Încheierea privind lămurirea înţelesului dispozitivului unei hotărâri judecătoreşti.

Decizie 879/R din 20.10.2010


Calea procesuala reglementata prin prevederile art. 2811 Cod procedura civila este menita sa clarifice anumite nelamuriri cu privire la întelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului unei hotarâri judecatoresti ori sa înlature eventuale dispozitii potrivnice.

În aplicarea acestor prevederi legale nu se poate modifica solutia de fond pronuntata de instanta, situatie ce putea deveni incidenta doar în urma exercitarii eventualelor cai de atac prevazute de lege împotriva hotarârii al carei dispozitiv necesita lamuriri.

Prin încheierea sedintei Camerei de Consiliu din 4.02.2010, pronuntata de Judecatoria Dragomiresti în dosarul nr. 1224/224/2007 a fost admisa cererea formulata de reclamantul B. I., în nume propriu si în numele reclamantilor minori B. M. I. S. si B. A. S., reprezentati si de catre curator în contradictoriu cu pârâtii M.G.si M. S., si în consecinta s-a lamurit dispozitivul sentintei civile nr. 206 din 25.02.2009 în dosarul nr. 1224/224/2007 al Judecatoriei Dragomiresti în sensul acordarii "pârâtilor din rândul 3 si 4", respectiv minorilor, a valorii bunurilor ce le revin din masa succesorala ramasa dupa defuncta lor mama B. S., în suma de 6.981 lei. De asemenea, pârâtii au fost obligati sa le plateasca, în solidar, minorilor aceasta suma.

Pentru a pronunta aceasta solutie, prima instanta a retinut ca prin cererea înregistrata la instanta la data de 04.11.2009 în dosar nr. 1224/224/2007, reclamantul a solicitat instantei în temeiul art. 281 indice 1 C.pr.civ. lamurirea întelesului dispozitivului sentintei civile nr. 206 pronuntata la data de  25.02.2009 în dosar nr. 1224/224/2007 al Judecatoriei Dragomiresti.

S-a constatat ca în motivarea cererii reclamantul a aratat ca prin sentinta civila de mai sus s-a stabilit masa succesorala dupa defuncta B. S., în care au fost incluse sub punctele a-c, urmatoarele bunuri:a.-una colejna în valoare de 645 lei;b.-un gard si împrejmuiri în valoare de 3015 lei;c.-lucrari diverse la casa de locuit în valoarea de 9571 lei. Reclamantul a sustinut ca prin hotarâre bunurile de mai sus au fost atribuite în natura pârâtilor din rândul trei si patru din actiune, adica celor doi reclamanti minori si sentinta civila nu poate fi pusa în executare în sensul atribuirii în natura a acestor bunuri, mai ales datorita faptului ca lucrarile diverse la casa de locuit constau în zugraveli, tencuit, montat geamuri, usi etc.

Drept urmare s-a apreciat ca se impune lamurirea dispozitivului sentintei în sensul acordarii celor doi reclamanti minori a contravalorii bunurilor atribuite, contravaloare ce se ridica la suma totala de 13.231 lei, cu obligarea pârâtilor, care sunt proprietarii casei la care s-au efectuat îmbunatatirile de a plati aceasta suma.

Analizând actele dosarului, prin prisma dispozitiilor legale în materie, instanta de fond a retinut ca prin sentinta civila nr. 206 pronuntata la data de 25.02.2009, în dosar nr. 1224/224/2007 a Judecatoriei Dragomiresti, ramasa definitiva prin nerecurare, a fost admisa actiunea civila formulata de reclamantul si în consecinta s-a constatat ca masa succesorala ramasa dupa defuncta B.S., decedata la data de 29 mai 2004,  cuprinde urmatoarele bunuri:  a.-una colejna în valoare de 645 lei;b.-un gard si împrejmuiri în valoare de 3015 lei;c.-lucrari diverse la casa de locuit în valoarea de 9.571 lei.

De asemenea, s-a constatat ca mostenitorii defunctei sunt reclamantul în calitate de sot supravietuitor în cota de 2/8 parte si minorii în calitate de fii, în cota de 3/8 parte fiecare. S-a dispus iesirea din indiviziune si s-au atribuit aceste bunuri pârâtilor din rândurile 3 si 4, respectiv celor doi minori.

Judecatoria a retinut ca întrucât colejna, gardul împrejmuitor si lucrarile la casa de locuit, aceasta din urma apartinând celor doi pârâti M. G. si  M. S., în valoare totala de 18.631 lei, au fost facute în comun în timpul casatoriei de catre cei doi soti, respectiv de catre defuncta B. S., împreuna cu reclamantul B. I., valoarea care trebuie discutata este doar în cota de ½ parte, respectiv 9.310 lei si având în vedere ca din aceasta valoare cei doi mostenitori minori au cota de 3/8 parte fiecare, acestora le revine suma de 6.981 lei.

De asemenea, în considerarea faptului ca aceste bunuri sunt imobile, respectiv colejna si gardul împrejmuitor, dar mai ales a faptului ca  lucrarile la casa de locuit sunt de fapt lucrari de tencuieli interioare la casa de locuit, tâmplarie, placa si respectiv structura din beton, zidarie din boltari pentru terasa si scari de acces, precum si un cos de fum din zidarie plina presata, prima instanta a apreciat ca într-adevar ele nu pot fi atribuite în realitate celor doi mostenitori minori ai defunctei, acestia putând eventual sa primeasca contravaloarea corespunzatoare a imobilelor si a lucrarilor.

S-a apreciat ca se poate uza de prevederile art. 281 indice 1 Cod procedura civila atunci când dispozitivul nu cuprinde date care sa permita executarea hotarârii, partile având posibilitatea de a folosi procedura reglementata prin art. 281 indice 1 C.pr.civ. sau cea prevazuta de art. 400 alin. 2 C.pr.civ., sens în care s-a pronuntat C.S.J.  prin decizia nr. 3780/2002. Nu au fost acordate cheltuieli de judecata având în vedere obiectul cererii, respectiv acela de lamurire a dispozitivului unei sentinte civile, precum si faptul ca pârâtii nu se afla în culpa procesuala. Faptul ca dispozitivul sentintei nu poate fi pus în executare nu le este imputabil acestora.

Împotriva acestei încheieri a declarat recurs reclamantul personal ?i în numele minorilorBizau Ilie, în nume personal si în reprezentarea minorilor solicitând în temeiul prevederilor art. 304 pct. 8 si 9 Cod procedura civila, modificarea încheierii.

În motivare s-a învederat ca în mod eronat prima instanta a retinut în considerentele hotarârii faptul ca celor doi minori le revine doar suma de 6981 lei si nu 13231 lei, discutându-se practic fondul cauzei, deoarece potrivit sentintei civile nr. 206/2009 a Judecatoriei Dragomiresti s-a dispus în mod imperativ iesirea din indiviziune si atribuirea bunurilor din masa succesorala pârâtilor de rândurile 3 si 4, adica minorilor. Recurentii au precizat ca toate bunurile ce compun masa succesorala dupa defuncta mama le-au fost atribuite, contravaloarea acestora ridicându-se la suma de 13231 lei.

Analizând încheierea atacata, prin prisma motivelor de modificare invocate, tribunalul retine urmatoarele:

Calea procesuala reglementata prin prevederile art. 2811 Cod procedura civila este menita sa clarifice anumite nelamuriri cu privire la întelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului unei hotarâri judecatoresti ori sa înlature eventuale dispozitii potrivnice.

În aplicarea acestor prevederi legale nu se poate modifica solutia de fond pronuntata de instanta, situatie ce putea deveni incidenta doar în urma exercitarii eventualelor cai de atac prevazute de lege împotriva hotarârii al carei dispozitiv necesita lamuriri.

Tribunalul retine ca prin sentinta civila nr. 206 din 25.02.2009, pronuntata de Judecatoria Dragomiresti în dosarul nr. 1224/224/2007 s-a constatat ca masa succesorala dupa defuncta B.S., decedata la 29 mai 2004, cuprinde bunurile: a)una colejna în valoare de 645 lei; b)un gard si împrejmuiri în valoare de 3015 lei; c)lucrari diverse la casa de locuit în valoare de 9571 lei. Asadar, valoarea bunurilor ce compun masa succesorala este de 13231 lei.

De asemenea, instanta a stabilit calitate de mostenitori ai defunctei, a reclamantului, sot supravietuitor, în cota de 2/8 si a minorilor, fii, cu o cota de 3/8 fiecare. S-a dispus iesirea din indiviziune si bunurile din masa succesorala au fost atribuite celor doi minori. Hotarârea a ramas irevocabila.

Lamurind dispozitivul, în mod corect prima instanta a retinut ca gardul împrejmuitor, colejna si lucrarile la casa de locuit apartinând pârâtilor sunt imobile, respectiv lucrarile sunt tencuieli interioare la casa, tâmplarie, placa si structura din beton, zidarie din boltari, cos de fum si ca atare nu pot fi atribuite în realitate celor doi mostenitori minori, obligând intimatii carora le profita lucrarile, la plata unei sume de bani. Cu toate acestea, dat fiind dispozitivul sentintei civile nr. 206 din 25.02.2009, care trebuie doar lamurit, iar nu modificat, suma pe care trebuie sa o achite celor doi minori, pârâtii este de 13.231 lei, întreaga contravaloare a bunurilor din masa succesorala, sens în care tribunalul va admite recursul.