DOSAR NR. ***
ROMÂNIA
TRIBUNALUL BUCUREŞTI SECŢIA A VIII A
CONFLICTE DE MUNCĂ ŞI ASIGURĂRI SOCIALE
SENTINŢĂ CIVILĂ NR. **
ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN **
TRIBUNALUL CONSTITUIT DIN:
PREŞEDINTE: **
ASISTENT JUDICIAR: **
ASISTENT JUDICIAR: **
GREFIER: **
Pe rol se află soluţionarea cererii de chemare în judecată formulată de reclamanta ** în contradictoriu cu pârâta **, având ca obiect recalculare pensie.
La apelul nominal făcut în şedinţă publică, a răspuns reclamanta, personal, care se legitimează cu C.I., lipsă fiind pârâta.
Procedura de citare este legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei obiectul cauzei, părţile, legalitatea îndeplinirii procedurii de citare, pricina se află la primul termen de judecată, precum şi faptul că la data de 04.07.2018, pârâta a depus la dosarul cauzei, prin Serviciul Registratură, copia actelor din dosarul de pensionare, în dublu exemplar.
Tribunalul pune în discuţie verificarea şi stabilirea competenţei Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a Conflicte de muncă şi asigurări sociale, faţă de dispoziţiile art. 131 din Codul de procedură civilă, iar faţă de dispoziţiile art. 238 din Codul de Procedură civilă, acordă cuvântul asupra estimării duratei necesare cercetării procesului.
Reclamanta, personal, lasă la aprecierea instanţei.
Tribunalul constată că este competent din punct de vedere general, material şi teritorial să soluţioneze prezenta cauză, iar în baza art. 238 alin. 1 din Codul de procedură civilă, stabileşte durata estimativă necesară pentru cercetarea procesului la aproximativ 6 luni.
Tribunalul comunică reclamantei un exemplar al înscrisurilor depuse de pârâtă la data de 04.07.2018.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat, Tribunalul acordă cuvântul asupra propunerii de probe.
Reclamanta, personal, solicită încuviinţarea probei cu înscrisurile de la dosarul cauzei.
Deliberând, în temeiul art. 255 – art. 258 din Codul de procedură civilă, încuviinţează pentru reclamantă, proba cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei, considerând-o pertinentă, concludentă şi utilă soluţionării cauzei.
În baza art. 254 alin. 2 pct. 4 din Codul de Procedură Civilă, admite şi pentru pârâtă, proba cu înscrisurile de la dosarul cauzei.
Constatând că probele sunt administrate, nemaifiind alte cereri de formulat şi nici alte incidente de soluţionat, în baza art. 244 alineatul 1 din Codul de procedură civilă, instanţa declară cercetarea judecătorească încheiată, iar în temeiul dispoziţiilor art. 392 din Codul de procedură civilă, declară deschise dezbaterile asupra fondului cauzei şi acordă cuvântul în vederea susţinerii apărărilor formulate în proces.
Reclamanta, personal, pune concluzii de admitere a acţiunii, astfel cum a fost formulată, şi, pe cale de consecinţă, recalcularea drepturilor de pensie, având în vedere că la calculul acestora nu s-a ţinut cont de adeverinţa care atestă veniturile suplimentare realizate.
În temeiul dispoziţiilor art. 394 alineatul 1 din Codul de procedură civilă, Tribunalul declară închise dezbaterile şi rămâne în pronunţare asupra fondului cauzei.
TRIBUNALUL
Deliberând constată următoarele:
Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale sub nr.**, asa cum a fost precizata la data de 02.05.2018, reclamanta **, a chemat in judecata pârâta *** pentru ca prin sentinta ce se va pronunţa să se dispună valorificarea veniturilor constand in „prime” evidentiate in adeverinta nr. ** eliberata de **
In motivarea acţiunii, reclamanta a arătat, in esenta, că se impune valorificarea acestor venituri, avand in vedere princupiul contributivitatii.
Pârâta *** nu a formulat întâmpinare, insa a depus in copie intreg dosarul de pensionare.
In solutionarea cauzei, instanta a administrat proba cu inscrisuri.
Analizând actele şi lucrările dosarului Tribunalul reţine următoarele:
Reclamanta a fost pensionata începând cu data de 16.06.2016, anticipat partial.
La data de *** reclamanta a depus la sediul pârâtei o cerere de recalculare a pensiei cu valorificarea veniturilor suplimentare menţionate în adeverinta nr. *** eliberata de **, înregistrată sub nr**
Prin decizia nr. ***, parata a respins cererea reclamantei de valorificare a veniturilor din adeverinta sus mentionata.
Tribunalul reţine că în conformitate cu menţiunile din adeverinta nr. *** eliberata de ***, reclamanta a obţinut venituri suplimentare constand in prime pentru care a retinut si virat CAS (filele 15-20).
Conform dispoziţiilor art. 165 alin.2 din Legea nr. 263/2010 la determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin. (1) se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare.
De asemenea, unul dintre principiile de bază ale Legii nr. 263/2010, în vigoare la momentul depunerii cererii de recalculare, este reglementat prin dispoziţiile art. 2 lit. c, respectiv principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.
Acest principiu este dezvoltat in dispoziţiile următoare din acelaşi act normativ, in secţiunile referitoare la modul de calcul al drepturilor de pensie.
Astfel,potrivit art. 96. alin.2 din Legea 263/2010, punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut/solda brută sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de ***
În condiţiile în care baza de calcul pentru plata contribuţiilor de asigurări sociale era şi este alcătuită din totalitatea veniturilor realizate de către asigurat tribunalul apreciază că în speţă au prioritate dispoziţiile legale cu valoare de principiu în raport cu cele care decurg din acesta dar nu-l respectă pentru că soluţia contrară presupune încălcarea principiului cu consecinţa că pe de o parte nu s-ar realiza scopul avut în vedere de legiuitor la edictarea acestuia iar pe de altă parte s-ar crea o discriminare între persoanele care au realizat stagii de cotizare anterior şi ulterior intrării în vigoare a legii nr. 263/2010.
Instanţa apreciază ca ceea ce interesează nu este caracterul permanent sau nepermanent al unor venituri, ci faptul ca statul si-a încasat drepturile la momentul cuvenit, iar când vine rândul asiguraţilor sa primească o contraprestaţie din partea statului, aceasta trebuie sa fie corespunzătoare, pentru a nu se rupe echilibrul raportului juridic dintre parţi.
În conformitate cu dispoziţiile art.107 alin.3 din Legea nr. 263/2010, în vigoare la data de la care se solicită recalcularea, pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
Unul dintre principiile de bază ale Legii nr. 263/2010, în vigoare la momentul depunerii cererii de recalculare de către reclamanta, este reglementat prin dispoziţiile art. 2 lit. c, respectiv principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.
Acest principiu este preluat din vechea reglementare, respectiv art. 2 lit. e din Legea nr. 19/2000, şi poate fi rezumat, în esenţă, la faptul că orice element salarial efectiv încasat pe parcursul întregului stagiu de cotizare, pentru care salariatul şi/sau angajatorul (în funcţie de reglementarea în vigoare) au achitat statului contribuţii de asigurări sociale, trebuie să se reflecte în cuantumul pensiei.
Principiul este respectat pentru stagiile de cotizare realizate ulterior datei intrării în vigoare a Legii nr. 19/2000, respectiv ulterior datei de 01.04.2001, fiind menţinut şi după intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010, situaţie în care soluţia trebuie să fie aceeaşi şi în cazul stagiilor de cotizare realizate anterior deoarece, în caz contrar, principiul enunţat ar fi încălcat.
Prin urmare pârâta trebuia, în considerarea adeverinţei eliberate de fostul angajator care asumându-şi răspunderea a confirmat faptul că a plătit contribuţia de asigurări sociale în raport şi de veniturile suplimentare realizate de salariat, să respecte şi să aplice principiul contributivităţii şi să includă în calculul drepturilor toate veniturile pentru care, în condiţiile legii, s-a făcut dovada plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, respectiv veniturile suplimentare menţionate în adeverinta nr. ***eliberata de ***.
În consecinţă, acestea trebuie avute în vedere în calculul punctajului mediu anual, pentru ca să fie respectat principiul contributivităţii,instituit de art. 2 lit. c din Legea nr. 263/2010 conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.
Valorificarea veniturilor în calculul punctajului mediu anual, este în concordanţă şi cu dispoziţiile art. 165 din Legea nr. 263/2010, deoarece incidenţa acestora se analiza prin coroborare cu dispoziţiile art. 2 lit. c din Legea nr. 263/2010.
În acest sens este şi Decizia nr. 19/2011 din 17/10/2011 pronunţată *** Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 824 din 22/11/2011 prin care a fost admis recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sensul că în interpretarea dispoziţiilor art. 2 lit. e), art. 78 şi art. 164 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi ale art. 1 şi 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, stabileşte că: Formele de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut şi, pentru acestea, s-a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Tribunalul consideră că, în speţă, pentru identitate de raţiune, şi prin prisma prevederilor Legii nr. 263/2011, valorificarea veniturilor suplimentare este posibilă doar dacă sunt îndeplinite aceleaşi condiţii ca şi cele expuse în considerentele Deciziei nr. 19/2011 din 17/10/2011 pronunţată de ***, Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 824 din 22/11/2011 şi anume să rezulte că angajatorul a plătit contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, că aceste drepturi salariale suplimentare au fost incluse în salariul de bază brut, că bugetul asigurărilor sociale a fost alimentat cu contribuţia de asigurări sociale plătită de către angajator, aferentă veniturilor salariale suplimentare obţinute.
Având în vedere că potrivit menţiunilor din adeverinta nr. *** eliberata de *** rezultă că pentru veniturile obţinute s-a achitat contribuţia CAS, acestea trebuie valorificate la calculul drepturilor de pensie.
Pentru motivele de fapt şi de drept anterior expuse, în baza dispoziţiilor art. 2 lit. c, art. 107 alin. 3 şi şi art. 165 din Legea nr. 263/2010, în vigoare la data depunerii cererii de recalculare şi la data sesizării instanţei, instanţa urmează să dispună obligarea paratei să emită decizie şi să recalculeze drepturile de pensie ale reclamantei, prin valorificarea veniturilor constand in prime mentionate in adeverinţa nr. *** eliberata de ***, începând cu luna următoare depunerii cererii de recalculare, respectiv cu data de 01.02.2017.
În ceea ce priveşte data de la care va fi stabilită în sarcina pârâtei obligaţia de recalculare, Tribunalul are în vedere dispoziţiile 107 alin.5 din Legea nr. 263/2010, conform cărora sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea. Cum, în speţă, cererea a fost depusă la Casa de pensii la data de 05.01.2017, drepturile se cuvin a fi recalculate începând cu data de 01.02.2017.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Admite actiunea formulată de reclamanta ***, identificată cu CNP *** domiciliată în Bucureşti, str. **, în contradictoriu cu pârâta ** cu sediul în Bucureşti, **.
Obliga parata sa emita o decizie prin care sa recalculeze drepturile de pensie ale reclamantei cu valorificarea veniturilor constand in „prime” evidentiate in adeverinta nr. *** eliberata de ** incepand cu data de ***
Cu apel in 30 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a VIII-a.
Pronuntata in sedinta publica, astazi, ***
Preşedinte: As. judiciar: As. judiciar: Grefier:
Red. /tehnored/ Jud. **
Tribunalul Gorj
Contestatie
Curtea de Apel Galați
Asigurări sociale
Curtea de Apel București
Litigiu de asigurări sociale având ca obiect acţiune în anulare decizie de pensionare şi obligarea recalculării drepturilor de pensie
Curtea de Apel Bacău
Drept procesual civil. Litigiu de asigurări sociale. Nerespectarea principiului contradictorialităţii
Tribunalul Olt
Recalcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani