Citarea părților în cazul suspendării executării silite

Decizie 3/A din 11.01.2017


„Potrivit dispoziţiilor art. 719 alin. 1 şi 6 din Noul Cod de procedură civilă asupra cererii de suspendare instanţa, în toate cazurile, se pronunţă prin încheiere, iar părţile vor fi întotdeauna citate.

Faţă de aceste norme imperative potrivit cărora la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite se impune citarea tuturor părţilor din acel proces şi nu numai a contestatorilor, aşa cum a procedat judecătoria, se apreciază că apelul este fondat motiv pentru care în temeiul dispoziţiilor art. 480 alin. 3 teza a 2 –a Noul Cod de procedură civilă se va admite apelul, se va anula sentinţa judecătoriei şi va trimite cauza spre rejudecare primei instanţe, conform dispozitivului.”

Prin sentinţa civilă nr. 8613 din 02.11.2016 pronunţată de Judecătoria Baia Mare s-a admis cererea formulată de  contestatorii T. T. şi T. M. şi  s-a dispus suspendarea executării silite declanşate în dosar nr. 436/2016 al BEJ Morar şi Asociaţii până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiei la executare ce formează obiectul dosarului nr. 9182/182/2016.

În considerentele sentinţei se reţine că suspendarea executării silite până la soluţionarea atât a contestaţiei la executare, cât şi a altei cereri privind executarea silită este reglementată de dispoziţiile art. 403 cod procedură civilă conform cărora, până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, instanţa competentă poate suspenda executarea, dacă se depune o cauţiune în cuantum fixat de instanţă, în afară de cazul în care legea dispune altfel.

Instanţa a constatat că cererea de suspendare a executării poate fi primită atâta timp cât executarea nu s-a desăvârşit, cerinţă îndeplinită în speţă.

Cercetând sumar motivele contestaţiei la executare, instanţa nu a putut omite constatarea conform căreia, printre problemele invocate de contestatori s-au înscris aspecte ce ar fi putut constitui nereguli săvârşite în procedura executării silite. Sub acest ultim aspect, instanţa a apreciat că există motive care, dacă s-ar dovedi întemeiate în urma judecării contestaţiei, ar conduce la admiterea acesteia.

Faţă de cele anterior menţionate, instanţa a apreciat utilă şi oportună suspendarea executării silite până la soluţionarea irevocabilă a contestaţiei la executare promovate.

Împotriva acestei sentinţe a declarat apel S. A. care a solicitat admiterea apelului, anularea hotărârii pronunţate şi trimiterea cauzei spre rejudecare la prima instanţă, motivat de faptul că judecata s-a făcut în lipsa apelantului – intimat care nu a fost citat, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea apelului se arată că, contestatorii au solicitat suspendarea provizorie a executării silite deşi la data formulării acestei cereri în dosarul de contestaţie la executare nu s-a solicitat suspendarea executării. La data de 2.11.2016, data stabilirii termenului de pentru judecarea cererii de suspendare provizorie, contestatorii depun la dosarul cauzei o cerere prin care solicită suspendarea executării până la soluţionarea definitivă a contestaţiei la executare.

Instanţa a procedat la judecarea cererii de suspendare la acelaşi termen cu încălcarea dispoziţiilor imperative privind citarea părţilor prevăzute de art. 719 alin. 6 Cod procedură civilă.

Intimaţii T. T. şi T. M. prin întâmpinarea depusă (fila 15) au solicitat respingerea apelului ca netemeinic şi nelegal şi menţinerea în tot a soluţiei de suspendare a executării silite din dosarul execuţional nr. 436/2016 al BEJ Morar şi Asociaţii, cu motivarea că pentru termenul din 2.11.2016 contestatorii au fost citaţi.

Analizând apelul prin prisma motivelor invocate, în baza dispoziţiilor art. 480 alin. 1 Cod procedură civilă, tribunalul a constatat faptul că prin cererea înregistrată în dosarul nr. 9912/182/2016 la Judecătoria Baia Mare contestatorii T. T. şi T. M. au solicitat suspendarea provizorie a tuturor formelor de executare silite pornite în dosarul execuţional până la soluţionarea contestaţiei la executare înregistrate în dosarul nr. 9182/182/2016.

În procedura premergătoare cercetării procesului judecătorul de caz prin rezoluţia din 21.10.2016 a dispus citarea contestatorilor cu menţiunea de a preciza care este obiectul cauzei, suspendarea executării silite sau suspendarea provizorie a acesteia (fila 2 verso + fila 14), fixându-se termen de judecată la 2.11.2016.

Pentru termenul de judecată din 2.11.2016 s-au emis citaţii doar contestatorilor care au şi depus la acel termen precizare de acţiune prin care solicită suspendarea executării silite până la soluţionarea definitivă a contestaţiei la executare.

Potrivit dispoziţiilor art. 719 alin. 1 şi 6 din Noul Cod de procedură civilă asupra cererii de suspendare instanţa, în toate cazurile, se pronunţă prin încheiere, iar părţile vor fi întotdeauna citate.

 Faţă de aceste norme imperative potrivit cărora la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite se impune citarea tuturor părţilor din acel proces şi nu numai a contestatorilor, aşa cum a procedat judecătoria, se apreciază că apelul este fondat motiv pentru care în temeiul dispoziţiilor art. 480 alin. 3 teza a 2 –a Noul Cod de procedură civilă, apelul fiind admis .