Obligație de a face

Sentinţă civilă 2643 din 04.04.2017


Obligație de a face Sentinţa civilă nr. 2643/04.04.2017 a Judecătoriei Galați

În fapt, între ................ şi .............. a fost încheiat contractul de credit nr. ...... din ............. Pentru rambursarea sumei datorate către Bancă a fost instituită şi o garanţie personala (fideiusiune), prin care reclamanta ............ s-a angajat să ramburseze creditul acordat şi dobânzile aferente în cazul în care debitorul .............. nu îşi va îndeplini, din motive imputabile, obligaţiile.

Ulterior, debitorul ........................ a intrat în procedura reglementată de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei şi, în final, s-a dispus lichidarea acesteia.

Drept urmare, .........................., în temeiul titlului executoriu reprezentat de contract de credit nr. ........... din ............. a solicitat şi a obţinut executarea silită a fideiusoarei .................. (Încheiere nr. .......... bis-ES a judecătoriei Galaţi din 15.06.2010, încheiere .......... din ......... a judecătoriei Brăila).

În drept, O.U.G. 50/2010 prevede la art. 46 alin 1 lit. j) că in cazul rambursării in rate a valorii totale a creditului aferent unui contract de credit pe durata determinata, dreptul consumatorului de a primi, la cerere si gratuit, in orice moment pe întreaga durata a contractului de credit, pe hârtie sau pe alt suport durabil, conform deciziei consumatorului, un extras de cont sub forma unui tabel de amortizare/grafic de rambursare. Totodată, art. 47 dispune că în cazul in care se aplica prevederile art. 46 alin. (1) lit. j), creditorul pune la dispoziţia consumatorului un extras de cont sub forma unui tabel de amortizare/grafic de rambursare cu îndeplinirea, in mod cumulativ, a următoarelor condiţii:

a)in mod gratuit;

b) in orice moment pe întreaga durata a contractului de credit;

c)pe hârtie sau pe alt suport durabil, conform deciziei consumatorului.

(2) Tabelul de amortizare/graficul de rambursare indica:

a) ratele datorate;

b) termenele si condiţiile de plata ale acestor sume.

(3) Tabelul/graficul conţine o detaliere a fiecărei rambursări care sa arate:

a) rambursarea valorii totale a creditului;

b) dobânda calculată pe baza ratei dobânzii aferente creditului;

c) orice costuri suplimentare.

De asemenea. potrivit art. 2302 C.civ. creditorul este ţinut să ofere fideiusorului, la cererea acestuia, orice informaţie utilă asupra conţinutului şi modalităţilor obligaţiei principale şi asupra stadiului executării acesteia.

Astfel, având în vedere relaţiile contractuale dintre ............. şi reclamanta ..............., dispoziţiile legale anterioare au aplicabilitate în cauză. Cum reclamanta a făcut dovada notificării pârâtei la data de 17.08.2015, acesteia din urmă îi revenea obligaţia de a face dovada răspunsului la cele solicitate de reclamantă, această dovadă nefiind făcută.

Prin urmare instanţa urmează să admită, în parte, primul capăt de cerere formulat de reclamantă şi să dispună obligarea pârâtei la furnizarea informaţiilor asupra situaţiei executării contractului de credit nr. ............ din 21.11.2007 către reclamantă.

În ceea ce priveşte acordarea de daune cominatorii instanţa are în vedere prevederile art. 907 C.pr.civ. care dispun în mod clar că pentru neexecutarea obligaţiilor de a face sau de a nu face nu se pot acorda daune cominatorii. Prin urmare, reclamanta poate uza de alte modalităţi de executare a obligaţiei de către pârâtă, eventual cele reglementate de art. 903 şi urm. C,pr. Civ., dar nu poate beneficia de daune cominatorii, acestea fiind interzise expres. Aşadar, instanţa va respinge aceasta pretenţie a reclamantei, ca neîntemeiată.

În ceea ce priveşte capătul de cerere privind obligarea pârâtei la restituirea sumelor încasate în plus peste datoria contractuală, instanţa va avea în vedere doua aspecte.

Art. 249 C.pr.civ. dispune că cel care face o susţinere în cursul procesului, trebuie să o dovedească. În prezenta cauză, reclamanta nu a reuşit să dovedească pretenţiile sale cu privire la sumele încasate necuvenit de către bancă.

Mai mult decât atât, art. 712 şi urm. C.pr.civ. descriu în amănunt care este procedura în cazul în care se doreşte contestarea de către debitor a unei executări silite, inclusiv cea efectuată pe calea popririi.

În prezenta cauză, instanţa reţine că reclamanta a fost executată silit în baza a două încheieri judecătoreşti .Legalitatea şi temeinicia procedurii de executare silită, a actelor în baza cărora se desfăşoară, a modalităţilor şi a felurilor de aducere la îndeplinire se poate contesta prin procedura contestaţiei la executare, procedură cu caracter special pusă la dispoziţie de legiuitor.

Aşadar, eventuale deficienţe în executarea silită nu pot fi invocate pe calea dreptului comun, deoarece în acest fel s-ar eluda dispoziţiile cu caracter special instituite prin Codul de procedură civilă. Astfel, instanţa urmează să respingă cel de-al doilea capăt de cerere ca inadmisibil.

În temeiul dispoziţiilor art. 453 alin. 1 şi 2 C.proc.civ.,instanţa va dispune obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată. Totuşi, având în vedere că acţiunea reclamantei va fi admisă doar în parte, pârâta va fi obligata doar în această măsură la plata cheltuielilor de judecată. Astfel, pârâta va fi obligată la plata sumei de 620 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu avocat.

În cauză, apelul formulat de reclamantă a fost respins ca neîntemeiat, soluția dată de priam instanță fiind legală și temeinică.