Refuz acordare drepturi protecţie socială

Sentinţă civilă 345/2018 din 27.02.2018


Cod operator 2443

Dosar nr. ......../95/2017

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL

Sentința nr. 345/2018

Şedinţa publică de la 27 Februarie 2018

Completul constituit din:

PREŞEDINTE ......................

Grefier ................

Pe rol se află judecarea acţiunii formulată de reclamantul ............ în contradictoriu cu pârâta................., având ca obiect refuz acordare drepturi protecţie socială (persoane cu handicap, protecţia  copilului).

La apelul nominal, făcut în şedinţă publică au răspuns reclamantul şi consilier juridic ................... pentru pârâta ...................

Procedura de citare legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează instanţei obiectul pricinii, stadiul procesual şi modalitatea de îndeplinire a procedurii de citare, faptul că prezenta cauză este la primul termen de judecată şi că reclamantul a depus la dosar în dimineaţa şedinţei de judecată, prin serviciul registratură al instanţei, note de şedinţă având anexate, în copie, referat medical şi două scrisori medicale.

Reprezentantul pârâtei depune la dosar delegaţie.

La interpelarea instanţei, reclamantul şi reprezentantul pârâtei ................. învederează că nu au alte cereri de formulat.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau excepţii de invocat, instanţa constată cercetarea judecătorească încheiată şi acordă cuvântul pe fondul cauzei.

Reclamantul solicită admiterea acţiunii.

Consilier juridic..............., pentru pârâta .................., solicită respingerea cererii de chemare în judecată, menţinerea încadrării în gradul de handicap. Susţine că, aşa cum s-a arătat şi în întâmpinare, au fost respectate criteriile impuse de Ordinul .......... ce a completat Ordinul ..............

TRIBUNALUL

Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Gorj - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal la data de ................, sub nr. ................., reclamantul ................. a chemat în judecată pârâta..............., solicitând ca prin sentinţa ce se va pronunţa să se dispună anularea certificatului de încadrare în grad de handicap nr. ................

În motivarea cererii, reclamantul a arătat că, în raport de bolile pe care le are, a fost încadrat în gradul ........ de handicap până în anul ....... Ulterior a fost chemat la ..............şi, fără a se ţine cont de actele medicale, i-a fost schimbat gradul de handicap conform certificatului de încadrare în grad de handicap nr. ..............

În dovedirea cererii, reclamantul a depus la dosar, în copie, certificat de încadrare în grad de handicap nr. ................. şi un set de acte medicale, constituindu-se dosar confidenţial ce cuprinde .......... file.

La data de ............... pârâta .....................a formulat întâmpinare (filele .........) prin care a solicitat respingerea acţiunii ca netemeinică şi nelegală.

În apărare, a arătat că încadrarea în grad de handicap a reclamantului, prin certificatul de încadrare în grad de handicap nr. .............., a fost făcută corespunzător şi conform criteriilor medico-psihosociale.

A precizat că s-au avut în vedere prevederile legale din Ordinul nr. .............. privind completarea anexei la Ordinul ............... şi al ministrului .............. nr. ........... pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap.

Pârâta a menţionat că documentele medicale emise de medicii specialişti ce privesc pe reclamant susţin diagnosticul de „cicatrice cheloidă hipertrofică retractilă hemitorace posterior stâng, umăr stâng, braţ-stâng regiunea cotului post arsură termică (flacără)" cu coduri de boală T21.0-arsura trunchiului şi T22- arsura şi coroziunea umărului şi membrului superior, exclusiv pumnul şi mâna.

Ordinul nr. ........... privind completarea anexei la Ordinul ............. şi al ministrului .............. nr........... pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, prevede că „Evaluarea persoanelor cu sechele majore ale arsurilor complexe în vederea încadrării în gradul de handicap se face în grad de handicap -MEDIU - deficienţă medie", astfel rezultă că încadrarea prin certificatul de încadrare în grad de handicap nr. .............. a fost făcută corespunzător.

Prin cererea de chemare în judecată se mai face referire şi la alte probleme medicale, în anii anteriori reclamantul fiind încadrat în gradul ........ accentuat cu  diagnosticul de epilepsie.

S-a precizat că la momentul actual, pentru diagnosticul de epilepsie, reclamantul nu face dovada încadrării întrucât acesta beneficiază de pensie de invaliditate din anul ......, iar  Ordinul nr. ................ privind modificarea şi completarea anexei la Ordinul ................ şi al ministrului ........... nr. ............. pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, prevede la secţiunea: 6. VI – în evaluarea persoanelor cu epilepsie în vederea încadrării în grad de handicap este specificată concret epilepsia cu debut precoce(copilărie- adolescenţă, până la vârsta de 26 de ani) indiferent de etiologie şi  indiferent de data debutului la persoanele fără venituri.

Pârâta a menţionat că pentru celelalte probleme medicale cu care este diagnosticat reclamantul nu se încadrează în grad de handicap.

În concluzie, a solicitat respingerea acţiunii ca netemeinică şi nelegală.

În drept, întâmpinarea a fost întemeiată pe art. 205 şi următoarele din Codul de procedură civilă, Legea nr. .............. privind ................, Ordinul ................. şi Ordinul ............. citate în cuprinsul întâmpinării.

În baza art. 223 alineat 3 Cod procedură civilă, pârâta a solicitat judecarea cauzei şi în lipsă.

În conformitate cu prevederile art. 194 litera b Cod procedură civilă, pârâta a precizat că interesele sale în prezenta cauză vor fi reprezentate de ................, în calitate de consilier juridic.

În dovedire, a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, respectiv actele ce au stat la baza emiterii certificatului contestat.

Au fost anexate întâmpinării, în copie, adresa ............, dovada comunicării cu nr. .............., confirmare de primire cu nr. ..........., referat medical nr. .............. (filele 18-22).

La data de .......... reclamantul a depus la dosar răspuns la întâmpinarea formulată în cauză de pârâtă (fila ..........), reiterând cele susţinute prin acţiune.

Examinând acţiunea dedusă judecăţii în raport de motivele de fapt şi de drept invocate şi prin prisma înscrisurilor depuse la dosar, tribunalul o reţine ca fiind întemeiată pentru următoarele considerente:

Prin certificatul de încadrare în grad de handicap nr. ............. reclamantul a fost încadrat în gradul de ........., pârâta ............ menţionând în întâmpinarea depusă la dosarul cauzei că în vederea emiterii certificatului contestat s-a avut în vedere Ordinul nr. ............. privind completarea anexei la Ordinul .............. şi al ministrului .................. nr. .............. pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, avându-se în vedere diagnosticul „cicatrice cheloidă hipertrofică retractilă hemitorace posterior stâng, umăr stâng, braţ-stâng regiunea cotului post arsură termică (flacără)" cu coduri de boală T21.0-arsura trunchiului şi T22- arsura şi coroziunea umărului şi membrului superior, exclusiv pumnul şi mâna.

Analizând actele medicale depuse de reclamant la dosarul cauzei se reţine că acesta este diagnosticat şi cu alte afecţiuni, inclusiv epilepsie.

Pârâta a menţionat în întâmpinarea depusă la dosarul cauzei că pentru diagnosticul de epilepsie, reclamantul nu face dovada încadrării întrucât acesta beneficiază de pensie de invaliditate din anul ..........., iar  Ordinul nr. .................. privind ................şi al ministrului ................. pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap, prevede la secţiunea: 6. VI – în evaluarea persoanelor cu epilepsie în vederea încadrării în grad de handicap este specificată concret epilepsia cu debut precoce( copilărie - adolescenţă, până la vârsta de 26 de ani) indiferent de etiologie şi indiferent de data debutului la persoanele fără venituri.

Analizând Ordinul nr. ............. privind .............. la Ordinul ........... şi al ministrului ............. nr. ............... pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap se constată că în vederea încadrării în grad de handicap a persoanelor epileptice legiuitorul a făcut distincţie între 2 categorii de astfel de persoane, referindu-se pe de o parte la epilepsie (malconvulsivant) cu debut precoce (copilărie-adolescenţă, până la 26 de ani), indiferent de etiologie şi pe de altă parte la epilepsie indiferent de data debutului, la persoane fără venituri.

Astfel, se reţine că pentru persoanele diagnosticate cu epilepsie cu debut precoce (copilărie-adolescenţă, până la 26 de ani), indiferent de etiologie, încadrarea în grad de handicap se face în funcţie de criteriile menţionate în Ordin indiferent dacă persoana are sau nu venituri, referirea la persoanele fără venituri făcându-se numai pentru persoanele diagnosticate cu epilepsie indiferent de data debutului acestei boli, o altă interpretare cum ar fi cea dată de pârâtă ar lipsi de sens referirea pe care a făcut-o legiuitorul pe de o parte la epilepsie (malconvulsivant) cu debut precoce (copilărie-adolescenţă, până la 26 de ani), indiferent de etiologie şi pe de altă parte la epilepsie indiferent de data debutului.

Analizând actele medicale depuse de reclamant la dosarul cauzei se reţine că acesta este diagnosticat cu epilepsie cu tulburări psihice, cu crize generalizate frecvente (3-4 crize pe zi), anamnezic, cu acest diagnostic fiind luat în evidenţă din copilărie (filele ............. dosar medical).

Având în vedere diagnosticul menţionat anterior, în raport de dispoziţiile legale menţionate, instanţa constată că în mod eronat la emiterea certificatului de încadrare în grad de handicap nr. ............... nu s-a avut în vedere şi diagnosticul de epilepsie, acţiunea formulată de reclamantul ............. privind anularea acestui certificat fiind întemeiată şi urmează să fie admisă.

Analizând criteriile de încadrare în grad de handicap pentru persoanele epileptice menţionate în Ordinul ............, se reţine că la gradul de handicap accentuat, deficienţă funcţională accentuată se încadrează persoanele diagnosticate cu epilepsie cu crize generalizate cel puţin 2 - 3/lună sau crize parţiale 2 - 3/săptămână cu stare postcritică prelungită, cu tratament anticonvulsivant sau/şi prezenţa de tulburări psihice specifice.

Cum din actele medicale prezentate de reclamant rezultă că acesta este diagnosticat cu epilepsie cu tulburări psihice, cu crize generalizate frecvente (3-4 crize pe zi), anamnezic, încadrându-se astfel în criteriile menţionate mai sus la gradul de handicap accentuat, deficienţă funcţională accentuată.

Având în vedere considerentele expuse instanţa urmează să admită acţiunea formulată de reclamantul ............... în contradictoriu cu pârâta ................, să anuleze certificatul de încadrare în grad de handicap nr. ........... şi să oblige pârâta să procedeze la încadrarea reclamantului în gradul de handicap accentuat, deficienţă funcţională accentuată.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite acţiunea formulată de reclamantul ..........., cu domiciliul în ................, CNP ..............., în contradictoriu cu pârâta .............., cu sediul în ................

Anulează certificatul de încadrare în grad de handicap nr. .............

Obligă pârâta să procedeze la încadrarea reclamantului în gradul de handicap accentuat, deficienţă funcţională accentuată.

Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 27.02.2018.

 

Preşedinte,

.................

Grefier,

................

Red............/tehn. .........

4ex./01.03.2018