Drepturi băneşti.Dobânzi

Sentinţă civilă 433 din 12.02.2016


R O M Â N I A

TRIBUNALUL DOLJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCĂ ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

SENTINŢA Nr. 433/2016

Şedinţa publică de la 12 Februarie 2016

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă ;

La data de 03.12.2015 , SINDICATUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI S. H. DOLJ pentru reclamanţii membrii de sindicat V. V., N. ŞT., P. I. F., G. M.A, S.. A. F. a chemat în judecată pe pârâtul LICEUL T. "P. B." CĂLĂRAŞI, pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa, să fie obligat să plătească acestora dobânda legala aferenta drepturilor băneşti cuvenite, conform sentinţei nr.  pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr., începând cu data naşterii dreptului în cauzele mai sus menţionate şi până la data plăţii efective.

În motivare, arată că prin sentinţa nr.  pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. ... pârâtul a fost obligat la plata diferenţelor de drepturi salariale neacordate membrilor de sindicat, rezultate din neaplicarea  Legii nr. 221/2008, reprezentând diferenţa dintre drepturile salariale efectiv încasate şi cele cuvenite  în conformitate cu prevederile Legii nr.221/2008, actualizate în funcţie de rata inflaţiei,  la data plăţii efective.

A arătat  că până în prezent salariaţii membrii de sindicat, nu au beneficiat de drepturile stabilite conform sentinţei definitive şi irevocabile, fiind prejudiciaţi prin lipsirea de folosul sumelor de bani dispuse de instanţă, în plus faţă de prejudiciul iniţial creat prin plata  unor salarii sub nivelul celor reglementate prin Legea nr. 221/2008, iar conform art. 166 alin.4 Codul Muncii, întârzierea nejustificată a plăţii salariului, sau neplata acestuia  poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

A arătat că dobânda legală este reglementată de Ordonanţa Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti şi pentru reglementarea unor măsuri financiar fiscale în domeniul bancar şi că potrivit dispoz. art.2 "în cazul în care, potrivit dispoziţiilor legale sau prevederilor contractuale, obligaţia este purtătoare de dobânzi remuneratorii şi/sau penalizatoare, după caz, şi în absenţa stipulaţiei exprese a nivelului acestora de către părţi, se va plăti dobânda legală aferentă fiecăreia dintre acestea”.

Arată că din aceste prevederi legale, rezultă că daunele interese constau în dobânda legală ce curge de drept fără punerea în întârziere, de la data scadenţei drepturilor salariale prevăzute în contractul individual de muncă, aceasta deoarece obligaţia legală de plată a salariului trebuia îndeplinită la data stabilită prin contractul individual ce muncă.

Mai arată că potrivit art. 1530 şi urm. din Codul civil, pentru repararea prejudiciului pe care debitorul i l-a cauzat şi care este consecinţa directă şi necesară a neexecutării fără justificare sau, după caz, culpabile a obligaţiei, creditorul are dreptul la daune interese.

A mai invocat, în drept, dispoziţiile  art. 112 C.p.civ, art. 161, art. 166 alin 4, art. 268 şi art.278 alin 1 din  Codul Muncii, art. 2 din OG  nr. 13/2011 şi ale art. 1530 şi urm. C.civ.

Reclamanţii au  solicitat judecarea cauzei în lipsă, în baza dispoziţiilor art. 411 C.p.civ.

În susţinerea cauzei, s-a depus la dosar: tabel nominal cu membrii de sindicat care au promovat cereri de chemare în judecată, cărţi de identitate, sentinţa nr. .. pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. ...

La data de 16.12.20165 reclamantul a depus la dosar la solicitarea instanţei, sentinţa nr. nr. .. pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. ..., cu menţiunea că a rămas irevocabilă.

Pârâta unitatea şcolară pârâtă nu a formulat întâmpinare şi nici nu a depus acte în apărare.

A fost încuviinţată proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Instanţa din oficiu a invocat excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune cu privire la drepturile băneşti aferente sentinţei nr. ... pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. ..., pentru creanţele aferente perioadei 15.03.2010- 02.12.2012.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

Instanţa va  analiza cu prioritate excepţia prescripţiei dreptului la acţiune pentru perioada 15.03.2010- 02.12.2012,  conform dispoz. art. 248 C.P.C .

Prevederile referitoare la principiile de aplicare în timp a legii civile, conţinute de art. 6 alin. (4) din Codul civil, potrivit cărora, „prescripţiile, decăderile şi uzucapiunile începute şi neâmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit”.

Aşadar, se observă că  prescripţiile extinctive începute înainte de  01 octombrie 2011 şi neîmplinite până la această dată, reprezentând situaţii juridice în curs de realizare – facta pendentia - rămân supuse legii vechi, dându-se satisfacţie principiului respectării aşteptărilor legitime ale parţilor.

Legea sub imperiul căreia prescripţia a început să curgă va guverna atât aspectele de drept material, cât şi pe cele de drept procesual referitoare la prescripţie, chiar dacă aceasta s-a împlinit după intrarea în vigoare a Codului civil

Dispoziţiile art. 18 din Decretul nr. 167/1958 rămân aplicabile în privinţa prescripţiilor extinctive care au început să curgă în perioada cât acest act normativ a fost în vigoare, chiar dacă procesul a început după data de 1 octombrie 2013, astfel ca instanţa poate invoca din oficiu excepţia prescripţiei extinctive

Astfel, instanţa va admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune pentru perioada 15.03.2010- 02.12.2012 invocată din oficiu, şi, în consecinţă va respinge acţiunea pentru această perioadă, având în vedere că potrivit art. 283 al. 1 lit. c Codul Muncii este reglementat termenul de prescripţie de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune

La pronunţarea soluţiei, instanţa a avut în vedere soluţia pronunţată de ÎCCJ în dosarul nr. 199/1/2015, în şedinţa din 22 iunie 2015, care prin Decizia nr. 21/2015 a statuat că" În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 1079 alin. 2 pct. 3 din Codul civil de la 1864 şi art. 1523 alin. 2 lit. d din Codul civil raportat la art. 166 alin. 1 şi 4 din Codul Muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare (art. 161 alin. 1 şi 4 din Codul Muncii în forma anterioară republicării) şi art. 1088 Cod civil de la 1864, art. 2 din O.G. nr. 9/2000, aprobată prin Legea nr. 356/2002, cu modificările şi completările ulterioare, art. 2 din O.G. nr. 13/2011, aprobată prin Legea nr. 43/2012, cu modificările şi completările ulterioare şi art. 1535 din Codul civil, dobânzile penalizatoare datorate de stat pentru executarea cu întârziere a obligaţiilor de plată pot fi solicitate pentru termenul de 3 ani anterior datei introducerii acţiunii."

Pe fond :

Reclamanţii sunt salariaţii unităţii şcolare pârâte, calitate în care au solicitat în instanţă obligarea acesteia la plata dobânzii aferente unor drepturi salariale cuvenite şi neacordate.

Prin sentinţa nr. ... pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. ... a fost obligată Şcoala Sărata să calculeze şi să plătească reclamanţilor diferenţele dintre drepturile salariale cuvenite, potrivit reîncadrării, calculate în conformitate cu prevederile legii nr. 221/2008, pe perioada 01.10.2008-31.12.2009, proporţional cu activitatea desfăşurată de fiecare, sume ce vor fi reactualizate cu coeficientul de inflaţie în raport de data fiecărei scadenţe lunare, la data plăţii efective.

Prin prezenta cerere, reclamanţii solicită obligarea pârâtului la plata dobânzii  legale aferentă drepturilor băneşti cuvenite conform sentinţei nr. 1212/2010 pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 3031/63/2010 începând cu data naşterii dreptului şi până la  data plăţii efective a creanţelor, faţă de faptul că aceste hotărâri judecătoreşti nu au fost puse în executare.

Conform art. 166 alin. 4 Codul Muncii, întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului şi pot consta în dobânda  legală ce reprezintă preţul lipsei de folosinţă a sumelor stabilite printr-un titlu executoriu.

Daunele interese datorate pot consta în dobânda legală care reprezintă preţul lipsei de folosinţă a sumelor stabilite prin titlul executoriu invocat de reclamanţi. Însă, aceasta nu poate fi datorată pentru întârzierea în executare decât de la momentul solicitării ei şi cu privire la sumele rămase de executat, debitorul nefiind de drept în întârziere cu privire la acordarea daunelor interese  ce reprezintă prejudiciul pentru neexecutare.

Instanţa apreciază că dobânda legală poate fi acordată reclamanţilor, o atare solicitare fiind întemeiată în raport cu dispoziţiile art. 1531 NCC, care reglementează dreptul creditorului la repararea integrală a prejudiciului suferit din faptul neexecutării.

Potrivit art.2 din Ordonanţa  Guvernului nr. 13/2011 „în cazul în care, potrivit dispoziţiilor legale sau prevederilor contractuale, obligaţia este purtătoare de dobânzi remuneratorii şi/sau penalizatoare, după caz, şi în absenţa stipulaţiei exprese a nivelului acestora de către părţi, se va plăti dobânda legală aferentă fiecăreia dintre acestea”, dispoziţia fiind prevăzută şi anterior în art. 2 din Ordonanţa  Guvernului nr.  9/2000.

Având în vedere dispoziţiile art. 278 din Codul Muncii, care permit aplicarea în completare a dispoziţiilor din legislaţia civilă, în privinţa daunelor interese datorate de angajator salariatului pentru neplata salariului sunt aplicabile dispoziţiile art. 1088 din Codul Civil ( respectiv art. 1530 şi urm. din NCC), ipoteza cauzei de faţă  fiind cea avută în vedere la în decizia în interesul legii nr. 2/2014, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi publicată în Monitorul Oficial nr. 411 din 3 iunie 2014.

Reclamanţii, salariaţi din sectorul bugetar, au solicitat în prezenta cauză acordarea daunelor-interese moratorii sub forma dobânzii legale, pentru plata sumelor prevăzute în titlul executoriu, având ca obiect acordarea unor drepturi salariale. Debitorul obligaţiei se află sub incidenţa dispoziţiilor din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a analizat natura juridică a măsurilor dispuse prin OUG nr.71/2009 şi a stabilit că aceasta are drept consecinţă o „suspendare legală a executării silite a titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale, calificare care decurge din însuşi conţinutul art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, potrivit căruia, în cursul termenului în care are loc plata eşalonată, orice procedură de executare silită se suspendă de drept”, dar şi că executarea cu întârziere a obligaţiei de plată stabilite printr-o hotărâre judecătorească poate antrena răspunderea civilă delictuală, chiar dacă izvorul obligaţiei a cărei încălcare a fost sancţionată prin hotărârea judecătorească ce reprezintă titlu executoriu este un contract

De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a analizat îndeplinirea condiţiilor de angajare a răspunderii civile delictuale, respectiv: existenţa unei fapte ilicite, vinovăţia, existenţa unui prejudiciu, legătura de cauzalitate, ţinându-se cont de particularităţile executării unei obligaţii de plată a unei sume de bani, precum şi de efectele Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 şi a stabilit că aceste condiţii sunt îndeplinite.

Constatând astfel îndeplinite condiţiile angajării răspunderii civile delictuale, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că :

„În aplicarea dispoziţiilor art. 1082 şi 1088 din C.civ. din 1864, respectiv art. 1.531 alin. (1)  alin. (2) teza I şi art. 1.535 alin. (1) din Legea nr. 287/2009, privind C.civ., republicată, cu modificările ulterioare, pot fi acordate daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar în condiţiile art. 1 şi 2 din OUG nr. 71/2009, privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 230/2011”.

Prin urmare, daunele interese datorate salariaţilor reclamanţi constau în dobânda legală, iar în ceea ce priveşte  data  de la care  se justifică acordarea acesteia se are în vedere ca obligativitatea deciziei în interesul legii impune analiza naturii juridice a obligaţiei de plată a dobânzii legale prin prisma instituţiei răspunderii civile delictuale.

Cum obligaţiile  constatate prin titlul executoriu trebuiau aduse la îndeplinire de bună-voie şi de îndată de către debitor, rezultă că momentul naşterii dreptului la reparaţie este  data la care hotărârea pronunţată a devenit executorie şi aceasta nu a fost executată.

În cazul de faţă, fiind vorba de o hotărâre  judecătorească pronunţată în materia conflictelor de muncă, hotărârea primei instanţe este executorie de drept la data pronunţării.

În consecinţă, pentru motivele expuse, instanţa va admite în parte acţiunea formulată de sindicatul reclamant pentru membrii de sindicat reclamanţi şi va obliga pârâta să plătească reclamanţilor dobânda legală aferentă drepturilor băneşti cuvenite conform sentinţei nr. 1212/2010 pronunţată de Tribunalul Dolj în dosarul nr. 3031/63/2010, calculată începând cu data de 03.12.2012 până la data plăţii efective.

La pronunţarea soluţiei, instanţa a avut în vedere soluţia pronunţată de ÎCCJ în dosarul nr. 16/1/2014/HP/C, în şedinţa din 27 aprilie 2015, care prin Decizia nr. 7/2015 a statuat că "Plăţile voluntare eşalonate în temeiul O.U.G. nr. 71/2009, privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 230/2011, efectuate în baza unui titlu executoriu nu întrerup termenul de prescripţie a dreptului material la acţiune pentru daunele interese-moratorii sub forma dobânzii penalizatoare", precum şi practica unitară, actuală, în această materie, a Curţii de Apel Craiova .

Opinia asistenţilor judiciari este conformă cu hotărârea şi considerentele prezentate.