Legea 10/2001

Sentinţă civilă 82 din 17.05.2017


Suspendarea judecăţii. Art. 412 Cod procedură civilă. Perimare

Singurul act care este apt să întrerupă cursul termenului de perimare în cazul prevăzut de art.415 alin.1 pct.2 NCPC este cererea de redeschidere a procesului, cerere la care trebuie în mod necesar ataşat certificatul de moştenitor, pentru că doar acel act poate „arăta moştenitorii”

Prin sentinţa civilă nr. 82/17.05.2017 Tribunalul Arad a constatat perimată acţiunea civilă formulată de reclamanţii .., .., .., .., .., .. în contradictoriu cu pârâţii .. prin primar, Statul Român reprezentat de Ministerul Finanţelor – AJFP A şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor, având ca obiect legea 10/2001 şi legea 221/2009.

Prin decizia civilă nr. 133/14.09.2017, Curtea de Apel Timişoara a respins recursul declarat de către reclamanţi.

S-a reţinut în motivare că principala critică se referă la noţiunea de acte întreruptive ale cursului termenului de perimare, în contextul special al unei suspendări care a operat în temeiul art.412 Cod procedură civilă.

În acest sens, curtea a reamintit că dispoziţiile art.412 Cod procedură civilă reglementează instituţia suspendării de drept a cursului unei judecăţi, alineatul 1 referindu-se în  mod explicit la ipoteza decesului uneia dintre părţi, când suspendarea dăinuie până la introducerea în cauză a moştenitorilor, în afară de cazul în care au fost identificaţi, iar partea interesată cere un termen pentru introducerea acestora în cauză.

Cu alte cuvinte, Curtea a constatat că acest text este aplicabil în cazul decesului uneia dintre părţi, caz în care operează suspendarea de drept, celelalte părţi fiind datoare ca, în interiorul termenului de suspendare să întreprindă demersuri şi mai apoi să prezinte instanţei de judecată certificate de calitate de moştenitor sau  de moştenitor, care să indice fără echivoc numele şi calitatea moştenitorilor părţii decedate.

De altfel, extrem de relevant în acest sens este şi textul art.415 alin.2 Cod procedură civilă, care stipulează că judecata se reia doar în urma cererii de redeschidere a procesului, făcută cu arătarea moştenitorilor, tutorelui sau curatorului, între altele şi pentru cazul de suspendare de drept prevăzut de art.412 alin.1 pct.1 Cod procedură civilă.

Prin urmare, Curtea a constatat că singurul act care este apt să întrerupă cursul termenului de perimare în cazul dat este cererea de redeschidere a procesului, cerere la care trebuie în mod necesar ataşat certificatul de moştenitor, pentru că doar acel act poate „arăta moştenitorii”, în sensul art.415 alin.1 pct.2 Cod procedură civilă. O simplă cerere de redeschidere a procesului, fără a avea ataşat actul de moştenire relevant nu poate echivala cu întreruperea cursului termenului de perimare.

Or, în speţa dată, Curtea a constatat că tribunalul a pronunţat o soluţie legală atunci când a constata perimată acţiunea reclamanţilor, în condiţiile în care reclamanţii nu au făcut dovada dezbaterii succesiunii, pentru a fi introduşi în cauză moştenitorii reclamantei decedată …, deşi faţă de susţinerea acestora în sensul că ar fi singurii succesori, aveau atât interesul cât şi posibilitatea de a dezbate succesiunea.

În acest context, curtea a constatat că prima instanţă a respins justificat cererea de repunere pe rol, fiind menţinută suspendarea judecăţii cauzei dispusă prin încheierea din data de  01.06.2016.

Prin urmare, Curtea a constatat că în mod corect s-a reţinut că de la data de 01.06.2016 începe să curgă termenul de perimare de 6 luni, termen în care reclamanţii trebuiau să formuleze cerere de repunere pe rol, cu indicarea moştenitorilor reclamantei decedată.

De la aceeaşi dată de 01.06.2016, dosarul a rămas în nelucrare mai mult de 6 luni din motive imputabile părţilor şi cu toate că reclamanţii susţin că sunt singurii succesori în drepturi ai reclamantei decedate .., totuşi, aceştia nu au făcut dovada acestor susţineri, în sensul depunerii certificatului de moştenitor şi astfel, au devenit pe deplin aplicabile dispoziţiile art.416 raportat la art.412 alin.1 pct.1 Cod procedură civilă.

Domenii speta