Practica judiciara

Hotărâre 30 din 18.07.2017


CONTRACT DE VÂNZARE CUMPĂRARE CU CLAUZĂ DE ÎNTREŢINERE . REZOLUŢIUNE PENTRU NEEXECTUAREA OBLIGAŢIILOR DE CĂTRE PRESTATORUL ÎNTREŢINERII. LIPSA CULPEI.

Contractul de întreţinere nu era reglementat expres în vechiul Cod Civil lui aplicându-se dispoziţiile generale prevăzute în art. 969, iar potrivit dispoziţiilor art. 1073 din acelaşi cod creditorul era îndreptăţit să dovedească îndeplinirea întocmai a obligaţiei corelative dreptului său. De asemenea, potrivit disp. art. 1020 din vechiul Cod Civil, condiţia rezolutorie este subînţeleasă totdeauna în contractele sinalagmatice , în cazul în care una dintre părţi nu îndeplineşte angajamentul său.

Nu era prevăzută ipoteza în care partea care nu îşi execută obligaţia izvorâtă din contract, respectiv prestarea întreţinerii nu se află în culpă, instanţele soluţionând cauzele pe baza principiului general al lipsei răspunderii civile – de exemplu, creditorul obligaţiei de întreţinere refuză nejustificat această întreţinere.

Noul cod civil, care reglementează în mod expres contractul de întreţinere  - art. 2254 şi urm. stabileşte şi condiţiile rezoluţiunii, iar art. 2261 din Noul Cod Civil prevede că atunci când prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din motive obiective(s.n.) instanţa judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părţi, fie şi numai temporar, întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare.

În  speţă prestarea întreţinerii nu s-a făcut din motive neimputabile debitoarei – îmbolnăvirea de o boală psihică gravă, constatată medical, cu mai mulţi ani în urmă, astfel încât nefiind dată culpa debitoarei, acţiunea în rezoluţiune a fost respinsă.

ACŢIUNE PENTRU CONSTATATAREA DOBÂNDIRII DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIN UZUCAPIUNE. CONTRACT AUTENTIC DE VÂNZARE CUMPĂRARE CU PRIVIRE LA ACELAŞI TEREN. INADMISIBILITATE.

În condiţiile în care reclamantul a dobândit dreptului de proprietate asupra unui imobil teren prin contract autentic de vânzare cumpărare încheiat în anul 1991, acţiunea prin care acesta cere constatarea dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune cu privire la acelaşi teren este lipsită de interes.

OBLIGAŢII CONTRACTUALE STINSE PRIN DAREA ÎN PLATĂ. ADMISIBILITATEA CONTESTAŢIEI LA EXECUTARE ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE LOCUINŢA CU CARE S-A GARANTAT CREDITUL FUSESE VÂNDUTĂ LA LICITEŢIE ÎN CADRUL EXECUTĂRII SILITE IAR CREDITOAREA A REÎNCEPUT EXECUTAREA PENTRU DIFERENŢA DINTRE CREDITUL RĂMAS NEACHITAT ŞI PREŢUL OBŢINUT DIN VÂNZAREA LOCUINŢEI.

Potrivit disp. art. 1 din Lega nr. 77/2016, aceasta se aplică raporturilor juridice dintre consumator şi instituţiile de credit, instituţii financiar nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor, iar potrivit disp. art. 3 din aceeaşi lege, prin derogare de la disp. Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contracte de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului dacă în termenul prevăzut de art. 5 alin. 3 părţile contractului de credit nu ajung la un acord.

De asemenea potrivit art. 8 alin. 5 din lege, dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorilor care au fost supuşi unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află(s.n.) ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.

Prin urmare, chiar dacă la data continuării executării silite imobilul ipotecat era deja vândut la licitaţie, debitorii din contractul de credit beneficiază de dispoziţiile Legii nr. 77/2016.