Guvernanţa corporativă aplicabilă întreprinderilor publice

Decizie Nr. 678/R a Curţii de Apel Târgu Mureş; Sentinţa c din 29.03.2018


Curtea constată că prima instanță a respins acțiunea exercitată de pârât reținând în primul rând că prin hotărârile atacate autoritățile locale pârâte, în calitate de acționari, au dispus revocarea vechilor, respectiv numirea noilor administratori în cadrul Societății, fără ca aceste hotărâri să fi fost atacate de persoanele vizate, respectiv de administratorii revocaţi sau de către cei numiţi. Considerentul primei instanțe este lipsit de concludenţă față de obiectul acțiunii, în condițiile în care suntem în prezența unei acțiuni fundamentate pe dispozițiile art. 3 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, Prefectul Județului Harghita exercitându-și rolul de tutelă administrativă asupra actelor autorităților administrației publice locale, prin atacarea în contencios administrativ a hotărârilor emise de consiliile locale pârâte. Legitimarea procesuală a prefectului este independentă de eventualul prejudiciu care s-ar putea invoca de destinatarii actelor administrative atacate – potrivit art. 3 alin. 1 din Legea nr. 554/2004, prefectul poate ataca direct în fața instanței de contencios administrativ actele autorităților administrației publice locale, dacă le consideră nelegale. Așadar, instanței învestite îi revine sarcina de a cerceta existența nelegalității invocate, fără a interesa dacă actul a produs vreo vătămarea în dauna persoanelor vizate.

În al doilea rând și cu titlu decisiv, Tribunalul a avut în vedere că reclamantul face referire la incidenţa prevederilor OUG nr.109/2011, fără însă să se precizeze normele legale care nu ar fi fost respectate cu ocazia revocării/numirii administratorilor, situație în care  instanţa nu poate proceda la examinarea din oficiu a cererii, în condiţiile în care se face o referire generală la aplicabilitatea OUG nr.109/2011.

Curtea va primi criticile recurentei, observând că Tribunalul a ignorat, de fapt, nelegalitatea adusă în discuție de Prefect – prin acțiune s-a arătat că la adoptarea actelor administrative consiliile locale în cauză nu au respectat prevederile legale în vigoare în materia guvernanţei corporative aplicabile întreprinderilor publice, încălcându-se principiul legalităţii actelor administrative, din moment ce prin hotărârile adoptate autoritățile locale au făcut abstracție de la cadrul normativ care trebuia să fundamenteze măsurile de revocare și numire a noilor administratori, indicând exclusiv Legea nr. 31/1990, Legea nr. 241/2006, Legea nr. 51/2006 și OG nr. 26/2000 ca premise în drept a hotărârilor contestate.

Or, cum bine a arătat reclamantul în acțiunea formulată, domeniul revocării și numirii administratorilor în întreprinderile publice este reglementat de prevederile OUG nr. 109/2011 și HG nr. 722/2016. Dispozițiile acestor acte normative se aplică și Societăţii, care este o întreprindere publică în sensul art. 2 pct. 2 lit. b OUG nr. 109/2011, fiind o societate la care unitățile administrativ-teritoriale pârâte sunt acționari. De altfel, Societatea figurează în Lista întreprinderilor publice monitorizate la nivelul Ministerului Finanțelor Publice conform O.M.F.P. nr. 2873/2016 privind reglementarea procedurii de raportare a unor indicatori economico-financiari de către operatorii economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar deţinut direct sau indirect de autorităţile publice centrale ori locale și O.M.F.P. nr. 2874/2016 privind reglementarea procedurii de monitorizare a implementării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. 

Astfel, având în vedere că revocarea  și numirea administratorilor societăţii s-a realizat fără luarea în considerare a aplicabilității primare a OUG nr. 109/2011, precum și faptul că în fața primei instanțe consiliile locale ale comunelor au susținut chiar că Societatea nu intră sub incidența OUG nr. 109/2011, Curtea reține că la adoptarea hotărârilor atacate s-au încălcat dispozițiile art. 81 alin. 2 din Legea nr. 24/2000, autoritățile locale nesocotind reglementările obligatorii în materia în care au hotărât, cuprinse în OUG nr. 109/2011. După cum rezultă din conținutul hotărârilor atacate dar și din poziția pârâților exprimată în fața Tribunalului, actele administrative contestate în cauză nu au fost emise în executarea şi aplicarea actelor normative de nivel superior, viciu de nelegalitate care atrage nulitatea hotărârilor.

Pentru considerentele de mai sus, fiind găsit întemeiat, în temeiul art. 496 Cod procedură civilă raportat la art. 488 alin. 1 pct. 8 Cod procedură civilă, recursul dedus judecății urmează să fie admis cu consecința casării hotărârii atacate și, în urma rejudecării, va fi admisă cererea formulată de reclamant şi vor fi anulate hotărârile criticate.