Minori - Autorizare vânzare. Tutelă, numire curator - Condiţii

Decizie 2 din 10.01.2012


Civil – Minori –Autorizare vânzare. Tutelă, numire curator - Condiţii

Prin Încheierea din data de 10 ianuarie 2012 pronunţată de Judecătoria C-lung. Mold. s-a admis în parte, acţiunea având ca obiect „tutelă – numire curator” formulată de petenta BR, aşa cum a fost precizată şi completată, s-a respins capătul de cerere privind numirea petentei BR în calitate de curator pentru minorul BRI născut la data de 19 iulie 2003 şi a fost autorizată numita BR să vândă cota de 1/2 din suprafaţa de 2452 m.p. teren fânaţ împreună cu cota de 1/2 din  una bucătărie de vară, grajd şi standoală, situate în intravilanul comunei Breaza, pentru BRI în cotă de 1/2 în C.F. Breaza, imobile proprietatea minorului BRI, prin acordul părţilor.

Pentru a dispune astfel, s-a constatat că potrivit certificatului de moştenitor nr. 21/28.05.2010 emis de BNP ŢL după def. BG, au rămas ca moştenitori BMG, în calitate de fiică cu o cotă de ? părţi şi BRI, nepotul de fiu predecedat BGM cu o cotă de ? părţi, care a fost reprezentat la dezbaterea succesiunii de către curatorul BR potrivit Dispoziţie de curator nr. 25/25.05.2010 emisă de primarul comunei Breaza.

În cauză, prin acţiunea precizată şi completată s-a solicitat numirea lui BR în calitate de curator pentru minorul BRI cât şi ca aceasta să fie autorizată de instanţă să vândă cota de ? din suprafaţa de 2452 mp teren fânaţ împreună cu cota de ? din una bucătărie de vară, grajd şi standoală, situate în intravilanul comunei Breaza, sat Breaza de Sus, identice cu parc. 30.292 – C1 înscrisă pentru BRI în cotă de ? în CF 30.292 Breaza, imobile proprietatea minorului.

Conform art. 5 lit. 2 din Legea nr. 71/2011, dispoziţiile Codului Civil sunt aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acestuia derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, etc., dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a Codului civil.

De asemenea art. 16 din legea nr. 71/2011 prevede că persoanele aflate la data intrării în vigoare a Codului civil sub tutelă, curatelă, interdicţie sau alte măsuri de ocrotire sunt supuse, în ceea ce priveşte capacitatea lor, dispoziţiilor Codului civil.

Prin urmare, în această materie începând cu 1 octombrie 2011, dispoziţiile noului Cod sunt de imediată aplicare.

Referitor la primul capăt de cerere instanţa precizează că situaţiile în care se poate institui curatela sunt expres prevăzute de lege, iar în cazul minorului, se poate institui doar o curatelă specială în condiţiile prev. de art. 150, 159 şi 167 Cod Civil, însă nu ne aflăm în niciuna din aceste situaţii.

Curatela specială reglementată de art. 150 Cod civil pe care a fost întemeiat acest capăt de cerere are în vedere trei situaţii, respectiv atunci când între tutore şi minor se ivesc interese contrare, care nu sunt dintre cele ce trebuie să ducă la înlocuirea tutorelui; de asemenea, dacă din cauza bolii sau din alte motive tutorele este împiedicat să îndeplinească un anumit act în numele minorului pe care îl reprezintă sau ale cărui acte le încuviinţează, instanţa de tutelă va numi un curator special, alin. 3 referindu-se la procedura succesorală desfăşurată în faţa notarului public.

Prin urmare nu ne aflăm în nici unul din cazurile prev. de art. 150 alin. 3 Cod civil, neexistând în cauză tutore numit pentru minor şi condiţiile prevăzute de lege care să impună numirea curatorului special, petenta fiind mama minorului, motiv pentru care urmează să se respingă capătul de cerere vizând numirea acesteia în calitate de curator pentru minor.

Întrucât petenta este mama minorului, în cauză sunt aplicabile dispoziţiile  art. 501 al.1 Cod civil care stabilesc că părinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copilului lor minor, precum şi de a-l reprezenta în actele juridice civile ori de a-i încuviinţa aceste acte, după caz, art. 502 stabilind că drepturile şi îndatoririle părinţilor cu privire la bunurile copilului sunt aceleaşi cu cele ale tutorelui, dispoziţiile care reglementează tutela fiind aplicabile în mod corespunzător.

Astfel, potrivit art. 144 alin. 2 Cod Civil tutorele nu poate fără autorizarea instanţei de tutelă să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare sau grevare cu alte sarcini reale ale bunului minorului sau să renunţe la drepturile sale patrimoniale.

Conform 145 Cod civil, instanţa de tutelă acordă tutorelui autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor, iar

autorizarea se va da pentru fiecare act în parte.

În cauză rezultă că potrivit certificatului de moştenitor, minorul BRI a dobândit cota de ? din mai multe suprafeţe de teren, printre care şi ? din suprafaţa de 2452 mp teren fânaţ împreună cu cota de ? din una bucătărie de vară, grajd şi standoală, situate în intravilanul comunei Breaza, sat Breaza de Sus, identice cu parc. 30.292 – C1 înscrisă pentru BRI în cotă de ? în CF 30.292 Breaza, imobile proprietatea minorului, existente la pct. 4 în certificatul de moştenitor.

Petenta a justificat autorizarea vânzării cotei de ? din imobilul de mai sus, întrucât pentru reglementarea dreptului de proprietate dobândit prin moştenire de minorul BRI şi înscrierea acestor drepturi în cartea funciară (taxe succesorale, întocmirea planurilor de situaţie pentru 13 trupuri de teren, taxe de înscriere tabulară) au fost şi sunt încă necesare resurse băneşti.

În consecinţă, instanţa a considerat că această vânzare urmează să fie făcută în interesul minorului, motiv pentru care a autorizat ca numita BR să vândă aceste imobile.

Domenii speta