Aprobare tacita. Cerere privind repartizarea unei locuinte. Recurs. Inadmisibilitate.

Decizie 201 din 22.01.2009


Aprobare tacita. Cerere privind repartizarea unei locuinte. Recurs. Inadmisibilitate.

- art.1, art.3 lit.a din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.27/2003

- art.11 alin.3 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.27/2003

Cererea privind repartizarea unei locuinte nu poate fi analizata in procedura aprobarii tacite, întrucât aceasta nu se refera la desfasurarea unei anumite activitati, prestarea unui serviciu sau exercitarea unei profesii, in sensul art.3 lit. a din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.27/2003, repartitia unei locuinte de catre primarie nefiind inclusa printre autorizatiile cu privire la care sunt incidente prevederile Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.27/2003.

(CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A VIII A CONTENTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL, DECIZIA CIVILA NR.201/22.01.2009)

Deliberând asupra recursului de fata, constata urmatoarele:

Prin sentinta civila nr.2281/12.09.2008, Tribunalul Bucuresti - Sectia a IX-a Contencios Administrativ si Fiscal a admis exceptia  inadmisibilitatii si a respins actiunea formulata de catre reclamantul R.  P. în contradictoriu cu pârâtii Primaria Sectorului 5 Bucuresti si Primarul Sectorului 5 Bucuresti, ca inadmisibila.

Pentru a pronunta o asemenea solutie, instanta de fond a retinut  ca cererea de fata privind repartizarea unei locuinte nu poate fi analizata în procedura aprobarii tacite, întrucât aceasta nu se refera la desfasurarea  unei anumite activitati, prestarea unui serviciu sau exercitarea unei profesii,  în sensul art.3 lit.a) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.27/2003. Totodata, s-a apreciat de catre tribunal, în urma  coroborarii dispozitiilor art.3 lit.a) din actul normativ anterior indicat cu prevederile art.1 din aceeasi  ordonanta, ca repartitia unei locuinte de catre primarie nu poate fi inclusa printre autorizatiile cu privire la care sunt incidente prevederile Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.27/2003. Împotriva acestei hotarâri judecatoresti a fost promovat recurs de catre reclamant, care a solicitat casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta  competenta, avându-se în vedere dispozitiile art.304 pct.5, 6, 7, 8 si 9 Cod  procedura civila.

Criticile de nelegalitate ale sentintei atacate au fost indicate prin cererea de recurs aflata la filele 2-5 dosar recurs.

Prin întâmpinarea de la filele 8-9 acelasi dosar, intimatii pârâti au  solicitat respingerea recursului ca nefondat.

La termenul de judecata din 22.01.2009, reprezentantul  Ministerului Public a invocat exceptia inadmisibilitatii  recursului, avându-se  în vedere dispozitiile art.11 alin.3 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.27/2003. Aparatorul recurentului-reclamant a pus concluzii de respingere a exceptiei, întrucât, în caz contrar, ar fi încalcat dreptul de acces la  justitie.

Analizând actele dosarului, în raport de sustinerile partilor si de  prevederile legale incidente în materie, prin prisma exceptiei  inadmisibilitatii recursului, Curtea  constata  urmatoarele:

Obiectul prezentei cereri de chemare în judecata se refera la  constatarea acceptarii tacite în ceea ce  priveste acordarea unei locuinte si  obligarea pârâtei la eliberarea unei repartitii pentru apartamentul aflat în litigiu, de îndata ce hotarârea va ramâne definitiva (a se vedea fila 1 dosar fond).

Temeiul juridic al actiunii, astfel cum a fost indicat de catre reclamant, a fost reprezentat de dispozitiile art.6 - 11 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.27/2003.

Asa cum s-a învederat anterior, instanta de fond a respins  actiunea ca inadmisibila, retinând, în esenta, ca cererea privind  repartizarea unei locuinte nu poate fi analizata în procedura aprobarii tacite, astfel cum este reglementata de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.27/2003, aprobata prin Legea  nr.486/2003.

Potrivit art.11 alin.3 din acelasi act normativ, hotarârile se  redacteaza în 10  zile de la  pronuntare si  sunt  irevocabile.

Potrivit  art.377  alin.2 pct. 5 Cod  procedura  civila, sunt  hotarâri  irevocabile orice alte  hotarâri care, potrivit  legii, nu  mai  pot  fi atacate  cu recurs.

Avându-se în vedere prevederile normative anterior indicate, Curtea constata ca hotarârile pronuntate în procedura aprobarii tacite nu sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs, motiv pentru care aceasta cale extraordinara de atac apare ca  inadmisibila.

Sustinerile recurentului-reclamant în legatura cu încalcarea  dreptului de acces la justitie nu pot fi primite, întrucât prevederea  normativa aflata în discutie nu a fost contestata pe calea exceptiei de  neconstitutionalitate de catre persoana în cauza. În plus, art.11 alin.3 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.27/2003 nu a fost declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala în alte cauze când s-au  invocat de catre alte persoane încalcari ale Legii fundamentale a tarii.

Avându-se în vedere cele anterior expuse, recursul apare ca inadmisibil si va fi respins ca atare.

Domenii speta