Răspunderea salariatului. Pentru angajarea răspunderii salariatului trebuie dovedită îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu dar şi dovedirea legăturii de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul pretins.

Sentinţă civilă 870 din 03.10.2017


Pe rol judecarea cauzei Litigii de muncă privind pe reclamanta __ în contradictoriu cu pârâta __, având ca obiect acţiune în răspundere patrimonială cota-parte prej.cf. dec.25/2016 şi rap.769/2016.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică s-a prezentat avocat ___ pentru reclamantă, lipsă fiind pârâta.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează că la dosar a fost depusă o cerere de către mandatarul  pârâtei prin care solicită comunicarea acţiunii la sediul procesual ales din Bucureşti, Şoseaua Pantelimon, nr. 82, bl. 430A, ap. 4, sector 2.

Avocat __ având cuvântul pentru reclamanta __, arată că se opune cererii formulată de mandatarul pârâtei. Precizează că nu a existat din partea pârâtei o cerere prealabilă prin care să aducă la cunoştinţă care ar fi acel domiciliu ales. Pârâta a fost citată la adresa de domiciliu şi la adresa unde cunoştea că locuieşte fără forme legale, iar acţiunea a fost comunicată, motiv pentru care din punctul său de vedere nu se mai impune recomunicarea cererii de chemare în judecată şi a actelor anexate, cu atât mai mult cu cât este a doua cerere formulată prin mandatar. Precizează că la termenul anterior a mai existat o cerere din partea mandatarului trimisă prin fax,  având cunoştinţă şi  timp suficient între cele două termene, respectiv din __ până în __, să studieze dosarul.

Instanţa, având în vedere că la termenul anterior s-a dispus citarea pârâtei atât la adresele indicate în acţiune, iar cererea de chemare în judecat a fost primită de unul din membrii familiei conform dovezii de la dosar, respinge cererea mandatarului pârâtei de comunicarea acţiunii.

Ia act că abia la acest termen de judecată este indicată o adresă de comunicare a actelor de procedură, adresă la care se vor comunica actele din acest moment.

Acordă cuvântul pe probe.

Avocat __ având cuvântul pentru reclamanta __, solicită încuviinţarea probei cu înscrisurile aflate la dosarul cauzei. Arată că întrucât nu s-a depus întâmpinare de către pârâtă prin care să se conteste debitul şi modul de calcul al acestuia nu mai solicită efectuarea unui raport de expertiză contabilă.

Arată totodată, că nu mai are cereri de formulat sau probe de administrat, solicită dezbaterea asupra fondului cauzei la acest termen de judecată şi acordarea cuvântului în acest sens.

Instanţa, încuviinţează proba cu înscrisurile aflate la dosarul cauzei solicitată de reclamantă prin apărător, apreciind-o utilă cauzei, ia act de faptul că nu mai sunt cereri de formulat sau probe de administrat, declară cercetarea procesului încheiată şi, în baza art. 392 Cod procedură civilă deschide dezbaterile asupra fondului cauzei şi acordă cuvântul pentru susţineri.

Avocat __ având cuvântul pentru reclamanta __, solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată.

Solicită a se observa că prin Decizia nr.___ Camera ___ a impus reclamantei recuperarea sumei totale de __ lei, iar din această sumă a calculat parte din prejudiciu cauzat de către pârâtă, conform art.255 C.M. Urmează să se observe că, în aceiaşi decizie s-a constat în mod clar că pentru încălcarea prevederilor legale care au fost enunţate, răspunderea revine atât d-nei __ în funcţia de director, cât şi d-nei ___ în funcţia de contabil.

Faţă de aceste aspecte apreciază că se impune restituirea sumei cauzate cu titlu de prejudiciu constat de către  Curtea de Conturi. Decizia care este un act administrativ care  putea fi contestată de către pârâtă pe cale procedurii speciale, a excepţiei de nelegalitate, însă nu a uzitat de această procedură, astfel încât acest act administrativ beneficiază în continuare de prezumţia de legalitate şi de temeinicie.

Solicită admiterea cererii de chemare în judecată aşa cum a fost formulată. Cu cheltuieli de judecată şi depune la dosar dovada în acest sens.

INSTANŢA

Pentru a da posibilitatea pârâtei __ să depună concluzii scrise,

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DISPUNE

Amână pronunţarea în cauză la data de __.

Pronunţată în şedinţa publică de la ____.

Pe rol judecarea cauzei Litigii de muncă privind pe reclamanta __ în contradictoriu cu pârâta __, având ca obiect acţiune în răspundere patrimonială cota-parte prej.cf. dec.25/2016 şi rap.769/2016.

Dezbaterile au avut loc în şedinţa publică din __ şi au fost consemnate în încheierea din acea zi, ce face parte integrantă din prezenta, când instanţa având nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea cauzei la data de __ şi apoi la data de __.

INSTANŢA

Asupra cauzei de faţă:

Prin cererea înregistrată pe rolul acestui tribunal la data de __ sub nr. __, reclamanta __ (cu sediul în  __, Cod Fiscal __) a chemat în judecată pe pârâta __ (domiciliată în __) solicitând obligarea pârâtei la plata sumei de __ lei, ce reprezintă cota-parte din prejudiciul total de __ lei, datorat conform Deciziei nr. __ şi a Raportului de Audit Financiar nr. __ emise de __, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii, reclamanta arată că prin Decizia nr.__, Camera __ a luat măsura recuperării unor sume, inclusiv a sumei de __ Iei RON, ce reprezintă combustibil aprovizionat şi plătit, mai mare decât cea rezultată pe baza consumului normat al autovehiculului.

Curtea __ a constat încălcarea dispoziţiilor Cap. l pct. l şi pct. 3 din Ordinul nr. 14/1982 pentru aprobarea normativului privind consumul de combustibil şi ulei pentru automobile.

Auditorii __ au reţinut următoarele aspecte cu privire la activitatea ilicită desfăşurată de __:

„- valoarea plăţilor efectuate pentru combustibilul auto a fost înregistrată în cheltuielile entităţii, fără existenţa documentelor justificative: bonuri de consum, deconturi combustibil etc” -  f. 6 a Deciziei;

„- pentru încălcarea prevederilor legale cu privire la angajarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, răspunderea revine doamnei ___, director, ordonator terţiar de credite şi doamnei ___, contabil” - f. 5 a Notei de Constatare.

Reclamanta precizează că Decizia nr.__şi Raportul de Audit Financiar nr.___ emise de Camera ___  constituie acte administrative care beneficiază de prezumţia de legalitate şi temeinicie.

Ca motive de drept, auditorii publici externi care au efectuat misiunea de audit financiar la această entitate au invocat: Cap. 1 pct. 1 şi 3 şi Cap. 3 pct. l din Ordinul nr. 14/1982 pentru aprobarea normativului privind consumul de combustibil şi ulei pentru automobile; art. 54 alin. 5 şi 6 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, invocate la lit. b); pct. 16 din OMFP nr. 3512/2008; dispoziţiile art. 27 pct. 2 lit. b) din HG nr. 1391/2006; art. 5 alin. l din OUG nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv.

De asemenea, se arată că sunt incidente dispoziţiile pct. 1, 2, 3 şi 4 din NORMELE METODOLOGICE privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, aprobate prin Ordinul nr. 1792/2002 care prevăd: „Plata se efectuează de conducătorul compartimentului financiar (financiar-contabil) numai dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

- cheltuielile care urmează să fie plătite au fost angajate, lichidate şi ordonanţate,

- există credite bugetare deschise /repartizate sau disponibilităţi în conturi de disponibil

- există toate documentele justificative care să justifice plata

- semnăturile de pe documentele justificative aparţin ordonatorului de credite sau persoanelor desemnate de acesta să exercite atribuţii ce decurg din procesul executării cheltuielilor bugetare, potrivit legii;

- beneficiarul sumelor este cel îndreptăţit potrivit documentelor care atestă serviciul efectuat

- suma datorată beneficiarului este corectă;

- documentele de angajare şi ordonanţare au primit viza de control financiar preventiv propriu;

Nu se poate efectua plata:

- când nu există confirmarea serviciului efectuat şi documentele nu sunt vizate pentru "Bun de plată";

- când nu există viza de control financiar preventiv propriu pe ordonanţarea de plată şi nici autorizarea prevăzută de lege".

Reclamanta învederează că această cotă-parte a fost calculată conform dispoziţiilor art. 255 Codul Muncii, având în vedere că prin decizia antemenţionată au fost desemnate ca fiind responsabile de producerea prejudiciului directorul şi contabilul instituţiei, dna. ___ şi dna. __:

Se precizează totodată, că şi-a manifestat disponibilitatea de a încheia prezentul litigiu pe cale amiabilă, prin încheierea unui proces-verbal de eşalonare a debitului încheiat pe perioadă maximă de 36 de luni.

Deşi pârâta a fost notificată, până în prezent nu a dorit încheierea unui proces-verbal de eşalonare a debitului.

Aşa cum s-a arătat, Decizia nr.___ şi Raportul de Audit Financiar nr.__ emise de Camera __ constituie acte administrative care beneficiază de prezumţia de legalitate şi temeinicie, prin care s-au stabilit:

- persoanele vinovate: dna __ şi dna __ ”pentru încălcarea prevederilor legale cu privire la angajarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, răspunderea revine doamnei__, director, ordonator terţiar de credite şi doamnei __, contabil" - f. 5 a Notei de Constatare;

- fapta ilicită: „valoarea plăţilor efectuate pentru combustibilul auto a fost înregistrată în Cheltuielile entităţii fără existenţa documentelor justificative - bonuri de consum, decontări combustibil etc." - f. 6 a Deciziei;

- prejudiciul total: __ lei RON:

- legătura de cauzalitate.

Faţă de aceste aspecte, reclamanta apreciază cererea ca fiind întemeiată şi solicită admiterea acesteia, aşa cum a fost formulată.

În drept, invocă următoarele: Cap. 1 pct. 1 şi 3 şi Cap. 3 pct. 1 din Ordinul nr. ___ pentru aprobarea normativului privind consumul de combustibil şi ulei pentru automobile, art. 54 alin. 5 şi 6 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, invocate la lit. b) pct. 16 din OMFP nr. 3512/2008, art. 27 pct. 2 lit. b) din HG nr. 1391/2006, art. 5 alin. l din OUG nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv, art. 30 din Ordonanţa de urgenţă nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, pct. 1, 2. 3 şi 4 din NORMELE METODOLOGICE privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor instituţiilor publice, precum şi organizarea, evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale, aprobate prin Ordinul nr. 1792/2002, art. 20 din OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, art. 1241 Cod Proc. Fisc. (în vigoare la data producerii prejudiciului), art. 54 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, art. 204 din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea __, art. 7 şi urm. din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.

În dovedire depune înscrisuri: extras al Deciziei nr. __; extras la Raportului de Audit Financiar nr__ emise de __; contract individual de muncă; notificare; confirmare de predare-primire; anexe.

Pârâta nu a formulat întâmpinare în cauză, însă pentru termenul de judecată din data 27.06.2017, mandatarul reclamantei solicită instanţei o amânarea pentru imposibilitate de prezentare, din înscrisurile depuse la dosar (cerere, împuternicire) rezultând că domiciliul reclamantei __ este în __, adresă la care instanţa a efectuat citarea. 

La data de __, reclamanta solicită ca actele de procedură să îi fie comunicate la domiciliul ales din __.

Prin concluziile scrise depuse la dosar la data de __, reclamanta __ , prin mandatar, solicită repunerea pe rol a cauzei şi citarea sa la domiciliul ales pentru corespondenţă, respectiv în __, pentru a avea şi posibilitatea de a formula probe.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Faţă de cererea de repunere pe rol a cauzei, formulată de reclamanta __,  prin mandatar, instanţa apreciază că solicitarea reclamantei este neîntemeiată şi nu se impune repunerea pe rol, întrucât procedura de citare s-a efectuat în conformitate cu prevederile art. 158 şi 163 cod procedură civilă, reclamanta indicând domiciliul de corespondenţă abia la data de __, când instanţa a şi dispus comunicarea actelor de procedură ulterioare acestei date la adresa indicată.

Pe fondul cauzei, se reţine că pârâta __ a fost angajată în calitate de __ în cadrul instituţiei reclamante începând cu data de __, după cum rezultă din contractul individual de muncă nr. __ aflat la fila 8, iar din anul 2015 aceasta a îndeplinit funcţia de director, potrivit fişei postului de la fila 11.

În anul __, Curtea de conturi a efectuat un audit financiar la __, în urma căruia a fost întocmit Raportul nr.__ şi s-a emis Decizia nr. __ necontestată de părţi.

În cadrul acestui control, s-a efectuat şi un „Audit financiar asupra contului anual de execuţie pe anul 2015” la ___, în urma căruia a fost întocmită Nota de constatare nr. __, stabilindu-se că „în perioada mai 2015-iunie 2016, entitatea a aprovizionat şi plătit pentru combustibil suma totală de __ lei, cu __ lei mai mare decât cea rezultată pe baza consumului normat al autovehiculului”, încălcându-se astfel prevederile art. 2 pct. 3, art. 6 pct. 1, 2 din Legea 82/1991 a contabilităţii, art. 54 alin. 5, 6 din Legea 273/2006 a finanţelor publice locale, art. 3, 5 alin. 1 din OUG 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv, cap. 1 pct. 1 şi 3 din Ordinul 14/27.09.1982 pentru aprobarea normativului privind consumul de combustibil şi ulei pentru automobile.

Prin aceeaşi Notă se precizează că valoarea estimată a abaterii consemnate este de __ lei şi se compune din __ lei plată nejustificată şi __ lei penalităţi stabilite conform Codului fiscal pentru bugetele locale.

Se menţionează şi faptul că răspunderea încălcării prevederilor legale cu privire la angajarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor revine doamnei __, director, ordonator terţiar de credite şi doamnei __, contabil, persoane care au dat note de relaţii în cadrul controlului.

Recomandările auditorilor pentru entitatea verificată, consemnate în Nota de constatate nr. __, se referă la elaborarea şi aplicarea unor proceduri specifice privind decontarea cheltuielilor cu combustibilul auto, cu respectarea normelor legale, precum şi la stabilirea competenţelor legale pentru întocmirea, avizarea şi aprobarea documentelor de parcurs şi completarea fişelor postului cu atribuţiile specifice.

În baza Raportului nr. __ şi Deciziei nr. __  întocmite de __, reclamanta __ a formulat prezenta cerere, solicitând obligarea pârâtei la plata sumei de __ lei, ce reprezintă cota-parte din prejudiciul total de __ lei.

Se ataşează la dosar (fila 21) o fişă de calcul a prejudiciului.

Potrivit art. 254 alin. 1 codul muncii, „Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.”

În considerarea acestor dispoziţii legale, pentru angajarea răspunderii patrimoniale a pârâtei, este necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: calitatea de salariat la angajatorul păgubit a celui care a produs paguba; fapta ilicită şi personală a salariatului săvârşită în legătură cu munca sa; prejudiciul cauzat patrimoniului angajatorului şi raportul de cauzalitate între fapta ilicita, prejudiciu şi vinovăţia (culpa) salariatului. Lipsa uneia dintre condiţiile enumerate înlătură această răspundere.

Calitatea de salariată a pârâtei, respectiv de __ a fost dovedită de către reclamanta angajatoare cu contractul individual de muncă nr. __, iar calitatea de __ reiese din fişa postului anexată la dosar, în care se menţionează decizia de numire nr. __.

Potrivit fişei postului de __, întocmită de __ şi semnată de pârâtă, aceasta avea următoarele atribuţii în exercitarea funcţiei de ordonator de credite (pct. III):

„a) propune în consiliul de administrație, spre aprobare, proiectul de buget și raportul de execuție bugetară;

b) răspunde de încadrarea în bugetul aprobat al unității de învățământ, pe baza costului standard per elev;

c) se preocupă de atragerea de resurse extrabugetare, cu respectarea prevederilor legale;

d) răspunde de realizarea, utilizarea, păstrarea, completarea și modernizarea bazei materiale a unității de învățământ.”

Reclamanta susţine că fapta ilicită imputată pârâtei (alături de contabilul __) constă în „încălcarea prevederilor legale cu privire la angajarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor”, aşa cum au reţinut auditorii Curţii de conturi.

Prin urmare, constatarea faptei ilicite, a prejudiciului şi a legăturii de cauzalitate s-au făcut prin Nota de constatare (aflat la dosar), Raportul de audit financiar (neataşat la dosar) şi Decizia __ a Curţii de conturi (depusă în formă incompletă), înscrisuri cu privire la care reclamanta apreciază că „beneficiază de prezumţia de legalitate şi temeinicie” faţă de caracterul de acte administrative.

Tribunalul reţine însă că pentru angajarea răspunderii salariatului trebuie dovedită îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, ce s-ar fi concretizat într-o pagubă cu valoare economică pentru angajator, dar şi dovedirea legăturii de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul pretins.

Faţă de prevederile art. 272 codul muncii, reclamantei angajator îi revine sarcina probaţiunii cu privire la îndeplinirea cumulativă a condiţiilor pentru antrenarea răspunderii patrimoniale a pârâtei.

Ori, în speţă, se constată că reclamanta nu a făcut altceva decât să preia din actele de constatare întocmite de __ menţiuni cu privire la faptă şi persoane responsabile şi să întocmească o fişă de calcul de partajare a prejudiciului între cele două persoane indicate drept responsabile de producerea acestuia.

Tribunalul constată că în privinţa faptei ilicite, a prejudiciului şi a legăturii de cauzalitate, din înscrisurile depuse la dosar, nu rezultă că prejudiciul, în cuantumul pretins de reclamantă, a fost determinat prin fapta ilicită, exclusivă şi personală a pârâtei, faptă ce se analizează în raport de obligaţiile acesteia concrete, stabilite prin contract şi fişa postului.

Astfel, nu se precizează care dintre atribuţiile pârâtei în calitate de ordonator de credite, aşa cum sunt expuse în fişa postului de director de unitate de învăţământ preuniversitar, au fost încălcate, nefiind suficientă enumerarea prevederilor legale constatate ca fiind încălcate de auditorii financiari.

Totodată, suma (__ lei) indicată de reclamantă prin cererea dedusă judecăţii ca fiind cota parte din prejudiciu ce îi revine pârâtei nu coincide cu suma (__ lei) rezultată din fişa de calcul prejudiciu anexată la dosar (fila 21). În plus, nu este dovedită răspunderea comună şi nu este clar cum s-a stabilit în sarcina pârâtei acoperirea a 60% din prejudiciu.

Prin urmare, instanţa reţine că în speţă angajatorul nu a reuşit să dovedească nici fapta ilicită şi personală a pârâtei, săvârşită în legătură cu munca sa şi nici prejudiciul cauzat patrimoniului său din culpa salariatei, prejudiciu ce trebuie să fie efectiv (salariatul pârât nu va răspunde pentru foloase nerealizate), real şi cert.

Pentru considerentele expuse, tribunalul va respinge cererea formulată de reclamanta __ în contradictoriu cu pârâta __, ca neîntemeiată.

În temeiul art. 40 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti opinia asistenţilor judiciari este concordantă cu soluţia şi considerentele expuse în motivarea prezentei hotărâri.

Văzând  şi  dispoziţiile  art. 214-215 din Legea 62/2011 a dialogului social.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de reclamanta __.

Respinge cererea formulată de reclamanta __(cu sediul în __, Cod Fiscal __) în contradictoriu cu pârâta __ (domiciliată în __, cu domiciliul procedural ales __).

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Călăraşi.

Pronunţată în şedinţa publică de la __.