Interesul promovarii actiunii de majorare pensie de intretinere cand anterior s-a stabilit 1/4 din veniturile realizate

Decizie 1097 din 14.12.2017


Prin cererea înregistrata sub nr.X pe rolul Judecătoriei Slatina, reclamantul V G a chemat in judecata pe paratul V C solicitând instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa sa se dispună în baza art.403, art.529, art.530, art. 531,art. 532 din Cod civ. modificarea pensiei de întreţinere pentru creşterea, educarea, invatatura si pregătirea profesionala a sa.

In motivarea acţiunii reclamantul arata ca este născut la data de 07.05.1999 iar prin sentinţa civila nr. X/28 aprilie 2009 pronunţata de Judecătoria Slatina in dosarul nr. X/311/2009, paratul a fost obligat sa plătească lunar 348 lei lunar, începând cu data introducerii cererii si pana la majoratul său.

La data stabilirii pensiei s-a avut in vedere nevoile sale dar şi posibilităţile materiale ale pârâtului care la aceea dată era angajat la G C D, iar in prezent acesta este angajat la J C C SRL, cu sediul in P, str..

Deoarece situaţia de fapt s-a schimbat, in sensul ca nevoile sale sunt mult mai mari decât la data stabilirii acestui cuantum al pensiei de întreţinere, fiind in clasa a XI-a la Liceul T B D, cat si veniturile paratului solicită majorarea pensiei de întreţinere, in funcţie de veniturile paratului.

Reclamantul arată că nevoile sale au crescut deoarece trebuie sa se pregătească pentru examenul de BAC, fiind nevoit sa plătească ore suplimentare pentru pregătirea la disciplinele pentru susţinerea examenului.

In drept au fost invocate dispoz.art.403 , art.529 , art.530, art. 531 ,art. 532 din Cod civ.

In sustinerea actiunii reclamantul a depus înscrisuri ( f. 4-7)

Pârâtul a depus întâmpinare la dosar prin care a arătat că este de acord cu pretentiile formulate de reclamant.

Analizând actele si lucrarile dosarului in raport cu dispozitiile Codului civil aplicabile,  instanta de fond a reţinut urmatoarele:

Pârâtul este tatăl reclamantului, aceasta din urma fiind nascut la, asadar in prezent major.

Obligatia de intretinere subzista în sarcina ambilor parinti si fata de  copilul major pina la terminarea studiilor, dar nu mai tirziu de  implinirea  virstei de  26  ani, prezumându-se  ca acesta  se afla in nevoie din cauza  incapacităţii de  a  munci  întrucât  urmează  cursurile unei forme de învăţământ.

In prezent  reclamant  se  afla  înscrisă în clasa a XI a, învăţământ de zi, la Liceul T B D conform adeverinţei nr. X/01.02.2017 .

Potrivit art. 499 Cod civil tatăl si mama sunt obligaţi in solidar sa dea întreţinere copilului lor minor asigurându-i cele necesare traiului (…).

Conform 516 alin 1 Cod civil obligaţia de întreţinere exista intre rudele in linie dreapta.

Potrivit dispoz. art. 527 alin 1 Cod civil poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace, iar potrivit alin 2 la stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinere se tine seama de veniturile si bunurile acestuia precum si de posibilităţile de realizare ale acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligaţii ale sale.

Potrivit art. 529 alin 2 Cod civil întreţinerea este datorat potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmează a o plăti, iar potrivit alin 2 când întreţinerea este datorata de părinte ea se stabileşte pana la o pătrime din venitul sau lunar net pentru un copil ,o  treime pentru doi copii si o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.

Din interpretarea textelor legale precitate se desprinde neîndoielnic concluzia existentei intenţiei legiuitorului de a conferi drept la întreţinere descendentului, necondiţionat de dovedirea stării de nevoie, insa limitat pana la terminarea studiilor dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani.

In ceea ce priveşte dispoz. art. 527 Cod civil instanţa retine ca legal citat paratul s-a prezentat in instanţa şi a formulat si a depus la dosar note de şedinţa fiind de acord sa plătească reclamantului pensie de întreţinere respectiv pina la o ¼ din venitul sau lunar net .

Aşadar, constatând ca îndatorirea pârâtului  de a acorda reclamantului  întreţinere subzista, întrucât aceasta mai frecventează cursurile şcolare, instanţa de fond, in temeiul articolelor precizate, a dispus admiterea  acţiunii civile având ca obiect stabilire pensie de întreţinere pentru major formulată de reclamantul V G împotriva piritului V C si in consecinţa a dispus obligarea  piritului  sa plătească reclamantului suma de 819,75 lei lunar cu titlu de pensie de întreţinere începând cu data introducerii acţiunii, 24.02.2017 si pana la terminarea studiilor reclamantului dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani pensie stabilită in raport de veniturile realizate de acesta aşa cum rezultă din adeverinţa nr. X /2.05.2017 emisă de societatea J.C E&P S SRL.

S-a dispus înfiinţarea popririi potrivit art.782 alin1 din  CPCIV la cererea creditorului obligaţiei.

S-a luat act de declaraţia reclamantului ca nu solicita cheltuieli de judecata.

 Împotriva acestei sentinţe a declarat apel pârâtul V C pentru următoarele motive:

Arată că, în fapt, a fost chemat în judecată pentru a fi obligat să plătească majorat pensia de întreţinere în favoarea intimatului reclamant dar apreciază că cuantumul stabilit este mult prea mare raportat la venitul net pe care îl primeşte , având în vedere dovezile anexate la prezenta cerere .

Arată că primeşte aproximativ 2.100 lei pe lună maxim astfel că, adeverinţa primită de la societatea angajatoare va fi completată cu un alt răspuns din partea acesteia pentru a se stabili corect suma de venit la care trebuie să se raporteze pentru stabilirea pensiei ce trebuie achitată lunar fiului său.

In acelaşi timp, precizează că are reţineri pe salariu, respectiv împrumut la CAR Drăgăşani.

Solicită admiterea apelului, reducerea cuantumului pensiei de întreţinere stabilit pentru fiul său.

Arată că a fost de acord cu cererea dar, solicită a se avea în vedere faptul că legea stabileşte cota de până la 1/4 din venitul lunar, cea ce înseamnă că nu trebuie să depăşească dar, nu neapărat să fie această cotă , fiind necesar a se reţine şi celelalte obligaţii ale sale.

Intimatul reclamant V G nu a depus întâmpinare.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Conform dispoziţiilor art.499 alin.3 C civ, părinţii sunt obligaţi să-l întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Conform dispoziţiilor art.529 Cod civil, întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti, iar atunci când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime pentru un copil.

Prin sentinţa civilă apelată, instanţa  a obligat apelantul pârât la plata unei pensii de întreţinere în cunatum de 819,75 lei, raportându-se la venitul menţionat în adeverinţa nr.X/02.05.2017 ( f.20 dosar fond), din care rezultă un venit mediu net lunar ( inclusiv prime) în sumă de 3279 lei.

Observând menţiunile inserate în adresa emisă de societatea angajatoare, se constată că la venitul net lunar s-a adăugat sumele de 1420 lei, reprezentând primă aferentă lunii martie 2017, respectiv 2363 lei, reprezentând primă aferentă lunii decembrie 2016, prima instanţă apreciind că şi acestea sunt venituri cu caracter de continuitate şi deci se iau în considerare la calculul pensiei de întreţinere.

În mod greşit s-a reţinut astfel, întrucât pentru ca un venit să aibă caracter permanent, trebuie să aibă caracter de periodicitate, nicidecum ocazional, astfel cum rezultă din adeverinţa de venit. Astfel, pentru calculul pensiei de întreţinere se va avea în vedere un venit mediu  net lunar în cuantum de 2648 lei, conform adeverinţei nr.X/02.05.2017, astfel că suma lunară ce se va plăti cu titlu de pensie de întreţinere va fi în cuantum de 662 lei lunar.

Tribunalul apreciază că ratele pe care apelantul pârâtul le are de achitat nu interesează sub aspectul stabilirii cuantumului pensiei de întreţinere, apreciind că prevederile art. 527 alin. 2 C.civ., care statuează că la stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea (…) vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale, se interpretează în sensul că trebuie avute în vedere celelalte obligaţii legale ale sale, spre exemplu executarea unor alte obligaţii de întreţinere, iar nu obligaţiile pe care acesta şi le-a asumat contractual.

 Având în vedere aceste considerente, Tribunalul urmează ca în conformitate cu prevederile art. 480 pct. 2 Cod de procedură civilă, să admită apelul, să schimbe în parte sentinţa, în sensul că va obliga apelantul pârât la plata către intimatul reclamant a unei pensii de întreţinere de 660 lei/lună, urmând a păstra restul dispoziţiilor sentinţei.

Data publicarii pe portal:06.03.2018