Divorţ

Hotărâre 1390 din 29.02.2016


Pe rol judecarea cauzei Minori şi familie privind pe reclamant J I  G- şi pe pârât J N, având ca obiect divorţ

Dezbaterile asupra cererii au avut loc în şedinţa publică din data de 22.02.2016, fiind consemnate în încheierea de şedinţă din acea dată, când instanţa în temeiul art.392 C.pr.civ. a reţinut cauza spre soluţionare, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Instanţa în temeiul art. 396 C.pr.civ din lipsă de timp pentru deliberare  a amânat pronunţarea la data de 29.02.2016, când, după ce a deliberat în secret în Camera de Consiliu, conform art. 395 C.pr.civ., a adoptat următoarea hotărâre:

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată sub nr. pe rolul Judecătoriei B, reclamanta pârâtă J I G a solicitat în contradictoriu cu pârâtul reclamant J N desfacerea căsătoriei părţilor din culpa comună şi reluarea de către soţie a numelui anterior încheierii căsătoriei, exercitarea în mod comun a autorităţii părinteşti cu privire la minora J A-I, născută la 0 stabilirea locuinţei minorei la mamă, obligarea pârâtului la plata pensiei de întreţinere.

Cererea  a fost  legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 100 lei.

În motivarea cererii, reclamantul a arătat în esenţă că din căsătoria părţilor a rezultat minora J A-I, născută la 0. De la începutul relaţie părţile au avut o viziune diferită asupra relaţiilor de familie motiv pentru care au fost separaţi circa doi ani în perioada de început a căsătoriei. 

Se solicită ca autoritatea părintească să se exercite în comun iar locuinţa să fie stabilită la mamă, aceasta fiind foarte ataşată de mamă.

În drept au fost invocate disp. Art. 379 lit. b, art. 379 cod civ.,  art. 933 alin. 1cpc

În probaţiune  a solicitat proba cu înscrisuri, cu interogatoriul pârâtului şi proba testimonială.

Pârâtul  a formulat întâmpinare şi cerere reconvenţională  ( fl 44-46 ) în termenul de 25 de zile stabilit de instanţă potrivit dispoziţiilor art 201 cod proc civ., prin care a solicitat desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a reclamantei, exercitarea în comun a autorităţii părinteşti, stabilirea domiciliului minorei la tată, revenirea reclamantei pârâte la numele avut anterior căsătoriei şi obligarea pârâtei reclamante la plata pensiei de întreţinere. În subsidiar a solicitat să beneficieze de un program de vizită cu luarea minorului la domiciliul tatălui

Cererea  a fost  legal timbrată cu taxă judiciară de timbru de 100 lei.

În motivare a arătat în esenţă că această căsnicie a eşuat din cauza reclamantei care a devenit tot mai rece şi mai distantă. Pârâtul reclamant arată faptul că este foarte apropiat de minoră iar după terminarea orelor stă împreună cu aceasta, fac împreună temele şi se ocupă de activităţile ei extraşcolare. Se arată faptul că reclamanta nu are disponibilitatea şi timpul necesar de a se ocupa de minoră.

În ceea ce priveşte dreptul de vizită pârâtul reclamant arată că minorul păstrează dreptul de a avea legături cu părintele care locuieşte separat de minor.

În drept au fost invocate dispoziţiile art 379 şi urm cod civ.

În probaţiune  a solicitat proba cu înscrisuri şi proba testimonială .

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Cu privire la desfacerea căsătoriei

La data de 1 părţile s-au căsătorit în  localitatea A, judeţul J căsătoria acestora fiind înregistrata în registrul stării civile  la nr. 2 .

Din relaţia părţilor  a rezultat  minora J A-I, născută la data 0.

În cauză s-au depus înscrisuri,  a fost efectuată anchetă psihosocială la domiciliile părţilor şi au fost audiaţi martorii O şi P.

Ambele părţi au solicitat desfacerea căsătorie din culpă comună fără motivare.

Din întreg probatoriul administrat în cauză instanţa, luând act şi de voinţa părţilor în sensul de a se reţine culpa comună în desfacerea căsătoriei şi a  pronunţa în acord cu dispoziţiile art. 926 cpc  o hotărâre fără motivare , constată că raporturile dintre soţi sunt grav vătămate,  continuarea căsătoriei nemaifiind posibilă, astfel că în baza art. 373 lit. b cod civil va dispune desfacerea căsătoriei din culpă comună.

Cu privire la numele părţilor:

In baza art.383 al 3 cod civ. va dispune ca reclamanta să-şi reia numele anterior căsătoriei, acela de  „L”.

Cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti

 Instanţa reţine pe baza referatului de anchetă psihosocială efectuat în cauză că  J A-I, născută la data de 0 locuieşte în prezent în B, str. judeţul B alături de mamă.

 În faţa instanţei  părţile au solicitat ca autoritatea părintească să se exercite în comun. Reprezentanţii autorităţii tutelare au relevat în cuprinsul anchetei psihosociale efectuate în cauză faptul că de minora este ataşată de ambii părinţi, tatăl menţinând legătura cu fiica sa.

Instanţa reţine că potrivit dispoziţiilor noului cod civil  autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, în afară de cazul în care instanţa decide astfel.

Art 397 din noul cod civil, prevede că după divorţ autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, în afară de cazul în care instanţa decide astfel.

Art 398 cod civ prevede că atunci când există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi, celălalt părinte păstrând dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Noul cod civil instituie deci regula  in sensul că după divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi.

Luând act de manifestarea de voinţă a părţilor, care este de altfel în acord şi cu interesul superior al minorului, in temeiul art. 397 cod civ. va dispune ca autoritatea părintească să se exercite în comun de părinţi.

Cu privire la locuinţa minorului

Atunci când stabileşte locuinţa copilului minor instanţa trebuie să ia în considerare o serie de criterii precum: disponibilitatea fiecăruia dintre părinţi de a implica pe celălalt părinte cu privire la deciziile legate de copii, disponibilitatea fiecăruia dintre părinţi de a permite celuilalt părinte accesul în locuinţa sa, situaţia locativă a fiecăruia dintre cei doi părinţi, istoricul îngrijirii copilului, dorinţa exprimată de minor cu privire la stabilirea locuinţei sale la reşedinţa unuia sau altuia dintre părinţi, apropierea locuinţelor fiecăruia dintre cei doi părinţi de şcoală  şi respectiv grădiniţă, concluziile raportului autorităţii tutelare cu privire la locuinţele celor doi părinţi, dorinţa exprimată de fiecare dintre cei doi părinţi cu privire la stabilirea locuinţei minorului la reşedinţa lor.

În speţă instanţa reţine faptul că din declaraţiile martorilor rezultă că ambii părinţi se ocupau de minoră atunci când aceştia locuiau împreună iar situaţia a continuat şi după separarea în fapt. Martorii au arătat că ambii părinţi sunt ataşaţi de copil şi preocupaţi de creşterea şi educarea acesteia.  La stabilirea domiciliului minorei, instanţa va avea în vedere concluziile anchetei sociale prin care s-a propus stabilirea domiciliului la mamă, având în vedere vârsta acesteia. 

In consecinţă, pe  baza probatoriului administrat, în baza art 400 cod proc civ,  instanţa apreciază că interesul superior al minorului este asigurat cel mai bine în condiţiile stabilirii domiciliului acestuia alături de mamă la domiciliul acesteia din Bacău, str. Proiectantului, bl. 4, sc. 2, et. 2, ap. 9, judeţul Bacău.

Cu privire la obligaţia de întreţinere:

Întrucât potrivit art. 499 cod civ .între părinţi si copii exista o obligaţie legala de întreţinere care se stabileşte conform art. 529 cod civ., potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmează a o plăti, instanţa, în baza art. 402 al 1 cod civ va stabili ca reclamantul sa plătească  pârâtei in favoarea minorului o pensie lunara de întreţinere în procent de 25 % din venitul realizat de pârâtul reclamant începând introducerii acţiunii (12.11.2015)  si pana la majorat.

În ceea ce priveşte exercitarea dreptului pârâtului reclamant de a avea legături personale cu minorul, instanţa reţine faptul că potrivit art. 401 cod civ şi art.  14 din Legea nr. 272/2004, părinţii separaţi de copilul lor au dreptul la legături personale cu acesta , iar copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament.

Acest drept se poate exercita în diferite moduri ( art. 15 alin. 1 din Legea nr. 272/2004 ca de exemplu, vizitarea copilului la domiciliul celuilalt părinte, lăsarea copilului la locuinţa părintelui căruia nu i-a fost încredinţat, corespondenţă ori altă formă de comunicare. Textele anterior menţionate  nu stabilesc modalitatea concretă de realizare a acestui drept, însă din reglementarea existentă rezultă implicit că exercitarea dreptului devenit litigios trebuie făcută într-o asemenea modalitate , încât să nu se ajungă la îngrădirea lui,  ambii părinţi trebuind să se implice activ în toate aspectele vieţii copilului, revenind instanţei de judecată obligaţia de a stabili timpul şi modalitatea în care se poate exercita menţionatul drept, ţinând seama că drepturile părinteşti trebuie exercitate numai în interesul copilului ( astfel cum a fost acesta definit de art. 2 din Legea nr. 272/2004).

În speţă, instanţa apreciază că interesul superior al copilului presupune ca acesta să menţină contactul cu tatăl,  legăturile personale între părinte şi copilul său reprezentând un element fundamental al vieţii de familie.

Astfel, că, recunoscând necesitatea existenţei unor legături personale între copil şi pârâtul reclamant, care să se deruleze cu regularitate, vârsta minorei, nevoia de a asigura prezenţa ambilor părinţi în viaţa copilului cu prilejul sărbătorilor şi evenimentelor importante instanţa urmează a încuviinţează ca  legăturile personale ale tatălui cu minora, să se deruleze la domiciliul tatălui, astfel:

a)În primul şi al treilea week-end din lună, de vineri orele 16,00 pana duminica orele 18,00;

b)În timpul săptămânii în zilele de marţi şi joi între  orele 12,00 -16,00

c)Cu ocazia sărbătorilor de iarnă în perioada 24 decembrie – 31 decembrie în anii pari ;

d)Cu ocazia aniversării minorei în data de 07.01 între orele 12,00 -18,00; în anii pari

e)Cu ocazia aniversării bunicilor paterni - în data de 29.04 şi 10.06, între orele 12,00 – 18,00

f)În vacanţa de primăvară – primele două zile de vacanţă

g)Cu ocazia sărbătorilor pascale în prima şi a treia zi, în anii impari

h)O luna de zile in vacanta de vara de la 1 iulie la 31 iulie;

i)Cu ocazia onomasticii tatălui – în data de 06 decembrie şi cu ocazia aniversării acestuia - în data de  04 octombrie ,între orele 12,00 -16,00 .

Cu privire la cheltuieli de judecată 

În baza art. 453 cod proc civ va obliga pârâtul reclamant J N la plata sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către reclamanta pârâtă.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite  acţiunea principală formulată de reclamanta pârâtă J I G –CNP- în contradictoriu cu  pârâtul reclamant J N –CNP- astfel cum a fost precizată.

Admite în parte cererea reconvenţională formulată de pârât reclamant J N în contradictoriu cu reclamanta pârâtă J I G cum a fost precizată.

Desface căsătoria încheiata intre părţi la data de 2 si înregistrata in Registrul Stării Civile al Primăriei localităţii A jud. J sub nr. 1  din culpă comună.

Dispune ca reclamanta pârâtă (soţia) să revină la numele avut anterior căsătoriei acela de „L”.

Dispune ca autoritatea părintească cu privire la minora J A-I, născută la data de 0 să se exercite în comun de ambii părinţi.

Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta pârâtă din  B

Obliga pârâtul reclamant la plata pensiei lunare de întreţinere către reclamanta pârâtă, in favoarea minorului, in cota procentuala de 25% din venitul net lunar realizat de pârâtul reclamant  începând cu data introducerii acţiunii (12.11.2015)  si pana la majorat.

Încuviinţează ca pârâtul reclamant J N să aibă legături personale cu minorii cu luare la domiciliul tatălui astfel:

j)În primul şi al treilea week-end din lună, de vineri orele 16,00 pana duminica orele 18,00;

k)În timpul săptămânii în zilele de marţi şi joi între  orele 12,00 -16,00

l)Cu ocazia sărbătorilor de iarnă în perioada 24 decembrie – 31 decembrie în anii pari ;

m)Cu ocazia aniversării minorei în data de 07.01 între orele 12,00 -18,00; în anii pari

n)Cu ocazia aniversării bunicilor paterni - în data de 29.04 şi 10.06, între orele 12,00 – 18,00

o)În vacanţa de primăvară – primele două zile de vacanţă

p)Cu ocazia sărbătorilor pascale în prima şi a treia zi, în anii impari

q)O luna de zile in vacanta de vara de la 1 iulie la 31 iulie;

r)Cu ocazia onomasticii tatălui – în data de 06 decembrie şi cu ocazia aniversării acestuia - în data de  04 octombrie ,între orele 12,00 -16,00 .

Obligă pârâtul reclamant J N la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către reclamanta pârâtă.

Cu apel în 30 zile de la comunicare, apel care se depune la Judecătoria B.

Pronunţată în şedinţa publică de la 29 Februarie 2016