Vătămare corporală

Hotărâre 9009 din 30.10.2017


Cod ECLI ECLI:RO:JDBAC:2017:002.001660

 “Operator 3106. Confidențial, date cu caracter personal prelucrate în conformitate cu prevederile din Legea nr. 677/2001”

Dosar nr. 9009/180/2017

INSTANŢA

Asupra cauzei penale de faţă constată că:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău nr. 3282/P/12.06.2017, înregistrat la Judecătoria Bacău sub nr. 9009/180/13.06.2017, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului XX, pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 1, 2, 3, 4 Cp,  conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 1 Cp, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 Cp, părăsirea locului accidentului, faptă prev. şi ped. de art. 338 alin. 1  C.p., toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 din C.pen.

S-a reţinut în sarcina lui prin rechizitoriu, că în data de 21.05.2017, în jurul orelor 21:00, în timp ce conducea autoturismul marca VW Passat cu nr. de înmatriculare VN ---- pe DJ 119 D, de pe raza localităţii Cucova, com. Valea Seacă, jud. Bacău, pe fondul consumului de băuturi alcoolice (având o îmbibație alcoolică în sânge de 1,75 g/l la prima probă şi 1,60 g/l la cea de a doua probă) cât şi a faptului că nu posedă permis de conducere, a surprins şi accidentat persoanele vătămate XX şi XX, ambele transportate la spital unde au rămas internate, persoana vătămată XX, suferind leziuni care au necesitat în total un număr de 55 - 58 zile îngrijiri medicale, sub rezerva evoluţiei, leziuni care au fost de natură să pună în primejdie viaţa acesteia, iar persoana vătămată XX, suferind leziuni care au necesitat în total un număr de 33 - 35 de zile de îngrijiri medicale, inculpatul XX părăsind locul producerii accidentului.

Inculpatul a fost reţinut 24 de ore la data de 22.05.2017 şi arestat preventiv începând cu data de 25.05.2017, măsura preventivă fiind menţinută prin încheieri succesive pe tot parcursul judecăţii cauzei.

Inculpatul, legal citat, s-a prezentat în instanţă, fiind asistat de apărător ales. Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor aşa cum au fost reţinute în rechizitoriu şi a solicitat judecarea cauzei potrivit probelor administrate la urmărirea penală, conform procedurii recunoaşterii prevăzute de art. 375 şi 396 al. 10 C. pr. pen., cerere care a fost încuviinţată de instanţă.

Inculpatul şi-a manifestat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii şi nu a contestat probele administrate la urmărirea penală, depunând în circumstanţiere două caracterizări.

În cauză s-au constituit inițial părți civile persoanele vătămate XX prin reprezentant legal XX cu suma de 90.000 lei daune morale reprezentând contravaloarea suferinţelor fizice şi psihice suferite, precum şi XX, însă în cursul procesului, aceasta din urmă a fost despăgubită de asigurătorul SC XXSA, ulterior partea civilă XX invederând că nu mai are pretenții civile în cauză.

În susţinerea pretenţiilor civile, partea civilă XX a solicitat proba cu martori, probă ce a fost încuviinţată de instanţă, fiind audiat martorul XX.

Părţile civile au fost legal citate, prezentându-se în faţa instanţei, partea civilă XXprin reprezentantul legal, fiind asistată de apărător ales.

S-au constituit de asemenea părţi civile în cauză, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bacău şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, cu sumele reprezentând cheltuielile de transport şi respectiv de spitalizare efectuate cu persoanele vătămate, actualizate la data plăţii, fiind depuse la dosar deconturi de cheltuieli.

În cauză s-a dispus introducerea în calitate de parte responsabilă civilmente a societaţii de asigurare SC XX SA, care a fost reprezentată în instanţă de avocat ales.

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:

La data de 14.05.2017, inculpatul s-a deplasat în târgul săptămânal auto din mun. Bacău, de unde a achiziționat autoturismul marca VW Passat cu nr. de înmatriculare VN ----.

Ulterior, la data de 21.05.2017, în jurul orelor 17:00, inculpatul XX, a plecat de la domiciliu, pe jos, până la barul „La Patriche” din satul Cucova, unde s-a întâlnit cu mai mulți tineri din sat și au consumat băuturi alcoolice, iar la un moment dat, după ce consumase 5 beri Tuborg de ½ litri, l-a trimis pe fratele său să discute cu un vecin pe nume XX, despre care știa că posedă permis de conducere, să ia mașina de acasă și să vină cu ea la bar.

Martorul XX a luat cheile autoturismului de la tatăl inculpatului și a condus mașina până la barul mai sus indicat, unde se afla și inculpatul, care  consuma băuturi alcoolice (bere).

Întrucât venea ploaia, inculpatul l-a rugat pe fratele său mai mic, care era și el la barul din sat, să-i aducă geaca din mașină, acesta din urmă luând cheile de la martorul XX, i-a adus geaca inculpatului, dându-i totodată și cheile de la autoturism.

 La un moment dat, de la bar, inculpatul a plecat cu autoturismul marca VW Passat cu nr. de înmatriculare VN ----, pe bancheta din dreapta față urcând și martorul XX.

Deşi cunoştea că nu posedă permis de conducere, inculpatul a condus autoturismul marca VW Passat cu nr. de înmatriculare VN ----, pe DJ 119 D, de pe raza localităţii Cucova, com. Valea Seacă, jud. Bacău, având direcţia de deplasare dinspre localitatea Cucova spre localitatea Valea Seacă, iar la intersecţie cu DC 107, a surprins şi accidentat grav pe numita XX de 71 ani cât şi pe minorul XX, de 15 ani, care se deplasau în calitate de pietoni în aceiaşi direcţie, minorul pe partea stângă a drumului, iar bătrâna pe partea dreaptă a drumului, lângă acostament.

După impact, inculpatul a părăsit locul producerii accidentului fără încuviinţarea organelor abilitate, deplasându-se cu autoturismul de la locul faptei pe o distanţă de 2,6 km până în localitatea Scurta, com. Orbeni, jud. Bacău, unde a parcat autovehiculul în curtea locuinţei bunicilor, respectiv în curtea imobilului cu nr. 698 aparţinând numitului XX.

După ce a lăsat autovehiculul care a fost implicat în evenimentul rutier în curtea bunicii, inculpatul și-a sunat părinții pentru a le spune ce-a făcut, solicitându-le să anunțe organele abilitate, însă tatăl acestuia i-a spus că la fața locului deja au venit organele de poliție care desfășurau activitățile de cercetare.

În timp ce inculpatul se afla în curtea bunicii sale, au venit părinții cu o mașină condusă de martorul XX, care l-au preluat și l-au condus la fața locului, unde a fost preluat de către organele de cercetare penală.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat că inculpatul XX avea o alcoolemie în aerul expirat de 0,96 mg/l, iar în urma prelevării mostrelor biologice de sânge s-a stabilit că în sânge avea o îmbibație alcoolică de 1,75 g/l la prima probă şi 1,60 g/l la cea de a doua probă (așa cum rezultă din buletinului de analiză toxicologică nr. A12/931/23.05.2017).

 În același timp au fost efectuate și o serie de verificări atât în baza de date naţională cât şi internaţională „EUCARIS” privind deţinătorii de permise de conducere, din care a rezultat că inculpatul nu deţine permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.

Din copiile foilor de observaţie puse la dispoziţie de Spitalul Judeţean de Urgenţe Bacău – Secţia Neurochirugie, a rezultat că minorului XX i s-a stabilit diagnosticul: „traumatism cranio cerebral minor nivel 2, contuzii cerebrale, hematom extradural pol temporal stâng, etc.”, iar pentru numita XX s-a stabilit diagnosticul: „traumatism cranio cerebral minor nivel 2, contuzii cerebrale, hematom extradural supraacut TPO drept intervenit chirurgical, fractură şold drept, fractură liniară parieto-temporală, etc.”.

În cauză au fost întocmite și rapoartele de expertiză medico-legale emise de SJML Bacău, din cuprinsul cărora, având în vedere leziunile suferite de victime, a rezultat că persoana vătămată XX, a suferit leziuni pentru care a necesitat în total un număr de 55 - 58 zile îngrijiri medicale, sub rezerva evoluţiei, leziuni care au fost de natură să pună în primejdie viaţa susnumitei (raport de expertiză medico - legală nr.2112/AlD/125/26.05.2017), iar persoana vătămată XX a suferit leziuni pentru care a necesitat în total un număr de 33 - 35 zile îngrijiri medicale (Raport de expertiză medico-legală nr. 2070/AlD/123/25.05.2017).

Fiind audiat la urmărirea penală, inculpatul a recunoscut săvârșirea faptelor pentru care este cercetat, precizând totodată că în cursul zilei de 21.05.2017, a consumat băuturi alcoolice atât la locuința de domiciliu împreună cu tatăl său cât și la barul din sat, de unde a plecat cu autoturismul înainte de producerea evenimentului rutier.

În același timp, inculpatul a arătat că pe parcursul anului 2017, a urmat cursurile școlii de șoferi, fapt pentru care cunoștea legislația în vigoare, drept dovadă servind și faptul că a luat proba scrisă a examenului pentru obținerea permisului de conducere, cunoscând că acțiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere și sub influența băuturilor alcoolice, constituie infracțiuni.

În continuarea declarației, inculpatul a precizat că avea cunoștință și de faptul că în urma unui accident soldat cu victime avea obligația să anunțe organele de poliție și ambulanța pentru a interveni, iar în tot acest timp să rămână la locul săvârșirii faptei.

Audiat în faţa instanţei, inculpatul a recunoscut integral faptele pentru care a fost cercetat.

Declaraţiile de recunoaştere ale inculpatului, se coroborează cu probele administrate la urmărirea penală, respectiv declaraţiile persoanelor vătămate şi ale martorilor XX, XX, XX, XX, procesele-verbale de cercetare la faţa locului şi de examinare a autovehiculului, planşele le foto, actele medicale, raportul de expertiză medico-legală nr. 2112/AlD/125/26.05.2017, emis pentru persoana vătămată XX, raportul de expertiză medico-legală nr. 2070/AlD/123/25.05.2017 emis pentru persoana vătămată XX, buletinul analiză toxicologică, rezultatul verificărilor privind deținătorii permiselor de conducere, în sensul reţinerii existenţei faptelor şi a vinovăţiei inculpatului.

În drept, instanţa reţine că faptele inculpatului XX, care în data de 21.05.2017, în jurul orelor 21:00, în timp ce conducea autoturismul marca VW Passat cu nr. de înmatriculare VN ---- pe DJ 119 D, de pe raza localităţii Cucova, com. Valea Seacă, jud. Bacău, pe fondul consumului de băuturi alcoolice (având o îmbibație alcoolică în sânge de 1,75 g/l la prima probă şi 1,60 g/l la cea de a doua probă) cât şi a faptului că nu posedă permis de conducere, a surprins şi accidentat persoanele vătămate XX şi XX, ambele transportate la spital unde au rămas internate, persoana vătămată XX, suferind leziuni care au necesitat în total un număr de 55 - 58 zile îngrijiri medicale, sub rezerva evoluţiei, leziuni care au fost de natură să pună în primejdie viaţa acesteia, iar persoana vătămată XX, suferind leziuni care au necesitat în total un număr de 33 - 35 de zile de îngrijiri medicale, inculpatul XX părăsind locul producerii accidentului, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 1, 2, 3, 4 Cp,  conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 1 Cp, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 Cp, părăsirea locului accidentului, faptă prev. şi ped. de art. 338 alin. 1  C.p.

Urmează ca în aceste temeiuri, instanța să dispună condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii pentru fiecare dintre infracțiunile reținute, dând eficienţă prevederilor art. 396 al. 10 C. pr. pen., în sensul de a reduce cu o treime limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru aceste infracțiuni.

La individualizarea pedepselor, instanţa va avea în vedere gravitatea infracţiunilor săvârşite şi periculozitatea inculpatului, în raport de criteriile prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv mijloacele și modalitatea de săvârșire (de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului, fără permis de conducere, prin lăsarea fără ajutor a persoanelor vătămate) și consecinţele produse de inculpat prin fapta sa, constând în vătămarea integrităţii corporale a două persoane, antecedentele penale ale inculpatului și împrejurarea că inculpatul a avut o atitudine sinceră în cursul procesului penal.

În ceea ce priveşte persoana inculpatului, de menţionat este faptul că din fişa de cazier judiciar a acestuia reiese că nu se află la primul contact cu legea penală, fiindu-i aplicată o amendă administrativă pentru săvârșirea unei fapte prevăzută de OUG nr. 23/2008, în timpul minorității.

Faptele fiind săvârșite mai înainte de condamnarea inculpatului pentru vreuna dintre ele, sunt concurente, astfel că în temeiul art. 38 al. 1 cu 39 al. 1 lit. b C. pen., instanța va contopi pedepsele aplicate acestuia în pedeapsa cea mai grea, la care se va adăuga 1/3 din totalul celorlalte pedepse. 

Constatând că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 91 C. pen., în sensul că pedeapsa rezultantă aplicată inculpatului este cu închisoarea mai mică de 3 ani, inculpatul a recunoscut faptele şi şi-a manifestat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, ținând seama și de faptul că inculpatul a fost privat de libertate ca urmare a măsurilor preventive luate față de el în cauză pe o perioadă de peste 5 luni și considerând că această perioadă a fost suficientă pentru ca inculpatul să înțeleagă consecințele faptelor sale, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse este suficientă, chiar fără executarea acesteia, dar se impune supravegherea conduitei inculpatului pentru o perioadă determinată.

Pentru aceste considerente, instanţa va dispune suspendarea sub supraveghere a pdepsei rezultante alicate, urmând ca în temeiul art. 92 C. pen. să stabilească termenul de încercare pe durata căruia inculpatul va respecta măsurile de supraveghere stabilite de dispoziţiile art. 93 al. 1 C. pen., respectiv să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

De asemenea, în temeiul art. 93 al. 2 lit. a şi al. 3 C. pen., instanţa constată necesar a impune inculpatului, obligaţiile de a urma un curs de calificare profesională şi de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen., în sensul că dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu va respecta măsurile de supraveghere sau nu va executa obligaţiile impuse, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei. De asemenea, dacă după suspendarea pedepsei inculpatul va săvârşi o nouă infracţiune cu intenţie, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei.

În temeiul art. 72 C. pe., se va deduce din durata pedepsei rezultante, durata reţinerii şi a arestării preventive, de la data luării acestor măsuri la zi.

Având în vedere suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei dispuse în cauză, în temeiul art. 241 al. 11 lit. a C. pr. pen., instanţa va constata încetată de drept măsura arestului preventiv, luată în cauză faţă de inculpat.

În temeiul art. 7 al. 1 din Legea nr. 76/2008, instanța va dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul Loghin Victoraş Constantin.

Pe latura civilă, în temeiul art. 19 cu 397 al. 1 C. pr. pen., art. 1357 C. civ., instanța va lua act că persoana civilă XX nu mai are pretenţii civile în cauză, prejudiciul fiind achitat de partea responsabilă civilmente SC XX SA.

Din coroborarea probelor administrate în cauză, respectiv expertiza medico-legală efectuată şi înscrisurile medicale depuse la dosar, a rezultat că minorului XXi s-a stabilit diagnosticul: „traumatism cranio cerebral minor nivel 2, contuzii cerebrale, hematom extradural pol temporal stâng”, leziuni pentru care a necesitat în total un număr de 33 - 35 zile îngrijiri medicale.

Potrivit declaraţiei martorului XX, minorul a fost afectat atât fizic cât şi psihic de accident, având şi în prezent stări de ameţeală şi fiindu-i frică de maşini. Din aceeaşi declaraţie a rezultat că la data accidentului minorul nu frecventa cursurile şcolare, întrucât familia fusese plecată o perioadă în străinătate.

În ce priveşte daunele morale solicitate de partea civilă XX, în contextul relatat de martor, este incontestabilă suferinţa psihică a victimei ca urmare a leziunilor suferite. Sub aspectul cuantumului daunelor morale, acesta este la libera apreciere a instanţei de judecată, neexistând criterii matematice, precis determinate pentru stabilirea lor, iar acestea trebuie acordate astfel încât să poată constitui o satisfacţie echitabilă pentru prejudiciul suferit de partea civilă, instanţa apreciind că în raport de circumstanţele cauzei, suma de 5000 lei daune morale este suficientă pentru acoperirea prejudiciului moral produs părţii civile.

 Pentru aceste motive, instanţa urmează a admite în parte cererea de acordare a despăgubirilor morale, apreciind că daunele morale au rolul de a crea un confort material care să suplinească întrucâtva suferinţa morală a părţii civile şi nu trebuie să fie de natură a duce la îmbogăţirea acesteia.

În drept, potrivit art. 49 din Legea nr. 136/1995, asigurătorul acordă despăgubiri, în baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguraţii răspund faţă de terţe persoane păgubite prin accidente de vehicule şi pentru cheltuielile făcute de asiguraţi în procesul civil.

Art. 50 stipulează că despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuielile de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces. În caz de vătămare corporală sau deces, despăgubirile se acordă atât pentru persoanele aflate în afara vehiculului care a produs accidentul, cât şi pentru persoanele aflate în acel vehicul.

În ce priveşte plafonul până la care se pot acorda despăgubiri, art. 12 al. 2 lit. d din Norma ASF nr. 39/2016, prevede că pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente produse începând cu anul 2017, la un nivel de 6.070.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

Instanţa reţine că maşina condusă de inculpat şi implicată în accident avea asigurare de răspundere civilă obligatorie la societatea de asigurare SC XX SA, parte responsabilă civilmente în proces.

Prejudiciul fiind probat aşa cum s-a arătat mai sus, instanţa în temeiul art. 19 cu 397 C. pr. pen. şi 1357, 1391 C. civ, coroborate cu dispoziţiile legale mai sus-invocate, urmează a admite în parte pretenţiile civile ale părţii civile XX şi va obliga partea responsabilă civilmente să plătească acesteia despăgubiri morale, potrivit celor anterior arătate.

 De asemenea, în temeiul art. 320 din Legea nr. 95/2006, partea responsabilă civilmente va despăgubi şi unităţile medicale – părţi civile în cauză, potrivit constituirilor de parte civilă şi înscrisurilor doveditoare depuse la dosar.

Se va lua act că inculpatul şi partea civilă minoră au fost asistaţi de avocaţi aleşi.

În temeiul art. 276 al. 4 C. pr. pen., coroborat cu art. 50 din Legea nr. 136/1995, va obliga partea responsabilă civilmente SC XXSA, să achite părții civile XX şi cheltuielile judiciare reprezentând onorariu avocat şi contravaloarea cheltuielilor de cazare şi deplasare ale acestuia.

Faţă de condamnarea inculpatului, acesta va fi obligat in temeiul art. 274 al. 1 C. pr. pen., la plata cheltuielilor judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE

Condamnă inculpatul XX, fiul lui - şi -, născut la data de 02.10.1995 în -, judeţul -, cu domiciliul în sat -, com. -, nr. -, jud. -, cetăţean român, necăsătorit, studii – 10 clase, fără ocupaţie, fără antecedente penale, CNP -, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prevăzută de art. 196 alin. 1, 2, 3, 4 C. pen., cu aplicarea art. 396 al. 10 C. pr. pen., la pedeapsa de 1 an închisoare.

Condamnă acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 1 C. pen., cu aplicarea art. 396 al. 10 C. pr. pen., la pedeapsa de 1 an închisoare.

Condamnă acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 C. pen., cu aplicarea art. 396 al. 10 C. pr. pen.,  la pedeapsa de 1 an închisoare.

Condamnă acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului, faptă prev. şi ped. de art. 338 alin. 1 C. pen., cu aplicarea art. 396 al. 10 C. pr. pen., la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare.

În temeiul art. 38 al. 1 cu 39 al. 1 lit. b C. pen., contopeşte pedepsele aplicate, în pedeapsa cea mai grea, sporită cu 1/3 din totalul celeilalte pedepse aplicate.

Pedeapsă rezultantă: 2 ani şi 6 luni închisoare.

În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 al. 1 C. pen., obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bacău, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 al. 2 lit. a C. pen., impune inculpatului să execute  obligaţia de a urma un curs de calificare profesională.

În baza art. 93 al. 3 C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Cucova, pe o perioadă de 100 de zile, afară de cazul în care din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă.

În baza art. 91 al. 4 C. pen., atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen.

În temeiul art. 72 C. pen., compută din durata pedepselor de executat aplicate inculpatului, durata reţinerii de 24 de ore de la data de 22.05.2017 şi a arestării preventive de la data de 23.05.2017 la zi.

În temeiul art. 241 al. 11 lit. a C. pr. pen., constată încetată de drept măsura arestului preventiv, luată faţă de inculpatul XX.

În temeiul art. 7 al. 1 din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat.

În temeiul art. 19 cu 397 al. 1 C. pr. pen., art. 1357 C. civ., ia act că partea civilă XX nu mai are pretenţii civile în cauză.

În temeiul art. 19 cu 397 al. 1 C. pr. pen., art. 1357, 1391 C. civ., art. 49, 50 şi urm. din Legea nr. 136/1995, art. 12 al. 2 lit. d din Norma ASF nr. 39/2016, art. 320 din Legea nr. 95/2006 republicată, obligă partea responsabilă civilmente SC XX SA, să achite despăgubiri civile după cum urmează:

-5000 lei daune morale către partea civilă XX;

-6831,73 lei către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, sumă actualizată în raport de indicele de inflaţie la data plăţii;

-800,80 lei către partea civilă Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bacău, sumă actualizată în raport de indicele de inflaţie la data plăţii.

Ia act că inculpatul şi persoana vătămată minoră au fost asistaţi de avocaţi aleşi.

În temeiul art. 276 al. 4 C. pr. pen., coroborat cu art. 50 din Legea nr. 136/1995, obligă partea responsabilă civilmente SC XXSA, să achite părții civile XX, suma de 1436,36 lei cheltuieli judiciare.

În temeiul art. 274 al. 1 C. pr. pen., obligă inculpatul la plata sumei de 1300 lei cheltuieli judiciare către stat, din care 1000 lei către Ministerul Public şi 300 lei către Ministerul Justiţiei.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 30.10.2017.