Cuprins pe materii: Dr. civil. Autorizare act dispoziţie, Legea nr.272/2004, art.502 Cod civil raportat la art.144, 145 Cod civil

Sentinţă civilă 908 din 27.04.2017


Cuprins pe materii: Dr. procesual civil. Cerere în anulare  art.1022 Cod procedură civilă

Având în vedere faptul că obligaţia de a plăti o sumă de bani este o obligaţie de a da, creditorului acestei obligaţii, în vederea obţinerii executării acesteia prin intermediul unei acţiuni în justiţie, nu-i revine decât sarcina de a proba existenţa contractului şi executarea propriilor obligaţii, urmată de afirmarea neexecutării obligaţiei debitorului, acestuia din urma revenindu-i sarcina de a dovedi prin chitanţe de plată faptul că între cele două entităţi nu mai exista nicio obligaţie valabilă, aceasta fiind stinsă anterior prin plată, însă debitoarea nu a făcut o asemenea dovadă şi nu s-a prezentat în instanţă pentru a contesta debitul.

În privinţa penalităţilor de întârziere, instanţa reţine că potrivit art. 5.2. lit. d din convenţia părţilor, pentru întârzierea la plată, beneficiarul va achita penalităţi de 0,05% din contravaloarea prestaţiilor neachitate în termen pentru fiecare zi de întârziere.

Potrivit art. 1535 alin. 1 NCC, în cazul în care la scadenţă nu este plătită o sumă de bani, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până la data plăţii, în cuantumul convenit de părţi.

Având în vedere că debitoarea nu a făcut dovada achitării debitului principal la scadenţă, debitoarea va datora şi penalităţi de întârziere în cuantum de 1243,09 lei, calculate până la 1 noiembrie 2016.

Faţă de dispoziţiile art. 1022 alin. 3 Cod procedură civilă, termenul de plată nu va fi mai mic de 10 zile şi nici nu va depăşi 30 de zile.

Faţă de cuantumul creanţei şi de vechimea ei, instanţa va stabili un termen de plată de 20 de zile de la comunicarea prezentei.

Pentru aceste motive, instanţa urmează a admite cererea  în anulare ordonanţă de plată..

Domenii speta