Comisie rogatorie internațională. Cerere adresată de un judecător de instrucție în faza de investigare. Trimitere la unitatea de parchet competentă

Sentinţă penală 212 din 20.04.2018


În prezenta cauză, Tribunalul Galaţi a fost sesizat (prin intermediul rețelei Eurojust) cu o cerere de comisie rogatorie internațională formulată de Judecătoria de Instrucție nr. 2 Orihuela, cerere având ca obiect (a) audierea numitului P.I.M. și (b) prelevarea de la acesta de probe ADN. Cererea a fost întemeiată pe dispozițiile Convenției Europene privind asistența judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene din 29 mai 2000.

Din analiza cererii formulate și a înscrisurilor anexe, rezultă că aceasta a fost formulată de Judecătoria de Instrucție nr. 2 din Orihuela (Juzgado de Instruccion No 2 de Orihuela) în cursul unei proceduri judiciare având ca obiect infracțiunile de omor cu premeditare și furt prin efracție. Dacă din punct de vedere al competenței materiale Tribunalul Galați este organul judiciar competent (infracțiunea de omor cu premeditare), din punct de vedere funcțional aceasta aparține unității de parchet corespondente, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați. În acest sens se reține că potrivit legislației statului emitent (Regatul Spaniei) judecătorul de instrucție efectuează activitatea de strângere a probelor în vederea stabilirii existenței infracțiunilor, identificarea persoanelor care le-au săvârșit, pentru ca în final să se constate decă se impune sau nu trimiterea în judecată. Aceste atribuții judiciare sunt îndeplinite potrivit legislației române de către procuror ori de către organele de cercetare penală sub supravegherea procurorului.

Potrivit art. 218 din Legea nr. 302 / 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, Titlul VII, Capitolul II, Secțiunea a 2-a „pentru cererile de asistenţă judiciară din faza de cercetare şi urmărire penală în situaţia menţionată la art. 6 alin. (3) din Convenţia din 29 mai 2000 privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene şi în alte cazuri în care contactul direct nu este posibil, autoritatea centrală este Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”. În mod corespunzător, autoritățile judiciare de executare în ceea ce privește cererile formulate în faza de cercetare și urmărire penală sunt unitățile de parchet din subordinea autorității centrale, fiecare în funcție de obiectul cauzei stabilit potrivit normelor de competență stabilite de dispozițiile art. 35 – 40 Cod Procedură Penală.

Pe cale de consecință, având în vedere că cererea formulată din prezenta cauză vizează administrarea unor probe în faza de urmărire penală (instrucție), Tribunalul Galați urmează a dispune scoaterea de pe rol a cauzei și trimiterea unei copii a cererii către Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, spre competentă soluționare