Acţiune în răspundere civilă delictuală. Dezincriminarea infracţiunii de speculă

Sentinţă civilă 558 din 11.04.2018


În lipsa unei noi reîncriminări de către puterea legislativă, infracţiunea de speculă, în vechea reglementare, art. 295 Cod penal,  şi-a pierdut caracterul penal. Sau altfel spus, fapta nu mai există ca faptă penală (îi lipseşte gradul de pericol social al unei infracţiuni).

Sub aspectul pretenţiilor civilă însă, înlăturarea caracterului penal al faptei în modalitatea arătată, echivalează cu necesitatea promovării unei acţiuni separate în faţa instanţelor civile în vederea acordării de despăgubiri pentru prejudiciul civil cauzat. Incriminarea/dezincriminarea unor fapte sau reconfigurarea elementelor constitutive ale unei infracţiuni ţin de marja de apreciere a legiuitorului, marjă ce nu este absolută, ea fiind limitată de valorile, principiile şi exigenţele constituţionale. Legiuitorul are îndreptăţirea de a plasa protecţia constituţională a valorii care Nu intră sun incidenţa penalului, în sfera răspunderii civile delictuale.

Sancţionarea ca infracţiune a unor fapte săvârşite în legătură cu administrarea impozitelor şi taxelor sau a altor contribuţii prevăzute de legislaţia fiscală este o formă de răspundere pentru nerespectarea obligaţiilor dintr-un raport juridic de drept procedural Fiscal,  dar nu este singura formă de răspundere. Astfel, înlăturarea caracterului penal al faptei nu echivalează cu inexistenţa acesteia.