Timbru de mediu. inadmisibilitate

Hotărâre 57 din 11.01.2018


Dosar nr. ....

R O M Â N I A

TRIBUNALUL DOLJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SETINŢA Nr. 57/2018

Şedinţa publică de la 11 Ianuarie 2018

Instanţa constituită din:

Preşedinte ....

Pe rol, judecarea cauzei Contencios administrativ şi fiscal privind pe reclamantul .... şi pe pârâta DGRFP CRAIOVA-AJFP DOLJ, pârâta ADMINISTRAŢIA FONDULUI PENTRU MEDIU, având ca obiect pretentii.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică nu au răspuns părţile.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care,

În baza art. 248 şi art. 224 din Codul de procedură civilă, instanţa din oficiu invocă excepţia inadmisibilităţiii acţiunii şi rămâne în pronunţare asupra acesteia.

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă, deliberând, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată la data de 17 octombrie 2017, reclamantul ... în contradictoriu cu pârâţii DGRFP CRAIOVA-AJFP DOLJ, pârâta ADMINISTRAŢIA FONDULUI PENTRU MEDIU, a formulat cerere de chemare în judecată ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună anularea deciziei de calcul şi obligarea pârâtelor la restituirea sumei de ... lei, reprezentând timbru de mediu achitată de reclamant pentru autovehicul în temeiul OUG 9/2013, plus dobânda de la momentul perceperii taxei şi până la momentul restituirii ei, cu cheltuieli de judecată.

În motivare a arătat că a achiziţionat autoturismul marca .., cu numărul de înmatriculare ..., dintr-un stat membru UE, autoturism pentru care a fost obligat la plata timbrului de mediu în valoare 2099 lei de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj.

Reclamantul consideră că OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule încalcă principiul poluatorul plăteşte şi nu se poate aplica în forma promulgată fiind discriminatorie, abuzivă şi confuză. Mai arată că însuşi  art. 4 din OUG  9/2013, instituie reguli de la abaterea ordinii publice prin perceperea acestei taxe pentru categoriile de autovehicule prevăzute la lit. c  şi d.

Potrivit  unei jurisprudenţe constante, interdicţia prevăzută de art. 110 TFUE trebuie să se aplice de fiecare dată când un impozit fiscal este de natură să descurajeze importul de bunuri provenind  din alte state membre favorizând produsele  naţionale. Acest lucru rezultă din interpretarea art. 4 lit. a din OUG  9/2013.

În drept invocă art. 148 din Constituţia României şi art. 110 din TFUE, Legea nr. 554/2004.

La cererea de chemare în judecată au fost anexate în baza art. 194 din Codul de procedură civilă, următoarele înscrisuri: cartea de identitate a reclamantului, decizia de calcul a taxei de poluare si cererea de restituire adresată A.J.F.P. Dolj, certificatul de înmatriculare din România si cartea de identitate a vehiculului, raspunsul comunicat de A.J.F.P. şi adresa emisă de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor.

Pârâta Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj  a formulat întâmpinare la data de 23.11.2017 prin care a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiate.

Consideră că promovarea unei acţiuni în procedură judiciară, având ca obiect, restituire taxă poluare, fără a parcurge procedura prevăzută de art. 12 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, cu modificările şi completările ulterioare, este inadmisibilă raportat la alin. 4, 5 şi 6 din acelaşi text de lege prevăzut de actul normativ mai sus indicat.

Analizând actele şi lucrările dosarului, prin prisma excepţia inadmisbilităţii acţiunii invocată de instanţă din oficiu, excepţie de fond, absolută şi peremptorie, şi care va fi analizată cu prioritate în baza art. 248 din Codul de procedură civilă, instanţa reţine următoarele:

Reclamanta a achiziţionat un autovehicul rulat marca ..., iar pentru înmatricularea acestui autovehicul în România a achitat taxa de poluare în cuantum de ... lei, taxa fiind calculată conform deciziei de calcul al taxei de poluare pentru autovehicule, aflată la dosarul cauzei emisă de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj.

Reclamanta a solicitat pârâtei Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Dolj,  restituirea taxei de poluare, formulând o cerere ce a fost înregistrată la această instituție la data de 11.09.2017, fiindu-i răspuns la data de 21.09.2017 că în ceea ce priveşte restituirea taxei de poluare, cadrul legal este reglementat de O.G. 52/2017.

În baza art. 1 din O.U.G. 57/2017 în vigoare începând cu data de 07.08.2017:

"(1) Contribuabilii care au achitat (…) taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 140/2011 (…) şi care nu au beneficiat de restituire până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă pot solicita restituirea acestora, precum şi a dobânzilor datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii şi data restituirii, prin cerere adresată organului fiscal central competent (…).

(2)Dreptul contribuabililor prevăzuţi la alin. (1) de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar prin derogare de la prevederile art. 219 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cererile de restituire se depun, sub sancţiunea decăderii, până la data de 31 august 2018.

(3)Prin organ fiscal central competent se înţelege Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile de specialitate, cu atribuţii de administrare a creanţelor fiscale, inclusiv unităţile subordonate acesteia.

(…)

 (5)Cererea de restituire se soluţionează prin decizie emisă de către organul fiscal central competent, în conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care se comunică contribuabilului, conform prevederilor art. 47 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

(6)Restituirea sumelor prevăzute la alin. (1) se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare (…)

(7)Împotriva deciziei prevăzute la alin. (5) contribuabilii pot face contestaţie în condiţiile Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 de zile de la comunicarea deciziei.

(8)Organul competent, prevăzut la art. 272 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, soluţionează contestaţia în termenul prevăzut la art. 77 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prin decizie care se comunică de îndată contestatorului.

(9)Deciziile emise în soluţionarea contestaţiilor pot fi contestate la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare."

Având în vedere aceste dispoziții legale, instanța arată că reclamantul  a achitat taxa de poluare și nu a beneficiat de restituire până la intrarea în vigoare a O.U.G. 57/2017, astfel că acesta trebuia să urmeze procedura de restituire prevăzută de O.U.G. 57/2017 și să se adreseze cu cerere de restituire organului fiscal central competent conform procedurii prevăzute de O.U.G. 57/2017, putând să atace în contencios administrativ numai decizia de soluționare a cereri.

În acest context, instanța apreciază că  reclamantul avea la dispoziție o alta cale prevăzută de lege pentru restituirea taxei de poluare, iar cererea de restituire trebuie formulată în conformitate cu O.U.G. 57/2017.

Având în vedere că reclamanta nu a urma procedura expres prevăzută de lege, instanța apreciază prezenta cererea ca fiind inadmisibilă, urmând să admită excepția inadmisibilității invocată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocată de instanţă din oficiu.

Respinge acţiunea  formulată de către reclamantul ....în contradictoriu cu pârâtele DGRFP CRAIOVA-AJFP DOLJ cu sediul în ...şi cu pârâta Administraţia Fondului pentru Mediu cu sediul în ..., ca fiind inadmisibilă.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Dolj.

Pronunţata in şedinţa publica azi, 11.01.2018.

Domenii speta