Lovirea si alte violente

Hotărâre 482 din 01.11.2018


SENTINŢA PENALĂ NR. 482

ŞEDINŢA PUBLICĂ DIN DATA DE 1.11.2018

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul O.C, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu, prev. de art. 224 alin. 2 Cod penal şi loviri sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care instanţa constată că mersul dezbaterilor şi concluziile orale ale părţilor au fost consemnate în încheierea de şedinţă din data de 25.10.2018, ce face parte integrantă din prezenta sentinţă, pronunţarea fiind amânată pentru data de azi, când,

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei penale de față, constată următoarele:

Prin rechizitoriul nr. … al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare, înregistrat pe rolul acestei instanțe în data de …  sub nr. …, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, inculpatul O.C pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu, prev. de art. 224 alin. 2 Cod penal şi loviri sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal

În actul de sesizare s-a reţinut, în fapt, aceea că în dimineața zilei de 08.06.2017, în jurul orei 05,15 ( pe timp de noapte) , a pătruns, fără drept,  în locuința persoanei vătămate C.D,  situată în loc. …  nr. … și a strâns-o de gât cu intenția de a o vătăma, producându-i leziuni traumatice (piramida  nazală  echimozată roșiatic-violaceu și ușor tumefiată; multiple echimoze la nivelul buzelor pe fața cutanată și genian bilateral; echimoză roșiatic-violacee neomogenă la nivel cervical anterior) care au necesitat  un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, după cum rezultă din certificatul medico-legal  nr. … eliberat de Institutul de Medicină Legală … întrunește elementele constitutive ale infracțiunilor de violare de domiciliu, faptă prev. de art. 224 alin. 2 Cod penal și lovire sau alte violențe, faptă prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

 În camera preliminară judecătorul a constatat legalitatea rechizitoriului, a administrării probelor și a actelor de urmărire penală efectuate și prin încheierea din data de 11.06.2018 a dispus începerea judecății cauzei.

Deliberând asupra cauzei penale de faţă constată următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş nr. …., înregistrat pe rolul acestei instanţe la data de … sub nr. …, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului O.C,  pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu, prev. de art. 224 alin. 2 Cod penal şi loviri sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal,

În expunerea stării de fapt, prin actul de inculpare, s-a reţinut că în data de 08.06.2017, inculpatul O.C,  a pătruns fără drept în domiciliul persoanei vătămate C.D situat la adresa din localitatea …, nr. … judeţul Timiş, fără consimţământul acesteia,  a intrat în camera în care dormea persoana vătămată şi a strâns-o cu mâinile şi cu un prosop de gât, provocându-i leziuni traumatice care necesită pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Starea de fapt reţinută în rechizitoriu a fost probată cu următoarele mijloace de  probă: proces verbal de sesizare din oficiu …. plângere penală  penală persoană vătămată C.D ;proces verbal de cercetare a locului faptei și planșe  fotografice  certificat medico-legal nr. … eliberat de către Institutul de Medicină Legală … și acte medicale …); raport privind evaluarea psihologică  a persoanei vătămate C.D  declararațiile persoanei vătămate C.D declarațiile inculpatului O.C ;declarația martorului F.I ;declarația martorei F.E ;declarația martorului C.R );declarația martorului F.L  ;proces –verbal de redare a înregistrărilor apelurilor efectuate  prin serviciul de urgență 112  încheiat la data de 14.09.2017 de către Serviciul de Investigații Criminale …  raport de expertiză medico-legală psihiatrică întocmit de Institutul de Medicină Legală …

În faza cercetării judecătoreşti, în temeiul art. 375 Cod procedură penală a fost audiat inculpatul, aceasta recunoscând în totalitate faptele pentru care a fost trimis în judecată.

Persoana vătămată  s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 200.000 euro cu titlu de daune morale şi materiale

Din examinarea probelor, instanţa reţine următoarele:

În fapt, În dimineața zilei de 08.06.2016, în jurul orei 05,15,  afară fiind încă întuneric, inculpatul O.C, angajat la S.C. …  cu sediul  în  Timișoara a plecat de la domiciliul său spre stația de autobuz cu scopul de a se deplasa la serviciu.

 Stația de autobuz se află la o distanță de  apoximativ  600 de metri de domiciliul inculpatului. Traseul parcurs de inculpat trece prin fața imobilului în care locuiește persoana vătămată C.D.  Trecând prin fața locuinței acesteia,  inculpatul și-a amintit că persoana vătămată  ar fi ajutat-o pe soția sa  cu ocazia despărțirii  să se mute din domiciliul conjugal, și în acest context, a luat hotărârea de a pătrunde în locuință pentru a discuta cu aceasta. Când a ajuns în fața porții a încercat să vadă dacă poarta de acces este deschisă și constatând că  nu este asigurată, a pătruns în interior, iar mai apoi în locuință unde era întuneric, în hol, iar de acolo în dormitor.

Persoana vătămată împreună  cei doi copii minori  ai acesteia, unul  în vârstă de 8 ani și jumătate și celălalt în vârstă de 5 ani, dormeau într-un pat aflat în încăpere. Inculpatul  i-a pus acesteia  mâna la gură pentru a o împiedica să țipe  și  i-a cerut să se ridice pentru a discuta.  Persoana vătămată s-a trezit și i-a cerut inculpatului să se deplaseze împreună  într-o altă încăpere, pentru a nu trezi copiii.  Inculpatul și-a dat seama că soțul acesteia, martorul CRM,  nu se află în locuință. 

Cei  doi s-au deplasat în bucătăria locuinței unde  au discutat pe întuneric. Persoana vătămată s-a așezat pe un scaun in timp ce inculpatul se plimba în jurul acesteia, reproșându-i că i-a influențat soția, pe  numita O.E , în decizia sa de a părăsi domiciliul conjugal și cerându-i informații în legătură cu viața personală a acesteia,  respectiv dacă aceasta ar fi început, după despărțire, o relație cu un alt bărbat.

La un moment dat, inculpatul O.C a devenit agresiv, a amenințat-o cu moartea pe persoana vătămată, care îi cerea să părăsească locuința și îl amenința la rândul său că va țipa și va trezi copiii.  Inculpatul a strâns-o de gât cu mâna precum și cu un prosop pe care îl avea asupra sa.  Persoana vătămată a încercat să se ridice de pe scaun și să se lupte cu inculpatul, L-a împins  și l-a zgâriat pe față și  în zona gâtului. Persoana vătămată a căzut pe gresia din bucătărie și și-a pierdut pentru scurtă vreme cunoștința. Inculpatul s-a speriat crezând că victima a decedat și a părăsit în grabă locuința persoanei vătămate, deplasându-se în stația de autobuz iar mai apoi la serviciu. În încăpere, pe podea,  se afla un lighean cu apă  și  în cădere, persoana vătămată a lovit ligheanul care s-a răsturnat peste ea și  i-a udat îmbrăcămintea.  Când si-a revenit,  după scurt timp,  persoana vătămată a constatat că inculpatul părăsise imobilul.

Speriată, imediat după incident, persoana vătămată s-a deplasat la locuința bunicilor săi (martorii F.I și F.E , care locuiesc în localitatea …, nr. …) cărora le-a relatat ce s-a întâmplat. Bunica sa a apelat serviciul de urgență  112, iar la fața locului a sosit o ambulanță care i-a acordat persoanei vătămate primul ajutor, persoana vătămată refuzând însă să fie internată într-o unitate spitalicească. Bunicul persoanei vătămate s-a deplasat la locuința acesteia, iar la întoarcere i-a spus că robinetul buteliei de gaz aflate în bucătărie era deschis, iar butelia emana miros de gaze.

În cauză, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice de către medici legiști din cadrul Institutului de Medicină Legală Timișoara, din concluziile  raportului de expertiză medico-legală psihiatrică  nr.  … rezultând că inculpatul O.C prezintă o structură accentuată de personalitate  de tip mixt ( trăsături hidstrionice și impulsive) și că raportat la fapta pentru care a fost cercetat, a avut discernământul păstrat.  Acesta nu prezintă o tulburare de personalitate ci doar o structură accentuată de personalitate cu trăsături histrionice și impulsive ce îl predispun la acte antisociale însă în condiții ce îi depășesc capacitatea sa de adaptare.  Acesta este orientat temporo-spațial, auto și allopsihic. Prezintă o structură accentuată de personalitate ce îl poate predispune către  decompensări care îi pot afecta capacitatea de a-și stăpâni voința însă numai în situații de viață foarte stresante.

Starea de fapt reținută  rezultă din declarația persoanei vătămate C.D care se coroborează cu concluziile certificatului medico-legal nr. …  eliberat de Institutul de Medicină Legală …, cu declarațiile martorilor F.I, F.E  și C.R, cu procesul verbal de redare a înregistrărilor  puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații  Speciale-Direcția pentru Apel Unic de Urgență, întocmit de către organele de cercetare penală din cadrul IPJ …-Serviciul de Investigații Criminale, precum și parțial cu declarația inculpatului O.C.

La dosarul cauzei a fost depus  de către persoana vătămată certificatul medico-legal nr. …  eliberat de Institutul de Medicină Legală Timișoara,  înscris din care rezultă că persoana vătămată C.D a fost examinată de către un medic legist la data de …, ocazie cu care s-a constatat că aceasta a prezentat leziuni traumatice (  piramida nazală echimozată roșiatic-violaceu și ușor tumefiată; multiple echimoze la nivelul buzelor pe fața cutanată și genian bilateral; echimoză roșiatic-violacee neomogenă la nivel cervical anterior).

În concluziile certificatului medico-legal mai sus menționat se arată că leziunile prezentate de persoana vătămată C.D pot avea vechimea din data de 08.06.2017 și pot fi rezultatul lovirii cu sau de corpuri dure, leziuni care necesită un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Din declarația persoanei vătămate  C.D ( f. nr. … dosar up)  și din cuprinsul plângerii penale formulate de aceasta, rezultă că în dimineața zilei de 08.06.2017, în timp ce persoana vătămată dormea în locuința sa situată în localitatea …, nr. …, județ Timiș, în jurul orei 0540 a observat că în dormitor, în apropierea patului în care ea dormea împreună cu cei doi copii ai săi, minori, se afla numitul O.C, care avea ceva legat la gură (probabil o basma) și i-a pus persoanei vătămate un pistol la cap. Persoana vătămată i-a solicitat numitului O.C să meargă împreună în cealaltă cameră, pentru a nu se trezi și speria cei doi copii minori, ceea ce au și făcut. Ajunși în cealaltă cameră a imobilului, persoana vătămată s-a așezat pe un scaun, iar numitul O.C i-a solicitat acesteia informații cu privire la soția lui (de care se despărțise în fapt de scurt timp), întrebând-o pe persoana vătămată dacă soția lui umblă cu alți bărbați și dacă ea crede că aceasta se va mai împăca cu el. La un moment dat numitul O.C a luat un prosop și i l-a pus la gură persoanei vătămate pentru a o sufoca. Persoana vătămată a tras prosopul și l-a împins pe O.C, moment în care acesta s-a enervat, devenind violent și a început să o strângă pe C.D cu mâinile și cu prosopul de gât. Persoana vătămată C.D a ripostat aruncând asupra agresorului cu niște pungi în care se aflau cumpărături, iar acesta îi spunea să se liniștească, pentru că altfel bagă cuțitul în ea.  În acest timp cei doi se îmbrânceau, iar persoana vătămată l-a zgâriat pe agresor pe spate și pe gât. La un moment dat cei doi au ajuns în bucătărie, numitul O.C a trântit-o pe persoana vătămată C.D pe gresia din bucătărie, s-a postat deasupra ei și a început să o strângă de gât până ce aceasta a leșinat. Persoana vătămată arată că numitul O.C o strângea de gât cu ambele mâini, într-una din mâini având un prosop.

Persoana vătămată C.D a arătat că în momentul în care și-a revenit, numitul O.C nu se mai afla în locuința acesteia, iar pijamalele cu care era îmbrăcată erau ude, neputându-și explica din ce motiv. În continuare, persoana vătămată s-a deplasat la locuința bunicilor săi (martorii F.I și F.E, care locuiesc în localitatea …, nr. … cărora le-a relatat ce s-a întâmplat. Bunica sa a apelat Serviciul 112, iar la fața locului a sosit o ambulanță care i-a acordat persoanei vătămate primul ajutor, persoana vătămată refuzând însă să fie internată într-o unitate spitalicească. Bunicul persoanei vătămate s-a deplasat la locuința acesteia, iar la întoarcere i-a spus că robinetul buteliei de gaz aflate în bucătărie era deschis, iar butelia emana miros de gaze.

Persoana vătămată arată că din punctul său de vedere,  agresiunea săvârșită asupra ei de către numitul O.C, a fost comisă din răzbunare, numitul O.C considerând că persoana vătămată intervine în relațiile dintre el și soția lui, de care acesta s-a despărțit în fapt de câtva timp din cauza unor neînțelegeri.

Persoana vătămată a mai precizat că numitul O.C a avut o tentativă de suicid cu aproximativ o lună în urmă, când s-a despărțit de soția sa.

Fiind audiată la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș la data de 20.07.2017, persoana vătămată a precizat faptul că  singurul loc în care a fost agresată a fost locuința, aspect susținut și de inculpat.

În urma incidentului, persoana vătămată C.D a urmat un program de consiliere psihologică,  fiind evaluată psihologic la Cabinetul Individual de Psihologie …, din  raportul privind evaluarea psihologică a numitei C.D reieșind că se evidențiază existența unor indici cu semnificație clinică din sfera tulburării de stres posttraumatic.

Fiind audiat în cauză la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul … în data  de  06.10.2017 ( f. nr. 71-73 dosar up), inculpatul O.C a recunoscut faptul că a pătruns, fără drept în locuința persoanei vătămate C.D în data de 08.06.2017, în jurul orei 05, 15 și că a exercitat violențe asupra sa, dar nu a intenționat să-i suprime viața. De altfel, în momentul în care persoana vătămată și-a  pierdut cunoștința, s-a speriat că a omorât-o și a părăsit locuința în fugă.  Inculpatul nu a recunoscut că ar fi pornit butelia și ar fi dat drumul la gaz. Acest lucru i-ar fi fost adus la cunoștință de către agentul de poliție care l-a audiat la Postul de poliție Variaș. Inculpatul a precizat în declarația sa că nu este deținătorul vreunei arme.

Susținerea persoanei vătămate potrivit căreia inculpatul ar fi amenințat-o cu un pistol urmează a fi înlăturată necoroborându-se cu probele administrate în cauză.

Fiind audiat cu privire la acest aspect, martorul F.L  ( f. nr. … dosar up), propus de persoana vătămată în probațiune, martor căruia  inculpatul  i-ar fi înstrăinat o aramă, ulterior incidentului din data de 08.06.2017, a declarat că îi cunoaște atât pe inculpat cât și pe persoana vătămată . Nu are cunoștință despre împrejurările în care s-ar fi săvârșit faptele reținute în sarcina inculpatului O.C. Totodată,nu are cunoștința ca inculpatul să dețină vro armă letală sau neletală și nici nu i-a oferit spre vânzare vreo armă.

Din procesul verbal  încheiat la data de 14.09.2017 de către organele de cercetare penală din cadrul IPJ Timiș – Serviciul de Investigații Criminală ( f. 99-101  dosar up) rezultă că persoana care a apelat serviciul de urgență 112  a fost martora F.E. Apelul a fost înregistrat în jurul orei 05,48. Aceasta a sesizat faptul că un vecin ( inculpatul O.C) a agresat-o pe nepoata sa,  persoana vătămată C.D.

Din declarația martorului F.I ( f. nr. … dosar up), bunicul persoanei vătămate, rezultă că în dimineața zilei de 08.06.2017, în jurul orei 06,00, nepoata sa s-a deplasat la domiciliul bunicilor săi relatându-le faptul că inculpatul O.C a pătruns în locuință și a strâns-o de gât. Aceasta vorbea răgușit, prezenta zgârieturi în zona gâtuilui. S-ar fi luptat cu acesta atât în locuință cât și în curte ( aspect neconfirmat de  declarațiile persoanei vătămate și inculpatului) rezultând că incidentul a avut loc numai în interiorul locuinței.  Martorul s-a deplasat la locuința persoanei vătămate să vadă ce s-a întâmplat și când a intrat în casă a  a simțit miros de gaz, ceasul buteliei era deschis și avea cheia pe robinet. Martorul a închis ceasul buteliei pentru a nu  se produce scurgeri de  de gaz metan. În locuință se aflau și copiii persoanei vătămate  foarte speriați de cele întâmplate. Au fost deschise ușile locuinței pentru a aerisi încăperile . Martora F.E  ar fi apelat serviciul de urgență 112. Inculpatul O.C nu se mai afla  la locul incidentului fiind plecat din localitate. 

 Potrivit martorului F.I, inculpatul ar fi săvârșit faptele din răzbunare întrucât  persoana vătămată  ar fi ajutat-o, cu ocazia despărțirii, pe soția acestuia să se mute. Persoana vătămată i-ar fi povestit martorului că inculpatul O.C a pătruns în locuința sa, a amenințat-o cu moartea și a strâns-o de gât.

Din declarația martorei F.E ( f. nr. … dosar up)  rezultă că  în dimineața zilei de 08.06.2017, în jurul  orei 06,00, la domiciliul său și al martorului F.I  a venit persoana vătămată C.D. Aceasta era speriată, avea o voce răgușită. Martora a întrebat-o ce s-a întâmplat și atunci aceasta le-a povestit că inculpatul O.C a pătruns fără drept în locuința sa, a prins-o de gât strângând-o cu putere și ar fi amenințat-o cu moartea.  Potrivit declarației martorei, persoana vătămată prezenta leziuni la nivelul gâtului, avea îmbrăcămintea udă. Persoana vătămată i-ar fi relatat că s-a luptat cu agresorul atât în locuință cât și în curtea acesteia ( din declarația inculpatului și din declarația persoanei vătămate rezultă că agresiunea a avut loc numai în locuință).  Persoana vătămată i-ar fi povestit martorei că  că după ce s-a luptat cu  cu inculpatul atât în locuință cât și în grădină,  și-ar fi pierdut cunoștința  și când s-a trezit inculpatul plecase. Martorul  F.Is-a deplasat la locuința persoanei vătămate pentru a vedea ce fac copiii acesteia și atunci a constatat că  butelia de  gaz a fost desfăcută de la furtunul de racordare și ceasul era deschis.  Martorul ar fi închis ceasul de la butelie, a deschis  ferestrele pentru a aerisi locuința și a  observat că persoana vătămată era udă pe haine, prezenta zgârieturi la nivelul gâtului.  Martora a apelat serviciul de urgență 112 solicitând intervenția organelor de poliție și a unui echipaj de ambulanță.

Martora F.E a precizat că incidentul din dimineața zilei de 08.06.2017  a avut loc din răzbunare deoarece persoana vătămată ar fi ajutat-o pe soția inculpatului O.C să se mute la mama sa, după despărțirea de acesta.

Fiind audiat în cauză, martorul Codrean Răzvan-Marius ( f. nr. 91-93 dosar up), soțul persoanei vătămate  C.D,  a declarat că în dimineața zilei de 08.06.2017 a plecat la serviciu la …, în jurul orei 04,35, cu autobuzul. Potrivit declarației martorului, nu a observat nicio persoană în stația de autobuz care nu este departe de locuința sa. În jurul orei 05,45, a fost sunat de un văr care i-ar fi adus la cunoștință faptul că în lipsa sa, în imobilul în care locuiește împreună cu soția sa și cei doi copii minori, a intrat fără drept numitul O.C , că soția sa s-a luptat cu acesta și că inculpatul ar fi strâns-o de gât și ulterior ar fi dat  pornit butelia dând drumul la gaz. Bunicul soției sale, martorul F.Iar fi fost cel care ar fi închis  robinetul de la butelie.

Fiind audiat în cursul urmăririi penale, dar şi în faţa instanţei de judecată, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa.

Din ansamblul probator administrat în cauză instanţa constată, fără dubiu, aceea că la data de 08.06.2017, inculpatul O.C,  a pătruns fără drept în domiciliul persoanei vătămate C.D situat la adresa din localitatea …, nr. …, judeţul Timiş, fără consimţământul acesteia,  a intrat în camera în care dormea persoana vătămată şi a strâns-o cu mâinile şi cu un prosop de gât, provocându-i leziuni traumatice care necesită pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale, fiind găsit astfel vinovat de săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa.

In ce priveste schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de „loviri sau alte violenţe” prev.de  art. 193 alin. 1, 2 Cod penal în infracţiunea de „ tentativă de omor,” prev de art. 32 Cod penal raportat la art. 189 al. 1 şi 2 Cod Penal, instanţa o va respinge, având în vedere că din coroborarea probelor administrate în cursul urmăririi penale nu a rezultat intenția inculpatului de a suprima viaţa persoanei vătămate. având în vedere următoarele aspecte:

-  conform stării de fapt reținute, după ce persoana vătămată C.D și-a pierdut cunoștința, inculpatul  O.C a încetat orice agresiune asupra ei. Or, în situația în care  ar fi avut intenția de a o ucide pe persoana vătămată, acesta ar fi continuat să o strângă de gât pe aceasta pentru a se asigura de rezultatul faptei sale, constând în uciderea victimei, ceea ce  nu a făcut, deși în situația în care victima se afla în stare de inconștiență și căzută la pământ, acesta ar fi putut cu ușurință să continue să o sugrume pe aceasta, ori, eventual, să o lovească cu alte obiecte.

- relevantă este chiar declarația inculpatului O.C care arată că în momentul în care a văzut că persoana vătămată a leșinat s-a speriat crezând că aceasta a decedat, ceea ce denotă faptul că nu a avut intenția de a-i suprima viața.

- intensitatea cu care inculpatul a sugrumat victima nu a fost una deosebit de puternică, pentru a se reține rezoluția infracțională pentru omor, sens în care instanța are în vedere faptul că din certificatul medico-legal nr. …  eliberat de Institutul de Medicină Legală …  rezultă că victima a prezentat doar o echimoză neomogenă la nivel cervical anterior, și nu alte leziuni mai grave, iar leziunile prezentate de victimă au necesitat un număr redus de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, respectiv 3-4 zile de îngrijiri medicale, zile care au fost acordate atât pentru această echimoză, cât și pentru restul leziunilor prezentate de persoana vătămată (respectiv echimoză la nivelul piramidei nazale și echimoze la nivelul buzelor).

În drept, faptele  inculpatului O.C  care în dimineața zilei de 08.06.2017, în jurul orei 05,15 ( pe timp de noapte) , a pătruns, fără drept,  în locuința persoanei vătămate C.D,  situată în loc. …  nr. … și a strâns-o de gât cu intenția de a o vătăma, producându-i leziuni traumatice (piramida  nazală  echimozată roșiatic-violaceu și ușor tumefiată; multiple echimoze la nivelul buzelor pe fața cutanată și genian bilateral; echimoză roșiatic-violacee neomogenă la nivel cervical anterior) care au necesitat  un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, după cum rezultă din certificatul medico-legal  nr. … eliberat de Institutul de Medicină Legală … întrunește elementele constitutive ale infracțiunilor de violare de domiciliu, faptă prev. de art. 224 alin. 2 Cod penal și lovire sau alte violențe, faptă prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

Faptele au fost săvârșite de către inculpat în concurs real eterogen , în condițiile art. 38 alin. 1 Cod penal, prin acțiuni distincte, înainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre acestea.

Cu privire la infracţiunea de violare de domiciliu, elementul material s-a realizat prin acţiunea inculpatului de a pătrunde fără drept în domiciliul persoanei vătămate fără consimţământul acesteia. Fapta fiind săvârşită în timpul nopţii, se reţine varianta agravată a infracţiunii prev. de art. 224 alin. 2 Cp. Urmarea imediată constă în crearea unei stări de pericol ca urmare a încălcării dreptului la inviolabilitatea domiciliului altei persoane. Fiind o infracţiune de pericol abstract, legătura de cauzalitate rezultă ex re, din însăşi săvârşirea faptei prevăzute în norma de incriminare.

În ceea ce priveşte latura subiectivă, se reţine săvârşirea infracţiunii cu intenţie directă, în sensul dispoziţiilor art. 16 alin. 3 lit. a Cod penal.

Cu privire la infracţiunea de lovirea sau alte violenţe prev. de art. 193 alin. 2 Cp, se reţine realizat elementul material din cadrul laturii obiective, prin acţiunea inculpatului de a o strânge de gât cu mâinile şi cu un prosop..

Urmarea imediată a constat în producerea unor leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Legătura de cauzalitate între acţiunea inculpatului şi urmarea imediată rezultă din raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză şi este confirmată de ansamblul probatoriului administrat.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată, instanţa, având în vedere dispoziţiile art. 74 Cod penal, va ţine seama de limitele de pedeapsă stabilite de textul incriminator pentru fapta săvârşită (limite care vor fi reduse cu o treime, conform prevederilor art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, inculpatul uzitând de procedura recunoaşterii vinovăţiei sale,) de starea de pericol al faptelor concretizat în valorile sociale care au fost, dar mai ales vor putea fi vătămate în viitor, persoana inculpatului şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală. 

Din raportul de expertiză medico-legală psihiatrică întocmit în cauză de către Institutul de Medicină Legală … rezultă că inculpatul prezintă o structură accentuată de personalitate de tip mixt ( trăsături histrionice și impulsive) și a avut discernământul păstrat la data comiterii faptei. Potrivit scrisorii medicale de la f. 82 dos UP, inculpatul a fost diagnosticat și cu o tulburare de adaptare însă cu un risc suicidal remis.

În concret, instanţa reţine faptul că infracţiunile săvârşite de inculpat denotă o periculozitate sporită, raportat la aceea că a pătruns în domiciliul persoanei vătămate, în timpul nopţii, fără a avea consimţământul acesteia,  pe întuneric, a strâns-o de gât cu mâinile şi cu un prosop, persoana vătămată suferind leziuni pentru a căror vindecare a necesitat un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale, însă ţinând cont de lipsa antecedentelor penale şi a atitudinii pozitive, de recunoaştere şi regret, precum şi de aceea că a cooperat cu organele judiciare încă de la început, având în vedere şi circumstanţele personale ,având un comportament decent în activitatea profesională, nefiind sancţionat disciplinar, instanţa îl va condamna la pedepse cu închisoare, însă ca modalitate de executare, raportat la toate cele expuse anterior, constată că nu se impune executarea în regim de detenţie a pedepsei.

Pentru toate aceste motive,  instanţa, în baza art. 224 alin. 1, 2 Cod penal, cu aplic. art. 396 alin. 10 Cod procedură penală va stabili pentru inculpatul O.C, o  pedeapsă de 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu, pedeapsă orientată către maximul special de 1 an şi 4 luni închisoare ce poate fi aplicat inculpatului în cauză, raportat la gravitatea sporită a infracţiunii săvârşite.

În temeiul art.67 alin. 1 Cod penal rap. la art. 66 alin. 1 lit. a, b, n şi o Cod penal, îi va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a comunica cu persoana vătămată C.D şi de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 150 m şi a dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 150 m, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal, fiind necesar a fi aplicate aceste pedepse complementare, raportat la natura infracţiunii săvârşite şi la periculozitatea inculpatului.

În temeiul art.65 alin.1 Cod penal îi va interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptului de a comunica şi de a se apropia de persoana vătămată C.D la o distanţă mai mică de 150 m şi a dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 150 m, prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b, n şi o Cod penal din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art. 193 alin. 1, 2 Cod penal, cu aplic. art. 396 alin. 10 Cod procedură penală va stabili pentru inculpatul inculpatul O.C pedeapsa de 6 luni  închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe, având în vedere gravitatea infracţiunii săvârşite.

În temeiul art.67 alin. 1 Cod penal rap. la art. 66 alin. 1 lit. a, b, n şi o Cod penal, îi va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a comunica cu persoana vătămată C.D şi de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 150 m şi a dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 150 m, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal, fiind necesar a fi aplicate aceste pedepse complementare, raportat la natura infracţiunii săvârşite şi la periculozitatea inculpatului.

În temeiul art.65 alin.1 Cod penal îi va interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptului de a comunica şi de a se apropia de persoana vătămată C.D la o distanţă mai mică de 150 m şi a dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 150 m, prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b, n şi o Cod penal din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art. 39 alin.1 lit. b Cod penal rap. la art. 38 alin. 1 Cod penal, va contopi cele două pedepse de  1 an închisoare şi respectiv 6 luni închisoare pentru infracţiunile deduse judecăţii şi stabileşte în sarcina inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare pe care o sporeşte cu 2 luni închisoare (1/3 din pedeapsa de 6 luni închisoare), inculpatul urmând să fie condamnat  în final la  pedeapsa rezultantă de 1 an şi 2 luni închisoare.

În temeiul art. 45 alin. 2 şi alin. 3 lit. a Cod penal îi va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, n şi o Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a comunica cu persoana vătămată C.D şi de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 150 m şi a dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 150 m, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate, conform art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal.

În temeiul art. 45 alin. 5 Cod penal, cu aplicarea art. 45 alin. 3 Cod penal, îi va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, n şi o Cod penal, din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În privinţa modalităţii de executare a pedepse instanţa reţine dispoziţiile art.  91 Cod penal, conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Instanţa consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentinţă fiind de 1 an şi 2 luni închisoare, iar inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor, și-a manifestat acordul pentru a presta o muncă neremunerată în folosul comunității,astfel încât instanţa are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.

Drept urmare, în temeiul art. 91 Cod penal, raportat la art. 92 alin. 1 Cod penal, va dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 1 an şi 2 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani.

În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal, îi va impune inculpatului respectarea următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune …, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art. 93 alin. 2 lit. a Cod penal îi va impune inculpatului obligaţia de a frecventa un curs de calificare profesională derulat de către Serviciul de Probaţiune … sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, îi va impune inculpatului obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 zile  la una dintre următoarele două instituţii: Primăria comunei … sau Primăria oraş … , în conformitate cu dispoziţiile art. 404 alin. 2 Cod procedură penală şi ale art. 57 din Legea 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

În temeiul art. 94 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c - e se comunică Serviciului de Probaţiune Timiș.

În temeiul art. 404 alin. 2 Cod procedură penală îi va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse, neîndeplinirii integrale a obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, precum  şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, respectiv revocarea suspendării şi executarea pedepsei.

In ce privește latura civilă a cauzei, se constată că prin cererea de constituire de parte civilă înregistrată la 22.08.2018, numita C.D solicită suma de 200.000 euro reprezentând daune morale, şi cheltuieli de judecată de 14.000 lei reprezentând onorariu avocat.

Raportat la data comiterii infracţiunii, instanţa reţine că potrivit art. 1357 şi urm. din C.civ., orice faptă a omului care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara.

Potrivit literaturii şi practicii judiciare în materie, pentru angajarea răspunderii civile delictuale se cer a fi întrunite, în mod cumulativ, următoarele condiţii: fapta ilicită, prejudiciul produs ca urmare a faptei ilicite, raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu şi vinovăţia celui care a cauzat prejudiciul.

Cu privire la fapta ilicită, aşa cum s-a arătat pe parcursul considerentelor, aceasta a constat în violenţele cauzate părţii civile de către inculpat. Vinovăţia inculpatului îmbracă forma intenţiei directe, astfel cum a fost precizat mai sus.

Urmarea imediată constă în vătămarea părţii civile.

Raportul de cauzalitate a fost dovedit prin certificatul medico-legal coroborat cu celelalte mijloace de probă administrate. Aşadar, instanţa reţine că sunt îndeplinite toate cele patru condiţii.

Prejudiciul cauzat de fapta ilicită a inculpatului are două componente: o componentă materială şi o componentă morală – ce constă în suferinţele pricinuite părţii civile de respectivul incident. Din situaţia de fapt mai sus-prezentată a reieşit că, urmarea imediată a faptei inculpatului a fost vătămarea părţii civile C.D

Cu privire la solicitarea părţii civile de obligare a inculpatului la plata de daune morale, instanţa reţine următoarele:

Prin săvârşirea infracţiunii, este neîndoielnic că acestei părţi civile i-au fost produse de către inculpat prejudicii morale constând în suferinţele cauzate de vătămările suferite.

Înţelesul noţiunii de prejudiciu moral constă în rezultatul dăunător direct al unei fapte ilicite şi culpabile, prin care se aduce atingere valorilor cu conţinut nepatrimonial care definesc personalitatea umană. Prejudiciul moral produs, fiind strâns legat de persoană, a lezat direct şi nemijlocit integritatea psihică a părţii civile.

În ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, prin care partea civilă solicită daune morale de 200.000 Euro, instanţa reţine că acestea sunt greu de cuantificat, greutate care rezidă mai ales din imposibilitatea de a le privi ca pe un pretium dolores, ca o compensare a suferinţelor părţiii civile. Totuşi, la stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu moral instanţa trebuie să aibă în vedere o serie de criterii, cum ar fi consecinţele negative suferite pe plan psihic, importanţa valorilor morale lezate, măsura în care acestea au fost lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecinţele, măsura în care partea civilă a fost afectată emoţional, având în vedere şi vârsta acesteia. Prin urmare, stabilirea cuantumului despăgubirilor echivalente unui prejudiciu nepatrimonial include de regulă o doză ridicată de aproximare şi subiectivism.

Instanţa reţine că potrivit înscrisurilor administrate în probaţiune în faza de urmărire penală,certificatul medico-legal nr. …  persoana vătămată a necesitat pentru vindecare un număr redus de zile de îngrijire medicală, de 3-4 zile.

Pe de altă parte, potrivit raportului de evaluare psihologică de la f. 24 dosarul cauzei, și martorilor audiați nemijlocit de către instanță, D.M și A.R, rezultă că părții civile i-a fost cauzată o stare de stres posttraumatic, care s-a manifestat printr-o stare generală de frică și de imposibilitatea de a-și controla emoțiile pentru o perioadă de timp semnificativă, aspecte dovedite nu doar prin mijloacele de probă menționate anterior, dar și prin participarea la câteva ședințe de consiliere psihologică, conform chitanțelor depuse la dosarul cauzei (f. …).

În cazul vătămărilor corporale este imperios necesar să se ţină cont de efectul compensatoriu pe care aceste sume trebuie să-l aibă pentru ca ele să nu se constituie în amenzi excesive pentru autorii daunelor ori în venituri nejustificate pentru victimă. De asemenea, trebuie avute în vedere la stabilirea daunelor morale şi unele criterii obiective, cum ar fi raportarea pretenţiilor la condiţiile socio-economice individuale ale solicitanţilor, precum şi la nivelul general (nivelul mediu pe plan naţional), astfel încât stabilirea cuantumului despăgubirilor să aibă o susţinere obiectivă. Pe de altă parte, despăgubirile reprezentând daunele morale trebuie să fie rezonabile, aprecierea şi cuantificarea acestora să fie justă şi echitabilă, să corespundă prejudiciului moral real şi efectiv produs victimei şi suferite de aceasta, în aşa fel încât să nu se ajungă la o îmbogăţire fără just temei a celui îndreptăţit să pretindă şi să primească daune morale.

În aceste condiţii, fără a minimaliza consecinţele negative suferite de partea civilă ca urmare directă a agresiunii exercitate de inculpat, judecătoria apreciază că raportat la numărul redus de zile de îngrijire medicală, de 3-4 zile, suma de 200.000 EUR solicitată de aceasta cu titlu de despăgubiri morale este exagerată. Deşi este adevărat că, sub aspectul cuantumului daunelor morale, trebuie să se urmărească ca acestea să nu aibă caracter pur simbolic, ci să fie în măsură să amelioreze efectiv condiţiile de viaţă ale victimei, prin procurarea unor satisfacţii morale, urmând a se avea în vedere şi gravitatea faptei cauzatoare de prejudicii şi valoarea protejată, respectiv dreptul la sănătate şi la integritate corporală al oricărei persoane, totuşi, trebuie menţinută o proporţionalitate între suferinţele provocate şi despăgubirile ce pot fi acordate cu acest titlu.

Pentru aceste considerente, în baza art. 397 alin.1, art. 25 alin.1, art.19 C.pr.pen., rap. la art. 1357, şi urm.  Cod civil,  instanţa va admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă  C.D  şi va dispune obligarea inculpatului la plata către aceasta a sumei de 1.000 EUR cu titlul de daune morale.

În baza art. 276 al. 1 şi 2 C. Pr. Pen., întrucât instanța va admite în parte acţiunea civilă , îl va obliga pe inculpat să suporte o parte din cheltuielile judiciare făcute de partea civilă, respectiv  la plata sumei de  3.500 lei constând în parte din onorariul de avocat achitat de partea civilă în valoare de 14.000 lei.

În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, va obliga inculpatul la plata sumei de 800 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 500 lei aferentă fazei de urmărire penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de „loviri sau alte violenţe” prev.de  art. 193 alin. 1, 2 Cod penal în infracţiunea de „ tentativă de omor,” prev de art. 32 Cod penal raportat la art. 189 al. 1 și 2 Cod Penal.

În baza art. 224 alin. 1, 2 Cod penal, cu aplic. art. 396 alin. 1, 2 și 10 Cod procedură penală stabilește pentru inculpatul O.C,  fiul lui Florian… și …,  născut la data de  04.01.1989 în mun. …, jud. …,  identificat cu CI seria … nr. … eliberat de SPCLEP …,cu domiciliul în loc. … nr. …, jud. …,  CNP. …, pedeapsa de

- 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu (fapta din noaptea de 08.06.2017).

În temeiul art.67 alin. 1 Cod penal rap. la art. 66 alin. 1 lit. a, b, n şi o Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a comunica cu persoana vătămată C.D şi de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 150 m şi a dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 150 m, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal.

În temeiul art.65 alin.1 Cod penal interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptului de a comunica şi de a se apropia de persoana vătămată C.D la o distanţă mai mică de 150 m şi a dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 150 m, prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b, n şi o Cod penal din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art. 193 alin. 1, 2 Cod penal, cu aplic. art. 396 alin. 1, 2 și 10 Cod procedură penală stabilește pentru inculpatul O.C pedeapsa de

- 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau alte violenţe (faptă din noaptea de 08.06.2017).

În temeiul art.67 alin. 1 Cod penal rap. la art. 66 alin. 1 lit. a, b, n şi o Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a comunica cu persoana vătămată C.D şi de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 150 m şi a dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 150 m, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal.

În temeiul art.65 alin.1 Cod penal interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptului de a comunica şi de a se apropia de persoana vătămată C.D la o distanţă mai mică de 150 m şi a dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 150 m, prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b, n şi o Cod penal din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art. 39 alin.1 lit. b Cod penal rap. la art. 38 alin. 1 Cod penal, contopeşte cele două pedepse de 1 an închisoare respectiv de 6 luni închisoare fiecare stabilite pentru infracţiunile deduse judecăţii şi stabileşte în sarcina inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 1 an închisoare pe care o sporeşte cu 2 luni închisoare (1/3 din pedeapsa de 6 luni închisoare), și condamnă inculpatul în final la pedeapsa rezultantă de 1 (unu) an şi 2 (două) luni închisoare.

În temeiul art. 45 alin. 2 şi alin. 3 lit. a Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a, b, n şi o Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, a dreptului de a comunica cu persoana vătămată C.D şi de a se apropia de aceasta la o distanţă mai mică de 150 m şi a dreptului de a se apropia de locuinţa, locul de muncă sau alte locuri unde victima desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 150 m, pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate, conform art. 68 alin. 1 lit. c Cod penal.

În temeiul art. 45 alin. 5 Cod penal, cu aplicarea art. 45 alin. 3 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, n şi o Cod penal, din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În temeiul art. 91 Cod penal, raportat la art. 92 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 1 an şi 2 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani.

În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal, impune inculpatului respectarea următoarelor măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Timiș, la datele fixate de acesta,

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa,

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art. 93 alin. 2 lit. a Cod penal impune inculpatului obligaţia de a frecventa un curs de calificare profesională derulat de către Serviciul de Probaţiune Timiș sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, impune inculpatului obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 zile  la una dintre următoarele două instituţii: Primăria comunei … sau Primăria oraş …, în conformitate cu dispoziţiile art. 404 alin. 2 Cod procedură penală şi ale art. 57 din Legea 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

În temeiul art. 94 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere datele prevăzute în art. 93 alin. 1 lit. c - e se comunică Serviciului de Probaţiune Timiș.

În temeiul art. 404 alin. 2 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse, neîndeplinirii integrale a obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare, precum  şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, respectiv revocarea suspendării şi executarea pedepsei.

În baza art. 397 alin.1, art. 25 alin.1, art.19 C.pr.pen., rap. la art. 1357, şi urm.  Cod civil,  admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă  C.D  şi obligă inculpatul la plata către aceasta a sumei de 1.000 EUR cu titlul de daune morale, respingând restul pretențiilor civile pentru daune morale în cuantum de 200.000 EUR

În temeiul art. 276 al. 1 și 2 C.p.p., obligă inculpatul O.C la plata către partea civilă C.D a sumei de 3.500 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată, constând în parte din onorariu de avocat.

În temeiul art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpatul la plata sumei de 800 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 01.11.2018.