Art. 215 Cod penal

Sentinţă penală 28 din 02.03.2010


In baza art. 215 alin. 1 si 3 Cod penal, cu aplicarea art. 74, alin. 1, lit. a si c Cod penal, raportat la art. 76, lit. d Cod penal.

 Condamna pe inculpatul TJ, la 1 an închisoare.

 In baza art. 71 alin. 2 Cod penal.

 Interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 alin. 1, teza a II-a  lit. a si b din Codul penal, respectiv: dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicând exercitiul autoritatii de stat, pe durata prevazuta de art. 71 Cod penal, adica din momentul în care hotarârea de condamnare a ramas definitiva si pâna la terminarea executarii pedepsei, pâna la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pâna la împlinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei. 

 În baza art. 81 si 82 Cod penal.

 Dispune suspendarea conditionata a excutarii pedepsei pe o durata de 3 ani.

 In baza art. 71 alin. 5 Cod penal.

 Dispune suspendarea predepsei accesorii constand in interdictia inculpatului de a exercita drepturile prevazute de art. 64 alin. 1, teza a II-a  lit. a si b din Codul penal. 

 Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal.

 Obliga inculatul sa plateasca partii civile SC I SA., cu sediul în Bals, str. Nicolae Balcescu, nr. 192, judetul Olt, suma de 20.035 lei, despagubiri.

 Obliga inculpatul  300 lei cheltuieli judiciare statului, din care suma de 200 lei reprezinta onorariul pentru aparatorul din oficiu, suma care va fi avansata din fondurile Ministerului Justitiei Libertatilor Cetatenesti.

 Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Bals, nr. 969/P/30.06.2009, inregistrat pe rolul acestei instante la nr. 2083/184/15.07.2009  a  fost pusa in miscare actiunea penala împotriva inculpatului TJ, pentru savarsirea infractiunii de înselaciune, prevazuta si pedepsita de art. 215 alin. 1 si 3 Cod penal.

 In fapt, in actul de sesizare s-a retinut ca la data  de 30.10.2008 organele de politie au fost sesizate de SC I SA., în legatura cu faptul ca inculpatul TJ, în calitate de administrator al S.C. T  S.R.L., a emis un billet la ordin, în valoare de 31.535 lei, la data de 25.07.2008, dar a fost refuzat la plata pentru lipsa totala a disponibilului banesc din cont.

 S-a constatat ca în cursul lunii iunie 2008 inculpatul a achizitionat materiale de constructii, polistiren expandat, în valoare de 31.535 lei, de la SC I SA., iar pentru a crea partii vatamate convingerea ca este solvabil a emis biletul la ordin din data de 23.06.2008, desi la data emiterii nu avea bani în cont.

 Partea vatamata SC I SA.,  a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 20.035 lei.

 Inculaptul a recunoscut savârsirea faptei în fata organelor de cercetare penala.

 Analizand actele si lucrarile dosarului instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt: organele de politie au fost sesizate în legatura cu faptul ca inculpatul TJ, în calitate de administrator al S.C. T  S.R.L., cu sediul în Strehaia, a emis un billet la ordin, în valoare de 31.535 lei, la data de 25.07.2008, dar a fost refuzat la plata pentru lipsa totala a disponibilului banesc din cont.

Inculpatul a achizitionat materiale de constructii, polistiren expandat, în valoare de 31.535 lei, de la SC I SA., iar pentru a crea partii vatamate convingerea ca este solvabil a emis biletul la ordin din data de 23.06.2008, desi la data emiterii nu avea bani în cont.

 Partea vatamata SC I SA.,  a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 20.035 lei.

 Situatia de fapt retinuta de instanta a rezultat din recunoasterea faptei facuta de inculpat in faza cercetarii penale, precum si din urmatoarele mijloace de proba: plângere penala, rezolutia de începere a urmaririi penale, proces-verbal de cautare la domiciliu, declaratie parte vatamata, cazier judiciar, acte contabile si rulajul contului bancar al S.C. T S.R.L.

 În drept, fapta savârsita de inculpat întruneste  elementele constitutive  ale infractiunuii de înselaciune prevazuta si pedepsita art. 215 alin. 1 si 3 Cod penal.

 La individualizarea pedepsei la care urmeaza sa fie condamnat inculpatul, instanta va tine cont de criteriile generale prevazute de art. 72 Cod penal, respectiv gradul de pericol social al faptei savârsite si de persoana inculpatului, care a recunoscut fapta si nu are antecedente penale.

 Instanta urmeaza sa acorde inculpatului circumstantele atenuante prevazute de art. 74 lit. a si c Cod penal, având în vedere lipsa antecedentelor penale si conduita corespunzatoare în fata organelor de urmarire penala si în fata instantei de judecata. Instanta va face aplicarea dispozitiilor art. 76, lit. d Cod penal. Inculpatul a recunoscut fapta, a avut o atitudine sincera  in fata organelor de urmarire penala si nu este cunoscut cu antecedente penale.

 In raport de aceste considerente instanta urmeaza sa condamne inculpatul la o pedeapsa 6 luni închisoare  cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, conform art. 81 si art. 82 Cod penal.

 În baza dispozitiilor art. 71 alin. 2 Cod penal, instanta urmeaza sa interzica inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a-c din Codul penal, iar  în baza dispozitiilor art. 71 alin. 5 Cod penal va dispune suspendarea predepsei accesorii constand in interdictia inculpatului de a exercita drepturile prevazute de art. 64 lit. a-c din Codul penal. 

 Instanta apreciaza ca prin aceasta modalitate de sanctionare se realizeaza în mod corespunzator scopul prevazut de art. 52 Cod penal în sensul ca inculpatul poate fi reeducat si se previne savârsirea de noi fapte antisociale de catre acesta.

 Se va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal.

 Având în vedere dispozitiile art. 998 si urm. Cod civil, instanta va obliga inculatul sa plateasca partii civile SC I SA., suma de 20.035 lei, despagubiri.

 In baza art. 192 Cod procedura penala, instanta va obliga inculpatul  la plata cheltuielilor judiciare statului, din care suma de 200 lei reprezinta onorariul pentru aparatorul din oficiu, suma care va fi avansata din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Data publicarii pe portal: 05.05.2010