Rezolutie contract de intretinere

Sentinţă civilă 1185 din 03.10.2017


Prin cererea inregistrata pe rolul instantei cu nr.(…), reclamanta (…) a chemat in judecata pe paratii (…), solicitand sa se dispuna rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere autentificat sub nr.(…) de (…) si obligarea paratilor la plata cheltuielilor de judecata.

In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca dupa perfectarea contractului paratii s-au mutat in gospodaria sa, in locuinta mare , iar reclamanta a ramas in cealalta locuinta, singura, convenind ca din pensia sa sa achite utilitatile iar paratii sa faca aprovizionarea cu alimentele necesare, sa-i gateasca si sa o duca la medic, sa-i cumpere imbracaminte si incalaminte, cand este nevoie. Mai arata ca si-a respectat intelegerea, nu insa si paratii, care nu i-au adus niciodata alimentele si medicamentele necesare traiului, fiind nevoita sa se deplaseze singura sau sa apeleze la vecini. Mai arata ca paratii au trei copii minori, nu lucreaza si nu au lucrat niciodata, si sunt despartiti in fapt de peste trei ani,, copiii ramanand in grija tatalui.

In drept, au fost invocate dispozitiile art.1021-1022 C.civ.

In dovadirea cererii, reclamanta a solicitat adinistrarea probelor cu inscrisuri, interogatoriul paratilor si audierea unor martori.

Paratul (…) a formulat intampinare, prin care a solicitat respigerea cererii si obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecata.

In motivarea intampinarii, a aratat ca a achitat pretul stabilit, de (…), asa cum reiese din cuprinsul contractului si ca si-a indeplinit obligatia de intretinere catre reclamanta, care si-a schimbat radical atitudinea atunci cand a intervenit o nepoata care urmareste sa obtina imobilul pentru sine. Mai arata ca pe rolul (…) au mai fost inregistrate doua dosare in care au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive prin care cererile reclamantei de desfiintare a aceluiasi contract au fost respinse, motiv pentru care invoca exceptia autoritatii de lucru judecat. Mai arata, in esenta, ca toate obligatiile contractuale asumate fata de reclamanta au fost executate, paratul fiind ajutat de mama sa in acest scop.

In aparare, paratul a solicitat administrarea probelor cu inscrisuri, interogatoriul reclamantei si audierea unor martori.

La (…) reclamanta a precizat cererea de chemare in judecata, aratand ca rezolutiunea contractului se intemeiaza pe neindeplinirea obligatiilor in perioada ce incepe din luna (…), ulerioara ramanerii definitive a sentintei civile nr.(…) a (…).

Prin incheierea de sedinta din data de (…) instanta a incuviintat administrarea probelor cu inscrisuri, interogatoriul paratului si audierea unor martori, constatand in acelasi timp ca paratul, care nu a depus intampinarea in termenul prevazut de art.200 alin.1 C.proc.civ., este decazut din dreptul de a propune probe.

Prin aceeasi incheiere, fata de precizarea cererii de chemare in judecata, instanta a respins, ca neintemeiata, exceptia autoritatii de lucru judecat.

In sedintele de judecata din (…) si (…) au fost audiati

Analizand actele si lucrarile dosarului, retine: martorii (…/…)

Prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr.(…) din (…) de (…), reclamanta (…) a vandut paratilor (…), soti, imobilul sitiat in intravilanul (…) ,  tarla (…), parcelele (…/…), constand in teren curti constructii si faneata, in suprafata masurata de (…) mp, precum si constructiile edificate pe acest teren.

Pretul instrainarii, conform clauzelor din contract, a constat in suma de (….), primita de vanzatoare, in intregime, la data autentificarii, dar si din intretinerea pe care cumparatorii s-au obligat sa i-o acorde, pana la deces.

Partile au convenit, expres, ca intretinerea sa se realizeze atat din pensia reclamantei cat si pe cheltuiala paratilor si urma a consta din procurarea hranei zilnice, in sensul aprovizionarii cu alimentele necesare si facerea menajului in caz de neputinta, incalzirea locuintei in sensul procurarii de combustibil necesar si intretinerea focului pe timp friguros, achitarea facturilor pentru energia electrica, apa gaze, salubritate, procurarea de medicamente, ingrijiri cu medic si spitalizare in caz de boala si toate celelalte ingrijiri pe care varsta sau boala le va impune, iar la deces sa o inmormanteze si sa-i faca tot ce se obisnuieste conform datinilor.

Potrivit  art.969 C.civ. de la 1864 (aplicabil in cauza avand in vedere data incheierii actului juridic analizat), conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.

Rezolutiunea contractului de intretinere poate fi dispusa numai in conditiile art.1020 C.civ. de la 1864, pentru neexecutarea culpabila a obligatiei de catre una dintre parti, mai exact de catre debitorul obligatiei de intretinere.

Asa cum s-a statuat in practica mai veche, dar asimilata in mod constant in jurisprudenta si doctrina, daca neexecutarea este determinata de culpa creditorului (care refuza nejustificat primirea intretinerii sau- din motive personale, fara culpa din partea debitorului- isi stabileste domiciliul in alta localitate), actiunea in rezolutiune urmeaza a fi respinsa (TS decizia de indrumare 3/1987).

Principiul securitatii raporturilor juridice este unul din elementele fundamentale ale preeminentei dreptului (CEDO, cauzele Brumarescu c. Romaniei si Androne C. Romaniei) si exclude desfiintarea unor acte juridice ce au produs efecte, in afara conditiilor impuse de lege pentru desfiintare.

In cauza de fata, instanta retine ca nu exista o culpa dovedita a paratilor debitori in neexecutarea contractului ci doar culpa reclamantei, creditor alacestei obligatii.

Desi conform precizarii reclamantei ar urma sa analizam conduita partilor dupa luna (…), o privire asupra perioadei precedente este relevanta pentru a concluziona asupra relei credinte a creditoarei.

Prin sentinta civila nr.(…) a (…), definitiva prin respingerea recursului, cererea reclamantei avand acelasi obiect a fost respinsa ca neintemeiata, retinandu-se, cu putere de lucru judecat, ca pana la data solutionarii acelei cauze reclamanta a refuzat orice intretinere din partea paratilor, in sarcina carora nu se poate retine ca nu si-au indeplinit obligatia.

Prin sentinta civila nr.(…), definitiva prin neapelare, a fost solutionata o noua cerere a reclamantei, avand acelasi obiect.

Si de data aceasta cererea a fost respinsa ca neintemeiata, instanta retinand pe baza probelor administrate ca paratul a fost vazut ducand apa, lemne si unele alimente, refuzate insa de reclamanta, astfel incat nu se poate retine ca debitorii nu si-au executat obligatia de intretinere.

Prin noua cerere reclamanta invedereaza ca paratii nici dupa data ramanerii definitive a ultimei hotarari nu si-au executat obligatia, insa si de aceasta data instanta retine culpa exclusiva a creditoarei, care nu si-a schimbat atitudinea, motiv pentru care cererea este vadit neintemeiata.

Potrivit Examenului psihologic ce a stat la baza emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap emis de comisia competenta din cadrul (…), la (..) reclamanta prezenta o scadere accentuata a eficientei functiilor psihice bazale(atentie, memorie), cu indicii de involutie cognitiva pe un fond organic semnificativ, dezechilibru afectiv-dispozitional accentuat, tulburari de adaptare, tulburari de comportament, labilitate psihica cu depresie, anxietate accentuata, invalidare socioprofesionala si familiala.

Pe fondul acestor afectiuni, in opinia instantei este evident ca atitudinea de refuz de intretinere din partea paratilor este rezulatatul influentei unei rude (nepoata), la care insasi reclamanta a aratat ca a apelat, in motivarea cererii si la care martorul (…) face referire.

In acest context, declaratiile martorilor (care, de altfel nu sunt prezenti in imoilul reclamantei decat sporadic), in sensul neimplicarii paratilor in intretinerea reclamantei, reprezinta o constatare a unui efect firesc al refuzului reclamantei de a primi inretinere, in scopul desfiintarii contractului.

In consecinta, retinand ca nu exista o culpa a paratilor in neexecutarea clauzei de intretinere, va respinge cererea, ca neintemeiata.

In temeiul art.453 C.proc.civ. va obliga reclamanta sa plateasca paratului (…) cheltuielile de judecata avansate de acesta, reprezentate de onorariul avocatului si cheltuielile de transport, conform documentelor anexate.