Potrivit art. 43 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, „Curtea de apel va fi instanţa de apel pentru hotărârile pronunţate de judecătorul sindic”.
Alineatul 2 prevede că”termenul de apel este de 7 zile de la comunicarea hotărârii realizată prin publicare în BPI, dacă prin lege nu se prevede altfel”.
Curtea notează că sentinţa apelată a fost publicată în BPI la data de 30.01.2018, iar cererea de apel a fost introdusă la data de 12.02.2018.
Ca atare, termenul de apel, calculat potrivit art. 181 Cod procedură civilă, s-a împlinit la data de 5.02.2018, deci anterior introducerii cererii de apel.
Apelantul susţine că nu face parte din categoria persoanelor pentru care Buletinul Procedurilor de Insolvenţă poate constitui temei pentru luarea în calcul a termenului de declarare a căii de atac, invocând în acest sens excepţia de la art. 42 alin. 4 din Legea 85/2014
În legătură cu acest aspect, Curtea constată că dispoziţiile art. 43 alin.2 din Legea 85/2014 prevăd că „Termenul de apel este de 7 zile de la comunicarea hotărârii realizată prin publicare în BPI, dacă prin lege nu se prevede altfel.”
Alin. 4 al art. 42 din Legea 85/2014 vizează o excepţie de la citarea părţilor, precum şi de la comunicarea oricăror acte de procedură prin BPI şi anume doar în ceea ce priveşte prima citare şi comunicare a actelor de procedură către persoanele împotriva cărora se introduce o acţiune, ulterior deschiderii procedurii insolvenţei, care se vor realiza potrivit prevederilor Codului de procedură civilă şi prin BPI.
Ca atare, pentru citarea şi comunicările ulterioare primului termen, inclusiv comunicarea hotărârii, acestea se vor realiza prin BPI, dată de la care, în ipoteza ultimă, va curge termenul de apel.
În concluzie, constatându-se că apelul a fost promovat peste termenul legal prevăzut de art. 43 alineat 2 din Legea nr. 85/2014, urmează a se respinge, ca fiind tardiv.
Tribunalul Comercial Argeș
Contestaţie la raportul asupra fondurilor obţinute din lichidare şi din încasarea creanţelor, precum şi a planurilor de distribuţie, sub aspectul distribuirii în contul onorariului lichidatorului judiciar a sumei menţionată în sentinţa prin care a fost
Tribunalul Covasna
Atragerea răspunderii materiale a administratorilor
Curtea de Apel Timișoara
Procedura insolvenţei. Executarea hotărârii de atragere a răspunderii organelor de conducere în cazul în care la masa credală sunt înscrise şi creanţe bugetare
Curtea de Apel Craiova
Licitaţie. Neachitarea preţului de către adjudecatar. Consecinţe.
Tribunalul Dolj
Odată cu începerea lichidării, administratorii sociali nu mai au obligaţia să ţină evidenţa contabilă