Ordin de protectie

Hotărâre 3854 din 07.11.2017


Pe rolul instanţei se află judecarea cererii formulată de către reclamanta C.A. , în contradictoriu cu pârâtul  C.I.M. având ca obiect ordin de protecţie.

La apelul nominal făcut în şedinţă publică se prezintă reclamanta C.A. reprezentantul pârâtului, av. O.D.I., având delegaţia pentru asistenţă obligatorie nr. 4151/201( înscris în Tabloul avocaților din Români) , lipsă fiind pârâtul C.I.M..

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință, care învederează că procedura de citare este legal îndeplinită, după care:

Se constată depuse la dosar prin email relațiile solicitate din partea Clinicii de psihiatrie 1, Clinicii de psihiatrie 2 Tg.Mureș și din partea Clinicii de psihiatrie din Târnăveni.

Instanța constată că cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru conform art. 26, alin. 2 din Legea nr. 217/2003.

Instanţa, verificându-şi competenţa în temeiul art. 131 Cod procedură civilă, constată că este competentă general, material şi teritorial în vederea soluţionării prezentei cauze în baza art. 94 Cod procedură civilă şi faţă de obiectul dedus judecăţii.

Instanţa, în temeiul art. 238 alin. 1 Cod procedură civilă, estimează durata desfăşurării cercetării judecătoreşti la un termen de judecată.

În conformitate cu dispoziţiile art. 258 raportat la art. 255 alin. 1 din Codul de procedură civilă, instanţa încuviinţează administrarea probei cu înscrisurile depuse la dosar, audierea minorilor și a martorilor considerându-le utile, concludente şi pertinente în ceea ce priveşte soluţionarea cauzei.

Având în vedere cererea formulată de reclamantă prin acțiune de audiere a martorilor C.I. și C.M.,  instanța o va încuviința și în temeiul art.321 Cod procedură civilă, procedează la audierea acestora, sub prestare de jurământ , declaraţia dată şi semnată fiind ataşată la dosarul cauzei.

Reclamanta solicită audierea încă unui martor care este prezent în instanță.

Instanța pune în discuția părților cererea formulată de reclamantă.

Reprezentanta Ministerului Public solicită a se respinge cererea de audiere a încă unui martor arătând că declarația celor 2 martori audiați astăzi este suficientă.

Reprezentantul pârâtului arată că nu este necesară audierea încă unui martor.

Instanța apreciază că nu se mai impune audierea unui alt martor, deoarece declarațiile celor 2 martori audiați la acest termen și probele existente la dosar sunt suficiente.

La întrebarea instanţei reprezentantul pârâtului şi reprezentanta Ministerului public  arată că nu au alte cereri de formulat în probaţiune.

Faţă de împrejurarea că nu mai sunt alte cereri în probaţiune de formulat, instanţa, potrivit art.244 alin.1 Cod procedură civilă, constată cercetarea judecătorească terminată şi  acordă cuvântul în fond.

Reclamanta solicită emiterea ordinului de protecție pentru că nu mai are curaj să stea lângă el.

Arată că în urmă cu 4 ani i-a mai dat o șansă pârâtului și în luna iulie a renunțat la acțiunea de divorț introdusă.

Reprezentanta Ministerului Public apreciază că sunt îndeplinite dispozițiile art. 23 din Legea 217/2003 pentru  emiterea ordinului de protecţie în cauză. Actele de violență psihologică în sensul art. 4 din aceeași lege fiind dovedite  şi pe cale de consecinţă solicită admiterea cererii formulate de reclamantă.

Reprezentanta pârâtului solicită respingerea ordinului de protecție, însă având în vedere probele administrate la dosarul cauzei, declarațiile părinților pârâtului solicită a se pronunța o hotărâre care să fie temeinică în beneficiul copiilor pentru a nu-i mai afecta emoțional.

Instanţa socotindu-se lămurită, în conformitate cu prevederile art.394 alin 1 Cod Procedură Civilă, reţine cauza în pronunţare.

INSTANŢA

-reclamanta C.A. , CNP ..., cu domiciliul în …., în contradictoriu cu

-pârâtul C.I.M. , CNP ..., cu domiciliul în ….,

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub numărul de mai sus, precizată în data de 07.11.2017, reclamanta C.A., în contradictoriu cu pârâtul C.I.M., a solicitat emiterea unui ordin de protecţie împotriva pârâtului, pentru o perioadă de 6 luni, prin care să se dispună:

-evacuarea temporară a pârâtului din locuinţa familiei situată în …

-reintegrarea reclamantei C.A. şi a copiilor C.M.I. (CNP ...) și C.T.V. (CNP ...), în locuinţa familiei;

-limitarea dreptului de folosinţă al pârâtului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât pârâtul să nu vină în contact cu reclamanta și copii;

-obligarea pârâtului la păstrarea unei distanţe de 200 metri faţă de reclamanta C.A.

-obligarea pârâtului la păstrarea unei distanţe de 200 metri  faţă de copiii C.M.I. (CNP ...) și C.T.V. (CNP ...)

-obligarea pârâtului la păstrarea unei distanţe de 200 metri  faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanelor protejate C.A., C.M.I. și C.T.V., respectiv:

oGrădinița cu program prelungit B. din S.M., jud. Mureș,

oȘcoala Gimnazială S.G. din S.M., jud. Mureș

oC.B.I.I din Târgu Mureș

-interdicţia pentru pârât de a se deplasa în localităţi sau zone determinate pe care persoanele protejate C.A., C.M.I. și C.T.V. le frecventează ori le vizitează periodic, respectiv:

ostr. N... din S.M., jud. Mureș

ostr. S... din S.M., jud. Mureș

oL.D.M., jud. Mureș, nr. …

-interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu C.A., C.M.I. sau C.T.V.;

-obligarea pârâtului de a preda poliţiei armele deţinute;

-stabilirea, la locuința reclamantei (în prezent S.M., jud. Mureș, str. N... nr. ), a locuinței copiilor minori C.M.I. (CNP ...) și C.T.V. (CNP ...)

În motivarea cererii formulate, s-au arătat, în esență, următoarele:

Pârâtul este soțul reclamantei și este cunoscut cu probleme psihice, diagnosticat cu afecțiuni bipolare și tratat în Clinica de Psihiatrie I, II și Clinica Psihiatrie Târnăveni.

Pe fondul acestei afecțiuni, traiul reclamantei și a copiilor lângă pârât este o teroare psihică în momentul în care acesta de decompensează.

Pârâtul devine violent psihic și fizic, are acțiuni menite să sădească teroarea (în toiul nopții sau în cursul zilei), scoate siguranțele de la panoul electric pentru a-i demonstra reclamantei cum e întunericul care o așteaptă, agresează verbal copiii.

Ultima oară l-a agresat pe băiatul în vârstă de 6 ani în data de 04.11.2017, ora 19:10.

Reclamanta (și fiica acesteia ca victimă colaterală) au fost agresate fizic de către pârât, constând în palme, pumni, tras, împins, lovituri cu făcălețul.

A încercat să o exorcizeze pe reclamantă punând-o să stea în genunchi (gravidă fiind cu fiul ei) și să strige cât poate de tare (în toiul nopții), să implore să o ierte și să scoată ultimul drac din reclamantă, această exorcizare terminându-se cu o rafală de palme grele pe tot corpul.

Au mai fost și alte violențe mărunte peste care a tot trecut cu vederea deoarece au știut efectul unei boli psihice și poate a unei atitudini greșite și din partea reclamantei, dar apreciază că a încercat destul să spere că boala va trece, însă traumele au rămas.

Pe lângă violențele arătate mai sus, au existat mai multe atât în prezența minorilor, cât și față de minori.

Întrucât pârâtul a amenințat-o că minorii nu vor fi lângă ea, reclamanta a formulat o cerere și la grădiniță pentru a nu-l încredința pe minorul T.V. tatălui fără acordul mamei.

Nu deține arme de foc, dar are acces la arme albe (cuțit, obiecte contondente de care se poate folosi).

Menționează că a și folosit un făcăleț pentru a o intimida psihic și fizic pe reclamantă.

În data de 06.11.2017 a stricat ușa de la intrarea în bloc și interfonul când a încercat să intre în bloc și a constatat că nu avea chei.

Pentru dovedirea celor susținute, s-a solicitat încuviințarea și administrarea probei cu:

-înscrisurile depuse la dosarul cauzei

-martorii:

oC.I.

oC.M.

oC.V.R.

oB.M.

oT.A.,

oC.M.

oO.S.M.

oC.P.

 

Cererea este scutită de plata taxei de timbru, fiind incidente dispozițiile art. 29 lit. l din OUG 80/2013 raportat la art. 26 alin. 2 din Legea 217/2003.

Pârâtul nu a depus ÎNTÂMPINARE.

Pe parcursul procesului:

-a fost administrată proba cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei

-au fost solicitate relații de la Clinica de Psihiatrie I și II, precum și de la Spitalul de Psihiatrie Târnăveni

-au fost audiați în camera de consiliu minorii C.M.I. și C.T.V.

-au fost audiați, în calitate de martori, părinții pârâtului

ANALIZÂND ACTELE ŞI LUCRĂRILE DOSARULUI, REŢINE URMĂTOARELE:

Starea de fapt

Reclamanta este soția pârâtului, iar minorii C.M.I. (în vârstă de 13 ani) și C.T.V. (în vârstă de 6 ani) sunt copiii părților.

Pârâtul este cunoscut cu afecțiuni psihice, fiind internat de câteva ori la clinici de psihiatrie din jud. Mureș, în intervalul 2008 – 2013, cu diagnostice de tulburare afectivă bipolară și episod maniacal cu elemente psihotice.

Atât în perioadele în care este decompensat (se află în criză), cât și în perioadele dintre decompensări, pârâtul are toleranță scăzută la frustrări, provocând discuții inutile cu toate persoanele, certându-se și manifestându-se agresiv verbal, uneori și fizic, față de cei din jur, în special față de familie.

În prezent, pârâtul este din nou decompensat, astfel încât simptomele afecțiunilor sale psihice sunt mult mai pronunțate și îi afectează în mod negativ pe membrii familiei.

Dispoziții legale aplicabile

Art. 3 din Legea nr. 217/2003 definește violenţa în familie ca fiind orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale ori psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate.

Constituie, de asemenea, violenţă în familie împiedicarea femeii de a-şi exercita drepturile şi libertăţile fundamentale.

Potrivit art. 4, violenţa în familie se manifestă sub forme precum violenţa verbală, psihologică, fizică, sexuală, economică, socială sau spirituală.

Astfel, violenţa verbală reprezintă adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare;

Violenţa psihologică reprezintă impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, prin ameninţări verbale, afişare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

Violenţa fizică reprezintă vătămarea corporală ori a sănătăţii prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

Violenţa sexuală reprezintă agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărţuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreţinerii unor relaţii sexuale forţate, viol conjugal;

Violenţa economică reprezintă interzicerea activităţii profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenţă primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acţiunea de sustragere intenţionată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi şi dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor şi resurselor comune, refuzul de a susţine familia, impunerea de munci grele şi nocive în detrimentul sănătăţii, inclusiv unui membru de familie minor, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

Violenţa socială reprezintă impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate şi de prieteni, interzicerea frecventării instituţiei de învăţământ, impunerea izolării prin detenţie, inclusiv în locuinţa familială, privare intenţionată de acces la informaţie, precum şi alte acţiuni cu efect similar;

Violenţa spirituală reprezintă subestimarea sau diminuarea importanţei satisfacerii necesităţilor moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspiraţiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, impunerea aderării la credinţe şi practici spirituale şi religioase inacceptabile, precum şi alte acţiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare.

Art. 5 definește noțiunea de membru de familie, printre aceștia aflându-se:

-ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora, precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude;

-soţul/soţia şi/sau fostul soţ/fosta soţie;

-persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc;

-tutorele sau altă persoană care exercită în fapt ori în drept drepturile faţă de persoana copilului;

-reprezentantul legal sau altă persoană care îngrijeşte persoana cu boală psihică, dizabilitate intelectuală ori handicap fizic, cu excepţia celor care îndeplinesc aceste atribuţii în exercitarea sarcinilor profesionale.

În art. 23 este reglementat ordinul de protecție, arătându-se că persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligaţii sau interdicţii:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;

c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;

d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;

e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;

g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;

h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.

De asemenea, pe lângă oricare dintre măsurile dispuse potrivit alin. (1), instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.

Durata acestor măsuri, este, potrivit art. 24, de maxim 6 luni de la data emiterii ordinului.

Analiza condițiilor de admisibilitate a cererii de emitere a unui ordin de protecție

1. Calitatea de membru de familie

Părțile au sunt membri de familie în sensul art. 5 din Legea 217/2003, fiind soți, respectiv părinte și copii.

2. Existența unor acte de violență

Din analizarea probelor administrate în cauză rezultă că pârâtul a supus în mod constant membrii familiei la acte de violență:

a. Verbală (adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare).

Aceste acte de violență au fost exercitate asupra soției și copiilor, rezultând din declarațiile martorilor audiați în cauză (părinții pârâtului) și din susținerile minorei C.M.I., care a confirmat cele arătate de C.A., respectiv faptul că pârâtul folosește față de membrii familiei cuvinte insultătoare, expresii degradante și umilitoare.

b. Psihologică (impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, prin ameninţări verbale, afişare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum şi alte acţiuni cu efect similar)

Pârâtul, prin comportamentul tipic unui episod maniacal cu elemente psihotice, are toleranță scăzută la frustrări, iar prin discuțiile repetate, contradictorii, lipsite de logică și agresive la care îi provoacă pe ceilalți membri ai familiei a ajuns să insufle acestora o stare de teroare psihologică.

Astfel, în prezent, atât soția și copiii, cât și părinții pârâtului nu mai rezistă în fața comportamentului patologic al pârâtului, încercând să îl evite, fără succes însă întrucât pârâtul nu acceptă că suferă de o boală psihică.

Pârâtul nu conștientizează efectele pe care le are comportamentul său asupra membrilor familiei și îi provoacă pe aceștia în continuare la aceleași discuții interminabile finalizate de multe ori cu țipete și alte forme de violență verbală.

3. Viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea membrului de familie să îi fie pusă în pericol prin exercitarea actelor de violență

Instanța constată că, prin actele de violență la care au fost supuși reclamanții, integritatea psihică a acestora au fost puse în pericol.

4. Emiterea ordinului de protecție să fie necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol prezente sau iminente

În urma probatoriului administrat în cauză a rezultata faptul că pârâtul este în prezent decompensat și își supune în continuare soția și copiii la violențe fizice și psihologice prin comportamentul pe care înțelege să îl adopte.

Instanța apreciază că emiterea ordinului de protecție este necesară pentru a asigura o stare de normalitate psihologică a soției și copiilor pârâtului, cel puțin până acesta va ieși din starea de decompensare psihică în care se află în prezent.

Soluționarea cererii de emitere a unui ordin de protecție

Fiind îndeplinite în mod cumulativ condițiile prevăzute de art. 23 din Legea 217/2003, instanța va admite cererea de emitere a ordinului de protecție.

Măsurile cu caracter provizoriu ce urmează a fi dispuse

Având în vedere cele arătate mai sus, instanța va emite un ordin de protecție prin care va dispune, pentru o perioadă de 6 luni, următoarele măsuri:

1.dispune evacuarea temporară a pârâtului din locuinţa familiei situată în S.M., ….

2.dispune reintegrarea reclamantei C.A. şi a copiilor C.M.I. (CNP ...) și C.T.V. (CNP ...), în locuinţa familiei;

3.obligă pârâtul la păstrarea unei distanţe de 200 metri faţă de reclamanta C.A.

4.obligă pârâtul la păstrarea unei distanţe de 200 metri  faţă de copiii C.M.I. (CNP ...) și C.T.V. (CNP ...)

5.obligă pârâtul la păstrarea unei distanţe de 200 metri  faţă de reşedinţa, locul de muncă și unitatea de învăţământ a persoanelor protejate C.A., C.M.I. și C.T.V., respectiv:

a.Grădinița cu program prelungit B. din S.M., jud. Mureș,

b.Școala Gimnazială S.G. din S.M., jud. Mureș

c.C.B.I.I din Târgu Mureș

6.interzice pârâtului să se deplaseze în localităţi sau zone determinate pe care persoanele protejate C.A., C.M.I. și C.T.V. le frecventează ori le vizitează periodic, respectiv:

a.str. N... din S.M., jud. Mureș

b.str. S... din S.M., jud. Mureș

c.L.D.M., jud. Mureș

7.interzice pârâtului orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu C.A., C.M.I. sau C.T.V.;

8.obligă pârâtul să predea poliţiei armele deţinute;

9.stabilește, la locuința reclamantei (în prezent S.M., jud. Mureș, str. N... nr.) , locuința copiilor minori C.M.I. (CNP ...) și C.T.V. (CNP ...)

 

De asemenea, instanţa va atrage atenţia pârâtului cu privire la următoarele prevederi legale incidente în cauză (art. 29 – 33 din Legea 217/2003):

Ordinul de protecţie este executoriu.

Ordinul de protecţie se pune în executare de îndată, de către sau, după caz, sub supravegherea poliţiei.

Pentru punerea în executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra în locuinţa familiei şi în orice anexă a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsă, al altui membru al familiei.

Organele de poliţie au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea şi să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare.

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.

La expirarea duratei măsurilor de protecţie, persoana protejată poate solicita un nou ordin de protecţie, dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol.

Măsuri ce urmează a fi dispuse din oficiu

Având în vedere dispozițiile art. 23, alin. 3 din Legea 217/2003, luând în considerare afecțiunile psihice cu care a fost diagnosticat pârâtul în trecut, instanța:

10.va obliga pârâtul să urmeze psihoterapie în vederea conștientizării efectelor comportamentului său asupra membrilor familiei

11.va recomanda pârâtului să urmeze un tratament psihiatric, în vederea însănătoșirii sau cel puțin ameliorării simptomelor afecțiunilor psihice

Onorariul avocatului din oficiu

Având în vedere dispozițiile Protocolului nr. 48025/2015, instanța va dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Mureş a sumei de 260 lei cu titlu de onorariu al apărătorului din oficiu, av. O.D.I., desemnat pentru pârât.

Cheltuieli de judecată

În baza art. 453 Cod Procedură Civilă, va obliga pârâtul la plata către stat a sumei de 260 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariul avocaţial al apărătorului din oficiu, av. O.D.I. din cadrul Baroului Mureș.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea formulată și precizată de:

-reclamanta C.A., CNP ..., cu domiciliul în S.M., jud. Mureș, str. N... nr., în contradictoriu cu

-pârâtul C.I.M., CNP ..., cu domiciliul în S.M., jud. Mureș, str. N... nr.,

ÎN CONSECINŢĂ

emite următorul

ORDIN DE PROTECŢIE

prin care

1.dispune evacuarea temporară a pârâtului din locuinţa familiei situată în S.M., jud. Mureș, str. N... nr.

2.dispune reintegrarea reclamantei C.A. şi a copiilor C.M.I. (CNP ...) și C.T.V. (CNP ...), în locuinţa familiei;

3.obligă pârâtul la păstrarea unei distanţe de 200 metri faţă de reclamanta C.A.

4.obligă pârâtul la păstrarea unei distanţe de 200 metri  faţă de copiii C.M.I. (CNP ...) și C.T.V. (CNP ...)

5.obligă pârâtul la păstrarea unei distanţe de 200 metri  faţă de reşedinţa, locul de muncă și unitatea de învăţământ a persoanelor protejate C.A., C.M.I. și C.T.V., respectiv:

a.Grădinița cu program prelungit B. din S.M., jud. Mureș,

b.Școala Gimnazială S.G. din S.M., jud. Mureș

c.C.B.I.I din Târgu Mureș

6.interzice pârâtului să se deplaseze în localităţi sau zone determinate pe care persoanele protejate C.A., C.M.I. și C.T.V. le frecventează ori le vizitează periodic, respectiv:

a.str. N... din S.M., jud. Mureș

b.str. S... din S.M., jud. Mureș

c.L.D.M., jud. Mureș,

7.interzice pârâtului orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu C.A., C.M.I. sau C.T.V.;

8.obligă pârâtul să predea poliţiei armele deţinute;

9.stabilește, la locuința reclamantei (în prezent S.M., jud. Mureș, str. N...), locuința copiilor minori C.M.I. (CNP ...) și C.T.V. (CNP ...)

Măsurile dispuse sunt obligatorii pe o perioadă de 6 luni, de la data pronunțării ordinului.

Totodată,:

10.obligă pârâtul să urmeze psihoterapie în vederea conștientizării efectelor comportamentului său asupra membrilor familiei

11.recomanda pârâtului să urmeze un tratament psihiatric, în vederea însănătoșirii sau cel puțin ameliorării simptomelor afecțiunilor psihice

Atrage atenţia pârâtului cu privire la următoarele prevederi legale incidente în cauză (art. 29 – 33 din Legea 217/2003):

Ordinul de protecţie este executoriu.

Ordinul de protecţie se pune în executare de îndată, de către sau, după caz, sub supravegherea poliţiei.

Pentru punerea în executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra în locuinţa familiei şi în orice anexă a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsă, al altui membru al familiei.

Organele de poliţie au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea şi să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare.

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an.

La expirarea duratei măsurilor de protecţie, persoana protejată poate solicita un nou ordin de protecţie, dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol.

Dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei în contul Baroului Mureş a sumei de 260 lei cu titlu de onorariu al apărătorului din oficiu, av. O.D.I., desemnat pentru pârât.

Obligă pârâtul la plata către stat a sumei de 260 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariul avocaţial al apărătorului din oficiu, av. O.D.I. din cadrul Baroului Mureș.

Prezentul ordin de protecţie se va comunica:

-Părților

-Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș

-Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş (în a cărui rază teritorială se află domiciliul părților)

Executoriu.

Cu drept de apel în termen de 3 zile de la pronunţare.

Cererea de apel se va depune la Judecătoria Târgu Mureș.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07.11.2017, ora 10:25.

Domenii speta