Contestaţie act

Sentinţă civilă 141/2017 din 02.02.2017


Cod operator 2443

Dosar nr.

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinţa nr. 141/2017

Şedinţa publică de la 02 Februarie 2017

Completul compus din:

PREŞEDINTE

Asistent  judiciar

Asistent  judiciar

Grefier

Pe rol se află  judecarea cererii de chemare în judecată formulată de către reclamanta T.C.D. în contradictoriu cu pârâtul A.A.P.D.G.T.J., având ca obiect contestaţie act.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile, reclamanta fiind reprezentat prin apărător ales, avocat E.I.B. şi pârâtul fiind reprezentat prin apărător ales avocat C.I. cu delegaţie la dosar.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă după care,

Se constată că înscrisurile depuse la dosar de apărătorul reclamantului au fost comunicate apărătorului pârâtului, iar acesta a arătat că nu solicită acordarea unui nou termen de judecată în vederea observării acestor înscrisuri.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanţa consideră cauza în stare de judecată şi acordă cuvântul pe contestația formulată.

Apărătorul ales al reclamantei, avocat E.I.B, a solicitat admiterea acțiunii așa cum a fost formulată, cu cheltuieli de judecată, depunând la dosar concluzii scrise.

A arătat că a contestat decizia nr. 13/03.03.2016, prin care s-a dispus reducerea postului de Director Adjunct Artistic, însă în contradicție cu memoriul care a stat la baza propunerii de modificare a organigramei de către C.J.G. Acest post nu a fost desfiinţat, ci a fost transformat în postul de şef solişti. Din punctul său de vedere, apărătorul reclamantei a arătat că chiar dacă se modifică o organigramă de către C.J.G. trebuie respectate dispoziţiile art. 65 din Codul Muncii, care prevăd că desfiinţarea unui post trebuie să fie efectivă, iar cauza care stă la baza desfiinţării postului trebuie să fie reală.

În cauza de faţă, s-au depus la dosar referatele nr. ... şi nr. ...., prin care directorul artistic de la acel moment, aducea la cunoştiinţa directorului general, faptul că nu poate să efectueze un pontaj pentru doi angajaţi  ai ansamblului, care lipseau de la serviciu de o lună de zile. Prin aceste referate, reclamanta aducea la cunoştinţa directorului că este pusă să săvârşească fapte, abateri disciplinare, în condiţiile în care astfel de persoane nu sunt prezente la serciviu, înţeleg să-şi dobândească remunerația în lipsă.

În ceea ce îl priveşte pe domnul Z., colaborările pe care acesta le realiza cu posturile de televiziune, l-au determinat să nu mai vină la serviciu în septembrie 2015 şi astfel să facă presiuni asupra directorului artistic adjunct să fie pontat. Din septembrie 2015 au început presiuni asupra Directorului Adjunct Artistic, cerându-i-se chiar să-şi dea demisia. Din înscrisurile pe care chiar pârâta le-a depus la dosarul cauzei, respectiv adresa nr. 24 din 06.01.2017, rezultă că postul de Director adjunct este transformat în postul de şef solişti. Acest post după modificarea organigramei nu a fost ocupat de nicio persoană, în momentul de faţă este vacant, iar prin dispoziţia de desfiinţare a acestui post se arată că postul de director artistic adjunct se desființează.

Apărătorul pârâtului, avocat I.C.,  a solicitat respingerea acţiunii aşa cum a fost precizată prin concluziile scrise şi prin întâmpinare, solicitând să se aibă în vedere concluziile scrise pe care le-a depus la dosar.

Din documentele depuse la dosar a solicitat să se observe că bugetul din anul 2015 a avut o valoare de 2648,40 lei, iar bugetul din anul 2016 a avut o valoare de 2940,90 lei deoarece au apărut modificări legale de vechimea în muncă a unor angajaţi, promovării în grad, transformare posturi din studii medii în studii superioare. De asemenea, a rezultat din actele depuse la dosar că salariul din anul 2015 era de 1611,70 lei, iar pe anul 2016 era de 2078,50 lei, bunuri servicii 2015 = 1029,60, iar anul 2016 = 862,40 lei.  A susținut avocatul pârâtului că postul de director adjunct s-a transformat în două posturi, unul de şef secţie la Secţia Spectacole, care este ocupat de un funcţionar cu studii de conservator, iar şef solişti vocali este liber, conform adresei pe care a depus-o la dosarul cauzei. Ar fi putut reclamanta să ocupe acest post, dar nu are studiile necesare.

În consecinţă a solicitat respingerea acestei constestaţii, cu cheltuieli de judecată.

TRIBUNALUL

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul T.G.- S.C.M.A.S., sub nr....., reclamanta T.C.D. a chemat în judecată pârâtul A.A.P.D.G.T.J., solicitând instanței ca prin sentinţa ce va pronunţa să fie anulată dispoziţia nr. 13 din 03.03.2016. emisă de A.A.P.D.G.T.J., prin care s-a dispus „reducerea” postului de „Director adjunct artistic" ca urmare a reorganizării activităţii instituției şi să se dispună reîncadrarea sa pe postul deținut anterior sau pe postul nou înfiinţat prin noua organigramă şi care are prevăzute aceleaşi atribuţii ca şi postul desfiinţat şi este remunerat cu acelaşi salariu, fiind vacant.

În fapt, prin dispoziţia atacată s-a dispus reducerea postului de „Director adjunct"' din cadrul A.A.P.D.G.T.J.,  aceasta măsură fiind motivată în dispoziţie prin „reorganizarea activităţii instituţiei".

În aceeaşi dispoziţie s-au invocat H.C.J. din 26.02.2016 prin care s-a aprobat noua Organigramă, Statutul de funcţii şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare pentru A.A.P.D.G.T.J., prevederile art. 75 din Codul muncii, privitoare la termenul de preaviz şi dispoziţiile Contractului individual de muncă nr. 29 din 20.01.2005. Pentru a crea aparenta de buna credinţă, i s-a pus la dispoziţie funcţia de solist vocal, pe care oricum o deţinea, potrivit contractului individual de muncă şi actelor adiţionale încheiate.

De asemenea, i s-a acordat un preaviz de 20 de zile,  în vederea respectării dispoziţiilor art. 75 alin. 1 din Codul muncii. A considerat că dispoziţia atacată este lovită de nulitate întrucât aceasta nu are la bază o desfiinţare obiectivă - reala şi serioasă a postului deținut, acela de „Director artistic adjunct".

În cauza de faţă, susține reclamanta, nu a intervenit o reală reducere a postului, iar art. 65 din Codul muncii a fost folosit doar ca pretext pentru a se dispune concedierea sa; motivul real al concedierii sale îl reprezintă un istoric de relaţii tensionale, iar angajatorul a optat pentru reducerea postului deţinut de reclamantă, numai pentru că urmarea îndepărtarea sa din cadrul instituţiei; au fost înfiinţate, prin noua organigrama, alte două posturi: un post de sef solişti şi un al doilea post de sef suflători, fiecare dintre aceste posturi fiind remunerate cu remunerații egale cu remuneraţia plătită pentru postul desfiinţat, deci un cost dublu pentru angajator, iar atribuţiile postului desfiinţat sunt identice cu atribuţiile postului de sef solişti, înfiinţat după reorganizare.

Astfel, potrivit „Fisei postului" nr. 85 din 20.10.2014, întocmită reclamantei, postul de „Directorul artistic adjunct", avea următoarele atribuţii:

-respectarea R.O.I cu toate prevederile sale;

-respectarea Regulamentului de funcţionare cu toate prevederile sale;

-pregătirea profesionala specifica susținută conform programului stabilit;

-să urmărească prin fidelitate, limita morală şi estetică, precum şi prin comportament decent ridicarea standardului profesional al A.A.P.D.G.T.J.;

- să se prezinte necondiţionat la solicitările directorului pentru participarea la spectacole;

-să nu absenteze nemotivat de la serviciu;

-se subordona managerului şi coordona activitatea de impresariat artistic;

-răspundea de întreaga activitate a personalului artistic;

-organiza deplasarea în condiții optime a personalului artistic la manifestările stabilite de conducerea instituţiei (inclusiv deplasarea instrumentelor, a costumelor, a decorurilor, etc.);

-manifesta creativitate şi spirit de iniţiativă în rezolvarea situaţiilor dificile apărute pe parcursul spectacolului;

-se preocupa permanent împreună cu şefii de secţii artistice şi şefii de ateliere artistice de găsirea celor mai bune soluţii de realizare a scenariilor din punct de vedere muzical, culege folclor muzical în funcţie de cerinţele impuse de scenarii;

-asigură realizarea întregii activităţi de organizare a publicităţii şi promovare prin diverse mijloace a spectacolelor, la toate manifestările organizate de ansamblu şi vânzarea biletelor catre public; asigura la nivelul instituţiei, respectarea regulamentului special al biletelor de spectacole conform prevederilor legale în vigoare, exercita şi activitatea de solist vocal;

-răspunde de întreaga activitate a secţiei de solişti vocali, profesional şi disciplinar, întocmește pontajele acesteia;

-duce la îndeplinire şi alte atribuţii repartizate de manager.

Potrivit art. 22 din noul „Regulament de organizare şi funcţionare al A.A.P.D.G.T.J., şeful secţiei solişti vocali are următoarele atribuţii:

- se preocupa de îmbogăţirea şi ridicarea valorii cultural-artistice a repertoriului ansamblului;

- împreună cu directorul ansamblului participă la elaborarea Agendei Culturale anuale a ansamblului;

- contribuie în mod nemijlocit la realizarea unui înalt nivel profesional al activităţii artistice a ansamblului;

- colaborează cu secţiile artistice şi secţie tehnică, în vederea organizării în bune condiţii a spectacolelor ansamblului.

- răspunde de întreaga activitate a Secţiei spectacole- solişti vocali, atât din punct de vedere profesional, disciplinar, cât şi din punct de vedere al păstrării şi folosirii în bune condiţii a patrimoniului existent:

- se preocupă permanent împreună cu şeful de orchestră şi şefii de atelier de alegerea celor mai potrivite piese din repertoriul soliştilor, în funcţie de spectacole şi specificul acestora;

- se preocupa permanent de îmbunătăţirea prestaţiei profesionale a tuturor soliştilor vocali, orientarea repertoriului acestora în funcţie de posibilităţile lor individuale şi de zona pe care o interpretează;

- întocmește pontajele secţiei şi programul zilnic, săptămânal şi lunar al acesteia şi coordonează realizarea acestui program;

- împreună cu şefii de secţie şi cu şefii de atelier din cadrul Secţiei orchestra stabileşte un program de lucru adecvai pentru soliştii vocali;

- manifestă creativitate şi spirit de iniţiativă în rezolvarea situaţiilor dificile apărute pe parcursul spectacolului, răspunzând de disciplina membrilor secţiei în timpul spectacolului;

- urmărește prezenţa la program a personalului artistic ce îl are în coordonare:

- participa în mod obligatoriu la toate spectacolele şi acţiunile susţinute de Ansamblu: suspendarea unui spectacol din cauza absentei nemotivate a salariatilor -solişti vocali, atrage după sine suportarea plății spectacolului respectiv la capacitatea sălii de către cei vinovaţi, la propunerea Consiliului artistic şi cu aprobarea Consiliului administrativ;

- duce la îndeplinire şi alte sarcini repartizate de şeful ierarhic.

Prin urmare, văzând atribuţiile, prin comparaţie, se poate observa că, de fapt, s-a desfiinţat postul de „Director artistic adjunct" şi s-a înfiinţat un alt post de „şef solişti" cu aceleaşi atribuţii care,  ca să nu fie chiar identice prin formulare, au fost reformulate, însă ca finalitate sunt aceleaşi.

Reclamanta consideră că nu sunt îndeplinite dispoziţiile art. 65 din Codul muncii care prevăd la alin. 2 că „Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectiva şi să aibă o cauză reală şi serioasă". În cazul de faţă, postul nu a fost efectiv desfiinţat, el fiind menţinut sub o altă denumire - prin aceleaşi atribuţii şi salarizare, iar cauza nu este una reală şi serioasă, întrucât s-a folosit aceasta formă de concediere ca paravan al intenției reale de concediere a directorului ansamblului - aceea ca reclamanta să fie eliminată din instituţie .

În drept, a invocat dispoziţiile art. 65 şi art. 266 şi urm. din Codul mucii.

În probatoriu a depus la dosar următoarele înscrisuri: copie dispoziţie nr. 13 din 03.03.2016, copie contract individual de muncă, copie acte adiţionale la contractul individual de muncă, copie fişa postului, copie carte de identitate, copie dispoziţie nr. ... de ocupare de funcţiei de director adjunct, copie dispoziţie nr. .... de modificare a salariului, copie cerere prin care îşi exprimă acordul de continuare a activităţii de solist vocal în cadrul ansamblului înregistrată sub nr. ..., copie dispoziţie nr. ... de modificare a salariului, copie raport pe salariat, copie referate ale reclamantei pentru participarea ansamblului la diferite filmări în perioada ianuarie - februarie 2016, copie a adreselor prin care diferite instituţii solicitau ansamblul pentru activităţi cu specific în perioada în care reclamanta a fost director prin care fac dovada eficienţei sale în calitate de director artistic, acestea fiind o mică parte, copie ale articolelor din presa prin care a făcut dovada că desfiinţarea postului nu are legătură cu cauze reale şi serioase, ci s-a urmărit înlăturarea sa, copie a Hotărârii pentru modificarea organigramei, regulamentului, statutului de funcţii ale ansamblului, copie a noii organigrame, copie a statului de funcţii, copie a regulamentului de organizare;

La data de 25.09.2016, s-a depus la dosar de către pârâtul A.A.P.D.G.T.J. întâmpinare, arătând că A.A.P.D.G.T.J. este organizat ca persoană juridică de drept public, cu statut de instituţie publică în sensul Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, aflată sub autoritatea C.J.G., autoritate a administraţiei publice locale organizate la nivel judeţean.

Organizarea şi funcţionarea instituţiei se realizează, potrivit legii, în temeiul unui Regulament de organizare şi funcţionare aprobat de către C.J.G., autoritate care aprobă şi organigrama şi statul de funcţii.

 A precizat pârâtul că dispoziția nr. ..... ce face obiectul cererii formulate de către reclamanta T.C.D. se întemeiază pe dispoziţiile H.C.J.G. nr. 26/26.02.2016 de modificare a Organigramei, Statului de funcţii şi Regulamentului de organizare şi funcţionare ale A.A.P.D.G.T.J., act administrativ emis de către această autoritate în exercitarea competențelor legale ce îi revin în relația cu instituțiile subordonate. Prin urmare, dispoziţia în cauză s-a conformat deciziei autorităţii ierarhice superioare, decizie ce se circumscrie dreptului de apreciere al acesteia cu privire la stabilirea modului de organizare şi funcţionare a instituţiei subordonate prin prisma interesului legitim public de eficientizare a activităţii, de utilizare în regim performant a resurselor umane existente Ia nivelul instituţiei.

Susține pârâtul că sunt relevante următoarele argumente care justifică caracterul necesar al schimbării structurii funcțional-organizatorice a instituţiei:

1. Postul de director adjunct artistic a fost efectiv desfiinţat din organigrama instituţiei, înfiinţarea postului de şef secţie la Secţia spectacole - solişti vocali nevizând  preluarea atribuţiilor subsecvente postului desfiinţat, situaţie care rezultă din  parcurgerea atribuţiilor celor două fişe de post, responsabilitățile specifice postului nou înfiinţat limitându-se la activitatea artistică a unei secţii, fiind excluse atribuţiile administrative specifice postului desfiinţat.

2. Postul nou înfiinţat este situat în ierarhia funcţiilor de conducere la un nivel inferior celui desfiinţat atât sub aspectul responsabilităţilor specifice, dar şi al remuneraţiei stabilite prin lege.

3. Desfiinţarea postului a avut o cauză reală şi serioasă, actul administrativ de modificare a organigramei fiind întemeiat pe motive ce au vizat îmbunătăţirea performanţelor profesionale ale personalului artistic, prin selectarea în condiţiile legii a unui şef de secţie cu studii superioare în domeniul muzical.

4. Atribuţiile directorului adjunct artistic puteau fi cu ușurință îndeplinite de directorul instituţiei, în condiţiile în care totalul personalului tehnic, administrativ şi artistic nu este supradimensionat, fiind alcătuit dintr-un număr de 75 de angajaţi.

5. Reclamanta nu avea studii superioare în domeniul muzical concretizate prin absolvirea studiilor universitare în domeniul muzical, specializarea pedagogie muzicală/muzicologie/interpretare muzicală- canto, stare de fapt care a reprezentat un impediment în a-i pune la dispoziţie postul vacant de şef de secţie înfiinţat prin efectul modificării organigramei de către C.J.G.

În concluzie, desfiinţarea postului s-a întemeiat pe o cauză reală şi serioasă, fiind consecinţa exercitării dreptului de apreciere al autorităţii administrative ierarhic superioare de a dispune asupra schimbării structurii funcțional-organizatorice a instituţiei, prin eficientizarea activităţii în scopul utilizării resurselor umane existente, postul de conducere înfiinţat în urma modificării organigramei, şef secţie la Secţia spectacole-solişti vocali, ce implică studii superioare în domeniul muzical, corespunzând nevoilor actuale ale instituţiei.

Faţă de cele precizate, a solicitat să se constate netemeinicia cererii formulate şi, pe cale de consecinţă, să se dispună respingerea acesteia.

În drept, ne întemeiem cererea pe dispoziţiile art. 201 alin. (1) şi art. 205 din Codul de Procedură Civilă.

La data de 07.10.2016, s-a depus de către reclamanta T.C.D., răspuns la întâmpinare, prin care a arătat că apărările intimatei sunt neîntemeiate.

Astfel, prin întimpinarea depusă la dosarul cauzei intimate, a invocat în apărarea sa, H.C.J. prin care s-a modificat Organigrama A.A.P.D.G.T.J., precizând, totodată, că desfiinţarea postului de director adjunct artistic - ocupat de către mine prin concurs - a avut la baza o cauza reala, aceasta cauza fiind, citez: „îmbunătățirea performantelor profesionale ale ansamblului artistic, prin selectarea în condiţiile legii a unui şef de secţie cu studii superioare în domeniul muzical".

S-a mai invocat faptul că nu a îndeplinit condiţia privitoare la existenta studiilor superioare în domeniul muzical, mai precis nu a absolvit studii superioare în doemniul muzical.

Susține reclamanta că motivul real al desfiinţării formale şi nu reale a postului de director artistic adjunct pe care  îl deţinea, l-a constituit piedica pe care ea a reprezentat-o în calea afirmării sau, mai bine spus, a îndeplinirii doleanțelor a doi solişti din cadrul Ansamblului: S. şi L. Mai mult, refuzul său de a îl ponta pe S. ca fiind prezent în perioadele în care acesta avea colaborare cu P.Tv, ca fiind prezent şi în cadrul Ansamblului, a scos în evidenta adevărata faţă atât a directorului ansamblului, cât şi a celor soi solişti. Se dorea, de către cei doi solişti, să fie promovaţi mai mult decât ceilalți, atitudine şi comportament care a fost susţinut de directorul ansamblului, iar reclamanta oferea şanse egale tuturor soliştilor. Faptul că a refuzat să săvârşească abateri disciplinare, chiar infracțiuni, în sensul de a ponta ca fiind prezenţi angajaţi ai ansamblului în condiţiile în care aceştia nu erau prezenţi, a reprezentat motivul care a declanșat furia celor trei impotriva sa: director general, S. şi L.

Aşadar, acesta este motivul real al desfiinţării formale a postului de director artistic adjunct şi înlăturarea sa din acest post. Prin urmare, în fond şi în realitate, desfiinţarea formală a acestui post a avut la baza motive sau împrejurări ce ţin de persoana angajatului şi în nici un caz împrejurări care tio de îmbunătățirea performantelor profesionale.

În perioada cât a îndeplinit funcţia de director artistic adjunct, A.A.P.D.G.T.J. a avut cele mai mari încasări. În aceasta perioada a readus Ansamblul pe scena R.B. unde nu mai avusese reprezentări din mandatul fostului director L.D., aproximativ 15 ani.

Se arată în întâmpinare că dispoziţia prin care s-a desfiinţat postul este expresia hotărârii Consiliului Judeţean prin care s-a modificat organigrama, fără însă a se menționa că la fundamentarea hotărârii consiliului au stat „Solicitarea A.A.P.D.G.T.J." nr. ....,: Raportul final nr. ... întocmit de Comisia de concurs la examenul de promovare în grad profesional".

Susține reclamanta că  atribuţiile din fișa postului de director artistic adjunct, se regăsesc în fișa postului de şef solişti. Aceste atribuţii ale postului de şef solişti sunt menţionate clar în Regulamentul de organizare şi funcţionare al ansamblului, iar atribuţiile sunt identice. Prin urmare, postul de director artistic adjunct nu a fost desfiinţat, el a fost împărțit în două posturi: şef solişti şi şef suflători. În momentul de faţă postul de şef solişti este vacant, iar postul de şef suflători este ocupat de colegul său L.

Nu pot fi invocate nici criterii ce ţin de eficienta economica, întrucât s-a desfiinţat un post şi s-au înfiinţat două care conţin atribuţiile postului desfiinţat, aceste posturi presupunând costuri duble faţă de postul desfiinţat. Prin urmare, nici criteriile de performanţa economică nu pot sta în „picioare".

De asemenea, nu poate fi vorba despre faptul că cele două posturi înfiinţate sunt inferioare celui desfiinţat în condiţiile în care atribuţiile sunt aceleaşi.

Analizând actele şi lucrările dosarului, probatoriu administrat şi dispoziţiile aplicabile, tribunalul urmează să admită contestația cu următoarea motivare:

Reclamanta T.C.D.a fost angajată a pârâtului A.A.P.D.G.T.J. în funcția de director adjunct artistic, fiind numită în această funcție prin decizia nr. ..., între părți fiind încheiat și actul adițional nr .... la contractul individual de muncă înregistrat sub nr. ....

Prin dispoziția nr. ...., reclamantei i s-a acordat un preaviz de 20 de zile  lucrătoare, urmând ca până la expirarea acestui termen reclamanta să precizeze dacă acceptă postul de solist vocal treapta 1 din cadrul Secției Spectacole soliști-vocali, funcție deținută anterior.

Reclamanta a contestat această decizie, susținând în esență faptul că desființarea postului nu a fost efectivă, întrucât s-a înființat un alt post de către pârât, cel de șef soliști, cu aceleași atribuții, unele din ele fiind reformulate. În plus, a susținut că pârâtul nu poate invoca motive economice, întrucât deși a desființat postul reclamantei, a înființat alte două posturi, cel de șef soliști și cel de șef suflători, fiind plătite cu același salariu ca și postul de director adjunct artistic.

La rândul său, pârâtul a susținut că desființarea postului de director adjunct artistic a fost dispusă în baza H.C.J.G nr. ..., de modificare a Organigramei, Statului de funcții și regulamentului de organizare și funcționare ale A.A.P.D.G.T.J. și a vizat îmbunătățirea performanțelor profesionale ale personalului artistic. De asemenea, a precizat că postul de șef secție la Secția Spectacole soliști vocali nu a preluat atribuțiile postului de director adjunct artistic, iar pentru postul de  șef secție la Secția Spectacole soliști vocali, sunt necesare studii superioare în domeniul muzical. Reclamanta nu îndeplinește această condiție și de aceea nu a putut ocupa postul nou înființat.

Instanța reține că  prin hotărârea nr. ... a C.J.G.,  au fost aprobate noua organigramă și statul de funcții ale A.A.P.D.G.T.J. și din analiza acestora se constată că într-adevăr postul de director adjunct artistic a fost suprimat. La baza acestei hotărâri  s-au aflat propunerile de modificare înaintate de pârât (filele .... din dosar).  Astfel, prin adresa nr. ...., pârâtul propunea transformarea postului de director adjunct artistic  în postul de șef secție spectacole soliști vocali.

Așadar, contrar celor susținute de pârât, chiar prin adresa menționată mai sus a solicitat nu desființarea postului de director adjunct artistic, ci transformarea acestui post. În plus, nu dificultățile economice l-au determinat pe pârât să solicite transformarea postului de director adjunct artistic șef secție la Secția Spectacole soliști vocali, ci relațiile tensionate care ar exista între o parte din soliștii vocali și directorul artistic (a se observa primul paragraf de la fila ... din dosar).

Mai mult decât atât, pârâtul a susținut că reclamanta ar fi avut posibilitatea să ocupe postul nou înființat dacă ar fi avut studii superioare în domeniul muzical, însă nu îndeplinește această condiție.

Tribunalul observă că prin Hotărârea nr. ...., s-a decis  înființarea a două noi posturi, unul de șef atelier suflători și unul  de șef secție spectacole soliști-vocali. În statul de funcții se menționează doar cerința studiilor superioare necesare pentru ocuparea acestor posturi.

La dosar au fost depuse și fișele de post pentru cele două posturi (filele .... din dosar). Din analiza acestora, rezultă că doar pentru postul de șef secție la Secția Spectacole soliști vocali pârâtul a impus condiția absolvirii studiilor superioare în domeniul muzical, o asemenea condiție nefiind impusă pentru ocuparea postului de șef atelier suflători.

Oricum, instanța apreciază că reclamanta ar fi putut ocupa această funcție, în condițiile în care este absolventă de studii superioare de lungă durată, iar postul său a fost transformat. Astfel, potrivit fișei postului întocmită chiar de către pârât, pentru ocuparea postului sunt necesare studii superioare de lungă durată absolvite/studii superioare de licență absolvite cu diplomă de licență, în domeniul muzical, specializare pedagogie muzicală/muzicologie/interpretare muzicală/canto.

De altfel, comparând atribuțiile celor două funcții pe baza fișelor de post, tribunalul nu observă diferențe semnificative, în mare parte posturile presupunând aceleași atribuții. Astfel, postul de „Directorul artistic adjunct", avea următoarele atribuţii:

-respectarea R.O.I cu toate prevederile sale;

-respectarea Regulamentului de funcţionare cu toate prevederile sale;

-pregătirea profesionala specifica susținută conform programului stabilit;

-să urmărească prin fidelitate, limita morală şi estetică, precum şi prin comportament decent ridicarea standardului profesional al A.A.P.D.G.T.J.

- să se prezinte necondiţionat la solicitările directorului pentru participarea la spectacole;

-să nu absenteze nemotivat de la serviciu;

-se subordona managerului şi coordona activitatea de impresariat artistic;

-răspundea de întreaga activitate a personalului artistic;

-organiza deplasarea în condiții optime a personalului artistic la manifestările stabilite de conducerea instituţiei (inclusiv deplasarea instrumentelor, a costumelor, a decorurilor, etc.);

-manifesta creativitate şi spirit de iniţiativă în rezolvarea situaţiilor dificile apărute pe parcursul spectacolului;

-se preocupa permanent împreună cu şefii de secţii artistice şi şefii de ateliere artistice de găsirea celor mai bune soluţii de realizare a scenariilor din punct de vedere muzical, culege folclor muzical în funcţie de cerinţele impuse de scenarii;

-asigură realizarea întregii activităţi de organizare a publicităţii şi promovare prin diverse mijloace a spectacolelor, la toate manifestările organizate de ansamblu şi vânzarea biletelor catre public; asigura la nivelul instituţiei, respectarea regulamentului special al biletelor de spectacole conform prevederilor legale în vigoare, exercita şi activitatea de solist vocal;

-răspunde de întreaga activitate a secţiei de solişti vocali, profesional şi disciplinar, întocmește pontajele acesteia;

-duce la îndeplinire şi alte atribuţii repartizate de manager.

Conform fișei de post  aflată la filele ... din dosar, şeful secţiei solişti vocali are următoarele atribuţii:

- se preocupa de îmbogăţirea şi ridicarea valorii cultural-artistice a repertoriului ansamblului;

--împreună cu directorul ansamblului participă la elaborarea A.C.anuale a ansamblului;

- contribuie în mod nemijlocit la realizarea unui înalt nivel profesional al activităţii artistice a ansamblului;

- colaborează cu secţiile artistice şi secţie tehnică, în vederea organizării în bune condiţii a spectacolelor ansamblului.

- răspunde de întreaga activitate a Secţiei spectacole- solişti vocali, atât din punct de vedere profesional, disciplinar, cât şi din punct de vedere al păstrării şi folosirii în bune condiţii a patrimoniului existent:

-se preocupă permanent împreună cu şeful de orchestră şi şefii de atelier de alegerea celor mai potrivite piese din repertoriul soliştilor, în funcţie de spectacole şi specificul acestora;

-se preocupa permanent de îmbunătăţirea prestației profesionale a tuturor soliştilor vocali, orientarea repertoriului acestora în funcţie de posibilităţile lor individuale şi de zona pe care o interpretează;

-întocmește pontajele secţiei şi programul zilnic, săptămânal şi lunar al acesteia şi coordonează realizarea acestui program;

-împreună cu şefii de secţie şi cu şefii de atelier din cadrul Secţiei orchestra stabilește un program de lucru adecvai pentru soliştii vocali;

-manifestă creativitate şi spirit de iniţiativă în rezolvarea situaţiilor dificile apărute pe parcursul spectacolului, răspunzând de disciplina membrilor secţiei în timpul spectacolului;

- urmărește prezenţa la program a personalului artistic ce îl are în coordonare:

- participa în mod obligatoriu la toate spectacolele şi acţiunile susţinute de Ansamblu: suspendarea unui spectacol din cauza absentei nemotivate a salariatilor -solişti vocali, atrage după sine suportarea plății spectacolului respectiv la capacitatea sălii de către cei vinovaţi, la propunerea Consiliului artistic şi cu aprobarea Consiliului administrativ;

- duce la îndeplinire şi alte sarcini repartizate de şeful ierarhic.

Dispozițiile art. 65 alin. 2 din Codul muncii prevăd că desființarea locului de muncă trebuie să fie efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă.

În cazul de față, niciuna dintre condiții nu este îndeplinită. În primul rând, instanța constată să nu a fost vorba de o desființare a postului, ci de o transformare, fapt recunoscut de pârât prin adresa nr. ..., ce a stat la baza adoptării Hotărârii nr. .... a C.J.G..

Nu poate fi vorba de o cauză reală și serioasă, în condițiile în care nu pârâtul nu a avut în vedere criterii economice, ci mai degrabă îndepărtarea reclamantei, ca urmare a unor stări conflictuale dintre aceasta și o parte dintre soliști. Ori, modalitatea pentru soluționarea acestora nu poate fi cea aleasă de pârât.

În consecință, va fi admisă contestația formulată de reclamantă, va fi anulată dispoziția nr. ... emisă de pârât și se va dispune reintegrarea reclamantei pe postul deținut anterior concedierii.

 De asemenea, pârâtul va fi obligat să plătească reclamantei  o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat  reclamanta începând cu data de 03.03.2016 și până la reintegrarea efectivă.

În temeiul art. 453 alin. 1 Cod  de procedură civilă,  va fi obligat pârâtul să plătească reclamantei suma de 1200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat.

 Opinia asistenților judiciari este conformă cu prezenta hotărâre.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite contestația, formulată reclamanta T.C.D., în contradictoriu cu pârâtul A.A.P.D.G.T.J.

Anulează dispoziția nr. ... emisă de pârât și dispune reintegrarea reclamantei pe postul deținut anterior concedierii.

Obligă pârâtul să plătească reclamantei  o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat  reclamanta începând cu data de 03.03.2016 și până la reintegrarea efectivă.

Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 1200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Cu drept  de  apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce  se va depune la  Tribunalul Gorj.

Pronunţată în ședința publică din 02.02.2017, la Tribunalul Gorj.