Infractiunii privind circulatia pe drumurile publice

Sentinţă penală 1522 din 15.11.2011


SENTINTA PENALA  NR.1522

Sedinta publica de 15 noiembrie  2011

INSTANTA

Deliberând asupra cauzei penale dedusa judecatii, constata:

Prin rechizitoriul nr. ... din data de 12.09.2011, Parchetul de pe lânga Judecatoria ... a dispus trimiterea în judecata a inculpatului ..., cercetat în stare de libertate pentru savârsirea în concurs ideal a infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o imbibatie alcoolica de peste 0,8 gr/l alcool pur în sânge si fara a poseda permis de conducere, prevazute de art. 86 alin. 1 si art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, în concurs real si cu infractiunea de fals privind identitatea, prevazuta de art. 293 alin. 1 Cod penal.

În fapt, prin actul de sesizare a instantei s-a retinut, în esenta, ca la data de 20.02.2011 inculpatul a condus pe drumurile publice de pe raza municipiului ... autoturismul Dacia Logan având în sânge o îmbibatie alcoolica peste limita legala de 0,8 g/mie si fara a poseda permis de conducere, iar la momentul depistarii de catre echipajul de politie s-a prezentat în fals, declarând ca se numeste .... (fratele inculpatului).

În dovedirea situatiei de fapt retinute prin rechizitoriu s-au indicat  urmatoarele mijloace de proba, administrate în cursul urmaririi penale: proces verbal de constatare, buletinul de analiza a alcoolemiei, declaratiile martorilor audiati în cauza, declaratiile inculpatului.

Inculpatul a fost cercetat în stare de libertate, cu respectarea  drepturilor si garantiilor procesuale, iar la data de 26.08.2011 i-a fost prezentat materialul de urmarire penala, întocmindu-se proces-verbal în acest sens (fila 34, dosar urmarire penala).

La primul termen de judecata din data de 14.11.2011, inculpatul, prezent în instanta, a declarat ca recunoaste în totalitate savârsirea faptelor retinute în actul de sesizare si a solicitat ca judecata sa se realizeze în baza probelor administrate în faza de urmarire penala.

Facând aplicarea sub aspect procesual a prevederilor art. 320/1 Cod procedura penala, instanta a solutionat actiunea penala în baza probelor administrate pe parcursul urmaririi pennale.

Examinând actele si lucrarile dosarului, instanta retine:

În fapt, la data de 20.02.2011, în jurul orelor 2:50, lucratori de politie din cadrul Biroului Rutier ..., aflati în exercitarea atributiilor de serviciu pe ..., au observat la intersectia semaforizata cu ... autoturismul marca Dacia Logan cu numarul de înmatriculare ... ocupând ambele benzi de circulatie, din directia hotel Delta spre intersectia Pelican.

Dupa oprirea autoturismului prin folosirea semnalelor luminoase, la intersectia cu ... s-a constatat ca la volanul autoturismului se afla inculpatul, care în prima faza a cercetarilor s-a prezentat sub numele fratelui sau, ..., prezentând toate datele de identificare ale acestuia.

Întrucât prezenta halena alcoolica, inculpatul a fost condus la serviciul de ambulanta ..., unde i-au fost recoltate doua probe biologice de sânge, rezultând o alcoolemie de 0,85 grame/mie si respectiv 0,75 grame/mie.

Si la unitatea medicala, inculpatul a prezentat datele de identificare ale fratelui sau, buletinul de analiza fiind întocmit pe numele acestuia. La sediul Biroului Rutier, inculpatul a continuat sa îsi declare în fals identitatea, sustinând ca autoturismul îi apartine si ca detine calitatea de sergent major la ISU ...

La aceeasi data, la sediul politiei s-a prezentat adevaratul .. . care a prezentat actul de identitate, rezultând ca numele corect al inculpatului este ...., care a prezentat datele de identitate ale fratelui sau, întrucât era constient ca a încalcat legea, prin conducerea autoturismului fara permis de conducere si dupa ce a consumat alcool.

Situatia de fapt expusa mai sus este dovedita prin proces verbal de constatare a infractiunii (fila 6 dosar urmarire penala), buletinul de analiza toxicologica-alcoolemie (fila 12 dosar urmarire penala), declaratiile martorului ....(fila 17), declaratiile inculpatului.

În drept, fapta inculpatului major ..., nascut la ..., care la data de 20.02.2011, în jurul orelor 2:50, cu intentie directa, a condus pe Strada .... autoturismul Dacia Logan cu numarul de înmatriculare ..., din directia hotel Delta spre intersectia Pelican, având în sânge o îmbibatie alcoolica peste limita legala de 0,8 g/mie, întruneste elementele constituive ale infractiunii prevazute de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002.

Fapta aceluiasi inculpat, care la data de 20.02.2011, în jurul orelor 2:50, a condus, cu intentie directa, pe Strada .... autoturismul Dacia Logan cu numarul de înmatriculare ..., din directia hotel Delta spre intersectia Pelican, fara a poseda permis de conducere, întruneste elementele constituive ale infractiunii prevazute de art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002.

Fapta inculpatului major ..., nascut la ..., care la data de 20.02.2011 si în zilele imediat urmatoare, cu intentie directa, si-a atribuit, în fals, identitatea fratelui sau ..., atât în fata organelor de politie cît si a unitatii spitalicesti,  pentru a se sustrage de la angajarea raspunderii penale, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals privind identitatea, prevazuta de art. 293 alin. 1 din Codul penal.

Cele trei infractiuni mai sus descrise au fost comise în concurs (primele doua în concurs ideal, iar cea de a treia în concurs real cu acestea), fiind aplicabile prevederile art. 33 Cod penal, referitoarea la sanctionarea concursului de infractiuni.

Fiind dovedita vinovatia inculpatului, instanta va dispune condamnarea acestuia, aplicându-i câte o pedeapsa penala, pentru fiecare dintre cele trei infractiuni comise.

La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi stabilita, instanta se va raporta la criteriile prevazute de art. 72 alin.1 Cod penal, având în vedere limitele de pedeapsa fixate în partea speciala a Codului penal, observându-se caracterul spontan, fara premeditare, al actiunilor inculpatului.

Se va retine în beneficiul inculpatului circumstanta atenuanta legala a recunoasterii în totalitate a faptei comise, pâna la începerea cercetarii judecatoresti, în baza art. 320 indice 1 Cod procedura penala, astfel încât minimul si maximul special prevazute de lege pentru fiecarea dintre cele trei infractiuni se vor reduce cu 1/3.

Alte circumstante atenuante nu vor fi retine în beneficiul inculpatului, având în vedere gravitatea infractiunilor savârsite, care au pus în pericol atât siguranta traficului rutier, cât si înfaptuirea actului de justitie, prin tragerea la raspundere penala a persoanei vinovate de comiterea faptei, iar nu a unei persoane nevinovate.

Fata de considerentele aratate, pedepsele vor fi orientate în cuantumul minim prevazut de lege.

În baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002,  cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, va fi condamnat inculpatul ...., la pedeapsa de 8 (opt) luni închisoare, pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere.

În baza art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002,  cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, va fi condamnat inculpatul ...., la pedeapsa de 8 (opt) luni închisoare, pentru comiterea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.

În baza art. 293 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, se va condamna inculpatul ...., la pedeapsa de 2 (doua) luni închisoare, pentru comiterea infractiunii de fals privind identitatea.

Raportat la pedeapsa accesorie, instanta retine, în lumina jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului (cauza Hirst împotriva Marii Britanii), ca având în vedere persoana inculpatului si gravitatea infractiunii comise, nu se impune eliminarea inculpatului de la activitatile care presupun responsabilitatea sa civica (dreptul de a alege), însa a fost creata o stare de incompatibilitate si nedemnitate în exercitarea acelor drepturi care presupun încrederea publica si exercitiul autoritatii publice (dreptul de a fi ales).

Instanta nu considera ca în cauza se justifica interzicerea drepturilor parintesti si a drepturilor prevazute de art. 64 lit. c,e Cod penal, întrucât numai circumstantele concrete cu referire la infractiunea savârsita si persoana inculpatului pot atrage aceasta sanctiune, care nu intervine automat, dupa cum s-a retinut atât prin jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, în cauza Sabou si Pârcalab împotriva României, cât si prin decizia nr. 74/2007 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectiile Unite (recurs în interesul legii), obligatorie pentru instante, conform art. 4142 alin. 2 Cod procedura penala.

Pentru aceste motive, pentru fiecare dintre cele trei infractiui mai sus aratate, instanta va interzice inculpatului, ca pedeapsa accesorie, exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b) Cod penal, în conditiile si pe durata stabilite de art. 71 Cod penal.

În baza art. 33 lit. a, b Cod penal, se vor contopi cele trei pedepse cu închisoarea aplicate mai sus si va fi condamnat inculpatul la pedeapsa rezultanta de 8 (opt) luni închisoare, pentru savârsirea, în concurs ideal si real, a infractiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având o îmbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge si fals privind identitatea.

În baza art. 71 Cod penal, se va interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a doua si lit. b, pe durata executarii pedepsei.

În ce priveste modalitatea de executare a pedepsei, instanta apreciaza ca scopul preventiv-educativ al acesteia poate fi atins fara privarea de libertate a inculpatului, care va împlini 21 de ani în luna aprilie 2012, având în vedere ca planul psihic al acestuia suporta la vârsta adolescentei prefaceri profunde, existând dovezi clare ale unui decalaj între maturizarea biologica a inculpatului si cea moral-intelectuala.

Prin urmare, în baza art. 861 alin. 2 Cod penal, se va suspenda sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 8 luni închisoare, pe un termen de încercare de 3 (trei) ani, stabilit potrivit art. 862 Cod penal, dupa trecerea caruia condamnatul va fi reabilitat de drept, în baza art. 866 Cod penal, daca nu a savârsit o noua infractiune si nu s-a pronuntat revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

În baza art. 71 alin. 5 Cod penal, se va suspenda si executarea pedepsei accesorii stabilita conform art.  71 Cod penal.

În baza art. 863 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de încercare condamnatul va fi obligat sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere:

a) sa se prezinte la Serviciul de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor (probatiune) ..., la datele fixate de aceasta institutie.

b) sa anunte, în prealabil, orice schimbare de domiciliu si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si întoarcerea.

c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca.

d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.

În baza art. 863 alin. 3 lit. a) Cod penal, se va impune condamnatului obligatia de a urma cursuri de consiliere în cadrul Serviciului de probatiune Tulcea, pe durata termenului de încercare.

În baza art. 359 Cod procedura penala, raportat la art. 83 Cod penal, se va atrage atentia inculpatului asupra revocarii suspendarii sub supraveghere si executarii pedepsei în penitenciar, în cazul comiterii unor noi infractiuni.

În baza art. 191 Cod procedura penala, va fi obligat inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în suma de 125 lei, din care suma de 100 lei aferenta urmaririi penale.

Domenii speta