbru, c/val cheltuieli notariale, c/val onorariu avocat ds. şi c/val onorariu curator).