Contestaţie act, contestaţie decizie asupra capacităţii de muncă.

Sentinţă civilă 225/2018 din 12.03.2018


Cod ECLI ECLI:RO:TBGRJ:2018:010.000225

Cod operator 2442/2443

Dosar nr. --------

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinţa nr. 225/2018

Şedinţa publică de la 12 Martie 2018

Completul compus din:

Preşedinte -------

Asistent  judiciar ----------

Asistent  judiciar ----------

Grefier Şef --------

Pe rol se află cauza privind acţiunea formulată de reclamanta A.M., în contradictoriu cu pârâții Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, Cabinetul de Expertiză a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, Casa Naţională de Pensii Publice - Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, cu sediul în Municipiul Bucureşti, având ca obiect contestaţie act contestaţie decizie asupra capacităţii de muncă.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică s-au prezentat reclamanta, asistată de avocat B.G.V. și consilier juridic S.C. pentru pârâți.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, după care, s-a constatat că  a fost ataşat dosarul nr. ------- la dosarul ---------, urmare a admiterii excepției de litispendență.

Instanța constată că la art. 2 din Ordinul nr. 1283/30.11.2011, depus la dosarul atașat, se prevede că Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă este reprezentat în faţa instanţelor de judecată de către consilierii juridici din cadrul caselor teritoriale de pensii.

Instanţa a pus în discuţie cererea de încuviinţare a probei cu expertiza medicală de specialitate formulată de reclamantă prin cererea de chemare în judecată din dosarul ataşat, cu nr. -----.

Apărătorul reclamantei a solicitat admiterea probei, considerând că este utilă soluţionării cauzei.

Consilier juridic S.C., pentru pârâți, a lăsat la aprecierea instanţei proba cu expertiza medicală de specialitate solicitată de reclamantă, însă a precizat faptul că această expertiză este făcută tot de medicii din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, medici care s-au pronunţat şi în decizia contestată.

Observând obiectul cauzei, precum şi înscrisurile depuse la dosar, instanţa a apreciat că nu este concludentă proba cu expertiza medicală de specialitate solicitată de către reclamantă şi a respins-o.

Având în vedere că părțile nu mai au alte cereri de formulat, instanţa a constatat cercetarea procesului încheiată şi a declarat deschise dezbaterile pe fondul cauzei, acordând cuvântul reprezentanţilor părţilor.

Apărătorul reclamantei a solicitat admiterea acţiunii pentru motivele invocate, considerând că actele existente la dosarul cauzei la data pensionării erau suficiente.

Consilier juridic S.C., pentru pârâtele Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi Cabinetul de Expertiză a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei de Pensii Gorj, a solicitat respingerea acţiunii.

În temeiul art. 394 Cod de procedură civilă, instanţa a declarat închise dezbaterile pe fond și  a reținut cauza  pentru deliberare și pronunțare.

TRIBUNALUL

Asupra cererii de faţă:

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj-Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale la data de 26.10.2017, sub nr. --------, reclamanta A.M. , în contradictoriu cu pârâții Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă și Cabinetul de Expertiză a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, a formulat contestaţie împotriva deciziei asupra capacităţii de muncă nr. 548/26.09.2017, emisă de către Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă .

În motivarea cererii reclamanta a arătat că decizia contestată a fost emisă ca urmare a contestaţiei formulată contra deciziei nr. 1504/08.06.2017, emisă de Comisia de avizare şi control din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, fiind nelegală şi netemeinică.

A arătat că decizia nr. 189180 din 31.07.2015, privind acordarea pensiei de invaliditate este temeinică şi legală, fiind emisă în baza unor investigaţii complete, susţinute de actele medicale emise ulterior, care atestă fără putere de tăgadă agravarea stării sale de sănătate, iar nu ameliorarea acesteia. În emiterea acesteia au fost respectate prevederile art. 71 din Legea pensiilor nr. 263/2010.

A învederat reclamanta că această decizie a fost emisă ca urmare a unei reclamații care nu i-a fost adusă la cunoştinţă, iar expertizarea efectuată în vederea emiterii acestei decizii a fost sumară.

În drept, reclamanta a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 71 alin. 9 din Legea nr. 263/2010.

Casa Judeţeană de Pensii Gorj a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii ca fiind neîntemeiată.

În fapt, a arătat că, prin decizia nr. 189180/31.07.2015, reclamanta a fost înscrisă la pensie de invaliditate.

Prin decizia asupra capacităţii de muncă nr. 1504/08.06.2017 Institutul National de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă nu a mai încadrat reclamanta în grad de invaliditate.

Potrivit art. 71 din Legea 263/2010 această decizie asupra capacităţii de muncă trebuia contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării la Comisia Superioară a Institutului Naţională de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, procedură prealabilă obligatorie, pe care reclamanta nu a îndeplinit-o în sensul că a depăşit termenul de contestare, aşa cum rezultă din adresa nr. 648/RP/28.07.2017, emisă de I.N.E.M.R.C.M. Bucureşti.

Având în vedere că Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a constatat că reclamanta nu se mai încadrează în grad de invaliditate, iar decizia emisă în acest sens a rămas definitivă, C.J.P. Gorj a emis decizia nr. 189180/11.07.2017 de încetare a plăţii pensiei de invaliditate.

A mai arătat că, potrivit art. 80 din Legea 263/2010: „Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, centrele regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă sau comisiile centrate de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii pot convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate. Concluziile expertizării sunt obligatorii şi definitive”.

În acest sens a depus la dosar şi adresa nr. 776/07.09.2017, emisă de Comisia Medicală Craiova, din care rezultă că I.N.E.M.R.C.M. este singura unitate de profil abilitată să efectueze evaluarea capacităţii de muncă.

Conform art.113, alin. l lit. c din Legea 263/2010 plata pensiei încetează încăpând cu luna următoare celei în care pensionarul de invaliditate şi-a redobândit capacitatea de muncă.

A mai precizat că decizia asupra capacităţii de muncă este un act specific necesar acordării pensiei de invaliditate.

Având în vedere că pe rolul Tribunalului Gorj se află două dosare ce au acelaşi obiect, a  apreciat că se impune conexarea lor.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj-Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale la data de 31.10.2017, sub nr. 5903/95/2017, reclamanta A.M. a chemat în judecată pe pârâții Casa Naţională de Pensii Publice - Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi Cabinetul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, solicitând  anularea deciziei asupra capacităţii de muncă nr. 548/26.09.2011, emisă de către Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă.

 În motivarea cererii reclamanta a arătat că prin decizia contestată a fost menţinută decizia asupra capacităţii de muncă nr. 1504 din 08.06.2017, emisă de Institut prin Comisia de avizare şi control.

Ca urmare, la data de 11.07.2017, Casa Teritorială de Pensii Gorj, prin decizia nr. 189180 din 11.07.2017, a dispus încetarea pensiei de invaliditate începând cu data de 01.07.2017, în baza prevederilor art. 113, alin. 1 lit. c din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Consideră că decizia contestată este nelegală, pentru următoarele considerente:

Decizia nr. 189180 din 31.07.2015, privind acordarea pensiei de invaliditate, este temeinică şi legală, fiind emisă în baza unor investigaţii complete, susţinute de acte medicale care atestă în mod evident gravitatea stării sale de sănătate.

Ulterior această stare de sănătate nu s-a ameliorat, ci s-a deteriorat, aşa cum rezultă din controalele efectuate.

În emiterea acestei decizii, în anul 2015, au fost respectate prevederile art. 71 din Legea pensiilor nr. 263/2010.

Decizia contestată a fost emisă ca urmare a unei reclamații, pe care deşi a solicitat-o verbal de la cabinetul medical, nu i-a fost prezentată, motiv pentru care a solicitat ca aceasta să fie prezentată instanţei de judecată.

La emiterea acestei decizii nu s-a efectuat o expertiză medicală propriu zisă şi în mod sumar au fost verificate actele existente la institut, iar în luna iunie 2017 a fost investigată câteva ore, dar tot sumar.

În drept, reclamanta a întemeiat contestația pe dispoziţiile art. 71 alin. 9 din Legea nr. 263/2010 şi dispoziţiile Codului de procedură civilă.

Casa Judeţeană de Pensii Gorj a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii ca fiind neîntemeiată.

În fapt, a arătat că, prin decizia nr. 189180/31.07.2015, reclamanta a fost înscrisă la pensie de invaliditate.

Prin decizia asupra capacităţii de muncă nr. 1504/08.06.2017 Institutul National de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă nu a mai încadrat reclamanta în grad de invaliditate.

Potrivit art. 71 din Legea 263/2010 această decizie asupra capacităţii de muncă trebuia contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării la Comisia Superioară a Institutului Naţională de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, procedură prealabilă obligatorie, pe care reclamanta nu a îndeplinit-o în sensul că a depăşit termenul de contestare, aşa cum rezultă din adresa nr. 648/RP/28.07.2017, emisă de I.N.E.M.R.C.M. Bucureşti.

Având în vedere că Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a constatat că reclamanta nu se mai încadrează în grad de invaliditate, iar decizia emisă în acest sens a rămas definitivă, C.J.P. Gorj a emis decizia nr. 189180/11.07.2017 de încetare a plăţii pensiei de invaliditate.

A mai arătat că, potrivit art. 80 din Legea 263/2010: „Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, centrele regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă sau comisiile centrate de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii pot convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate. Concluziile expertizării sunt obligatorii şi definitive”.

În acest sens a depus la dosar şi adresa nr. 776/07.09.2017, emisă de Comisia Medicală Craiova, din care rezultă că I.N.E.M.R.C.M. este singura unitate de profil abilitată să efectueze evaluarea capacităţii de muncă.

Conform art.113, alin. l lit. c din Legea 263/2010 plata pensiei încetează încăpând cu luna următoare celei în care pensionarul de invaliditate şi-a redobândit capacitatea de muncă.

A mai precizat că decizia asupra capacităţii de muncă este un act specific necesar acordării pensiei de invaliditate.

Având în vedere că pe rolul Tribunalului Gorj se află două dosare ce au acelaşi obiect, respectiv prezentul dosar, cu nr. ------ şi dosarul nr. --------, a apreciat că se impune conexarea lor.

Pârâta Casa Naţională de Pensii Publice - Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a formulat întâmpinare, prin care a invocat excepţia litispendenţei faţă de petitul acţiunii înregistrate pe rolul Secţiei Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a Tribunalul Gorj în dosarul nr. ----------, prin raportare la petitul acţiunii înregistrate pe rolul Secţiei Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a Tribunalul Gorj în dosarul nr. ----------.

A arătat că reclamanta A.M. a depus contestaţia la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a Tribunalul Gorj, înregistrată în dosarul nr. --------, în contradictoriu cu pârâtul I.N.E.M.R.C.M., având aceeaşi cauză, acelaşi obiect şi aceleaşi părţi cu cererea de chemare în judecată înregistrată la dosarul nr. ----------, aflat pe rolul Tribunalului Gorj Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.

Ţinând cont de faptul că, în conformitate cu dispoziţiile art. 138 alin. 1 Cod de procedură civilă, nimeni nu poate fi chemat în judecată pentru aceeaşi cauză, acelaşi obiect şi de aceeaşi parte înaintea aceleiaşi instanţe, prin cereri distincte, iar dispoziţiile art. 138 alin. 2 stipulează că excepţia litispendenţei poate fi invocată de părţi în orice stare a procesului, în faţa instanţei de fond, a solicitat admiterea excepţiei litispendenţei şi, pe cale de consecinţă, în aplicarea art. 138 alin. 1 din Codul de procedură civilă, să fie transmisă prezenta cauză la completul care a fost investit să soluţioneze dosarul nr. -----------.

A mai menţionat că ambele pricini se găsesc în faţa instanţelor de fond, pentru care nu au fost stabilite termene de judecată, iar dosarele în cauză sunt în curs de judecată.

În drept, a întemeiat cererea pe dispoziţiile Codului de procedură civilă aprobat prin Legea nr. 134/2010 și dispozițiile Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare Codului de procedură civilă.

Pe fondul cauzei, a solicitat respingerea acţiunii formulate de reclamanta A.M. în contradictoriu cu I.N.E.M.R.C.M., ca fiind netemeinică.

A arătat că pârâtul a emis actele medicale contestate în condiţii de deplină legalitate şi în concordanţă cu diagnosticul din foaia de observaţie de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă nr. 3204 din data de 07.06.2017, întocmită cu ocazia internării contestatoarei în I.N.E.M.R.C.M. în intervalul 07-08.06.2017, respectiv în funcţie de rezultatele medicale ale soluţionării contestaţiei depuse de reclamantă în conformitate cu prevederile art. 71 alin. 6, raportat Ia art. 78 alin. 6 din Legea nr. 263/2010.

În conformitate cu prevederile art. 80 alin. 1 din Legea nr. 263/2010, Institutul poate convoca persoanele pensionate pe motiv de invaliditate, concluziile expertizării fiind obligatorii în privinţa stabilirii, după caz, a menţinerii în acelaşi grad de invaliditate, încadrării în alt grad de invaliditate sau redobândirii capacităţii de muncă.

 Prevederile Legii nr. 263/2010 sunt completate din punct de vedere metodologic prin dispoziţiile art. 71 alin. 1 lit. c, alin. 2 şi alin. 4, respectiv art. 8 lit. d din anexa la H.G. nr. 1229/2005, care stabilesc competenţa intimatului I.N.E.M.R.C.M., prin comisiile sale de avizare şi control, de a convoca pensionarii de invaliditate supuși revizuirii medicale în una dintre secţiile sale clinice, în vederea examinărilor medicale, explorărilor funcţionale şi investigațiilor de laborator necesare evaluării capacităţii de muncă.

Urmare acestor investigaţii, comisiile de avizare şi control din cadrul I.N.E.M.R.C.M. emit decizii medicale asupra capacităţii de muncă.

Decizia asupra capacităţii de muncă nr. 1504, din data de 08.06.2017, a fost emisă de Comisia de avizare şi control din cadrul intimatului I.N.E.M.R.C.M. în concordanţă cu competenţele sale legale stabilite prin dispoziţiile art. 71 alin. 1 lit. c şi alin. 4 din anexa la H.G. nr. 1229/2005.

Decizia a fost întocmită în urma internării contestatoarei în I.N.E.M.R.C.M., în conformitate cu criteriile şi normele de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă, pe baza cărora se face încadrarea în gradul I, II şi III de invaliditate, aprobate prin H.G. nr. 155/2011.

Având în vedere prevederile art. 78 alin. 6 din Legea nr. 263/2010, rap. la art. 7 2 alin. 2 lit. c din anexa la H.G. nr. 1229/2005 şi art. 99 din H.G. nr. 257/2011, în urma contestaţiei formulate de reclamantă situaţia medicală a acesteia a fost reanalizată de Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul intimatului I.N.E.M.R.C.M.

Prin decizia nr. 548, din data de 26.09.2017, Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul I.N.E.M.R.C.M.  s-a pronunţat în sensul menţinerii concluziilor medicale ce au stat la baza deciziei nr. 1504, emisă de Comisia de avizare şi control din cadrul I.N.E.M.R.C.M.  la data de 08.06.2017.

În vederea soluţionării contestaţiei formulate de reclamantă împotriva concluziilor deciziei medicale asupra capacităţii de muncă nr. 1504, din data de 08.06.2017, aceasta a fost convocată şi s-a prezentat la Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul I.N.E.M.R.C.M., înalt for medical ce a constatat că afecţiunile prezentate de reclamantă nu pot determina menţinerea acesteia în gradul III (trei) de invaliditate, aspect relevat şi de lipsa prezentării unor înscrisuri medicale care să documenteze o concluzie diferită de cea stabilită prin decizia medicală asupra capacităţii de muncă emisă de Comisia de avizare şi control din cadrul I.N.E.M.R.C.M.

 Având în vedere faptul că persoana care a formulat contestaţia la Comisia Superioară de

Expertiză Medicală a Capacității de Muncă a fost în mod obligatoriu internată în I.N.E.M.R.C.M.  pentru stabilirea capacităţii de muncă(art. 73 alin. 2 lit. c din Anexa la H.G. nr. 1229/2005), contestaţia acesteia se soluţionează pe baza analizelor, testelor şi investigațiilor medicale efectuate pe durata internării, în condiţiile în care din analiza documentației medicale şi a motivelor invocate în contestaţie rezultau neconcordanțe în privinţa aplicării corecte a criteriilor şi normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă, pe baza cărora se face încadrarea în gradul I, II şi III de invaliditate, aprobate prin H.G. nr. 155/2011, Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă poate stabili necesitatea completării unor analize ori Investigaţii medicale.

Faţă de susţinerile reclamantei referitoare la concluziile medicale emise de comisiile din I.N.E.M.R.C.M.  , că nu ar fi conforme cu starea de sănătate a acestuia, precum şi faptul că nu s-a ţinut cont de actele medicale care să dovedească starea incapacităţii de muncă, consideră pârâta că acestea reprezintă interpretări personale, nefiind întărite de înscrisuri medicale care să confirme acuzațiile aduse.

A mai arătat pârâta că, în aplicarea prevederilor art. 249 Cod procedură civilă, cel care face o susţinere în cursul procesului trebuie să o dovedească, în afară de cazurile anume prevăzute de lege, iar în cauză nu există nicio derogare legală cu privire la sarcina probei.

În drept, pârâta a invocat Codul de procedură civilă, aprobat prin Legea ar. 134/2010, Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă, Legea nr. 263/2010, H.G. nr. 257/2011, H.G. nr. 1229/2005 și H.G. nr. 155/2011.

Reclamanta a formulat răspuns la întâmpinarea Casei Judeţene de Pensii Gorj, pe care o consideră netemeinică şi nereală.

A arătat că decizia nr. 1504/08.06.2017, emisă de către Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, nu este definitivă, ea fiind contestată în termen de 30 de zile, conform art. 71 din Legea nr. 263/2010, la Comisia Superioară a Institutului.

Această decizie a fost emisă în ziua de vineri 08.06.2017, iar cea de-a 30- a zi a fost ziua de sâmbătă 08.07.2017, zi nelucrătoare, termenul prelungindu-se până luni 10.07.2017, când a fost înaintată cu scrisoare recomandată.

Iniţial, prin adresa nr. 648/RP/28.07.2017, i s-a  comunicat că nu a fost respectat termenul de 30 zile , iar la data de 11.08.2017, a revenit în scris, rugând pe d-nul director să reanalizeze acest răspuns.

Ca urmare a înaintării contestaţiei la Comisia Medicală de Contestaţii, la 26.09.2017 a fost emisă de această comisie decizia asupra capacităţii de muncă nr. 548, care a fost contestată în termen legal, la 25.10.2017.

Or, Casa de Pensii a emis decizia de încetare a plăţii pensiei de invaliditate la data de 11.07.2017, când aceea decizie care stă la baza deciziei de încetare nu era definitivă.

La 11.08.2017, a fost contestată la Comisia Centrală de Contestaţii şi decizia de încetare a plăţii pensiei de invaliditate nr. 189180/11.07.2017.

Referitor la conexarea celor 2 dosare,  a lăsat soluţia la aprecierea instanţei de judecată.

În drept, a invocat dispoziţiile art. 201 și 205 Cod procedură civilă.

Reclamanta a formulat răspuns și la întâmpinarea formulată de Casa Naţională de Pensii Publice - Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, pe care o consideră netemeinică şi nereală.

Au fost reiterate considerentele menționate în răspunsul la întâmpinarea Casei Judeţene de Pensii Gorj.

De asemenea, reclamanta consideră că expertizarea medicală s-a bazat pe efectuarea sumară a unui control într-un termen foarte scurt, respectiv de 2 zile, menționând că nu este adevărat faptul că de la data emiterii deciziei iniţiale şi până în prezent nu a efectuat tratament şi investigaţii medicale. Din contră actele medicale dovedesc contrariul celor susţinute de către pârâtă şi sunt mult mai temeinice decât aşa-zisa internare efectuată la Institut.

În drept, reclamanta a invocat dispoziţiile art. 201 și 205 Cod procedură civilă.

La termenul de judecată din 12.03.2018 a fost admisă excepţia de litispendenţă, invocată prin întâmpinare, de către pârâta Casa Naţională de Pensii Publice - Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi s-a trimis dosarul cu nr. 5903/95/2017 la dosarul nr. 5842/95/2017, aflat pe rolul aceluiaşi complet de judecată.

În probatoriu a fost administrată proba cu înscrisuri.

Proba cu expertiza medicală de specialitate solicitată de către reclamantă a fost respinsă, instanţa apreciind că nu este concludentă,  având în vedere obiectul cauzei, precum şi înscrisurile depuse la dosar.

Analizând actele dosarului în raport de dispozițiile legale aplicabile, instanța reține:

Reclamanta A.M. a beneficiat de pensie de invaliditate în baza deciziei nr. 189180/31.07.2015, emisă de Casa Județeană de Pensii Gorj.

Prin decizia nr. 1621/01.06.2016, emisă de Cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă Gorj din cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, reclamanta a fost încadrată în gradul III de invaliditate, fiind stabilit termen pentru revizuire la data de 07.06.2017.

Începând cu data de 01.07.2017 plata pensiei a încetat în baza prevederilor art. 113 lit. c din Legea nr. 263/2010, conform deciziei nr. 189180/11.07.2017, emisă de Casa Județeană de Pensii Gorj, urmare a emiterii deciziei nr. 1504/08.06.2017, de către Comisia de Avizare și Control din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.

Prin decizia nr. 1504/08.06.2017, emisă de Comisia de Avizare și Control din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, s-a constatat că reclamanta are o deficiență ușoară, având capacitatea de muncă păstrată și nu se încadrează în grad de invaliditate.

Reclamanta a formulat contestație împotriva deciziei nr. 1504/08.06.2017 .

În rezolvarea contestației a fost emisă decizia nr. 548/26.09.2017, prin care, Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul I.N.E.M.R.C.M. a înlocuit decizia nr. 1504/08.06.2017, emisă de Comisia de Avizare și Control, constatând că reclamanta are o deficiență globală ușoară IA-35%,  are capacitatea de muncă păstrată și nu se încadrează în grad de invaliditate.

Prin contestația formulată în prezenta cauză, reclamanta contestă decizia nr. 548/26.09.2017, emisă de Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul I.N.E.M.R.C.M., solicitând anularea acestei decizii ca nelegală și netemeinică.

Instanța reține că, potrivit prevederilor art. 78 alin.1 din Legea nr. 263/2010:  „Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale”, iar, potrivit prevederilor alin.6 al aceluiași articol, „decizia medicală asupra capacităţii de muncă emisă la revizuirea medicală urmează aceleaşi proceduri de contestare şi soluţionare, conform prevederilor art. 71”.

La art. 80 alin.1 din Legea nr. 263/2010 se prevede că: „Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă sau centrele regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă pot convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate. Concluziile expertizării sunt obligatorii şi definitive”.

În conformitate cu prevederile art. 71 din H.G. 1229/2005:

„ (1) Comisiile de avizare şi control prevăzute la art. 7 alin. (1) se constituie prin decizie a directorului general al INEMRCM, sunt formate din medici experţi ai asigurărilor sociale din cadrul INEMRCM şi au în competenţă:

a) analiza şi avizarea documentaţiilor medicale întocmite în vederea încadrării în grade de invaliditate;

b) controlul legalităţii încadrării în grade de invaliditate;

c) revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate internaţi în secţiile clinice ale INEMRCM.

(2) În exercitarea atribuţiilor lor, comisiile de avizare şi control pot convoca persoanele în cauză pentru internare în una dintre secţiile clinice ale INEMRCM în vederea examinărilor medicale, explorărilor funcţionale şi investigaţiilor de laborator necesare evaluării capacităţii de muncă.

(3) În caz de neprezentare a pensionarului de invaliditate pentru internare şi evaluare, INEMRCM notifică casa teritorială de pensii în a cărei evidenţă se află pensionarul, în vederea suspendării plăţii pensiei, în condiţiile legii.

(4) Comisiile de avizare şi control, în exercitarea competenţelor lor, emit avize cu caracter obligatoriu asupra documentaţiilor medicale sau, după caz, decizii medicale asupra capacităţii de muncă, după caz.”

Conform prevederilor art. 72 din H.G. 1229/2005:

„ (1) Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă prevăzută la art. 7 alin. (1) se constituie din medici experţi ai asigurărilor sociale, prin decizie a directorului general al INEMRCM.

(2) Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă are, în principal, următoarele atribuţii:

a) analizează şi avizează din punct de vedere medical şi metodologic cazurile propuse spre soluţionare;

b) reexpertizează cazurile înaintate spre soluţionare de către comisiile de avizare şi control;

c) soluţionează contestaţiile depuse împotriva deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă emise de comisiile de avizare şi control.”

În cauza de față prin decizia asupra  capacității de muncă a reclamantei cu nr. 1621/01.06.2016, emisă de Cabinetul de expertiză medicală a capacității de muncă Gorj din cadrul Casei Județene de Pensii Gorj, s-a stabilit termen pentru revizuire la data de 07.06.2017.

Reclamanta a fost internată în data de 07.06.2017 la Secția Clinică Expertiză III din cadrul I.N.E.M.R.C.M., fiind externată la data de 08.06.2017.

Conform foii de observație de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă, privind concluziile stabilite în urma internării la I.N.E.M.R.C.M., comisia de specialitate din I.N.E.M.R.C.M. a stabilit că reclamanta  prezintă o deficiență funcțională globală ușoară, cu capacitatea de muncă păstrată IA – 35% și nu se încadrează în grad de invaliditate.

Comisia de Avizare și Control din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a emis decizia nr. 1504/08.06.2017, prin care, în baza actelor din dosarul medical, a examenelor medicale efectuate, a constatat că reclamanta are o deficiență ușoară, având capacitatea de muncă păstrată și nu se încadrează în grad de invaliditate.

Reclamanta a formulat contestație împotriva deciziei nr. 1504/08.06.2017 , în termenul legal de 30 zile prevăzut de art. 71 din Legea nr. 263/2010.

Astfel, reclamanta a primit decizia la data de 08.06.2017, confirmând primirea sub semnătură (fila 39 din dosarul ----------)  și a depus contestația la poștă la data de 10.07.2017,  conform dovezii depuse la fila 66 din dosarul ----------. 

Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul I.N.E.M.R.C.M. a analizat pe fond contestația reclamantei.

Situaţia medicală a acesteia a fost reanalizată de Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul intimatului I.N.E.M.R.C.M. și prin decizia nr. 548/26.09.2017, emisă de această comisie, a fost înlocuită decizia nr. 1504/08.06.2017, emisă de Comisia de Avizare și Control și s-a constatat că reclamanta are o deficiență globală ușoară IA-35%,  cu capacitatea de muncă păstrată și nu se încadrează în grad de invaliditate.

Constatările privind diagnosticul și capacitatea de muncă menționate în decizia nr. 548/26.09.2017, emisă de Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul intimatului I.N.E.M.R.C.M., corespund diagnosticului stabilit în urma examinărilor și investigațiilor medicale efectuate conform foii de observație întocmită cu ocazia internării la Secția Clinică Expertiză III din cadrul I.N.E.M.R.C.M.(filele 21- 40 din dosarul -----------).

Prin urmare, decizia nr. 548/26.09.2017 este legală și temeinică, fiind emisă cu respectarea procedurii prevăzute  de lege și în baza examinărilor și investigațiilor medicale efectuate.

Față de considerentele arătate, instanța urmează să respingă contestația  ca neîntemeiată.

Opinia asistenților judiciari este conformă cu prezenta hotărâre.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge contestaţia formulată de reclamanta A.M., în contradictoriu cu pârâtele Comisia Superioară de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, Cabinetul de Expertiză a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, Casa Naţională de Pensii Publice - Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.

Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Gorj.

Pronunţată în şedinţa publică din 12.03.2018, la Tribunalul Gorj.