Obligaţie de reparaţie a bunului aflat în garanţie

Decizie - din 29.06.2018


Cuprins OG n 21/1992

Index alfabetic termen de reparaţie a bunului aflat în garanţie

La data de .....pe rolul Tribunalului Galaţi secţia CAF  a fost înregistrat sub nr. ....apelul declarat de Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor în contradictoriu cu intimatul S împotriva sentinţei civile nr ...a Judecătoriei Galaţi.

Motivul de apel invocat l-a reprezentat netemeinicia sentinţei apelate pentru înlocuirea sancţiunii amenzii cu avertismentul, având în vedere că mânerul rupt al trolerului a fost reparat după intervenţia organelor de control - la 30 de zile de la data depunerii reclamaţiei.

Legal citat, intimatul nu a formulat întâmpinare.

În prezenta cauză, instanţa a încuviinţat şi administrat proba cu înscrisuri.

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul reţine că prin sentinţa civilă nr. .....Judecătoria Galaţi a admis plângerea formulată de petent şi a anulat procesul-verbal contestat. Pentru a hotărî astfel, judecătoria a reţinut că actul sancţionator a fost întocmit cu respectarea prevederilor legale în materia nulităţilor, dar că cele consemnate nu corespund realităţii, deoarece petenta nu a cunoscut până la data de....., dată la care apelanta a efectuat un control, de existenţa reclamaţiei scrise a numitului G V, persoana care reclamase remedierea mânerului de troler. Acest aspect a fost avut în vedere în corelaţie cu buna-credinţă a petentei care a constat în recunoaşterea faptei.

Cu privire la apelul declarat, instanţa îl apreciază întemeiat, pentru considerentele ce vor fi expuse.

Astfel din procesul-verbal de contravenţie seria ANPC nr. ....fila 56 dosar de fond rezultă că temeiul sancţionator l-a reprezentat art. 13 alin. 1 din OG nr. 21/1992 . Situaţia de fapt descrisă a constat în aceea că la data de ....persoana care a depus reclamaţia, G V, a cumpărat un troler, a cărui tijă metalică de retractare s-a rupt , trolerul fiind predat magazinului în vederea remedierii defecţiunii în baza garanţiei . La data de...., persoana cumpărătoare a depus reclamaţie la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului pentru că i s-a refuzat remedierea în condiţii de garanţie.

Textul art. 13 alin. 1 din OG nr. 21/1992 are în vedere obligaţia de remediere a defecţiunii unui produs care se află în termenul de garanţie. Termenul maxim de reparare a defecţiunii produsului aflat în perioada de garanţie, este de 15 zile de la data la care operatorul economic care trebuia să execute reparaţia a luat cunoştinţă de defecţiuni. Nerespectarea prevederilor reprezintă contravenţie conform art. 50 alin. 1 lit. d şi se sancţionează cu amendă între 1000 şi 10.000 de lei.

Din adresa de la fila 13 dosar de fond rezultă că Grosu Valeriu a depus o reclamaţie, înregistrată sub nr. .....la System  , prin care a solicitat repararea mânerului şi a siglei . Din aceeaşi adresă rezultă că data începând cu care produsul se poate ridica este ....din magazinul V . Nu există nicio dovadă a comunicării către G V a datei începând cu care poate ridica produsul.

 La data de...., persoana cumpărătoare a trolerului a depus o sesizare şi la ANPC (fila 52 dosar) , însoţită de dovada înregistrării reclamaţiei depuse la  S.

Din situaţia expusă rezultă că data la care cumpărătorul trolerului a cerut reparaţia a fost...... Această dată este cea la care intimata-pârâtă a cunoscut de reclamaţia depusă, aceasta fiind înregistrată la unitatea sa. În lipsa unei dovezi de comunicare către cumpărător a datei la care produsul depus poate fi ridicat , instanţa apreciază că nu s-a respectat termenul de 15 zile de remediere prevăzut de art. 13 alin. 1 . Din conţinutul adresei rezultă că data la care poate fi ridicat produsul este...., care oricum depăşeşte 15 zile prevăzute de art. 13 , dar această menţiune trebuia comunicată inclusiv cumpărătorului, fapt ce nu se poate reţine din actele dosarului. Practic rezultă că GV nu a fost înştiinţat nici până la momentul judecăţii de termenul la care putea să se prezinte să-şi ridice trolerul.

Buna – credinţă a intimatei petente constând în necunoaşterea reclamaţiei înregistrate nu poate fi reţinută în condiţiile înregistrării sale în unitatea de reparaţii.

În aceste condiţii, instanţa va admite apelul, va schimba sentinţa apelată şi în rejudecare va respinge plângerea , menţinând procesul-verbal contestat.