Societăţi comerciale

Sentinţă civilă **** din 18.05.2018


Document finalizat

Cod ECLI ECLI:RO: X

R O M Â N I A

DOSAR NR.X

 

TRIBUNALUL X - SECŢIA X

SENTINŢA CIVILĂ NR.X 

Şedinţa publică de la X

Tribunalul constituit din :

PREŞEDINTE:  X

GREFIER: X

Pe rol se află soluţionarea contestaţiei în anulare formulate de contestatoarea Xîmpotriva încheierii de şedinţă pronunţate în data de X în dosarul nr. X.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică nu a răspuns contestatoarea.

Procedura  de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care:

Tribunalul, având în vedere faptul că s-a solicitat judecarea cauzei în lipsă, conform art.411 alin.1 pct.2 din Codul de procedură civilă, reţine cauza în pronunţare.

 

T R I B U N A L U L,

Asupra cauzei civile de fata:

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de X, sub nr. X, contestatoarea X a formulat contestatie in anulare împotriva încheierii de şedinţă pronunţate în data de X în dosarul nr.X, solicitand anularea acestei incheieri.

In motivarea cererii, contestatoarea a aratat ca a fost desemnata sa efectueze expertiza contabila in cauza ce formeaza dosarul nr. X, aflat pe rolul Tribunalului X - Sectia X, iar ca urmare a formularii si depunerii cererii de reexaminare a amenzii aplicate in acest dosar, s-a dispus formarea dosarului nr. X, in care instanta a acordat termen de judecata la data de X.

Prin citatia emisa la data de X, ora X, i s-a comunicat termenul de judecata fixat la data de X, precum si rezolutia instantei din data de X, arata contestatoarea, insa la ora 6 dimineata, deja plecase din tara.

Fata de aceasta situatie, in opinia contestatoarei, procedura de citare pentru termenul de judecata la care s-a judecat cererea sa de reexainare nu a fost legal indeplinita, intrucat a avut cunostinta despre termen abia la data de X, data la care s-a intors in tara.

In plus, contestatoarea considera ca un alt motiv pentru care citarea sa nu a fost legal indeplinita este acela ca nu s-a respectat dispozitia instantei din rezolutie, in care se mentiona expres „inmanarea actului de procedura”, or lasarea citatiei in cutia postala nu echivaleaza cu inmanarea acesteia.

Contestatoarea considera ca legal ar fi fost sa se mentioneze ca procedura de citare este nelegal indeplinita atat telefonic, cat si pentru ca nu a fost posibila inmanarea actului de procedura.

Contestatoarea a mai sustinut ca, datorita acestor imprejurari, a fost impiedicata sa cunoasca atat termenul de judecata, cat si obligatia stabilita de instanta in sarcina sa de a achita taxa judiciara de timbru in cuantum de 20 lei, pentru solutionarea cererii de reexaminare.

In drept, cererea se intemeiaza pe dispozitiile art. 503 alin. 1 C.p.c..

In probatiune, contestatoarea a solicitat proba cu inscrisuri.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Ca urmare a formularii de catre contestatoare a cererii de reexaminare impotriva incheierii prin care s-a dispus sanctionarea sa cu amenda, s-a format dosarul nr. X, in care instanta a acordat termen de judecata la data de X.

Totodata, prin rezolutia din data de X (fila 30 din dosarul nr. X), s-a stabilit in sarcina petentei obligatia de plata a unei taxe judiciare de timbru in cuantum de 20 de lei.

Aceasta cerere a fost solutionata in sedinta publica, cu citarea contestatoarei, prin incheierea pronuntata la data de X, in sensul admiterii exceptiei de netimbrare si al anularii cererii de reexaminare, ca netimbrata.

Conform art. 503 alin. 1 C..c., pe care se intemeiaza contestatoarea, „hotararile definitive pot fi atacate cu contestatie in anulare, atunci când contestatorul nu a fost legal citat şi nici nu a fost prezent la termenul când a avut loc judecata.”

Din acest text legal, rezulta doua conditii ce se cer a fi indeplinite cumulativ pentru a deveni incident acest caz de contestatie in anulare: prima vizeaza citarea nelegala, iar a doua – ca partea nelegal citata sa fi lipsit la termenul la care s-a judecat cauza.

Instanta apreciaza ca procedura de citare pentru termenul respectiv, precum si comunicarea rezolutiei au fost legal indeplinite, asa cum rezulta din dovada de comunicare din data de X, aflata la fila X din dosarul nr. X.

Pentru a decide astfel, tribunalul a avut in vedere ca, desi contestatoarea a dovedit ca, la data la X, nu a putut receptiona citatia si rezolutia judecatorului, fiind plecata din tara, aceasta imprejurare nu atrage nelegalitatea procedurii de citare, contestatoarea neformuland o cerere de amanare in cauza, motivata de plecarea sa din tara si necomunicand o alta adresa, eventual cu mentionarea unei persoane pentru primirea corespondentei, pentru a evita o situatie de genul celei produse.

Procedand de aceasta maniera, contestatoarea si-a asumat riscul de a nu fi incunostiintata cu privire la termenul la care va avea loc judecata si cu privire la alte masuri care i-ar fi putut fi comunicate, de natura a afecta situatia sa procesuala in cauza.

Referitor la cel de-al doilea motiv de nelegalitate invocat de parte, legat de modalitatea in care s-a realizat comunicarea, anume prin lasarea citatiei in cutia postala, in loc de inmanarea acesteia destinatarului sau constatarea imposibilitatii de inmanare, tribunalul considera ca, fata de prevederile art. 163 alin. 8 C.p.c. rap. la alin. 3 al aceluiasi articol, potrivit carora, „6) Dacă destinatarul nu este găsit la domiciliu ori reşedinţă sau, după caz, sediu, agentul îi va înmâna citaţia unei persoane majore din familie sau, în lipsă, oricărei alte persoane majore care locuieşte cu destinatarul ori care, în mod obişnuit, îi primeşte corespondenţa.

(7) Când destinatarul locuieşte într-un hotel sau într-o clădire compusă din mai multe apartamente şi nu este găsit la această locuinţă a sa, agentul îi va comunica citaţia administratorului, portarului sau celui care, în mod obişnuit, îl înlocuieşte. În aceste cazuri, persoana care primeşte citaţia va semna dovada de primire, agentul certificându-i identitatea şi semnătura şi încheind un proces-verbal cu privire la aceste împrejurări. Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

(8) În cazul în care lipsesc persoanele prevăzute la alin. (6) şi (7), precum şi atunci când acestea, deşi prezente, refuză să primească actul, sunt aplicabile dispoziţiile alin. (3) - (5), respectiv 3)….agentul va depune citatia în cutia poştală.”, citarea si comunicarea rezolutiei s-au facut in mod legal.

Faptul ca in cuprinsul rezolutiei s-a prevazut expres „inmanarea”, iar nu lasarea citatiei si a rezolutiei in cutia postala a destinatarului are in vedere faptul ca instanta a dispus ca, fata de scurtarea termenului procedural, comunicarea sa se faca prin agent procedural, iar nu prin posta, insa regulile procedurale ramand aceleasi, respectiv cele mai sus-citate, indiferent de persoana care realizeaza procedura de comunicare, lasarea citatiei in cutia postala, in conditiile in care la domiciliul indicat de parte in cererea de reexaminare nu a fost gasita nicio persoana respectand dispozitiile legale mai sus-citate.

Prin urmare, cata vreme partea nu a facut dovada unei conditii de nelegalitate care sa fi fost incalcata la indeplinirea procedurii de citare, in baza art. 503 alin. 1 C.p.c. rap. la art. 153 alin. 2 C.p.c. coroborat cu art. 163 alin. 8 C.p.c. si art. 163 alin. 6, 7 si 3 C.p.c., tribunalul va respinge contestaţia în anulare formulată de contestatoarea Oprea Ioana Claudia, ca neîntemeiată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Respinge contestaţia în anulare formulată de contestatoarea X, cu domiciliul ales în X, Bd X, nr. X, et. X, camera X, sector X, împotriva încheierii de şedinţă pronunţată în data de X în dosarul nr.X, ca neîntemeiată.

Cu cerere de reexaminare in termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul X - Secţia X.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, X.

PREŞEDINTE GREFIER

 

Red.jud. X. – XXX.

 Dactilo. X./4 ex.

Com…ex/………