Anulare proces verbal al adunării creditorilor

Decizie 386/R din 12.05.2015


Anulare proces verbal al adunării creditorilor

Prin Decizia menţionată s-a admis recursul formulat împotriva Sentinţei Tribunalului Harghita.

Instanţa de control judiciar a reţinut că recursul formulat de  către DGRFP Braşov-AJFP Harghita ca nemotivat, raportat la considerentele avute în vedere de către instanţa de fond la motivarea soluţiei pronunţate în cauză.

Cu toate acestea, Curtea, în temeiul art.306 alin.2 Cod procedură civilă, a invocat şi a pus în discuţie motivul de ordine publică privind lipsa calităţii procesuale active a administratorului special al SC C SRL în a ataca decizia Comitetului creditorilor şi procesul verbal al Adunării creditorilor din data de 20.10.2014.

Cu privire la această excepţie, Curtea reţine că, potrivit art.14 alin.7 din Legea nr.85/2006, hotărârea adunării creditorilor poate fi desfiinţată de judecătorul sindic pentru nelegalitate, la cererea creditorilor care au votat împotriva luării hotărârii respective şi au făcut să se consemneze aceasta în procesul verbal al adunării, precum şi la  cererea creditorilor îndreptăţiţi să participe la procedura insolvenţei, care au lipsit motivat de la şedinţa adunării creditorilor.

Curtea reţine că aceste dispoziţii conferă calitatea procesuală  activă în a ataca hotărârea adunării creditorilor, doar categoriilor de creditori enumerate în textul legal nu şi altor participanţi la procedura insolvenţei.

Este şi firesc ca doar creditorii să aibă calitatea  procesuală activă întrucât hotărârile luate de către adunarea creditorilor privesc realizarea intereselor legitime ale acestora în mod colectiv, în vederea recuperării creanţelor lor, deci numai creditorii pot justifica un interes.

Textul art.14 alin.7 din Legea nr.85/2006 a făcut şi obiectul controlului de constituţionalitate exercitat de Curtea Constituţională, care, prin Decizia nr.525/2009 a recunoscut caracterul constituţional al textului care conferă calitate procesuală activă doar creditorilor, nu şi administratorului special.

Referirea  la art.18 alin.2 lit.c din Legea nr.85/2006 privitoare la  atribuţia administratorului special de a formula contestaţii în cadrul procedurii trebuie circumscrisă, însă cazurilor şi condiţiilor impuse de Legea nr.85/2006, iar contestaţia prevăzută de art.14 alin.7 din Legea nr.85/2006 poate fi exercitată, potrivit legii, doar de către creditori.

În raport de considerentele expuse, în temeiul prevederilor art.312 Cod procedură civilă, Curtea va admite recursul, va modifica hotărârea atacată  şi va respinge contestaţia formulată de către administratorul special împotriva  Deciziei Comitetului Creditorilor şi a procesului verbal al Adunării creditorilor din 20.10.2014, pentru lipsa calităţii procesual active a reclamantului.