Sesizare a Curții Constituționale, cu excepția de neconstituționalitate - inadmisibilitate

Hotărâre 131 din 10.09.2018


Inculpatul U.G.A., prin av.V.V., a solicitat sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.328 alin.1 și art.327 teza I lit.a Cod proc.pen. (în principal) și art.3 alin.6, art.54 lit.a și b, art.346 alin.3 lit.a și art.345 alin.2 Cod proc.pen.(în subsidiar).

Criticile de neconstituționalitate aduse textelor legale, reprezintă în esență o reiterare a criticilor privitoare la regularitatea rechizitoriului și a legalității probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Potrivit  art.29 alin.(1) din Legea nr.47/1992 - Curtea Constituţională decide asupra excepţiilor ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti … privind neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare, care are legătură cu soluţionarea cauzei în orice fază a litigiului şi oricare ar fi obiectul acestuia.

Ori, aspectele legate de legalitatea rechizitoriului, a administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală, au făcut obiectul procedurii de cameră preliminară care s-a încheiat în mod definitiv (Încheierea nr.60 din data de 05.05.2015 rămasă definitivă prin Încheierea nr.134/27.11.2015 a Curții de Apel Oradea).

Prin urmare, având în vedere că această cauză se află în procedura cercetării judecătorești, eventuala constatare a neconstituționalității textelor lege arătate anterior, nu are legătură cu soluționarea cauzei.

În sensul celor arătate anterior, s-a pronunțat și Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr.3120/ 8.03.2013; instanţa supremă a hotărât că din interpretarea logico-juridică a prevederilor art. 29 alin.1, 2 şi 3 din Legea nr.47/2002 privind organizarea şi funcţionarea  Curţii Constituţionale rezultă că pentru sesizarea Curţii Constituţionale  cu o excepţie de neconstituţionalitate  trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii: excepţia să fie invocată în cadrul unui litigiu  aflat pe rolul unei instanţe judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia să aibă ca obiect  neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare; norma vizată de excepţie  să aibă legătură cu soluţionarea cauzei şi să nu fi fost constatată ca neconstituţională  printr-o decizie anterioară a Curţii Constituţionale. Cu privire la condiţia care impune ca normele criticate să aibă incidenţă în soluţionarea cauzei, Î.C.C.J. a statuat că această condiţie nu trebuie analizată in abstracto şi dedusă din orice tangenţă  a prevederilor  legale în discuţie cu litigiul aflat  pe rolul instanţei,  ci se impune o analiză riguroasă, în care să fie luat în calcul interesul procesual al rezolvării excepţiei de neconstituţionalitate, prin prisma elementelor cadrului procesual  şi a stadiului în care se află litigiul.

Față de cele ce preced, în temeiul art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 se va respinge cererea de sesizare a Curții Constituționale, ca inadmisibilă, cu consecința obligării inculpatului la plata cheltuielilor judiciare.