Actiune in raspundere delictuala a administratorului societatii

Hotărâre 2461 din 05.04.2018


Dosar nr. X/197/201

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA BRAŞOV

CIVIL

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 2461/201

Şedinţa publică de la 17.03.201

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE C.E.R – Judecător

GREFIER L.E.L

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant STATUL ROMAN, PRIN ANAF, PRIN AJFP, PRIN REPR. LEGAL şi pe pârât E.A, având ca obiect actiune in raspundere delictuala.

Dezbaterile asupra fondului cauzei au avut loc în şedinţa publică din data de 17.02.2017, fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, parte integrantă din prezenta, când instanţa, având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea pentru data de 03.03.2017 şi pentru data de 17.03.2017, când, în aceeaşi compunere, a hotărât următoarele:

INSTANŢA

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Braşov sub nr. X/197/2016 reclamantul Statul Român, prin ANAF, prin AJFP Braşov, a chemat în judecată pârâtul E.A solicitând instanţei ca, în baza probelor administrate în cauză, să constate existenţa prejudiciului în cuantum de 32.829 lei, reprezentând debit, majorări şi penalităţi de întârziere de la data scadenţei obligaţiei şi până la data recuperării prejudiciului, faţă de partea vătămată Statul Român, prin ANAF, prejudiciul fiind cauzat de E.A trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prev şi ped. de art. 6 din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi obligarea pârâtului la plata accesoriilor calculate până la data recuperării prejudiciului.

În motivare, reclamantul a învederat instanţei că pârâtul a fost trimis în judecată în cadrul dosarului penal nr. Y/P/2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov pentru săvârşirea infracţiunii prev şi ped. de art. 6 din Legea nr. 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Reclamantul a mai arătat că, în cuprinsul rechizitoriului, s-a reţinut că, în calitate de administrator al SC C A SRL inculpatul a reţinut de la salariaţii societăţii impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă însumate la 34.598 lei pe care nu le-a virat către bugetul de stat în termen de 30 de zile de la scadenţă.

În drept au fost invocate prevederile art. 484 şi următoarele raportat la art. 27-28 din NCPP, art. 1349 şi următoarele C.civ.

Pârâtul a formulat întâmpinare prin care a invocat excepţia necompetenţei teritoriale a instanţelor române. Asupra fondului cauzei pârâtul a solicitat respingerea, ca neîntemeiată, a cereri formulate. Pârâtul a arătat că nu sunt îndeplinite în cauză condiţiile necesare angajării răspunderii civile delictuale.

În şedinţa publică din data de 16.12.2016 a fost respinsă excepţia necompetenţei teritoriale a instanţelor române, pentru considerentele reţinute în cuprinsul încheierii de şedinţă de la respectivul termen.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

Prin ordonanţa pronunţată în data de 27.08.2015, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, a dispus clasarea cauzei având ca obiect săvârşirea de către suspectul E.A a infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, prev. de art. 6 din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.cp, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

În motivarea ordonanţei s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada iunie 2009, septembrie2009, decembrie 2009-august 2012, în calitate de administrator al SC C A SRL, suspectul E.A a reţinut de la angajaţi şi nu a vărsat către bugetul general consolidat al statului, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la data scadenţei , suma de 19905 lei, reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă, la care s-au adăugat sumele de 10478 lei, cu titlul de majorare şi 4215 lei cu titlul de penalităţi, cauzând un prejudiciu bugetului consolidat al statului în cuantum total de 34598 lei, calculat după cum urmează:

- 16110 lei, reprezentând impozit pe veniturile din salarii, din care 10317 lei debit, 4172 lei majorări şi 1621 lei, penalităţi de întârziere;

- 11282 lei reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale reţinută de la asiguraţi, din care 6352 lei debit, 3327 lei majorări şi 1603 lei penalităţi de întârziere;

- 462 lei reprezentând contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj reţinute de la asiguraţi, din care 136 lei debit, 236 lei majorări şi 90 lei penalităţi de întârziere;

- 6744 lei, reprezentând contribuţia individuală de asigurări de sănătate reţinută de la asiguraţi, din care 3100 lei debit, 2743 lei majorări şi 901 lei penalităţi de întârziere.

Conform art. 1357 alin. (1) C.proc.civ. cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare.

Faţă de prevederile textului de lege sus-citat urmează a reţine că, pentru angajarea răspunderii civile delictuale, este necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: existenţa unui prejudiciu, existenţa unei fapte ilicite, existenţa unui raport de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu şi existenţa vinovăţiei.

În cuprinsul întâmpinării formulate pârâtul a recunoscut faptul că sumele reprezentând impozite şi contribuţii cu reţinere la sursă nu au fost virate de către debitoarea SC C A SRL către bugetul general consolidat al statului.

Potrivit relaţiilor comunicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la data de 02.12.2013, s-a dispus închiderea procedurii de insolvenţă şi radierea debitorului C A SRL din registrului comerţului.

Conform art. 27 alin. 2 lit. d din OG nr. 92/2003 pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil, în condiţiile prezentului cod, răspund solidar cu acesta administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat nedeclararea şi/sau neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale.

La dosarul cauzei nu au fost depuse înscrisuri din care să rezulte faptul că responsabilitatea achitării la scadenţă a obligaţiilor fiscale ale debitoarei SC C A SRL către bugetul general consolidat al statului aparţine numitei L.F. Faptul că pârâtul a lăsat în grija numitei L.F gestionarea activităţii SC C A SRL nu înlătură răspunderea acestuia pentru prejudiciul produs Statului Român.

Apreciind îndeplinite condiţiile necesare angajării răspunderii civile delictuale instanţa va admite prezenta cerere şi va obliga pârâtul la plata către reclamant a sumei de 32.829 lei, reprezentând debit principal, majorări şi penalităţi de întârziere şi la plata accesoriilor aferente până la data achitării integrale a debitului principal.

Având în vedere soluţia pronunţată în cauză instanţa va respinge cererea pârâtului de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de reclamantul Statul Român, prin ANAF, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov, în contradictoriu cu pârâtul E.A.

Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 32.829 lei, reprezentând debit principal, majorări şi penalităţi de întârziere şi la plata accesoriilor aferente până la data achitării integrale a debitului principal.

Respinge cererea pârâtului de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Cererea de apel se depune la Judecătoria Braşov.

Pronunţată azi, 17.03.2017, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 al.2 NCPC.

PREŞEDINTE GREFIER

C.E.R L.E.L

CER, 10 aprilie 2017, 4 exemplare