Anulare menţiune din actul de identitate

Sentinţă civilă 229 din 17.03.2016


OBIECT: Prin cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul P.M.B. înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău la data de 3.07.2015, sub nr de dosar 8224/180/2015 în contradictoriu cu pârâtul N.L. s-a solicita nulitatea menţiunii din actul de identitate privind stabilirea domiciliului pârâtei la adresa din Bacău.

MOTIVELE CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ: În motivarea cererii s-a arătat că pârâta s-a adresat S.P.C.E.P. prin cererea înregistrată sub nr 172727/2.07.2014 în vederea eliberării unui act de identitate pentru motivul schimbare de domiciliu din străinătate în România, prezentând odată cu cererea şi acordul privind primirea în spaţiu dat de către doamna S.A. precum şi actul de proprietate al acesteia asupra imobilului de domiciliu. Reclamanta a indicat că în urma verificărilor efectuate s-a constatat că doamna S.A. nu mai era proprietara imobilului din 2010.

ASPECTE PROCEDURALE: Prin sentinţa civilă nr 971/11.02.2016 pronunţată de Judecătoria Bacău s-a admis excepţia necompeteţei materiale şi s-a dispus declinarea competenţei în favoarea Tribunalului Bacău.

ANALIZA INSTANŢEI:

Analizând cererea de chemare în judecată, prin prisma motivelor invocate şi a textelor de lege incidente, Tribunalul apreciază că este întemeiată, având în vedere următoarele considerente:

În fapt, în urma cererii formulate de pârâtă înregistrată sub nr. 172727/2.08.2014, S.P.C.E.P. a eliberat la data de 23.07.2014 cartea de identitate, motivat de schimbarea domiciliului din străinătate în România, consemnând în cuprinsul actului de identitate la rubrica domiciliu adresa din Bacău, elemente care rezultă din Registrul Naţional de Evidenţă a Populaţiei.

În drept, potrivit dispoziţiilor articolului 35 din OUG 97/2005

„În cazul în care menţiunea din actul de identitate privind stabilirea domiciliului sau a reşedinţei s-a efectuat în baza unui document care ulterior a fost anulat, s-a constatat că era nul, fals ori falsificat, această menţiune este nulă de drept.

În situaţia prevăzută la alin. (1), autoritatea care a constatat nulitatea menţiunii comunică serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor situaţia intervenită.

Nulitatea menţiunii poate fi constatată de instanţa de judecată, din oficiu ori ca urmare a sesizării D.E.P.A.B.D., a serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor ori a persoanelor interesate.”

Tribunalul reţine faptul că emiterea actului de identitate a avut la bază declaraţia găzduitorului S.A. de primire în spaţiu, în dovedirea dreptului de proprietate fiind depus contractul de vânzare cumpărare al imobilului autentificat sub nr 2599/27.03.1996. Din analiza contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr 2738/17.11.2010 se observă faptul că dreptul de proprietate asupra imobilului a fost transferat din patrimoniul vânzătorului S.A. în patrimoniul cumpărătorilor G.C. şi G.M., doamna S.A. nemaiavând calitatea de proprietar la data emiterii declaraţiei de primire în spaţiu. Raportat la efectele juridice ale contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr 2738/17.11.2010 instanţa apreciază faptul că declaraţia care a stat la baza stabilirii domiciliului nu corespunde adevărului, înscrisul fiind realizat prin prezentarea nereală a situaţiei juridice a imobilului.

 Având în vedere faptul că actul administrativ care face obiectul acţiunii în anulare de faţă a fost întocmit în baza unei declaraţii false, instanţa apreciază faptul că sunt incidente condiţiile sancţiunii nulităţii absolute stabilite de textul articolului 35 din OUG 97/2005. Actul administrativ a fost lipsit de prezumţia de legalitate ab initio, nefiind respectate condiţiile de fond impuse pentru valabilitatea acestuia, caracterul fals al declaraţiei găzduitorului constituind un viciu de ilegalitate care atrage inexistenţa actului. 

În raport de caracterul fals al declaraţiei, instanţa reţine faptul că actul administrativ nu beneficiază de prezumţia de autenticitate şi nici de prezumţia de veridicitate, inserarea menţiunii privind domiciliul nefiind conformă cu realitatea socială pe care o reflectă.

Faţă de aceste aspecte, instanţa urmează a admite acţiunea şi a constata nulitatea menţiunii din actul de identitate privind stabilirea domiciliului pârâtului în Bacău.