Salarizarea funcţionarilor publici

Decizie Nr. 159/R a Curţii de Apel Târgu Mureş; Sentinţa c din 22.03.2017


Conţinut speţăDispoziţiile art. 1 din O.U.G. nr. 83/2014 sunt în sensul următor:

„(1) In anul 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2014, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii şi nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele la Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare.

(2) In anul 2015, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul lunar brut, indemnizaţia brută de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2014, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii".

Conform art. 1 alin. 5 din acelaşi act normativ, "prin excepţie de la prevederile alin. 1 şi 2, în anul 2015 personalul din cadrul sistemului public sanitar şi sistemului public de asistenţă socială beneficiază de drepturile salariale stabilite conform prevederilor O.U.G. nr. 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar şi sistemului public de asistenţă socială în anul 2015".

La data de 09.04.2015 a intrat în vigoare Legea nr. 71/2015 pentru aprobarea O.U.G. nr. 83/2014, prin care s-a introdus alin. 51 Ia art. 1, care prevede că, „prin excepţie de la alin. 1 şi 2, personalul din aparatul de lucru al Parlamentului şi din celelalte instituţii şi autorităţi publice, salarizat Ia acelaşi nivel, precum şi personalul din cadrul Consiliului Concurenţei şi al Curţii de Conturi, inclusiv personalul prevăzut la art. 5 din aceste instituţii, care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază şi al sporurilor mai mici decât cele stabilite la nivel maxim în cadrul aceleiaşi instituţii sau autorităţi publice pentru fiecare funcţie/grad/treaptă şi gradaţie, va fi salarizat la nivelul maxim, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii".

Din interpretarea coroborată a acestor texte de lege, Curtea constată că voinţa clară a legiuitorului este de a stabili că, în cursul anului 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare, de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2014, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, cu excepţia personalului din aparatul de lucru al Parlamentului şi din celelalte instituţii şi autorităţi publice, salarizat la acelaşi nivel, precum şi personalul din cadrul Consiliului Concurenţei şi al Curţii de Conturi, care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază şi al sporurilor mai mici decât cele stabilite la nivel maxim în cadrul aceleiaşi instituţii sau autorităţi publice pentru fiecare funcţie/grad/treaptă şi gradaţie, şi care va fi salarizat la nivelul maxim, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Practic, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 71/2015, s-a creat posibilitatea legală ca personalul încadrat în instituţiile şi autorităţile publice, care avea un nivel al salariului de bază şi al sporurilor mai mic decât cel stabilit la nivel maxim în cadrul aceleiaşi instituţii sau autorităţi publice pentru fiecare funcţie/grad/treaptă şi gradaţie, să fie salarizat la acest nivel maxim, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, eliminându-se astfel diferenţele salariale rezultate, în anumite cazuri, în urma aplicării Legii nr. 284/2010.

De altfel, prin raportul comun din data de 17.03.2015 al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Parlamentului asupra proiectului de Lege pentru aprobarea O.U.G. nr. 83/2014, s-a prevăzut că amendamentul, devenit alin. 51 al art. 1 la O.U.G. nr. 83/2014, a fost propus pentru eliminarea discriminării între persoane care ocupă aceleaşi funcţii, în aceleaşi condiţii de studii şi vechime.

Or, în contextul în care voinţa legiuitorului a fost de a elimina discriminările salariale existente între persoane care ocupă aceleaşi funcţii, în aceleaşi condiţii de studii şi vechime, este evident că nu poate fi primită interpretarea instanţei de fond, în sensul că eliminarea unor atare discriminări s-ar aplica doar anumitor categorii de personal, nu şi angajaţilor Direcţiei de Sănătate Publică Harghita.

Din întreaga reglementare a salarizării printr-o succesiune de legi unitare (inclusiv O.U.G. nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015), se observă că acestea vizează „personalul plătit din fonduri publice", concept ce include şi recurenţii din prezenta cauză - angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică.

În acest sens sunt şi statuările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie enunţate în cuprinsul Deciziei nr. 23/29.06.2015 pronunțate în dezlegarea unor chestiuni de drept potrivit căreia art. 1 alin. 51 din OUG nr. 83/2014, astfel cum a fost aprobată prin Legea nr. 71/2015 se aplică tuturor categoriilor de personal al instituţiilor publice prevăzute de art. 2 alin. 1 lit. a din Legea nr. 284/2010.

Totodată, Curtea constată că, potrivit art. 5 alin. 11 din O.U.G. nr. 83/2014, „prin nivel de salarizare în plată pentru funcţiile similare se înţelege acelaşi cuantum al salariului de bază cu cel al salariaţilor având aceeaşi funcţie, în care au fost incluse, după data de 31 decembrie 2009, sumele aferente salariului de încadrare, precum şi sumele aferente sporurilor de care au beneficiat înainte de această dată, dacă salariatul angajat, numit sau promovat îndeplineşte aceleaşi condiţii de studii şi de vechime şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, specifice locului de muncă la data angajării sau promovării".

În acest context legislativ, Curtea constată că dispoziţiile art. 1 alin. 51 din O.U.G. nr. 83/2014 se aplică şi angajaţilor Direcţiei de Sănătate Publică  Harghita aflaţi în situaţia prevăzută de ipoteza normei legale, respectiv celor care beneficiază de un cuantum al salariilor de bază şi al sporurilor mai mici decât cele stabilite la nivel maxim, în cadrul aceleiaşi instituţii sau autorităţi publice, pentru flecare funcţie/grad/treaptă şi gradaţie.

Prin adresa emisă de pârâta-intimată Direcţia de Sănătate Publică Harghita se evidenţiază salariul de încadrare al fiecărui reclamant, precum şi salariul de încadrare stabilit la nivel maxim în cadrul instituţiei, de care beneficiază angajaţii în funcţii similare.

În soluţionarea cauzei, instanţa are în vedere datele furnizate de însăşi pârâta-intimată privind salariul de încadrare stabilit la nivel maxim în cadrul instituţiei pentru funcţii similare celor ale recurenţilor, dar şi respectarea principiului disponibilităţii procesuale a părţilor sub aspectul momentului de la care recurenţii-reclamanţi au solicitat stabilea salariile de încadrare la nivelul fostei trepte unu de salarizare a funcţiei deţinute, conform art. 1 alin. 51 din OUG nr. 83/2014, astfel cum a fost aprobată prin Legea nr. 71/2015, respectiv de la data ultimei promovări, pentru situaţia în care această dată este subsecventă datei de 09.04.2015 când a intrat în vigoare Legea nr. 71/2015.

Prin urmare,  constatând că refuzul pârâtei-intimate de soluţionare favorabilă a cererii recurenţilor-reclamanţi are caracter nejustificat, Curtea, în temeiul art. 496 alin. 2 C. proc. civ., va admite recursurile formulate.

Va casa sentinţa recurată şi, în rejudecare va admite în parte cererea formulată de reclamanţi. Va obligă pârâta să stabilească salariile de încadrare ale reclamanţilor la nivelul fostei trepte unu de salarizare a funcţiei deţinute, conform art. 1 alin. 51 din OUG nr. 83/2014, astfel cum a fost aprobată prin Legea nr. 71/2015.

Va obliga pârâta să achite reclamanţilor drepturile salariale rezultate din stabilirea salariului de încadrare la nivel maxim în cadrul instituţiei, începând cu datele menţionate anterior, actualizate cu indicele de inflaţie,  până la data efectivă a plăţii, precum şi pentru viitor, până la schimbarea condiţiilor de acordare.

Curtea va respinge petitul având ca obiect majorarea cuantumului sporurilor, reţinând că sub acest aspect nu se poate reţine refuzul nejustificat al pârâtei-intimate de soluţionare a cererii în sensul art. 2 alin. 1 lit. i) din Legea nr. 554/2004, câtă vreme prin cererea recurenţilor-reclamanţi înregistrată la instituţia intimată sub  nr. 6519/10.11.2015, s-a solicitat doar recalcularea salariilor de încadrare, începând cu data promovării, iar nu şi majorarea cuantumului sporurilor.