Revocare suspendare executare pedeapsă sub supraveghere

Sentinţă penală 370 din 30.08.2016


Sentinţa penală nr. 370/ 30.08.2016

Cuprins pe materii: Drept procesual penal – revocare suspendare executare pedeapsă sub supraveghere – art.88 NCP

Prin sentinţa penală nr.258/2014 a Judecătoriei Tecuci (rămasă definitivă prin neapelare la data de 21.10.2014) a stabilit pentru inculpatul T F  o pedeapsă  8 luni  închisoare pentru săvârşirea infracţiunii  de complicitate la furt calificat, prev. de art. 48 rap. la art. 228-229 din NCP  , cu aplicarea art. 396 alin.10 din NCPP.

In baza art. 83 alin.1 NCP a fost amânată aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani care se calculează de la data rămânerii definitive a prezentei conform art. 84 Cod penal.

In baza art. 85 alin.1 NCP pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul G la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile , precum şi întoarcerea; - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; - să nu comunice cu victima sau cu membrii familiei acesteia, să nu se apropie de aceasta. In baza art.86 alin.1 NCP pe durata termenului de supraveghere datele prevăzute în art. 85 alin.1 lit. c) şi e) se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul G.

A fost obligat inculpatul în solidar cu ceilalți inculpați din dosar să plătească părţii civile TS suma de 7.000 lei daune  materiale.

Potrivit raportului de evaluare întocmit pentru condamnat, acesta nu a achitat în daunele civile la care a fost obligaţi prin sentinţa penală mai sus menţionată,  , motivând că nu are posibilitatea financiară să o achite integral.

Instanța din oficiu a dispus efectuare unei anchete sociale la domiciliul condamnatului.

Din referatul de anchetă socială depus la dosar (  fila 64 dosar) rezultă că, condamnatul nu are un loc de muncă, muncește ocazional cui ziua pe la diferiți cetățeni, nu beneficiază de ajutor social, ne are teren, locuiește la o cunoștință.

Potrivit art,.88 din NCP „1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei.

(2)În cazul când, până la expirarea termenului de supraveghere, persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă amânarea şi dispune aplicarea şi executarea pedepsei, afară de cazul când persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească

În speță se observă că s-a făcut dovada că cel condamnat nu a avut nicio posibilitate să îndeplineplinească obligația de plată a despăgubirilor civile la care a fost obligat, aspect ce rezultă din referatul de anchetă socială depus la dosar, astfel că se poate aprecia că nu  există rea-credință în neîndeplinirea acestei obligații.

Aşadar, văzând că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru revocarea amânării aplicării pedepsei, instanţa urmează să respingă sesizarea Direcţiei Naţionale de Probaţiune - Serviciul de Probaţiune G ca neîntemeiată.