Plângere contravenţională

Hotărâre 4952 din 07.09.2016


Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău, sub nr. + din 0, petentul A a solicitat anularea procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor seria + nr.  ++  încheiat de intimatul I.

Plângerea a fost timbrată cu taxă de timbru de 20 lei în temeiul art. 19 din O.U.G. nr. 80/2013 şi a fost formulată în termenul legal prevăzut de art. 31 alin. 1 din O.G. nr. 2/2001.

În motivarea plângerii, petentul a arătat că  organul constatator a interpretat eronat prevederile legale, ca autoturismul este înmatriculat in V si aparţine numitului N cu care a încheiat un contract de comodat pentru a-l conduce, ca maşina are plăcutele si numărul de înmatriculare fabricate in V si ca nu se poate avea in vedere standardul aprobat de Asociaţia de standardizare din România cu privire la dimensiunea, fontul s celelalte elemente ale plăcuţelor de înmatriculare fabricate in alte state. Mai arata ca România este stat membru UE iar standardele ei ar trebui analizate prin prisma standardelor europene, inclusiv in domeniul plăcutelor de înmatriculare.

Plângerea a fost întemeiată pe dispoziţiile O.U.G. nr.  195/2002. 

Petentul a depus la dosar în copie: contractul de comodat si certificatul de înmatriculare. 

Intimatul a formulat întâmpinare în care a solicitat respingerea plângerii, procesul verbal fiind legal şi temeinic, agentul constatator fiind cel care a constatat personal fapta.

Anexat întâmpinării intimatul a depus originalul procesului verbal contestat, o planşa foto şi raportul agentului constatator.

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor seria + nr. ++  încheiat de intimatul I., s-a reţinut că la data de …………, ora 12,40 petentul a condus autovehiculul marca A cu nr. de înmatriculare ………… (înmatriculat in V) pe strada S din municipiul B , fără a  purta centura de siguranţă iar la controlul asupra autovehiculului s-a constatat ca acesta avea  montat in partea din faţă plăcuţă cu număr de înmatriculare neconformă standardului UE.

Petentul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de …. lei  pentru prima faptă (în conformitate cu prevederile art. 36 alin. 1, art. 99 alin. 2 şi art. 108 alin. 1 lit. a pct. 3 din O.U.G. nr. 195/2002) şi 210 lei (în baza art. 148 alin. 18 din H.G. nr. 1391/2006 şi art. 99 alin. 1 pct. 17 din O.U.G. nr. 195/2002). 

La „alte menţiuni” agentul constatator a consemnat: ”Aşa am cumpărat maşina şi aşa am circulat in Europa, refuz sa semnez procesul-verbal”

Analizând procesul-verbal sub aspectul legalităţii sale, instanţa apreciază că acesta întruneşte cerinţele prevăzute de art.17 din O.G. nr.2/2001, referitoare la menţiunile obligatorii ce trebuie prevăzute sub sancţiunea nulităţii absolute.

Sub aspectul temeiniciei, petentul nu a negat cele constate de agentul de poliţie in ce priveşte faptul că nu purta centura si  a menţionat privitor la cea de-a doua contravenţie  că aşa a cumpărat maşina cu modelul respectiv de plăcuţe fabricate in V, care ar corespunde standardelor europene.

Instanţa reţine că deşi petentul susţine lipsa oricărei vinovăţii în ceea ce îl priveşte, dispoziţiile art. 99 alin. 1 pct. 17 din O.U.G. nr. 195/2002 sancţionează  cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni: (17). conducerea unui vehicul pe ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare ori plăcuţele nu corespund standardelor în vigoare.

 În acelaşi timp, art. 148 pct. 18 din HG nr. 1391/2006 interzice conducătorului de autovehicul : (18). să circule cu autovehiculul având plăcuţele cu numerele de înmatriculare sau de înregistrare, provizorii ori pentru probe deteriorate sau neconforme cu standardul.

La fila 27 ds. intimata a depus o planşa foto in care apar cele 2 plăcute cu nr. de înmatriculare pentru autovehiculul marca A cu nr. ……. şi unde se poate observa o diferenţă intre plăcuta originală din  spatele autovehiculului şi cea din faţă care e neconformă cu standardele din România, respectiv se poate observa o diferenţă la modul in care este trasată litera P, litera A, cifra 3 (in cea originala cifra 3 are bucla in partea de sus iar cea neconforma o linie dreaptă) şi cifra 4 (in cea originala la cifra 4 linia dreapta verticala este neîntrerupta  iar in cea neconforma  linia dreaptă este fragmentata).

Plăcuţele cu numere de înmatriculare sunt confecţionate în urma atribuirii numerelor provizorii, numerelor pentru probe sau a numerelor de înmatriculare.

Activităţile de confecţionare a plăcuţelor cu numere de înmatriculare se desfăşoară în atelierele din structura instituţiilor  care deservesc serviciile publice de înmatriculări, chiar daca autoturismul este înmatriculat intr-o alta tara din cadrul UE.

Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare, respectiv STAS 13078/92 .

Este interzisă punerea în circulaţie a unui vehicul înmatriculat care nu are montate plăcuţe cu numărul de înmatriculare atribuite de autoritatea competentă ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare.

 Petentul a incalcat prevederile legale in momentul in care pe spatele autovehiculului avea amplasat plăcuta originala din V iar in fata acestuia o plăcuta care nu era identica cu cea originala. Se poate observa cu uşurinţa ca cele 2 plăcute de înmatriculare nu sunt identice iar felul in care au fost trasate literele si cifrele diferă de cea originala si care respecta standardul.

Demn de menţionat este si faptul ca petentul invoca normele standard europene da nu precizează in concret care sunt acestea si nici nu explica de cele doua plăcute de înmatriculare sunt diferite.

Astfel, se impunea ca petentul să nu circule cu autovehiculul dacă una din plăcuţele cu numărul de înmatriculare nu era conformă.

Prin urmare, fapta săvârşită constituie contravenţie, fiind stabilită în mod corect in sarcina sa.

 În ce priveşte contravenţia privind nepurtarea centurii de siguranţă, petentul nu a contestat in vreun fel acest lucru si nu a dovedit ca situaţia de fapt ar fi fost diferită, astfel incat instanţa va reţine ca in mod corect i s-a aplicat acestuia amenda de 210 lei şi pentru acesta contravenţie.

Faţă de considerentele ce preced, instanţa constată că procesul-verbal a fost întocmit cu respectarea prevederilor legale astfel că, în temeiul  art. 34 din O.G. nr.2/2001, republicată, va respinge plângerea contravenţională şi va menţine procesul verbal contestat.