Comunicare informaţii de interes public

Hotărâre **** din 16.03.2017


Dosar nr. …….

R O M Â N I A

TRIBUNALUL BUCUREŞTI

SECŢIA A II-A CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ Nr. …….

Şedinţa publică din data de …..

Tribunalul constituit din:

PREŞEDINTE:****

Grefier: ****

Pe rol judecarea cauzei de contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamantul ……, în contradictoriu cu pârâta ….., având ca obiect comunicare informaţii de interes public (Legea Nr.544/2001).

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din ….., concluziile şi susţinerile părţilor fiind consemnate în încheierea de şedinţă de la acea dată, încheiere ce face parte integrantă din prezenta sentinţă, însă Tribunalul, pentru a da posibilitatea părţilor să depună concluzii scrise, a amânat pronunţarea pentru astăzi, când a hotărât următoarele:

TRIBUNALUL,

Deliberând asupra cauzei, reţine:

Prin cererea înregistrată pe rolul instanţei, reclamantul …. a chemat în judecată pârâta ….. solicitând, ca prin sentinţa ce se va pronunţa, să fie obligată pârâta să comunice în mod complet informaţiile de interes public solicitate.

A arătat că prin cererea din …… a solicitat pârâtei comunicarea contractului şi caietului de sarcini în baza cărui a fost realizat portalul "….".

În data de …. a primit următoarele documente: contractul nr….; actele adiţionale ….. la contract; caietul de sarcini fişa de date.

În data de …. a formulat o nouă reclamaţie prin care a arătat că informaţiile sunt incomplete.

În data de …. a mai primit şi contractul nr…..

În …., a formulat o nouă reclamaţie prin care a arătat că informaţiile sunt incomplete şi a solicitat în mod expres să fie comunicate anexele …. la contractul nr….. şi anexele …. la contractul nr…...

La data de …., a mai primit anexa … şi anexa …. la contractul nr…..; a comunicat pârâta că restul informaţiilor solicitate sunt protejate de legea 8/1996 şi legea 11/1991 şi că mai multe relaţii sunt disponibile pe portal.

A solicitat reclamantul să fie obligată pârâta să comunice şi anexele …. la contractul ……, cu acordarea de daune materiale şi morale.

În drept, a invocat prevederile legii 544/2001.

Legal citată, pârâta a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii.

S-a arătat că reclamantului i-au fost comunicate toate informaţiile de interes public; că informaţiile care nu au fost comunicate se referă la preţurile practicate pentru fiecare produs, structura preţului, modalităţile de realizare a proiectului, termen de livrare, şi că aceste informaţii sunt protejate de legea 8/1996 şi legea 11/1991; că aceste informaţii se referă la situaţuia comercială şi financiară a prestatorilor şi că divulgarea acestora este de natură să aducă o gravă atingere drepturilor acestora.

În drept, a invocat prevederile OUG 34/2006 , HG 1132/2014.

La solicitarea părţilor, a fost administrată proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că reclamantul de plânge de refuzul pârâtei de a comunica în mod complet informaţiile de interes public solicitate.

În fapt, solicitarea reclamantului a vizat contractul şi caietul de asrcini în baza cărui a fost realizat portalul "…..".

La această solicitare, pârâta a comunicat contractul nr…..; actele adiţionale 1…. la contract; caietul de sarcini fişa de date, primit anexa …. şi anexa …. la contractul nr……..

Reclamantul se plânge de refuzul pârâtei de a comunica anexele ….. la contractul nr……

În drept, dispoziţiile relevante sunt cuprinse în legea 544/2001 potrivit cu care:

Art. 1 raportat la art. 6 din Legea 544/2001 ,,orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public".

Art.2 dispune: În sensul prezentei legi: b) prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei

Potrivit art.22 din legea 544/2001, pe dispoziţiile căreia reclamantul şi-a întemeiat prezentul demers judiciar, în cazul în care persoana se consideră vătămată în drepturile sale prevăzute de prezenta lege, aceasta poate face plângere la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii sau instituţiei publice;

Instanţa poate obliga autoritatea pârâtă să furnizeze informaţia de interes public şi să plătească daune morale şi/sau patrimoniale.

Iar art.21 din aceeaşi lege prevede că doar refuzul explicit sau tacit în aplicarea prevederilor legii constituie abaterea şi atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat.

Din interpretarea raţională a legii, se desprinde concluzia că doar refuzul nejustificat, care se întemeiază pe exces de putere, poate fi sancţionat de lege.

Raportând aceste dispoziţii legale la starea de fapt reţinută, instanţa constată că pârâta a comunicat anexa …. la contractul nr….., refuzând comunicarea anexelor ….., motivat de faptul că acestea sunt exceptate de la comunicare, conform art.12 din legea 544/2001.

Refuzul este justificat.

Din cuprinsul contractului reiese că anexa ….. se referă la oferta financiară; anexa …. la propunerea tehnică; anexa ….. cuprinde planul director de proiect complet anexa ….. conţine contractul de asociere dintre ….., ….. şi …..; iar anexa …. reprezintă angajamentul ferm de susţinere din partea …..

Potrivit art. 12 alin.(1) Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 si, respectiv, la art. 11^1, următoarele informaţii: c) informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii.

În speţă, este indubitabil că au fost comunicate informaţiile solicitate şi care privesc contracte de achiziţie publică încheiate de pârât, informaţii a căror comunicare este impusă de dispoziţiile art.111: Orice autoritate contractantă, astfel cum este definită prin lege, are obligaţia să pună la dispoziţia persoanei fizice sau juridice interesate, în condiţiile prevăzute la art. 7, contractele de achiziţii publice.

Excepţia de la această obligaţie este impusă doar pentru protejarea dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi pentru asigurarea principiului concurenţei loiale, potrivit legii.

În acest sens, este clar că informaţiile refuzate de la comunicare se referă la drepturi de proprietate intelectuală ori industrială, protejate prin dispoziţiile legale (Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe), de vreme ce se referă la oferta financiară şi la propunerea tehnică.

De asemenea, pârâtul a argumentat modul în care comunicarea acestor informaţii ar aduce atingere principiului concurenţei loiale, cu atât mai mult cu cât informaţiile solicitate sunt confidenţiale.

Astfel, potrivit art.215 din OUG 34/2006 (1) Dosarul achiziţiei publice are caracter de document public, în forma în care se află la momentul solicitării accesului la informaţiile din cuprinsul acestuia. Accesul persoanelor la aceste informaţii se realizează cu respectarea termenelor şi procedurilor prevăzute de reglementările legale privind liberul acces la informaţiile de interes public şi nu poate fi restricţionat decât în măsura în care aceste informaţii sunt confidenţiale, clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuală, potrivit legii.

Potrivit art.24 din acelaşi act normativ: Fără a aduce atingere celorlalte prevederi ale prezentei ordonanţe de urgenţă, autoritatea contractantă are obligaţia de a asigura garantarea protejării acelor informaţii pe care operatorul economic le precizează ca fiind confidenţiale, în măsura în care, în mod obiectiv, dezvăluirea acestor informaţii ar prejudicia interesele legitime ale operatorului economic, în special în ceea ce priveşte secretul comercial şi proprietatea intelectuală.

Art. 170: Ofertantul elaborează oferta în conformitate cu prevederile din documentaţia de atribuire şi indică în cuprinsul acesteia care informaţii din propunerea tehnică şi/sau din propunerea financiară sunt confidenţiale, clasificate sau sunt protejate de un drept de proprietate intelectuală.

Din întregul conţinut al OUG 34/2006, rezultă că confidenţialitatea priveşte informaţiile din oferta operatorului economic; de asemenea, caracterul confidenţial al anumitor informaţii mai este impus şi în situaţia în care dezvăluirea acestora ar prejudicia operatorul economic în special în ceea ce priveşte secretul comercial şi proprietatea intelectuală.

Informaţiile refuzate de la comunicare nu se circumscriu categoriei informaţiilor publice, astfel cum sunt definite de art.2 alin.2 lit.b din Legea 544/2001, întrucât nu privesc activitatea şi nu rezultă din activitatea instituţiei pârâte; aceste informaţii aparţin partenerului privat, fiind informaţii de natură comercială şi financiară a activităţii acestuia.

Concluzionând, instanţa constată că pârâtul a justificat refuzul comunicării informaţiilor solicitate, în condiţiile în care acestea se încadrează în categoria celor prevăzute de art.12 alin.1 lit.c din legea 544/2001, motiv pentru care acţiunea reclamantului apare ca neîntemeiată urmând a fi respinsă în consecinţă.

 

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge plângerea, ….. ca neîntemeiată.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti.

Pronunţată în şedinţa publică din 16 martie 2017. 

Preşedinte, ****

Grefier , ****

Red. C.E.I./4 ex. - 17 Martie 2017

Prin decizia civilă nr. ….. pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a fost respins recursul declarat împotriva sentinţei civile nr. ……. pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal ca nefondat.