Şantaj

Hotărâre 12160 din 27.04.2017


Cod ECLI ECLI:RO:JDBAC:2017:002.000713

Dosar nr. 12160/180/2016

“Operator 3106. Confidențial, date cu caracter personal prelucrate în conformitate cu prevederile din Legea nr. 677/2001”

R O M Â N I A

JUDECĂTO

INSTANŢA

Asupra cauzei penale de faţă constată că:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău nr. 9005/P/2015/30.06.2016, înregistrat la Judecătoria Bacău sub nr. 12160/180/28.07.2016, s-a dispus trimiterea in judecată a inculpatului DP, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 al. 2 C. pen.

S-a reţinut în sarcina sa că în perioada 30.10.2015 - 01.11.2015, a ameninţat persoana vătămată, ACA, cu postarea pe reţeaua de socializare „Facebook”, de imagini şi conversaţii compromiţătoare, în scopul de a o determina pe aceasta să întreţină raporturi sexuale cu el.

Inculpatul, legal citat, nu s-a prezentat în instanţă şi nu şi-a propus probe, fiind prezent în faţa instanţei doar avocatul din oficiu. În cursul urmăririi penale, inculpatul a fost audiat şi a recunoscut săvârşirea faptei. 

Persoana vătămată minoră, legal citată, a fost prezentă în instanţă, a sistată de avocat şi s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 2000 lei daune morale, faţă de suferinţa psihică provocată de inculpat prin fapta sa. În susţinerea laturii civile, persoana vătămată a depus la dosar înscrisuri, respectiv adeverinţă eliberată de Centrul de prevenire, evaluare, informare şi consiliere „Izvorul Tămăduirii” Bacău, caracterizare psihologică, fişa de evaluare emisă de Colegiul „Mihai Eminescu” Bacău

Din actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada iunie 2015 – 30 octombrie 2015, intre persoana vătămată minoră ACA, în vârstă de 16 ani şi inculpatul DP, în vârstă de 19 ani, a existat o relaţie de prietenie cu implicaţii de natură sexuală.

În cursul lunii iulie 2015, la insistenţele inculpatului, persoana vătămată minoră a fost de acord să-şi înceapă viaţa sexuală, în sensul întreţinerii cu acesta de acte sexuale orale. În continuare, în zilele de 26.07.2015, 01.08.2015, 09.08.2015, 11.08.2015 şi 16.08.2015, inculpatul şi persoana vătămată au întreţinut raporturi sexuale orale în mod consimţit. Inculpatul şi-a notat în laptopul personal toate detaliile referitoare la relaţia pe care o avea cu victima, date care au fost obţinute prin intemediul unei percheziţii informatice. Cu ocazia acestei percheziţii au fost identificate şi extrase şi alte fotografii şi documente ce conţineau capturi ale unor conversaţii intime cu diferite tinere (inclusiv cu victima), capturi cu diferite persoane de sex feminin în ipostaze intime (posibile prietene), fişiere text cu menţiuni privind nume de persoane, adrese de e-mail, conturi Facebook, parole de acces, date calendaristice etc. (filele 41-58 dosar parchet).

În perioada iulie – august 2015, inculpatul, profitând de naivitatea victimei care în cadrul unei conversaţii video purtate prin intermediul unei reţele de socializare s-a prezentat într-o ipostază topless, a făcut o captură de ecran pe care a salvat-o şi stocat-o atât pe laptopul personal cât şi pe telefonul mobil personal, aspecte confirmate şi cu ocazia efectuării percheziţiei informatice.

Începând cu luna septembrie 2015 (a doua parte a lunii), inculpatul i-a solicitat victimei, în mod repetat, să întreţină cu acesta raporturi sexuale  neprotejate (act sexual normal). Observând faptul că nu o poate convinge pe victimă să întreţină raport sexual, inculpatul, atât în mod direct dar şi prin corespondenţă electronică (filele 70-74 în dosarul parchetului) a început să o ameninţe pe aceasta că va posta pe reţelele de socializare atât captura cu ea în ipostaze topless cât şi alte capturi ale unor conversaţii intime purtate de cei doi prin diferite mijloace electronice, conversaţii în care victima recunoştea întreţinerea unor acte sexuale orale cu acesta.

Această atitudine insistentă şi agresivă a inculpatului a continuat până în data de 30.10.2015.

La data de 30.10.2015 inculpatul a renunţat la orice încercare de mascare a comportamentului său infracţional (aspecte care reies din limbajul extrem de vulgar şi violent adoptat de acesta şi sub ameninţarea că va posta pe reţelele de socializare fotografia şi conversaţiile compromiţătoare, a determinat-o pe minoră să accepte ca a doua zi, respectiv la data de 31.10.2015, în jurul orelor 15.00, să se întâlnească în staţia de autobuz din zona „Narcisa”, din mun. Bacău, urmând ca apoi să se deplaseze împreună la locuinţa inculpatului pentru a întreţine raport sexual.

La data de 31.10.2015, după ce a discutat telefonic cu inculpatul încercând fără rezultat să-l determine să renunţe la intenţiile sale, în jurul orelor 14.00, victima a plecat de la domiciliu spre zona „Narcisa”, pentru a se întâlni cu acesta. În timp ce se deplasa spre locul anterior menţionat, din cauza situaţiei în care fusese pusă de inculpat şi a stării de temere provocată de acesta, victima a leşinat în stradă, fiind imediat transportată cu o ambulanţă, chemată de trecători, la Spitalul de Urgenţă Bacău. În urma efectuării investigaţiilor medicale medicii au stabilit următorul diagnostic: lipotimie – atac de panică (fila 14-19 dosar parchet).

Constatând că victima ACA nu s-a prezentat la întânire şi nu mai răspunde la telefon, inculpatul a adoptat din nou o atitudine violentă în limbaj şi prin intermediu unor SMS-uri a reiterat ameninţările cu darea în vileag a unor fapte compromiţătoare (fila 28 dosar parchet). În seara aceleiaşi zile inculpatul în cadrul unor conversaţii telefonice (mesaje) cu persoana vătămată, a determinat-o pe aceasta prin reiterarea aceloraşi ameninţări, ca a doua zi să se întânească, în jurul orei 11.00, pentru a întreţine raport sexual normal la locuinţa lui.

În data de 01.11.2015, după ce în prealabil a discutat prin intermediul reţelei de socializare „Facebook” cu inculpatul, care a reiterat ameninţările mai-sus-arătate în scopul determinării victimei de a întreţine raport sexual neprotejat cu acesta, numita ACA, cedând presiunii psihice la care a fost supusă, le-a relatat părinţilor despre ameninţările repetate adresate de inculpat, aceştia din urmă sesizând organele de poliţie.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei care face obiectul prezentei cauze, după ce în prealabil negase că ar fi constrâns-o pe victimă în vreun fel (fila 84-87 dosar parchet).

Recunoaşterea inculpatului, se coroborează cu celelalte probe administrate la urmărirea penală, respectiv cu procesul-verbal de examinare telefon mobil persoană vătămată şi plaşa foto, procesul-verbal de efectuare a percheziţiei informatice, suportul optic ce conţine datele extrase cu ocazia efectuării percheziţiei informatice, suportul optic pus la dispoziţie de mama persoanei vătămate, ce conţine conversaţii purtate între inculpat şi victimă prin intermediul reţelei de socializare „Facebook” şi procesul-verbal de redare a conţinutului suportului optic mai-sus menţionat, procesul-verbal de examinare şi redare a conţinutului suportului optic inscripţionat BCCO Bacău 5/100/321/2015,  raportul de constatare privind detecţia comportamentului simulat, declaraţia mamei persoanei vătămate, dovadă predare-primire dispozitive electronice.

În drept, faptele inculpatului, constând în aceea constând în aceea că, în perioada 30.10.2015 - 01.11.2015, a ameninţat persoana vătămată, ACA, cu postarea pe reţeaua de socializare „Facebook”, de imagini şi conversaţii compromiţătoare, în scopul de a o determina pe aceasta să întreţină raporturi  sexuale cu el, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 alin. 2 C. pen., inculpatul urmând a fi condamnat în consecinţă la pedeapsa închisorii.

La individualizarea pedepsei, instanţa va avea în vedere împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, respectiv asupra unei persoane vătămate minore, în scopul de a o constrânge pe aceasta să întreţină raport sexual, în contextul în care, din informaţiile culese din dispozitivele electronice ale inculpatului, a rezultat că acesta îşi făcuse o practică în acest sens, dar şi lipsa antecedentelor penale ale inculpatului şi conduita sinceră a acestuia pe parcursul procesului, precum si celelalte criterii generale de individualizare prevăzute de art. 74 N. C. pen.

Având în vedere gravitatea faptei, instanţa va aplica inculpatului şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b, n (cu privire la lit. n, în sensul de a nu se apropia de persoana vătămată ACA şi de a nu comunica cu aceasta) C. pen., pe o durată de 3 ani potrivit art. 66 al. 1 C. pen., în condiţiile prevăzute de art. 68 al. 1 lit. c C. pen., precum şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor a căror exercitare a fost interzisă ca pedeapsă complementară, în condiţiile şi pe durata prevăzute de art. 65 al. 3 C. pen.

În latură civilă, având în vedere gravitatea intrinsecă a faptei de şantaş, împrejurările şi modalitatea de săvârşire (asupra unei persoane vătămate minore, în scopul de a o constrânge pe aceasta să întreţină raport sexual), concluziile fişei de evaluare psihologică a părţii vătămate, din care rezultă că aceasta este marcată psihic de faptele inculpatului, este de necontestat că suferinţele psihice au fost intense, motiv pentru care instanţa urmează a admite cererea acesteia privind daunele morale şi - considerând că suma de 2000 lei este rezonabilă în raport cu prejudiciul moral suferit - în temeiul art. 19 cu 397 C. pr. pen. şi al art. 1357 C. civ., instanţa va obliga inculpatul la plata despăgubirilor morale solicitate, către partea civilă ACA.

Faţă de condamnarea inculpatului, acesta va fi obligat in temeiul art. 274 al. 1 N. C. pr. pen., la plata cheltuielilor judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

 ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Condamnă inculpatul DP, fiul lui - şi -, născut la data de - în -, jud. -, cu domiciliul în sat -, com. -, jud. -, f. f. legale în -, str. - nr. -, jud. -, cetăţean român, necăsătorit, studii – 10 clase, fără antecedente penale, CNP -, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 al. 2 C. pen., la pedeapsa de 2 ani închisoare.

Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b, n (cu privire la lit. n, în sensul de a nu se apropia de persoana vătămată ACA şi de a nu comunica cu aceasta) C. pen., pe o durată de 3 ani potrivit art. 66 al. 1 C. pen., în condiţiile prevăzute de art. 68 al. 1 lit. c C. pen.

 Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor a căror exercitare a fost interzisă ca pedeapsă complementară, în condiţiile şi pe durata prevăzute de art. 65 al. 3 C. pen.

În temeiul art. 19 cu 397 al. 1 C. pr. pen şi al art. 1357 C. civ., obligă inculpatul la plata sumei de 2000 lei daune morale, către persoana vătămată Apostu Carmen-Alexandra.

Ia act că inculpatul a fost asistat de avocat ales.

În temeiul art. 274 al. 1 C. pr. pen., obligă inculpatul la plata sumei de 700 lei cheltuieli judiciare către stat, din care 500 lei către Ministerul Public şi 200 lei către Ministerul Justiţiei.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 27.04.2017.